28 Aralık 2012 Cuma

Hugo Boss – Number One (1985)



Hugo Boss – Number One (1985)  Markanın eski erkeksi klasiklerinden.

Kabul etmek gerekir ki Hugo Boss’un parfümleri geniş kitleler tarafından seviliyor ve ilgi görüyor. Çok satılan listelerine giriyor. Beni en çok şaşırtan ise geçtiğimiz aylarda almış olduğum Hugo Boss – Boss Bottled’ın gördüğü ilgi oldu. Her ne kadar çok etrafa yayılan bir koku olmasa da kadınların oldukça beğenisini kazanmıştı. Ben ise kokusunu sinir bozucu ve gıcık bulduğum için elimden çıkarmıştım. Bir türlü neden bu kadar başarılı olduğunu ve çok sattığını anlayamamıştım.

Denemesem de Hugo Boss’un, Hugo (mataralı şişe olarak biliniyor), Boss in Motion, Hugo Energize, Hugo XY ilgi çeken parfümlerdi. Bu saydıklarım daha çok Hugo Boss’un yeni nesil modern parfümlerini simgeliyor. Çok satma amacı olan, pazarlama faaliyetleri iyi yürütülen, geniş kitlelerin seveceği gibi kokuya sahip parfümler diyebilirim.

Fakat Hugo Boss’un bir de çok bilinmeyen, eski, klasik parfümleri mevcut. Mesela Boss Spirit, Boss Sport ve Number One. Bu üç arkadaş Hugo Boss’un, popüler olmayan, sadece parfüm severler tarafından tanınan, eskilerde kalmış, üretimi sonlandırılmış klasikleri. Bu durumu Gucci Pour Homme II’yi bir çok kişi bilirken, Gucci Nobile’ı çok az kişinin tanıyor olmasına benzetebiliriz.

Hugo Boss’un Number One’ı tam bir 1980’ler parfümü. Zaten 1985 yılında piyasaya sürülmüş. Hiç merak etmeyin döneminin bütün özelliklerini bünyesinde barındırıyor. O zaman geçelim detaylara.


Number One’ın üretimi bitirildiği için hakkında çok fazla bilgi yok. Fragrantica’da aromatik fujer olarak sınıflandırılmış. Parfümün açılışı yine çok tanıdık. Eskilerden kalma bergamot, nostaljik turunçgiller, aromatik otlar (artemisia) ve ardıç baş rolde. Neden tanıdık dediğimi soracak olursanız. Eski tip erkeksi maço parfümlerin neredeyse aynı üst notaları. Mesela Yves Saint Laurent – Jazz veya Safari, Gucci – Nobile, Karl Lagerfeld – Photo ve daha onlarcası… Açılışında tipik 1980’lerin eski kokan erkeksi yapısı mevcut.

Sonrasında ikinci kısma geliyoruz. Burada neyseki biraz daha yumuşuyor ve sakinleşiyor kokusu. Şimdi ise yine nostaljik bir koku bizi karşılıyor. Hafif tatlı ve yumuşak baharatlar (muhtemelen tarçın), erkeksi çiçekler (yasemin, biraz lavanta, sardunya), azıcık gül. Görüleceği üzere orta kısım erkeksi çiçeklerin hakimiyetinde. Hala ciddi, olgun ve maço. Son kısımda çok büyük değişiklik göstermiyor. Belki biraz misk ve meşe yosunu ekleniyor diyebilirim. Orta ve alt notalar birbirine çok yakın. Böylece de tenden ayrılıyor.


Number One, 1980’li yıllardan ışınlanmış bir erkek figürü sanki. Günümüzün modern parfümlerine hiç benzemiyor. Eski kokan, çok erkeksi, kolonyamsı his veren, nostaljik bir arkadaş. Kokusu bana Tom Cruise’un ünlü Top Gun filmini hatırlattı nedense. Yada Bruce Willis’ın Mavi Ay’ını.

Number One benim pek hoşlanmadığım eski tip çok erkeksi aromatik fujerlardan. Benim için sevmesi ve giymesi zor. Sıkıcı, insanı bunalıma sokma eğilimli, lavanta kolonyamsı gibi. Daha çok olgun erkekleri hedefliyor gibime geldi. Babanız için düşünebilirsiniz. Takım elbise ile daha iyi uyum sağlayabilir.

Eğer erkeksi, eski tip erkek kolonyalarını seviyor ve özlem duyuyorsanız tavsiye ederim. Türkiye’de hala bazı internet sitelerinde satılıyor. Ama denemeden kesinlikle alınmaması gereken parfümlerden. Çünkü güvenli bir kokusu yok. Herkesin sevebileceği gibi değil.


Number One, dozajı iyi ayarlanırsa dört mevsimde kullanılabilecek yapıda. 30 hatta 35 yaş üzerindeki erkek arkadaşlarıma tavsiye ederim. Genç işi değil. Benden söylemesi.

Artıları:
+ Eğer birbirinin aynı tatlı ve şekerli modern parfümlerden bıktıysanız deneyebilirsiniz.

Eksileri:
- Başlangıcını pek sevmedim.
- Orta ve alt notalarına da hayran olduğum söylenemez.
- Benim için fazla erkeksi, fazla nostaljik, fazla kolonyamsı.

Koku Güzelliği:10/5.5

7 yorum:

  1. merhaba raşit. yorumlarını ilgiyle takip ediyorum. hem bi ses vereyim hem de bi düzeltme yapalım dedim. don johnson-miami vice, bruce willis-moonlighting. hangisini demek istedin? ;)

    http://www.timsah.com/miami-vice-bruce-willis/qr0TQTEQdH2

    sevgiler.

    @canbaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili canbaz,

      Ne kadar da haklısın. Gerek Miami Vice'ı gerekse Mavi Ay'ı bilmemek mümkün değil. Sen söyleyince aklıma geldi. Ne güzel diziydi Mavi Ay :))

      Don Johnson'ın Miami Vice'dan sonra çok kadın hayranı olduğunu hatırlıyorum. Yakışıklı adamdı Allah için :))

      Bruce Willis'in de o hınzır gülümsemesi başka bir alemdi. Güzel dizilerdi ikisi de.

      Yanlışımı fark ettiğin ve dostça uyardığın için teşekkür ederim. Hemen düzeltiyorum.

      Demek istediğim Bruce Willis - Mavi Ay'dı :))

      Sil
  2. bu parfümün dökme şişesi bende mevcut. parfümmerakinin dediği gibi fazla nostaljik. ağır keskin bir kokuya sahip hatta başağrısı yapıyor. buna rağmen zengin bir harmanı olduğunu düşünüyorum. kalıcılık anlamında yüksek geliyo bana. koku 12 (ve üzeri) saat sonra özellikle kıyafette kabul edilebilir seviyeye geliyor:)

    YanıtlaSil
  3. parfüm merakı;sen parfümden anlıyorsan eğer, Fatih Ürek 'te Rocco Siffredi'dir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sen yap onun yaptığını ? Mesela işe keiko meicheri- loukhum u yorumlayarak başla. Içinde ne var, ne çağrıştırıyo. Nereye götürüyo seni falan. Herkes ne çok biliyor arkadaş. Raşit, sende yayınlama şunları, kendilerini halt sanıyolar.

      Sil
    2. Utku bu tür mesajları bilerek yayınlıyorum. Zaten ciddiye alınacak tarafı yok. Fakat "bu ülkede hatta yaşadığımız şu dünyada böyle de insanlar var" anlamında yer veriyorum. Yani ibret almak ve düşünmek için.

      Sil
    3. Diesel, hugo, lacoste gibi parfümden baska kokulardan bi haber olup anlıyorum ayakları resmen. Düzgünce eleştirse eyvallah. Tercih beğeni meselesi sonuçta.

      Sil