24 Temmuz 2012 Salı

Maison Francis Kurkdjian – APOM Pour Homme (2009)



Maison Francis Kurkdjian – APOM Pour Homme (2009)  Markanın erkek parfümlerinden.

Erkekler için çiçek kokuları neler olabilir? Menekşe, yasemin, gül ya da süsen (iris). Hangisi sizin için diğerlerinden bir adım öndedir? Peki portakal çiçeği nasıl bir fikir?

Parfümlerinin şişelerinin kapaklarını bile Paris’in gri ve çinko çatılı evlerine benzetecek kadar şehrine aşık bir adam Francis Kurkdjian. Bugün inceleyeceğim parfümünde ise Paris’e ihanet ediyorum diye düşünmeden Ortadoğunun Paris’i sayılan Lübnan'dan esinlenmiş. APOM Pour Homme’un APOM kısmının anlamı “A Part Of Me” olarak açıklanmış. Parıltılı ve erkeksi Eau de Toilette’lerin rafine bir yorumu olarak düşünülmüş.


APOM, markanın kendi sitesinde “odunsu, çiçeksi, otsu” olarak sınıflandırılmış. Koku ailesi olarak portakal çiçeği, sedir ağacı ve amberden bahsedilmiş. Otlar çok hakim olmasa da odunsu ve çiçeksi kokular ana yapıyı oluşturuyor diyebilirim. Zaten başlangıcı tam bir çiçek egemenliğinde gerçekleşiyor. Oldukça keskin bir portakal çiçeği kokusu adeta boğazınızı zorluyor. Ya da ben biraz fazla sıktım test sürecinde. Bence unisex bir çiçek kullanımı var üst notalarda. Ne çok erkeksi ne de kadınsı. Güzel diyebilirim.

Bir süre sonra parfüm oldukça tatlanıyor. Bu arada biraz pudra kullanımı hissediyorum. Sanki bebek pudraları gibi. Orta notalarda çiçeklerin etkisi azalıyor. Alt notalarında ise biraz çiçekler, biraz portakal aroması ve biraz daha ayakları yere basan yumuşak odunsu notalar var. Muhtemelen sedir ağacı. Amber ve miski de unutmamak gerek.


Bence APOM pour homme soyut sayılabilecek bir kokuya sahip. Hatta başlangıcı sanki sizi masal dünyasında gezintiye çıkmış gibi hissettiriyor. “Alice Harikalar Diyarında” kitabının içinden fırlayıp gelmiş bir kız gibi. Açılışı çiçeksi, masum ve çok temiz. Sonrasındaki pudramsı his pek bana göre değil açıkçası. Sonları ise ortalama üzeri bir odunsu-çiçeksi-amber üzerine oturmuş diyebilirim.

Aslına bakılırsa APOM’un ana elemanı çiçeksi bir portakal kokusu diyebilirim. Bu tabiki portakal çiçeğinden geliyor. Başları biraz kadınsı diyebilirim. Orta notalarından itibaren daha erkek kullanımına yakın hale geliyor. Fakat parfümün geneline bakarsam hem kadın hem de erkek kullanımına daha yakın. Çok erkeksi bir parfüm değil APOM Pour Homme. Fakat bu durum tabiki beni çok da ilgilendirmiyor.

APOM Pour Homme bence muhteşem koku güzelliğine sahip değil. Aşık olunabilecek bir kokusu olduğunu söyleyemem. Fakat çok yüksek kaliteli bir portakal çiçeği kokusu. Bu anlamda söyleyecek çok sözüm olamaz. Masum ve temiz bir kokuya sahip olmak istiyorsanız APOM Pour Homme sizin için diyebilirim. Ama tarzının bana çok yakın olduğunu söyleyemem. Bence yine de denemeniz gereken bir çiçeksi çalışma olmuş.


Kimi yorumcular bu tür parfümleri duş jellerine, el kremlerine yada şampuanlara benzetebiliyorlar. Haksız da sayılmazlar. Çünkü bu tür parfümler bence riskli. Eğer harman başarılı yapılmazsa bebek pudrası kıvamı hoş olmayabiliyor. Burada parfümör’un ustalığının devreye girmesi lazım. Francis Kurkdjian bu sınavı çok başarılı vermiş diyemesem de kötü demek haksızlık olabilir.

APOM Pour Homme bence tam bir ilkbahar parfümü. Tabiki yazın da rahatlıkla kullanılabilir. Sonbahar-kış için çok iyi bir fikir olmayabilir. Erkek parfümü olarak lanse edilse de bence unisex kullanıma daha yakın. Kokusunun tasarımını bizzat markanın kurucusu Francis Kurkdjian yapmış.

Artıları:
+ Başlangıcındaki çiçeksi kokuyu sevdim.
+ Açılışı oldukça güçlü bir şekilde gerçekleşiyor.
+ Çok yüksek kalitesi ve temiz, pürüzsüz yapısı dikkat çekici.

Eksileri:
- Pudramsılığı pek bana göre değil.  
- Erkeksi parfüm arayanları hayal kırıklığına uğratabilir.
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/6.5

7 yorum:

  1. Pudramsı her şeye bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Parfüm Merakı üstad, Lumiere Noire Pour Homme'u denedin mi? Yorumlarsan sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüzdeki haftalarda yazacağım Lumiere Noire Pour Homme'u. Azzz sonraaa :))

      Sil
  3. Pudramsı kokulardan ben de haz almıyorum. Lumiere Noire Pour Homme bayağı beğeniliyor merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Başları çok güzel ancak orta notalar pudra kokusu gibi. Bir garip geldi bana ama yine de güzel bir koku ancak bende biraz baş ağrısı yaptı sanırım sürekli koklamaktan olabilir.
    Kalıcılığı çok iyi ayrıca.

    YanıtlaSil
  5. Bu parfüm bence de unisex kelimesinin içini dolduruyor..Cinsiyet çağrışımı yapmıyor kesinlikle..Parfümde özellikle ilk 4-5 dakika portakal çiçeği kullanımı diğer notaları algılamayı zorlaştırıyor..Sanki "habit rouge"nin dip notalarının daha tatlı bir versiyonu var şişede..Çok benzer dip nota algısı yarattı bende..Koku kalite hissi uyandırdı fakat 350 lira biraz yüksek bu parfüme..Habit rouge daha sınırlı bir kitleye hitap ederken, bu parfüm daha geniş kullanıcı kitlesi bulabilir..

    YanıtlaSil
  6. bende de sample var ..bugün sıktım açılışı harika,nefis.ama orta ve sonlara doğu sanki amber etkili gibi geldi bana

    YanıtlaSil