5 Kasım 2012 Pazartesi

Cartier – Pasha de Cartier (1992)



Cartier – Pasha de Cartier (1992)  Markanın eski tarz erkek parfümlerinden.

Çalışma Şekli: Otomatik.
Kasa Tipi: Beyaz Altın.
Kordon Tipi: Timsah Derisi.
Kalibre: 8.000
Çap: 42 mm.
Kalınlık: 8 mm.
Cam: Safir.
Kadran: Gümüş.

Evet itiraf ediyorum. Saatler konusunda çok bilgili ve ilgili değilim. Oysaki saat, aksesuarlar içinde belki de en önemlisi. Şık bir kıyafeti tamamlayan ve pekiştiren yegane öğe. Hatta günlük veya spor giyimin bile havasını değiştirebilir güzel bir saat. Malum cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte sanırım insanlar artık saat takmaktan da vazgeçiyorlar. Ama kolunuzda duran hoş bir saatin yerini tutabilir mi? Tabiki hayır.


Parfüm Merakı sayfasını yazarken bende sizler gibi yeni yeni şeyler öğreniyorum. Yukarıda yazdığım özellikler anlaşılacağı üzere bir saate ait. Cartier’in Pasha isimli saat serisinin hikayesi 1930’lu yıllara kadar uzanıyormuş. Cartier, bir Fas paşası için tasarlamış bu saati. Bu paşamız suya girdiğinde etkilenmeyecek bir saat istemiş. Ve Cartier markası da dünyanın ilk gerçek anlamda “su geçirmez saatini” Pasha ismi ile üretmiş. Paşa’nın asker olması sebebiyle savaşlarda ve zor koşullarda kullanılabilecek bir saat olması düşünülmüş. Pasha saatlerinin ilk üretimlerinin üzerlerinde koruyucu bir metal kafes bulunuyormuş. Tabiki zamanla bu kafes artık konulmaz olmuş.

Görüldüğü üzere Cartier’in Pasha parfümü ismini markanın bir saatinden almış. Dünya mücevher sektörünün en önemli oyuncularından olan Cartier, parfümlere yabancı bir isim değil. Bir çok parfüme imza atmış durumdalar. Pasha de Cartier ise markanın biraz geçmişte kalmış eserlerinden birisi. Kendi sitelerinde aromatik fujer olarak sınıflandırmışlar. Ayrıca erkeksi bir eğrelti otu kokusu olduğunu vurgulamışlar. İlk sıktığımda ferah sayılabilecek bir nane ve turunçgiller beni karşıladı. Mentollü bir açılışı var Pasha’nın. Doğal olarak üst notalar kısa bir süre sonra etkisini kaybediyor. Yani nane-turunçgil aroması çok fazla etkinliğini koruyamıyor. Başlangıcı doğal ama pek bana göre değil.


Orta notalarda parfümün fujer karakteri ortaya çıkıyor hemen. Aromatik otlar, lavanta ve baharatlar merkeze yerleşiyor bu kısımda. Fakat oldukça “eski ve erkeksi” diyebilirim. Yani günümüzün modern parfümlerine pek benzemiyor Pasha. Baharat derken muhtemelen kişniş. Fakat çok keskin değil. Gayet aromatik bir halde. Orta notalarındaki lavantayı pek kendime yakın bulamadım.

Son kısımda yine kokusu değişiyor. Aromatik baharatlara bu sefer deri ve silhat (paçuli) ekleniyor. Bu kısımda lavanta geri planda kalmış. Alt notaları da doğal ve şık ama yine bana göre değil.

Pasha de Cartier 1980’lerin zengin, detaylı aromatik fujerlarına bir gönderme gibi. Üst, orta ve alt nota geçişleri ustaca. Yapaylığa rastlanmıyor. Zorlama bir kokusu yok. Ne istediğini bilen bir karakteri var. Ve de kimi hedeflediğini…


Parfümümüz oldukça erkeksi yapıda. Belli bir yaşın üzerindeki erkeklere seslendiği çok açık. Fazla tatlılık bulunmuyor. İyi dengelenmiş bir arkadaş. Eğer Yves Sait Laurent – Jazz, Ralph Lauren – Safari gibi parfümleri seviyorsanız denemenizde fayda var. Hatta bence bu iki parfümden çok daha başarılı ve rafine. Amaaa…

Şimdi bu tür erkeksi, beyefendi, tozlu, eski ve nostaljik kokan parfümlerle aram pek iyi değil malumunuz. Onun için Pasha de Cartier’i hiçbir zaman alıp kullanmayacağım. Hayatımın parfümü de olamayacak. Belki yaşımın 40’ı geçtiği yıllarda düşünebileceğim bir seçenek. Eğer bu tarz parfümleri seviyorsanız denemenizde fayda var. Muhtemelen seveceksiniz.


Pasha de Cartier’i ünlü burunlardan Jacques Cavallier tasarlamış. Luca Turin ise beni yine şaşırttı. Pasha’ya beş üzerinden sadece bir yıldız vermiş. Ve hiç beğenmemiş. 1992 yılında piyasaya sürüldüğünü düşünürsek formülünde küçük değişiklikler yapıldığını rahatlıkla düşünebiliriz.

Başlangıçtaki nane patlaması dışında genel olarak zayıf bir parfüm. Tene yakın kalıyor. Kalıcılığı ise fena değil. Çok sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir. 30 yaş ve üzerindeki erkeklere tavsiye ederim. Denemeden almayınız. Herkesin sevebileceği gibi bir arkadaş değil.

Artıları:
+ Belli bir yaşın üzerindeki erkekleri memnun edebilecek kokusu.
+ Yoğun bir yapaylık barındırmıyor.

Eksileri:
- Başlangıcı pek bana göre değil.
- Biraz fazla eski moda kokuyor.
- Farkedilirliği zayıf.

Koku Güzelliği: 10/6.5

15 yorum:

  1. iyi akşamlar Raşit bey, yorumunuz yine çok iyi. size bir sorum olacak; dior homme'u beğendiğinizi biliyorum. sonbahar-kış için bir parfüm alacağım ancak daha karar veremedim hangisini alacağıma. costume national homme ve dior homme arasında düşünüyorum. costume national'i daha denemedim, en kısa zamanda deneyeceğim ama dior homme'u biliyorum. siz hangisini önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cengiz,

      Parfümü kullanacak olan sen olduğun için, burada son kararı senin vermen daha doğru olacaktır. Üşenmeyin. Bol bol deneyin parfümleri :))

      Burada sadece bir ön bilgilendirme yapıyorum kendimce. Gerisine karışmam :))

      Sil
    2. bu akşam gittim tekin acar'a bir bileğime dior homme diğerine costume national'ı sıkarak denedim. Dior Homme'u zaten biliyordum, Costume National'ı ilk kez denedim. Dior Homme,Costume National'dan kat kat daha güzel.Hem koku güzelliği, hem kalıcılık, hem de farklılık olara. Dior Homme inanılmaz bir parfüm gerçekten.Onu almaya karar verdim. Teşekkürler :)

      Sil
  2. açılıştaki nane-mentol öylesine keskin ve yoğunki, parfümün gerisini algılayamdı bile burnum :) benim sevmediğim parfümler kategorisinde PS Story nin arkasından 2. sırada Pasha.

    YanıtlaSil
  3. pasa maskulen parfumler ıcınde adı en onde gıdenlerden denedım begenmedım.declaratıon bence cok daha basarılı bır koku.ancak pasanın safarıden ıyı oldugu fıkrıne katılmıyorum,safarı benım ıcın olsada olur olmasada olur bır koku. bugun kullandım degısıklık yapmak adına bır 5-10 mılım bulundurup arada kullanılabılır. pasa gercekten cok cag dısı ve ıtıcı.fsater

    YanıtlaSil
  4. Parfüm Merakı,

    Şöyle kış için sımsıcak yoğun bir oryantal önerir misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burberry - London For Men güzel olabilir.

      Sil
    2. güzel koku ama yogun sayılmaz london, 3 saatte uçtu gitti bitti.. Cennet gibi kokar ama hemen tüketir kendisini keşke intensini yapsalar..

      Sil
  5. Spicebomb kesinlikle:))

    YanıtlaSil
  6. Kokunun açılışı bana garip bir şekilde jubilation'u andırıyor. Koku 5-10 dakikadan sonra hakkaten tenle birleşmeye başlıyor ve farkedilirliği inanılmaz zayıflıyor. Kalıcılığı da çok yüksek denemez, koku olarak kaliteli kokmasına rağmen, dışarıya pek kokmuyor bu sebeple çok beğendim diyemem kendisini.. Ama kokusu güzel lüks kokuyor kesinlikle..

    YanıtlaSil
  7. Kalıcılığı çok yüksek değil mi tarihin gelmiş geçmiş en kalıcı parfümlerinden biridir eski moda koktuğuna kesinlikle katılmıyorum hafif seksenler parfüm kokusu var ama aromatikliğiyle günümüz ve eski erkeksi parfümlerinin karması gibi. Zaten parfümü bence özel kılan da bu bence çok fazla parfümü etkilemiş bir koku...6,5 dan daha fazlasını hak eder bence en az 7,5

    YanıtlaSil
  8. pasha güzel vede kalıcı bir pafüm..

    YanıtlaSil
  9. ben burdan bi tavsiyede bulunmak istiyorum arkadaşlar luca turin ve benzeri eleştirmenleri çok dikkate almayın çünkü önemli olan sonuçta kendi beğeniminizdir bunu unutmayın!!

    cartier pasha yaş isteyen bi koku genç arkadaşların pek değerini bilemiyeceği bi parfüm luca turin bi yıldız vermesini çok umursamıyorum çünkü ciddi anlamda araştırdım bu konuyu o kadar dengesiz puanlamalar eleştiler yapmışki bazen gülüyorum hatta alay ediyorum yabancı forumlarda luca beyle :) yani pasha pour monsieur concentree gibi bi parfüme 1 yıldız verip fuel foe life gibi tam bir kakafoni parfüme 4 yıldız vermesi beni luca turin gibi bi eleştirmeni tamamen gözümden silmiştir...saygılarımla hoşçakalın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o konuda haklısın. Bazı puanlamaları çok dengesiz.

      Sil