17 Kasım 2012 Cumartesi

Ralph Lauren – Polo Sport (1994)



Ralph Lauren – Polo Sport (1994)  Markanın klasikler arasında yerini almış erkek parfümü.

“Bronx’ta geçen çocukluğum boyunca, dünyayı bir pencereden izledim. Ama bu pencere basket oynadığımız okulun arka bahçesine bakan pencere değil, rüyalarıma açılan pencere idi.”

Bu ilginç anekdot ne yazık ki bana ait değil. Çünkü çocukluğum Bronx’ta geçmedi. Kravat tasarımı ile başlayan bir hikayeye sahip Ralph Lauren. Ve onun tüm dünyada milyonlarca insanın kullandığı Polo yaka tişörtleri. Hangimizin Polo yaka bir tişörtü yoktur ki? Ya da olmamıştır?

“Otantik ve ikonik Polo, modern görünüşlü yaşam biçiminin orijinal sembolüdür. Ivy League klasik ve eskilerden kalma İngiliz erkek giyimini, kent stili ve Amerikan spor görünümü ile birleştiren Polo spor kıyafetleri ve ısmarlama kıyafetleri, stil sahibi, belirli bir zamana ait olmayan ve tüm erkek jenerasyonları için eşsiz bir görünüm sunar.”


İşte Ralph Lauren, Polo markasını böyle tanımlıyor kendi sitelerinde. Kentli, orta-üst gelir düzeyine sahip, şık, stil sahibi ve biraz züppe.

İyi de bu tanımlara uyan çok fazla kişi çıkacak mıdır? Ralph Lauren’in dünya çapında başarı kazanan kıyafet tasarımlarını düşündüğümüzde sanırım karşılığı var bu kriterlerin.

Artık her modacının yapması şart olan parfümler konusunda ise ne durumda acaba Ralph Lauren? Parfüm dünyasının klasiklerinden birisi olan çam ağacı temalı yeşil şişeye sahip Polo, aynı tişörtleri gibi öncü bir rol oynamış diyebiliriz. Bugün hala en çok satanlardan olan Polo’nun çok başarılı erkek parfümü, markanın da iddialı olduğunu gösteriyor bize. En azından parfümler arenasında.


Markanın eski tarz parfümleri ülkemizde çok bilinmiyor. Oysaki parfüm severler gayet yakından takip ediyorlar. Mesela Ralph Lauren’e ait Monogram diye bir parfüm duydunuz mu? Ya da Chaps, geçtiğimiz aylarda incelemesini verdiğim Crest, Safari veya Tuxedo. Evet ülkemiz insanının sadece Ralph Lauren’in belirli parfümleri ile ilgilenmesi ilginç. Oysa bu markanın 1970’lerden itibaren önemli klasiklere imza attığını sanırım çok azımız biliyor. Yani bugün popüler olan Polo Blue yada Polo Black gibi parfümler, buzdağının sadece görünen yüzü.

Bugün ise değişik bir yerde duran arkadaşlardan birisine göz atacağım. Çünkü Polo Sport için “geçiş dönemi parfümlerinden” diyebilirim. Nereden nereye geçiş diye soracaklara hemen cevap vereyim. Eski tarz şiprelerden, 1990’ların ortasından itibaren modern kokulara geçiş. Ve Polo Sport tam da 1994 yılında ileriye doğru atılmış bir adım bence. Çünkü markanın 1990 ve öncesindeki parfümlerine pek benzemiyor. Onlardan daha modern ve yenilikçi. Ama tabiki o zamanın şartlarında. Bugün için değil.


Polo Sport’un meşhur şişesini bilmeyen çok azdır sanırım. Üzerindeki Amerikan bayrağına gönderme yapan arması ve yuvarlak mavi şişesi aslında bize içindeki sıvı hakkında ipucu da veriyor.

Gerek ismindeki “Sport” vurgusu gerekse mavi bir şişeye sahip olması deniz veya su tabanlı bir koku ile karşılaşacağımızın habercisi adeta. Fragrantica’da aromatik yeşil olarak sınıflandırılmış. Bence de doğru. Hatta küçük de bir ekleme yapayım kendimce. Aromatik yeşil-akuatik-ozonik diyorum. Hadi bakalım.

Lafı daha fazla uzatmadan geçelim kokumuza. İlk sıkıldığında beni aromatik yeşil meyveler, biraz deniz esintisi, muhtemelen Calone kimyasalı, ferah nane ve buruk turunçgiller karşılıyor. Yine bir “Dejavu” yaşıyorum. Çok tanıdık bir koku. Acaba nereden hatırlıyorum. Polo Sport’un üst notaları standart bir akuatik koku ile gerçekleşiyor. Biraz Givenchy – Insense Ultramarine etkisi, biraz Davidoff – Cool Water esintisi, hatta hafiften Polo Blue havası. Bu tür deterjan veya çamaşır yumuşatıcısı benzeri kokular pek ilgimi çekmiyor. Açılışını çok sevdiğimi söyleyemem.


Orta notalarından itibaren bu akuatik hava devam ediyor. Fakat etkisi biraz düşüyor. Onun yerine bir parça lavanta, az da olsa menekşe, biraz deri (açıklanan notalarında yok ama deri olduğunu düşünüyorum), aromatik yumuşak baharatlar (zencefil olabilir) ana ekseni oluşturuyor. Bence başlangıcından daha sevilebilir ama harika değil. Son kısımda ise odunsu notaların hakimiyeti var. Yani klasik bir erkek parfümü kapanışı. Alt notaları da beni benden alamadı.

Polo Sport, döneminin önemli parfümlerinden birisiydi. Cool Water ile birlikte ferah deniz/okyanus esintili parfümlerin örneklerindendi. İlk çıktığında büyük başarı yakalamıştı muhtemelen. Ama bugün kokladığınızda çok özel ve ilginç gelen bir tarafı yok. İlerleyen yıllar içerisinde Polo Sport’a benzeyen bir çok parfümün piyasaya sürülmüş olması onun geri planda kalmasına neden olmuş diye düşünüyorum.


Bence başlangıcı çok rafine değil. Sıradan bir akuatik gibi davranıyor açılışında. Orta kısım neyseki daha ilginç ve zengin. Ama yine de kendime yakın bulamadım. Son kısmı ise eh işte. Sanırım parfümün en beğendim tarafı orta notaları.

Polo Sport yapaylık sınırında dolaşan, ferah deniz teması, erkeksi çiçekler ve yeşil meyveler etkisinde. Çok kaliteli değil. Ralph Lauren’in daha eski kaliteli parfümleri düşünüldüğünde hayal kırıklığı yaratabilir. Sanırım geçiş dönemi parfümü olması, kalite anlamında da düşüşün bir sebebi. Ralph Lauren’in hiçbir yeni parfümünün büyük başarılar elde edememesi ise ayrıca irdelenmesi gereken bir durum.


Şimdi Polo Sport bence otuz yaş altındaki genç arkadaşları hedefliyor. Bazı yorumcuların dediği gibi akşam spordan çıktıktan sonra, günlük kullanımda ya da deniz kenarında kullanılabilecek vasat bir parfüm. Bence denemeden almayın. Hata biraz abartarak Chanel – Bleu’nun nostaljik bir versiyonu diyesim geliyor. Eski anıları canlandırmak için bire bir Polo Sport.

Luca Turin’in kitabında Polo Sport’a beş üzerinden dört yıldız verilmiş ve lavantalı ananas olarak sınıflandırmış. Bence üç yıldızdan daha fazla bir not abartılı olur.

Parfümün tasarımını Michael Kors – Michael For Men, Calvin Klein – CK One gibi başarılı işlere imza atmış Harry Fremont yapmış. Ayrıca bir çok ana akım marka içinde parfümler tasarlamış Fremont. Yani oldukça deneyimli bir burun dersek yanlış olmaz.


Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama oldu. İlkbahar-yaz mevsiminde kullanmak daha uygun olacaktır. Genç arkadaşlara tavsiye ederim. Üst yaş grupları için çok uygun olmayabilir.

Artıları:
+ Orta notaları fena değil.
+ Döneminin önemli parfümlerindendi. Sadece bunun için bile denenebilir.

Eksileri:
- Açılışı başarılı değil.
- Geneline hakim olan çamaşır yumuşatıcısı kokusu ilgimi çekmedi.
- Bir şişesi alınacak kadar başarılı olduğunu düşünmüyorum.

Koku Güzelliği:10/6

22 yorum:

  1. Ben yinede chanel bleu tercih ederdim:))

    YanıtlaSil
  2. Parfüm merakı bu arada luca turin chanel bleu kaç puan vermiş biliyomusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabında bulamadım kaç puan verdiğini. Sanırım denememiş Bleu de Chanel'i.

      Sil
  3. Güzel bir koku fakat son zamanlarda ne yazık ki hiç bir yerde bulunmuyor diye duydum, meraklısı çok çevremde araştırdım ama maalesef bende güvenilir bir yerden bulamadım :S

    YanıtlaSil
  4. Bu koku kesinlikle çok seksi!

    YanıtlaSil
  5. Parfüm merakı guess parfümleri hakkında ne düşünüyorsun denediğin bir modeli oldumu ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guess'in hiç bir parfümünü denemedim. Ama Zara ya da Antonio Banderas'ın parfümlerinin kalitesinden daha fazla olacağını sanmıyorum.

      Sil
  6. Parfüm merakı dsquared potion edp'yi denemelisin kesinlikle...

    YanıtlaSil
  7. dsquared potion Murat boz un parfümü olduğu söyleniyo bende merak ettim:)) Ne kadar doğru bilemiyorum tabi sölenti sadece en beğendiği parfümlerden birisiymiş.

    YanıtlaSil
  8. Evet Murat Boz'un parfümü! gucci pour homme'a benziyo fakat biraz daha tatlımsı versiyonu gibi geldi bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gucci Pour Homme gibiyse denemekte fayda var. Ama sırf Murat Boz kullanıyor diye de bir parfümü almayız yani :))

      Sil
    2. İyi günler sizden tavsiye isteyecegim hem yazın hem kış rahatlıkla kullanabilecegim çok agir olmayan kokladikca koklamak istenen parfüm onerirmisiniz bu arada yas 26 bütçe orta kesim :)) teşekkürler şimdiden...

      Sil
    3. Merhabalar,

      Ne yazik ki uzun zamandir hic kimseye oneri veremiyorum.

      Sil
  9. Parfüm Merakı temel notası daha cezbedici ama tüm koku uyumu Polo Sport a benzeyen bir parfüm önerebilir misin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence akuatik parfümler çok cezbedici değiller. Onun için söylediğin gibi bir örnek vermek benim açımdan zor.

      Azzaro - Chrome belki...

      Sil
  10. Bu parfümü 2001 de kullanmıştım,bir dahada göremedim.İçinizden bilen duyan gören varsa bir zahmet bana haber versin olurmu :)

    YanıtlaSil
  11. Bu kokuyu sürenin peşisıra birkaç sokak dolaştığımı hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
  12. Güzel kokudur, sadece zaman içinde bu parfümü taklit etmeye çalışan çok oldu, bir parfüm beğenildi mi hemen benzer yapıda parfümler piyasayı dolduruyor, bu polo sport'un değerini azaltmaz, bence akuatiklerin piri.

    YanıtlaSil
  13. eski kafa sportif koku istiyorsanız size göre

    YanıtlaSil
  14. Çok özelliği olmayan basit bir sportif bir parfüm :) Sabunumsu temiz kokuyor. Temzilik hissi araiyanlara uygun olabilir.

    YanıtlaSil
  15. Üniversite yillarinda kullandigim bu parfum ne kullanırsam kullanayim dönüp dönüp baktigim bir koku olarak kalacak. Bence cok güzel fres bir parfüm spordan sonra duş alip üstüne polo sport u sıktiginizda sanki yaptığınız antrenan 3 katlamis gibi oluyor. Yani bana oyle hissettiriyordu. :)

    YanıtlaSil