7 Temmuz 2012 Cumartesi

Guy Laroche – Horizon (1993)



Guy Laroche – Horizon (1993)  Markanın erkek parfümlerinden.

İlginç bir marka Guy Laroche. Ana iş kolu hazır giyim olan Guy Laroche’un standart bir moda markasına benzemeyen yanı çok fazla parfüme imza atmamış olmaları. Ulaşabildiğim kadarıyla sadece sekiz tane parfüm yaptırmışlar. Bunlardan en bilineni tabiki siyah şişesi ile erkek parfüm klasiklerinden olan Drakkar Noir. Bu şöhretli parfüm sayesinde ismini duyuran Laroche, daha sonrasında ise çok ilginç ve etkileyici parfümlere imza atamamış gibi.

Toplam sekiz parfümünden sadece üç tanesi erkeler için. Bugün ikinci en popüler erkek parfümleri diyebileceğim Horizon’a yer vermek istedim. Yurt dışındaki parfüm platformlarında sıkça ismi geçen Horizon, bir parfüm sever olarak pas geçemeyeceğim kokulardan birisi. Fakat kötü bir haber vereyim. Horizon’un üretimi artık sonlandırılmış. Yani önümüzdeki yıllarda muhtemelen bulması zorlaşacak.


Aromatik yeşil olarak sınıflandırılmış Horizon’u başarılı kokulara imza atmamış bir burun olan Alain Astori tasarlamış. Açılışında biraz traş losyonlarını andıran turunçgil ile size merhaba diyor. Oldukça buruk bir başlangıcı var. Sanki bergamot da var. Biraz da aromatik otlar. Çok alışıldık bir tarzda değil üst notalar. İlk andan itibaren 1990’ların başlarında tasarlanmış bir kokusu olduğunu anlıyorsunuz.

Orta notalarında kokusu oldukça değişiyor. Başlardaki buruk aromatik otların yerine, reçinemsi ağaçlar geliyor. Sanki çam ağırlıkta. Aklıma hemen büyük abi Drakkar Noir geliyor. Onu biraz andırıyor orta notalar. Hatta biraz da Polo (Classic)’e benziyor bu çamsılık. Bence gayet güzel. Çok doğal ve erkeksi. Alt notalarında ise tam bir 1980’lerin sonları 1990’ların başlarına gönderme var. Silhat (Paçuli), aromatik odunsu notalar, devam eden çam ağacı kokusu, hatta bir parça deri.

Horizon son zamanlarda denediğim en detaylı ve derin parfümlerden birisi. Günümüzün bir sürü tek düze kokusunu düşündüğümde Horizon onları kalite anlamında adeta ikiye üçe katlar. Gerek başlangıcı, gerek değişen orta notalar ve eski fujerlara gönderme yapan alt notalar. Bu anlamda Horizon’a söylecek bir şeyim kesinlikle yok.


İyi de kokusu güzel mi? Tamam derin ve kompleks bir yapıda. Ama koku karakteri nasıl? Şimdi efenim Horizon size 1990’ların başlarını hatırlatıyor. Yaşı uygun olanların o zamanlardaki hatıraları tekrardan akıllarına gelebilir. Çünkü günümüzün modern tatlı, baharatlı, vanilyalı, çikolatamsı parfümlerine hiç benzemiyor. Bu anlamda herkese hitap edecek bir yapısı yok. Eğer Polo Classic, Ralph Lauren – Safari yada Drakkar Noir sevenlerdenseniz muhtemelen çok memnun kalacaksınız.

Horizon bana nedense ağırlıklı olarak aromatik otsu-çamsı bir his verdi. Yer yer karanlık bir hale bürünüyor. Yer yer mavi şişesi gibi deniz hissi veriyor. Yer yer eski-nostaljik-tozlu bir hale geçiyor. Kokusunu kendime çok yakın bulmasam da kalitesine ve koku güzelliğine bir şey söylemem haksızlık olur. Unutmadan söyleyeyim. Hala yurt dışındaki parfüm satan sitelerde çok ucuz fiyatlara bulunabiliyor. Zaten Horizon’un en ilgi çeken yanı bu kadar ucuza satılırken, kokusunun belli bir rafineliği yakalaması.


Eğer yaşınız 30 ve üzerindeyse, yeni nesil bol şekerli zıpır parfümlerle aranız iyi değilse ferah bir Polo Classic benzeri tarzıyla sizi bekliyor. Size eski günleri hatırlatabilir kokusu. Yine de denemeden almak bence risk. İlkbahar-yaz için uygun gibime geliyor. Ama şöyle bir düşündüğümde sonbahar-kış mevsiminde de kullanılabilir. Tam bir erkek parfümü olduğunu önemle belirtmeliyim.

Artıları:
+ Doğal ve gerçekçi kokusu gayet başarılı.
+ Erkeksi ve biraz eski kokan parfümlere meraklıysanız denemeniz gerekir.

Eksileri:
- Herkesin sevebileceği gibi değil.
- Günümüzün parfüm trendlerine çok uzak.

Koku Güzelliği:10/6.5

11 yorum:

  1. Sn Parfüm Merakı,Tom Ford Private Blend serisinden "Amber Absolute" hakkında ne düşünüyorsunuz? İnceleme şansınız oldu mu? Çünkü ben Arabian Wood'u denemek için gitmiştim, denedim ve beğenmedim.Amber Absolute'u denediğimde ise 'İşte yıllardır aradığım koku bu' dedim ve aldım. Yoğun ve ağır bir amber kokusu.(Ben bu tarz hacı yağı gibi kokuları, mistik-dini doğu kokularını çok severim ve kokumu buldum diye düşünüyorum).Evime bile Mudo'larda satılan Vavana ev kokusu serisinden Dark Amber alırım hep.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba orkun öztürk,

      Tom Ford'un Private Blend serisinde o kadar çok parfüm var ki her birini denemek zor gibi görünüyor.

      Amber Absolute'u denemedim. İsminden de anlaşılacağı üzere amber merkezli olmalı. Son yıllarda amber ve öd ağacı temalı kokularda bir artış var. Niche markalar bu yarıştan geri kalmamak için kendi amber yorumlarını piyasaya sürüyorlar.

      Fakat amber parfümlerinin bir sıkıntılı tarafı var. Genelde birbirlerine benziyorlar. Bana hep gül temalı birbirine benzeyen parfümleri hatırlatıyor amber kokuları.

      Sil
  2. Amber ve misk, parfümde harika duruyor bence.

    YanıtlaSil
  3. hermes belami ve chanek platinum egoist yorumlarmısınız lütfen platinum kullanıyorum bana yoğun adaçayı kokusu geliyor bu parfümde yanılıyormuyum acaba sizin yorumlarınız cuk diye oturuyor o yüzden benim için önemli teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belami ve Platinum Egoiste elimde yok ne yazık ki.

      Sil
  4. merhaba, Parfüm Merakı iyi hoş ama ve bu parfümü de ülkemizde bulabilecek miyiz? :) kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız,

      gittigidiyor.com'daki bir satıcıda bulunuyor. Ayrıca başka bir sitede de var görünüyor.

      Sil
    2. kokudankokuya.com.tr sitesinde de bulunuyor.

      Sil
  5. merhaba parfüm merakı,
    özel olmazssa bir şey sormak isterim. Sanırım diğer site derken kokudankokuya.com.tr'yi kasdetmektesin. Şayet böyleyse gittigidiyor'u net bir şekilde telaffuz ederken bu sitenin adını niye kesinlikle kullanmıyorsun. Sattıkları ürünlerle ilgili bir şeylermi var. (sahte vs). Bunu bu siteden alışveriş yapmayı düşünen biri olarak tamamen iyi niyetle sormaktayım. Cevap verirsen sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Yok özel bir şey değil. Parfüm Merakı blogunda parfüm satan sitelerin reklamını yapabilecek ifadelerden kaçınıyorum. Çünkü bu blog kar amacı gütmeyen, profesyonel satıcılardan uzak durmaya çalışan bir site. Onun için parfüm satan ticari sitelerin isimlerini pek söylemek istemiyorum.

      Bahsettiğin sitenin sahte sattığına dair bir bilgi yok elimde. Orijinal sattıklarını düşünüyorum. Çünkü bazı sattıkları parfümleri piyasada bulmak çok zor. O anlamda iyi bir iş çıkarıyorlar. Bende onlardan alınmış 4-5 parfümü kullandım. Bir sorun yaşamadım.

      Sil
    2. cevap için teşekkür ediyorum. Umarım bende sorunsuz bir alışveriş yaşarım

      Sil