8 Mayıs 2011 Pazar

Lalique – Encre Noir (2006)



Lalique – Encre Noir (2006) Markanın ilginç erkek parfümü.

Bugün yine bir başka mücevher markasının piyasaya sürdüğü parfüme bakacağım. Encre Noir yurtdışındaki internet bloglarında bol bol övgüler almış. Önce kısaca Lalique markasına bir bakalım.

Işığın heykeltraşı olarak adlandırılan markanın yaratıcısı Rene Lalique, modern mücevherin yaratıcılarından kabul ediliyor. 1860-1945 yılları arasında yaşamış olan Fransız cam ve mücevher tasarımcısı (ayrıca dekoratör) Rene Lalique, mücevher tasarımının sanat olarak kabulünde ve Art Nouveau stilinin oluşumunda önemli rol oynamış. Daha sonra Art Deco tarzında yapıtlar oluşturmuş. Zamanın önemli parfüm markaları için (Coty, Guerlain…) şişe tasarımı ve imalatı yapmış. Son olarak ise kendi markasıyla parfümler üretmeye başlamışlar.

Encre Noir sözlük anlamı itibariyle “Siyah Mürekkep” anlamına geliyormuş. Zaten şişesi eskiden kullanılan mürekkep okkalarına benziyor. Tarz olarak aromatik, yumuşak-odunsu tarzda.

İlk sıkıldığında hafif tatlımsı turunçgil benzeri kokuya bir parça kabe samanı (vetiver) ve buruk, ıslak odunlar eşlik ediyor. İlginç, kompleks ve farklı. Kabe samanı genellikle parfümlerin alt notalarında kullanılırken burada daha ilk başlarda kendisini gösteriyor. Bir süre sonra kabe samanı biraz geri planda kalırken başrole ıslak, rutubetli odunsu koku geçiyor. Biraz da hafif tatlımsı misk. Evet Encre Noir bana göre tam bir tatlımsı, yumuşak, aromatik bir odunsu kokuya sahip. Tabi ki biraz da kabe samanı ve misk. Genel karakteri böyle.

Özellikle yurtdışındaki parfüm severler kabe samanı (vetiver) temalı parfümleri oldukça seviyorlar. Fakat benim aram pek iyi değil bu tarzla. Onun için bu kadar övgüler alan Encre Noir, kokusuyla beni çok etkilemedi. Fakat kalite olarak gayet başarılı. Çok temiz, net ve ferah kokuyor. Hatta biraz şeffaf bir kokusu var. Nasıl yani diyecek arkadaşlara parfümü bir denemelerini tavsiye ederim. Anlatması zor. Özellikle kabe samanı ve ıslak, rutubetli, hafif tatlımsı-odunsu parfümleri sevenler mutlaka denemeliler. Pişman olmayacaklardır. Fakat dediğim gibi kokusuna çok ısınamadım.

Kalıcılık ortalama. Farkedilirlik biraz az gibi geldi. Tene yakın kalıyor. Saldırgan bir yapısı yok. Yumuşak, sakin ve barışçı. 25 yaş üzeri herkese yakışacaktır. Kullanım olarak bence dört mevsime uyacaktır.

Artıları:
+ Çok temiz ve kaliteli kokusu.
+ Özellikle kabe samanı severlerin kaçırmaması gereken bir tarzı var.
+ Ofis kullanımı için ideal.

Eksileri:
- İlk başlardaki ıslak ve rutubetli koku herkesin hoşuna gitmeyebilir.
- Farkedilirliği daha iyi olabilirmiş.

Koku Güzelliği:10/7   Kalıcılık:10/6   Farkedilirlik:10/5

53 yorum:

  1. Tom Ford Grey Vetiver incelemesi de yapabilir misiniz ? Özellikle kalıcılık bakımından. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Elimde Grey Vetiver olmadığı için ne yazık ki olumlu cevap veremeyeceğim isteğine. İlerleyen günlerde elime geçerse mutlaka birşeyler yazacağım.

    YanıtlaSil
  3. Canlı ve hafif bir vetiver temalı parfüm arıyorum, tavisye edebileceğiniz bir tane var mı ? Yada kalıcı bir fresh parfüm ?

    YanıtlaSil
  4. Vetiver ile aram pek olmadığı için ilgimi çok çektiğini söyleyemem bu tarzın.

    Canlı, ferah ve vetiver parfümü arıyorsan şunlara bir bakabilirsin:

    Hermes - Terre d'Hermes
    Paul Smith - Story

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Resmi ortamlarda kullanabileceğim bir parfüm arıyorum, bunu da deneme listeme ekleyeyim mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet olabilir. Eğer tozlu kabe samanı kokusunu seviyorsan oldukça hoşuna gidecektir. Fakat pek benim tarzıma uygun değil. Denemekten zarar gelmez :)

      Sil
  7. Peki başka ne önerirsiniz? 4-5 seçenek olsun istiyorum. Anladığım kadarıyla Dior homme favorileriniz arasında, hem onu hem intense i deneyeceğim. Encre Noir'ı da uzun süredir denemek istiyordum bunların yanında şunu da denesen iyi bir alternatif olur dediğiiz bir parfüm var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gucci Pour Homme ve Calvin Klein - Obsession For Men'de fena olmaz diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim

      Sil
    3. Dior Homme ve Intense i denedim ama bunu bulamadım hiç bir yerde. Ykm, boyner ve sevilde yoktu. Benim yakınımda zaten tekin acarla sephora var parfüm satan bunlardan başka. Nerede bulabilirim bu parfümü bir fikriniz var mı ?

      Sil
  8. Bahsettiğin yerler en fazla çeşit olan mağazalar. Oralarda yoksa bulman pek mümkün görünmüyor. Belki de Türkiye'ye gelmiyordur artık.

    İnternetten bu parfümü alabileceğin siteleri araştırabilirsin.

    YanıtlaSil
  9. mrb, encre noire'da çiçeksi notalar algılanıyor deniyor...yani içinde çiçek yok ama siz böle bir algılama hissettiniz mi keşke olsa hafif bir gül yada yasemin bence belki misk sekoya bileşimi yumuşak bişiler hissettiriyor heralde bazılarına ben hisstmedim bence tek eksiği bu...

    YanıtlaSil
  10. Üstadım bir sorum olacak bu kokuyu ps story benzeten çok sizce benziyormu benziyor ise hangisi daha iyi,son olarak bu markanın ph lion olan modelini denedinizmi acaba edp versiyonu için güzel yorumlar almış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok benzemiyorlar.

      Story daha neşeli, canlı ve çiçeksi. Encre Noir daha karanlık, kaliteli ve resmi bir odunsu-kabe samanı kokusu. İkisi arasında seçim yapsam sanırım Encre Noir derdim.

      Lalique Pour Homme'u ne yazık ki denemedim.

      Sil
  11. Merhaba.Hermes un jardin sur le nil kullanan biriyim.Ama şimdi farklı bir yaz kokusu düşünüyorum.Lalique white sizce uygunmudur.nil den vazgeçmeme değermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lalique - White'ı ne yazık ki denemedim. Onun için bir söylemem doğru olmaz.

      Sil
  12. encre hayran olunacak derecede karanlık,gizemli eşsiz bir koku.bence vetiverin kitabıdır...sizin notlarınız pek mantıklı gelmedi bana.özellikle farkedilirlik konusunda. denediğim 100 e yakın koku içinde farkedilirlikte ilk 5 e girebilecek bir koku..malum içinde vanilya olmadığından size pek hitap etmiyor..


    özgün...

    YanıtlaSil
  13. Bu parfümü satınalmak istiyorum ancak hiç bir yerde bulamadım.. önerebileceğiniz bir yer var mı? saygılar melihugurdinc@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette kısa bir araştırma ile güvenilir sitelerden temin edebilirsiniz.

      Sil
    2. arkadaşım bende 100 ml var . istersen satabilirim sana. mustafa190774@hotmail.com buradan bana ulaşabilirsin..

      Sil
  14. gittigidiyor a bakabilirsiniz

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle belirteyim Türkiye'de Lalique markasının ürünlerini sadece Sevil Parfümeri yapıyor.Sevil'in internet sitesinden ya da mağazalarından temin edebilirsiniz.

    Vetiver tabanlı olması beni mutlu edecektir,listeme aldım :)

    YanıtlaSil
  16. Ben bu parfümü tarif edeyim size. Şimdi elinize bir toz bezi alın. Nemlendirmeyin yalnız. Gidip misafir odanızdaki tozları alın. Ardından bezi çevirip koklayın. İşte size Encre Noir... Bir insan neden böyle kokmak istesin, anlam veremiyorum.

    YanıtlaSil
  17. Ben bu kokuyu seviyorum. Tom Ford Grey Vetiver ya da Guerlain Vetiver yanına dahi yaklaşamaz, içine ne kadar çekersen çek rahatsız etmiyor zira.
    En çok da kokunun ıslaklık hissiyatını seviyorum.
    Kokunun pis bir tarafı da var, yaklaşma bana der gibi :)

    YanıtlaSil
  18. Gayet başarılı bir koku. Bana göre tek eksik yanı farkedilirliğinin çok düşük olması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de farkedilirliğinin zayıf kaldığını düşünüyorum ama kullanmaya başladığımın ikinci günü sabah 8:30 da sıktığım bu parfüm için bir bayan arkadaş 'sen benim kullandığım falan parfüm için kötü filan gibi şeyler söylerken bunu nasıl kullanabiliyorsun' gibi bir cümle kurdu ki şok oldum, anlam veremedim başta. Allah sağlam bir burun vermiş demek ki. Ya da kullanan kişi mi almıyor kokuyu anlamadım. Neyse; farkedilmese de Encre Noire candır.

      Sil
    2. Cümle eksik olmuş ikinci zaman bilgisini yazmayı unutmuşum...
      Yukarıda bahsettiğim diyalog akşam 7 civarı gerçekleşmişti.
      Siz düşünün artık.

      Sil
  19. Koku değil zamk mubarek. Dün öğlen elime sıkmıştım sayısız kere elimi sabunla yıkadım neredeyse 2 gün olacak hala elim kokuyor.. Yuh.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende dün çok çok az sıktım bileğime 24 saat geçti hala alttan gelmekte koku aynen zamk olduğu söylenebilir ve ne kadar kaliteli bir şişesi var dokununca bile anlaşılıyor..

      Sil
    2. Hocam abartısız söylüyorum 7 gün sonra bile kokusunu hissedebiliyordum. Ama yıldızımız barışmadı. Biraz Terre biraz da Comme Des Garcon 2 havası hissettim bu kokuda.

      Sil
  20. tenime sıkalı yaklaşık 4 saat oluyor,hakkında yazılanları okuyarak kafamda canlandırdığım parfümden çok uzakta bir koku var şu an tenimde.Kötü mü ? -Hayır .Fiyatı rakiplerine göre çok düşük,şişe koleksiyonum için bile edinebilirim ve eminim ki şişene sahip olup kullanmaya başladıktan sonra çok daha fazla sevicem.Böyle de bir huyum var.(Şu an için Tom Ford Grey Vetiver daha önde benim için )

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Islak, rutubet, mürekkep ve ahşap kokusuyla başlıyor ama sonradan ortaya limon gibi biraz ekşimsi mükemmel bir nota çıkıyor. Epey karışık bir parfüm ve sıradan kokulara hiç benzemiyor. Sanatçı kokusu gibi, ben bu kokunun bir ressama, heykeltraşa yakışacağını düşünüyorum.

    Fark edilirlik ve kalıcılık bence mükemmel düzeyde. Ben bu parfümü yaklaşık 10 gün önce aldım. Yaz sıcaklarına pek uygun değil, bu yüzden sadece ilk 2 gün kullandım. Kaç gündür parfümlerimin olduğu odaya giriyorum ve onlarca parfüm olmasına rağmen bir tek bunun kokusu var odada. Kapağını açık bıraktım diyorum, yok kapalı. Meğer ilk gün yastığıma bir iki fıs sıkmıştım, onun kokusu hala çok inceden geliyormuş. Aradan bir hafta geçmesine rağmen... Vay be dedim.

    İnsanların çok büyük bölümünün beğenmeyeceği bir koku, ama bu onun iyi bir koku olduğunu değiştirmez. Zaten bu yünüyle güzel, o farklı insanların kokusu.



    YanıtlaSil
  23. Lalique L'homme u da mutlaka denemelisin

    YanıtlaSil
  24. oldukça garip bir koku: açılışı gerçekten mürekkep gibi kokuyor, yarım saat sonra ise kültablası gibi kokmaya başlıyor, bundan sonra ortaya çıkan rutubetli ahşap kokusu ise gayet başarılı.
    ıslak küllük gibi kokan bir parfümü beğeneceğim hiç aklıma gelmezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kokuya ıslak küllük , kül tablası gibi kokuyor diyen arkadaşım , ya senin burnunda bir problem var ya da Encre Noir diye başka parfüm satmışlar sana . Bence gayet temiz,ferah,taze bir kokusu var . Anlamıyorum nasıl sigara külüyle benzetebildiniz bu kokuyu

      Sil
    2. Bir an parfümün tasarımcısı siz misiniz diye baktım; Nathalie Lorson adında bir hanımefendi imiş. Her parfüm herkes için aynı hissi yaratacak diye bir kural yok. L'Anarchiste'yi kan kokusuna, Kouros'u idrara benzetenler var. Burada insanlar parfüm deneyimlerini paylaşırken onlara saygı göstermek gerekir. Adı geçen parfümde herkes "gayet temiz,ferah,taze bir" koku alacak diye bir kural da yok. Böyle algılamayanları: a)koku alma yetileri yok ya da kokudan anlamıyorlar, b) kazıklanmışlar ("Encre Noir diye başka parfüm satmışlar sana") diye kendinizce dalga geçmeye hiç mi hiç hakkınız yok.

      Sil
    3. Beni yanlış anlamışsınız , encre noir benim yarattığım ve toz konduramadığım ya da avukatlığını yapmaya niyetlendiğim bir koku değil . Üslubumda da kesinlikle bir dalga geçme tiye alma söz konusu değil . Ben size saygısızlık yapmadım haddime de değil böyle birşey . Mesele şu ki bu "sigara küllüğü" yorumunu birkaç platformda daha okudum ve kendimdeki şişeni kokusuyla karşılaştırdığımda bir anlam veremedim sigara külü yorumularına ... Daha sonraları ise bu parfümün bazı şişelerinde farklı bir koku karakteriyle karşılaşıldığına dair bir yazı okudum , o versiyon da tıpkı denildiği gibi ıslak izmarit ya da kül gibi kokuyormuş . Amacım kimsenin koku yetisini küçümsemek veya saygısızlık yapmak değil , eğer önceki yorumumu bir terbiyesizlik olarak algıladıysanız da şahsım adına üzgün olduğumu belirtmek isterim ...

      Sil
    4. Özrünüzü kabul ediyorum. Ayrıca ben de aşırı reaksiyon göstermişim ben de bunun için sizden özür diliyorum. Evet E.N. reformülasyondan geçtiğine dair, kokusunun daha acı hale getirildiğine dair yazılar var. Sanırım sizdeki eski bendeki yeni versiyonu.

      Sil
  25. tom ford noire benzemıyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alakası yok Noir ile. Tek ortak noktaları ''noir'' olmaları :)

      Sil
    2. Koku tarzı olarak evet. Ama karakter ve kalıcılıkta alakası yok

      Sil
    3. hangisinin kalıcılığı iyi utku?

      Sil
    4. Encre noiri pek detaylı incelemedim. Ama tom ford noir tenimde yeterliydi.

      Sil
  26. Lalique markası Türkiye'de Sevil Parfümeri'de satılıyordu. Ama artık yok. Lalique markası kalmış Sevil'den :(

    YanıtlaSil
  27. kör alışa uygun mudur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kör alışa uygun değil..

      Sil
    2. teşekkürler, sevil' de denemek istedim ancak kaldırmışlar ürünü, tekin acar da da bulamadım.. kör alış yapacaktım fakat görüşleriniz vazgeçirdi..

      Sil
  28. Encre Noir kullanıcısı olarak bence herkesin hatta çoğunluğun beğeneceği türden bir koku değil. Özellikle vanilya, şekerli ya da çikolata içeren kokuları sevenlerin encre noir'dan nefret etme ihtimali yüksek (yaşanmış örnekler mevcut). Ayrıca bildiğimiz vetiver-kabe samanı özlü kokulara çok benzemediğini düşünüyorum, normalde vetiver bana fresh bir his verirken, burada karanlık ve saklı bir hissiyat veriyor. Ayrıca koku bana vetiverden ziyade, nem ve damla sakızını hatırlatıyor.
    Yaş olarak 30 yaş ve üzeri (beyaz yaka) kullanımına daha uygun.
    Son olarak satınalmadan önce mutlaka deneyin.

    YanıtlaSil