5 Temmuz 2012 Perşembe

Montale – Soleil de Capri



Montale – Soleil de Capri  Markanın unisex kullanıma uygun parfümü.

Kuruluş amacı “Arap kültürüne yakın parfümler yapmak” olan Montale markasının en ilgi gören kokusu şüphesiz Black Aoud. Yoğun bir gül temasına sahip olsa da bana her zaman cami önlerinde satılan hacı yağlarını çağrıştırıyor. Ayrıca markanın bir çok “Aoud” temalı parfümü var.

Montale kendisini her ne kadar “Arap kültürüne” yakın bulsa da, bu temayla pek uyuşmayan kokularda çıkarıyorlar. Bence Soleil de Capri onlardan birisi. Neden mi? O zaman geçelim detaylara.


Hangi yıl çıkarıldığı belli olmayan Soleil de Capri, markanın kurucusu Pierre Montale tarafından tasarlanmış. Fragrantica’da çiçeksi-meyveli olarak sınıflandırılmış. Kısmen doğru bir tanımlama diyebilirim.

Soleil de Capri’nin başlangıcı ortalama bir turunçgil ile gerçekleşiyor. Çok özel ve ilginç değil. Ama kötü de değil. Açıklanan notalarında turunçgiller ve greyfurttan bahsedilmiş. Muhtemelen bu ikiliden geliyor o koku. Orta notalarına çok büyük değişim göstermeden geliniyor. Burada bariz bir meyveli hale dönüşüyor. Bana meyveli sakızları hatırlattı. Anlaşılacağı üzere biraz tatlanıyor orta notalarda. Bu kısımda meyveler başrolde diyebilirim. Sonlara doğru yine çok büyük bir değişim görülmüyor kokusunda. Alt notalarında tatlı meyvelere biraz da misk ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor. Yani özetle: Meyveler, meyveler ve meyveler.

Soleil de Capri, başından sonuna kadar neredeyse hiç değişmiyor. Çok düz çizgide ilerleyen bir hali var. Bu durum her parfümde olduğu gibi ilerleyen zamanlarda sıkıcı olma ihtimalini aklıma getiriyor. Yani çok zengin, ilginç ve derin bir kokuya sahip değil. Bol bol tatlı tropikal meyveler. Hatta yer yer marketlerde satılan karışık meyve sularını andırıyor.

                                          Soleil de Capri'nin kokusu aklıma yukarıdaki resmi getirdi.

Yine açıklanan notalarına baktığımda kumkat (kumquat) isimli tropikal bir meyve gözüme çarptı. Acaba bu meyve mi ağırlıkta diye düşünmeden edemiyorum. Parfüm meraklılarının bileceği gibi bu kumkat meyvesi Givenchy’nin popüler parfümü Xeryus Rouge’da da var. Fakat orada çok yapay ve plastiğimsiydi.

Soleil de Capri’yi deneme sürecinde yapaylık barındırmayan meyveler dışında başka bir şeye rastlayamadım. Çok yüksek fiyatlara satılan Montale’nin bu parfümü neden böylesine basit bir tasarıma sahip anlamak zor. Tamam meyveli kokuları sevenlerin oldukça hoşuna gidecektir. Fakat sadece bu kadar mı? Gerisi yok mu bu parfümün? Bence yüksek fiyatını hak edecek kadar ilginç değil.


Tatlı, ferah, yumuşak meyveler yaz mevsimi için harika bir fikir. Bence ilkbahar-yaz kullanımına daha yakın. Sanki 30 yaş ve altındaki arkadaşları hedefliyor gibi bir hali var. Genç işi diyebilirim. Montale’nin diğer parfümleri gibi EDP olarak satışa sunulmuş. Unisex olarak sınıflandırılmış. Bence de doğru bir karar. Fakat hafif tatlımsı meyveler biraz daha kadın kullanımına yakın olduğunu hissettiriyor.

Artıları:
+ Tatlımsı meyveli parfümleri seviyorsanız, en iyi arkadaşlarınızdan birisi olabilir Soleil de Capri.
+ Kalıcılığı fena değil.

Eksileri:
- Kendisine aşık edecek kadar etkileyici bir kokusu yok.
- Ortalama bir meyveli kompozisyon. Çok büyük şeyler vaat etmiyor.

Koku Güzelliği:10/6.5

8 yorum:

  1. nacizane onerim, her ne kadar yorumunuzda belirtsenizde, yapaylik hususunuda ayri bir puanlamaya dahil etmeniz,misal koku kalitesi gibi bir basligi olabilir. sanirim koku guzelligine verdiginiz puan sizin agirlikli olarak kisisel begeninizi yansitiyor. ancak bazen yapaylik hissedilmeyen ama sizin icin kisisel begeninize uymayan parfumlerde yaziyorsunuzdur. arada bu konuyu hizlica gecip arada kalan parfumler olmamasi adina belki boyle bi puanda olabilir blogda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun onur. Koku güzelliği tamamen benim beğenimle ilgili. Yani çoğu kişiye göre değişebilen bir kriter.

      Koku kalitesi diye bir puanlama sistemi olabilir. Ama bu biraz daha uzmanlık gerektiren bir olay sanki. Çok daha güçlü ve ileri düzeyde aromakimya bilgisi gerektirebilir. Yani beni aşabilir parfümlerin kalitelerini kesin yargılarla değerlendirmek.

      Sil
  2. Parfüm merakı hilfiger 1985 nezaman sıra geliyo:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz bekleyecek gibi 1985 Volkan. Onun yerine önümüzdeki hafta Jean Paul Gaultier - Kokorico'yu yazayım senin için :))

      Sil
  3. Teşekkür ederim kokorico da merak ettiğim parfüm.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Harvey Nichols'da deneme amaçlı sıktılar ertesi gün kokusu hala duruyordu üzerimde çokda hoş kokuyor. Fiyatı yüksek der kimileri Montale için ama niş bir parfüm için normal bence. Bide kalıcılığı çok iyi.

    YanıtlaSil
  6. En iyi cicek ve meyve parfumu diyebilirim

    YanıtlaSil