28 Nisan 2013 Pazar

Maison Francis Kurkdjian – Lumiere Noire Pour Homme (2009)



Maison Francis Kurkdjian – Lumiere Noire Pour Homme (2009)  Markanın başarılı erkek parfümü.

Fransa'nın içinde yaşadığımız çağa en büyük katkılarından birisi şüphesiz resim sanatı alanında. Tam anlamıyla bir mimari birlikten söz edemeyiz günümüz Fransası için. Fakat resim sanatına katkıları çok büyük Fransız ressamların. Hele ki Edouard Manet'in. Bu ünlü ressam 1862-1863 yıllarında öyle bir esere imza attı ki, eski sanatın bitişi, modern sanatın başlangıcına sebep oldu. Tabiki Manet yaşarken böyle bir şeyden haberdar olmayacaktı. Onun ölümünden sonra bu tablo, resim sanatında bir devrin kapanışını, bir devrin ise açılmasını sembolik olarak da olsa gerçekleştirmişti.

Dışarıdan bakan bir göz için diğer yağlı boya resimlerden pek farkı olmayan bu tablo, İzlenimcilik akımının da temellerinin atılmasını sağlamıştı. Resim alanındaki İzlenimcilik akımı, ressamın doğayı kendi duygu dünyasına göre ve kendinde oluşan izlenimine göre resmetmesinden başka bir şey değildi. Artık doğayı taklit etmeyi bir kenara bırakan ressamlar, kendi izlenimlerini ve zihinlerindeki imgeleri tuvale aktarıyorlardı. Sonrasında Paul Cezanne, Edgar Degas, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir gibi önemli ressamlarda İzlenimcilik akımını takip edip geliştireceklerdi. Fransız ressamlar 19. yüzyılın ortalarında farkında olmadan resim sanatında bir kırılmaya yol açmışlardı.

                                             Modern resim sanatının başlangıcı sayılan Monet'nin ünlü tablosu. 

Şu bir gerçek ki bugünkü Fransa, hegomonik, ekonomik ve sanatsal anlamda eski gücünün çok uzağında. Hatta edebiyat, mimari ve müzik alanlarında bile pek sesi duyulmuyor. Fakat Fransa yavaş yavaş başka bir alanda sağlam adımlarla ilerliyor. O da henüz sanat olarak kabul edilmeyen parfümler. Fransız güzellik ve moda endüstrisi birbirinden başarılı markaları dünya pazarlarına sunarken, parfüm üreticileri de boş durmuyorlar. Hatta diyebilirim ki 19. yüzyılda İzlenimcilik akımını sanat dünyasına armağan eden Fransızlar, 21. yüzyılda da parfüm sanatının nadide örneklerini insanlığın beğenisine sunuyorlar. Gerek ana akım gerekse niş markalara sürekli yenileri ekleniyor Fransa'da. Bu yeni isimlerden en göze çarpanlarından birisi ise Francis Kurkdjian isimli parfümör.

Dedeleri uzun yıllar İstanbul'da yaşamış bir ailenin çocuğu Kurkdjian. Bu anlamda az da olsa bu toprakların ruhuna sahip belki de. Le Male gibi efsaneye dönüşmüş bir parfümü henüz yirmili yaşlarında tasarlamasıyla bütün gözler ona çevrilmişti ilk zamanlar. Bu genç adam anlaşılan fazla aceleci davranmamış. Önce işin mutfağında yetişmiş uzun uzun. Ve 2009 yılında kendi niş markasını kurup, sanatını bütün dünyaya kanıtlamaya karar vermiş. İlk çıkardığı parfümlerden olan Lumiere Noire Pour Homme, bir çok parfüm severin hemen dikkatini çekmeyi başarmış durumda. Hatta markanın en popüler parfümü bile denebilir. Bu kadar ilgi çeken bir eserin, Parfüm Merakı'nda olmaması düşünülemezdi tabiki.

Kendi sitelerinde baharatlı gül, paçuli ve pelin otundan oluştuğu yazılmış. Parfümü ilk sıktığımda hafif tatlımsı modern turunçgiller ve çiçekler (portakal çiçeği) ile karşılaşıyorum. Bahsedilen pelin otundan mı geliyor bu çiçeksilik bilemiyorum. Ama Lumiere Noire Pour Homme'un başlangıcı harika. Kibar, dengeli, yumuşak bir açılış. Söylenecek söz yok. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Bu turunçgil hissi azalsa da devam ediyor. Bu andan itibaren gül iyiden iyiye kendisini gösteriyor. Hemen arkasında baharatlar var gülün. Aynı kibar koku devam ediyor. Fakat baharatlar ve gülün hakimiyetine giriyor denilebilir. Başlangıcı kadar etkileyici gelmedi bana orta kısım. Gelelim sonlara. Alt notalarda bir parça paçuli hissediliyor. Fakat ilginç olan baharatlara hayvansallık ekleniyor. Tatlı baharatlara çok da yakışmış dozunda hayvansallık. Ve tabiki hissedilir oranda misk. Kapanışını çok sevdim Lumiere'in.
 

Lumiere Noire'de ana ekseni kibar, yumuşak ve çiçeksi kokularla harmanlanmış baharatlı-gül oluşturuyor. Diğer öğeler bu temanın etrafında şekillendilirmiş. Arap etkisindeki parfümlerde rastladığımız insanın içini bayan gül kullanımı yok. Modern, Avrupalı, Fransız, biraz sabunsu ve yumuşak. Gülden sonra ikinci baskın koku baharatlar. Kimyon ve tarçın öne çıkan elementler. Üçüncü olarak da misk. Genellikle parfümlerin alt notalarında kullanılan misk, burada orta kısımdan itibaren yavaşça devreye giriyor. Son olarak da paçuli. Belki de parfümün en geri planda kalmayı yeğleyen notası.

Lumiere Noire başlangıcından itibaren sabunsuluk sınırında dolaşan portakal çiçeği kokusunu size kontrollü şekilde hissettiriyor. Hatta kıyafet üzerinde uzun süre portakal çiçeği baskın hale geliyor. Hiç şaşırmadım bu duruma. Çünkü Francis Kurkdjian'ın başka parfümlerinde de bu sabunsu portakal çiçeği kullanımına rastlıyoruz. Fakat burada üst notalar dışında çok baskın değil portakal çiçeği. Yine de orta kısımda hala alttan alta destek veriyor portakal çiçeği.

Parfümün genelinde markanın bize alıştırdığı kalite hissiyatı mevcut. Fakat Aqua Universalis'de biraz fazla doğallık yakalama çabası, "steril ve zorlama" izlenimi yaratmıştı bende. Burada o kadar zorlamamış kendisini çok pürüzsüz ve doğal olayım diye. Onun için markanın diğer parfümlerine göre biraz dağınık gelebilir kokusu size.

Yurt dışındaki parfüm platformlarında övgüler yağdırıldığını göreceksiniz bu esere. Hatta kimilerine göre erkekler için üretilmiş en iyi gül temalı parfümlerden birisi olduğu bile söyleniyor. Rakipleri de şüphesiz çok güçlü. Le Labo - Rose 31, Frederic Malle - Une Rose, Czech&Speake - Dark Rose, Amouage - Lyric Man, By Kilian - Rose Oud, Eau d'Italie - Paestum Rose, The Different Company - Rose Poivree ve diğerleri...
 

Erkek için siyah ışık. Parfümün ismini böyle çevirebiliriz sanırım. Bu nasıl bir isim diyebilirsiniz. Hatta parfümün konsepti ile ismi çok uymuyor diye de eleştirebilirsiniz. Çünkü asla karanlık bir kokuya sahip değil. Her şey ortada ve transparan. Anlaşılan Francis Kurkdjian, parfümün ismini koyarken hiç böyle polemik olabilecek durumlara kulak asmamış. E iyi de yapmış tabiki. Özgürlük güzeldir. Hayatın her alanında özgürlüğünü koruyabilemeli insan. İşinde, sosyal hayatında, evinde ve parfüm seçiminde...

Bir çok yorumcu Lumiere Noire'yı seksi olarak tanımlamış. Şimdi her insanın hayatı algılama ve anlamlandırma kapasitesi farklıdır. Bunu eleştiri anlamında söylemiyorum. Tamamen insani bir durum. Ama bence bu parfüm kesinlikle seksi, cazibeli yada çekici değil. Tam tersi romantik, sakin, dengeli ve duygusal. Yani bu parfümü Mercedes spor arabasına binip, sağda solda dikkat çekmeye çalışan sonradan görme kardeşlerimiz değil de, klas, şık, cemiyet hayatının müdavimi, stil sahibi, bazı şeyleri ruhunda hazmedebilmiş kişilerin kullanması daha uygun olur. Hafif elit, azıcık snob sanırım doğru kelimeler kokusu için.

Yine bu parfümü çıraklıktan yetişmiş ve zengin olmuş holding sahibine değil de, yurtdışında eğitim almış, ailesi yüksek bürokrasiye mensup, 2-3 dil bilen, profesyonel bir üst düzey yöneticiye uyacaktır. Böyle ayırımlar yapmak pek içimden gelmiyor ama sanki günlük kullanımdan ziyade daha özel ambiyansların veya lüks mekanların kokusu Lumiere Noire Pour Homme. Günlük hayatta pazar günü eşofmanları giyip, markete gitmek için çok uygun olacağını sanmıyorum. Ona hakettiği değeri vermek lazım.

Bu parfüm bende boğaz kıyısında çok şık bir gece kulübünü hatırlatıyor. İçeriye sadece sınırlı sayıda kişinin girebildiği çok lüks bir mekan burası. İçeridekilerin çoğu birbirine yakın üst gelir grubuna dahil kişiler. Zaten hepsi birbirini iyi kötü tanıyor. Hafif loş bir ışık var. Boğazın o inci gibi ışıklarını seyrederek yenen akşam yemeğini hayal edin. Karşınızda çok güzel ve zarif bir kadın. Bir kaç kadeh kırmızı şarap içmişsiniz. İçkinin kana karışmasıyla oluşan rahatlama hissi ile düşüncelere dalmışsınız. Hayatın yaşamak için o kadar da kötü bir yer olmadığını düşünürken buluyorsunuz kendinizi.

Lumiere Noire Pour Homme soyut bir sanat çalışması gibi. Hatta İzlenimcilik akımının bir ressamının paletinden çıkmış tuval bile diyebilirim. Biraz bulanık, saydam ve geçirgen. Bezersiz bir kokusu yok. Özellikle son yıllarda bu tür baharatlı-gül temasına sahip parfümler karşımıza çıkıyor. Yani kokusu yüksek düzeyde yaratıcılık barındırıyor dersem abartmış olurum. Yine de herkesin sevebileceği güvenli limanlardan birisi. Deneyen çoğu kişinin beğenisini kazanacaktır. Bu parfümü kullandığınızda güzel övgüler alacağınızdan şüpheniz olmasın.


Lumiere Noire Pour Homme çok erkeksi yapıda değil. Yani zaman zaman kadınsılık içeren ilginç bir dengede. Bu kadınsılığı gül ve portakal çiçeği veriyor. Fakat baharatlar hemen yardıma koşup, erkeksi vurguyu arttırıyorlar. Hatta bence uniseks olarak rahatlıkla sunulabilir. Eğer çok erkeksi bir gül parfümü arıyorsanız sizin için uygun olmayabilir.

Denemelerim sonucunda, ilk sıktığınız andan sonlarına kadar çok büyük değişimler göstermiyor. Belli bir koku çizgisi var ve oradan ilerliyor. Süprizsiz bir kokuya sahip. Aslında basit kurgulanmış bir parfüm. Çok derin yada bol katmanlı değil. Verilmek istenen mesaj açık. Lafı hiç dolandırmamış Bay Kurkdjian.

Benim için sıkıntı olan diğer tarafı ise zaman zaman sabunsu çiçeksiliğin öne çıkıyor oluşu. Nedense portakal çiçeği kokusunu parfümlerde bir türlü sevemiyorum. Bana doğal ve mis gibi bir portakal hissi veremiyor. Biraz yapmacık duruyor. Onun için Lumiere Noire Pour Homme benim için hayatımın parfümü olamayacak. Hatta bir şişesini bile almayacağım. Ama yine de konforlu kokusunu her parfüm sever denemeli.

Parfümün tasarımcısı Francis Kurkdjian. Eau de Parfum (EDP) versiyonuydu bendeki orijinal numunesi. Fakat internetten gördüğüm parfümün orijinal kutusunun üzerinde EDT yazıyor. Pek anlayamadım bu durumu. Çok sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir.

Artıları:
+ Başlangıcı nefis.
+ Sonları çok güzel.
+ Yüksek kalitesi memnun edici.

Eksileri:
- Benzersiz ve çok yaratıcı bir parfüm değil.
- Fiyatı yüksek.

Koku Güzelliği:10/8

29 yorum:

  1. Bende de orijinal numunesi var; MFK'nin sitesinde de aynı zamanda satışta olan numunesi. Yalnız bendeki EDT, pour homme'ler edt pour femme'ler edp olarak biliyorum. Siz numuneyi nereden temin etmiştiniz. Rica etsem fotoğrafını koyma imkanınız var mı keşke bu parfüm'ün edp'si olsa diyordum baya ilgimi çekti edp demeniz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an elimde erkeğinin orijinal numunesi var. Bildiğin Eau de Parfum yazıyor. Zaten bir çok yorumcu EDT olduğunu söyleyince dikkatimi çekti. Tuhaf bir durum. Şişenin üzerine Eau de Parfum yazıp içine EDT koymadılarsa bilemiyorum artık :)

      Lumiere Noire'in kadın numunesi de var. Onda da Eau de Parfum yazıyor. Yani ikisini karıştırmıyorum.

      Fakat EDP'si de tene yakın kalan bir parfüm. Çok fark edilir değil. Belki de reformulasyon geçirmiş olabilir. Bendeki ilk versiyonu olabilir.

      Sil
  2. Seksi degil cok ama cok guzel kız...=Lumiére Noire
    P.M 9 u da hakeden koku bu dostum:) Geç kalmıs bu incelemen icinde tteşekkür ederim.. ,Ricam:Bu tarzda olan ve puani 8 i gecebilen ve sisesini alirim dedigin bir yada daha fazla parfum onerebilirmisin dostum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de seksiden ziyade güzel ve masum bir kız olabilir Lumiere Noire Pour Homme. Fakat 8 puandan daha fazlası biraz abartılı olur. Beni kendisine o kadar aşık edemedi. Hatta 7.5 puan vereyim mi diye epey düşündüm. Yani 8 puan aslında biraz torpilli bir puan.

      Baharatlı gül kokusu olarak Le Labo - Rose 31'e bakabilirsin. Yada gül ağırlıklı istersen Amouage - Lyric Man olabilir. Ama ikisi de hayatının parfümü olacak gibi değil. Belki de ben gül parfümlerini o kadar da sevmiyorum.

      Sil
  3. ben de şişe olarak var bu parfüm ve şunu söyleyebilirim ki bugüne kadar denediğim veya kullandığım 50-60 küsür parfüm içinde çok rahat ilk 3 de yer alır koku güzelliği olarak. tene yakın kalması gibi bir durumdan bahsetmişsiniz ki ona da hiç katılmıyorum kalıcılığı ve kokunun yayılımı gayet iyi bana göre ve edp muhabbeti de ilginç geldi açıkçası. bu kadar güzel bir parfüm için fiyatı gayet uygun diye düşünüyorum. gidip hiçbir farklılık sunmayan, birbirinin aynı parfümlere 150 küsür tl paralar vermektense bunün gibi harika bir parfüme 2 tanı parayı veririm.

    YanıtlaSil
  4. Kokusunu çok merak ettim.Anlattıklarınız hiç bir şekilde kafam da kurgulayıp bir koku formu oluşturamıyorum zihnimde.Ancak ve ancak kokladıktan sonra fikirleriniz benim için vücut bulmuş olucak :)
    İstanbul La Deesse parfüm evinde var ama Ankara Harvey Nichols'da var mı Maison Francis Kurkdjian

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harvey Nichols mağazalarında yok Maison Francis Kurkdjian parfümleri. Sadece La Deesse mağazasında var bildiğim kadarıyla.

      Sil
    2. AN İTİBARI ILE HARVEY NICHOLS DA MFK GELMIŞTIR.
      ILETIŞIM:05468123699
      SADECE WHATSAP

      Sil
  5. ılk once elıme sampleı gectı uzerınde pour home edp yazıyordu. bır ıkı ay sonra dekant aldım aynı koku degıldı.bır muddet sonra elıme bır sample daha gectı onunda ustunde pour homme edt yazıyordu ve aldıgım dekantla aynı kokuyordu.

    durumu la deesseye sordum boyle bısey olması mumkun degıl dedıler. sadece lumiere noire femme'ler edp ymıs. ılk denedıgım neydı bılmıyorum bayan versıyonuysa femme yazmıyordu erkek versıyonuysa edt yazmıyordu.sacma sapan bır durum var bence edp olan bayan versıyonu

    YanıtlaSil
  6. İnceleme güzel olmuş elinize sağlık.

    Bu parfüm edt olarak piyasada. Markanın başka erkek parfümlerinde edp olanlar da mevcut. Parfüm tam anlamıyla bir kalite. İnsan gerçekten saygı duyuyor yapan kişiye. Tabi ben gül kokularını çok sevmediğim için bana pek hitap etmiyor ama günlük kullanım dışında çoğu ortamda sizi tamamlayacak en yegane aksesuarlardan biridir bu parfüm. Özellikle davet, düğün gibi ortamlarda giyilecek açık renkli takım elbiseyle birlikte muhteşem olur. Kokusu ne çok ciddi ne de çok zıpır. Tam kararında diyebilirim. Romantik ortamlar için de güzel gideceğini düşünüyorum çünkü güven veren bir kokusu var. Edt olmasına rağmen performansı ciddi şekilde iyi. Fiyat olarak tabii ki ana akım parfümlere göre pahalı fakat 70ml şişesinin fiyatının bazı pahalı ana akım parfümlerin seviyesinde olduğunu düşününce de bu fiyatı fazlasıyla hak ediyor benim gözümde. Zaten dediğim gibi günlük kullanımı biraz aşacak bir parfüm olduğu için şişesi alınırsa yıllar boyu kullanılır. Bu bakımdan fiyat/performans bakımından oldukça güçlü bir parfüm. Biraz uzun oldu galiba kusura bakmayın.

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Parfüm Merakı, yazlık bir kaç parfüm önerisi rica ediyorum..
    teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli cengiz yavuz,

      Blogumdan veya mail yoluyla artık parfüm önerisi veremeyeceğim sanırım. Blogumu tamamen parfümlerin anlatımlarına ayıracağım. Çünkü yeni forumumuz da bu konuları zaten sıkça konuşacağız. Yeni forumumuza üye olup, orada başlık açıp, diğer arkadaşların da fikirlerini öğrenebilirsin. Çok daha fazla ve farklı önerilere ulaşabilirsin bu yolla. Zaten bende oradayım :)

      Yeni forumumuz şurası: http://parfummerakiforumu.blogspot.com

      Sil
    2. teşekkürler, üye olacağım en kısa zamanda.

      Sil
  8. Merhaba, edp edt sorunuyla ilgili; elimde şu anda parfümün kutusundan çıkan broşürü var. Buna göre: kadın versiyonu parfüm ve edp olarak, erkek versiyonu ise edt olarak var diyor. Kokusu ise güzel...çok güzel. Ama benim aklım aynı pakette la deesse'den rica ettiğim Bandit numunesinde kaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfümün büyük boy kutusunda EDT yazıyor. Fakat elimdeki orijinal numunesinde EDP yazıyor. Eğer EDT ise bendeki numunede neden EDP yazıyor? Anlatmak istediğim bu...

      Sil
    2. bendeki numune de edt şişe de edt...belki reformulasyon geçirmiştir.

      Sil
  9. http://www.google.com.tr/imgres?safe=off&sa=X&biw=1920&bih=967&tbm=isch&tbnid=KseVPhPBqW4EVM:&imgrefurl=http://www.basenotes.net/threads/302166-Lumi%25C3%25A8re-Noire-Pour-Homme-Longevity-Projection-Questions&docid=gRrdPJiHyLsNGM&imgurl=http://img585.imageshack.us/img585/3369/p1000455i.jpg&w=600&h=450&ei=VDCAUa6THYO_PJ21gLAI&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:83&iact=rc&dur=1363&page=1&tbnh=186&tbnw=240&start=0&ndsp=52&tx=305&ty=293

    YanıtlaSil
  10. Buradaki numune de de EDP olduğu yazılı.

    http://imageshack.us/photo/my-images/585/p1000455i.jpg/

    YanıtlaSil
  11. bu parfüm edtmi

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle denemek isteyenler
    La deessa kozmetikten sample olarak deneyebilir. Sadece kargo ücreti size ait oluyor samplelara para ödemiyorsunuz.
    Parfüme gelecek olursak.
    Kokusu çok güzel ve unisex bir parfümdür doğruyu söylemek gerekirse bana bu parfüm daha çok bayanlara gider gibi geldi kadınsı bir koku hissettim tabi başkası benim tenimde nasıl alıyor koku orasını bilemem kendime göre yorumladım. Minibüse bindiğimde bir adamın benim kokumu burnuna çektiğini fark ettim hoşuma gitti beğenmesi ama :) Gelipte sormadı parfümün adı ne diye :)
    Kalıcılığı gayet iyi ortalama bir parfümün üstünde kalıcılığı var.
    Fark edilebilirlik filan sorucak olursanız yaşadığım semtten mi kaynaklanıyor yoksa başka nedenden midir bilemem ama neredeyse orjinal parfüm kullanan yok denecek kadar bir semtte yaşıyorum 3-5 kızın beğendiğini fark ettim ama hiç kimse gelip bana parfümlerimin ismini sormadı sınıfta ki erkek arkadaşlarım hariç 6-7 kişi o da toplasan. İstanbul gibi bir yerde yaşasam soran illa çıkabilir diye düşünüyorum.
    Sonuç olarak bu parfümü bayanlarda erkeklerde seviyor unisex bir parfüm kız arkadaşım beğendi açıkcası :)

    YanıtlaSil
  13. Çok garip bir soru olacak ama şişesi döküm metal mi yoksa plastik mi?en azından tenle temas eden katmanı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şişesi cam. Kapağı ise metal Lumiere Noir'in.

      Sil
    2. Ben de kapağını kastetmiştim..Hani böyle ucuz metaller olur ya elde koku bırakır onlar gibi mi?

      Sil
    3. Kapağına niye bu kadar takıldın ki :)

      Sil
    4. Nefret ediyorum ele sinen metal bozuk para kokusundan :D

      Sil
    5. Yahu boşver. En büyük derdimiz o olsun yeterki :)

      Sil
  14. EDT formunu denedim..Tam olarak Raşit Bey'in tarif ettiği gibi kokuyor..Bu parfüm, bugüne kadar gül kokusunu sevmiyorum derken sahip olduğum önyargımı, güzelce yere yatırıp bi araba sopa attı desem tam tabir olur :)) Çok kaliteli ve elegant bir izlenim uyandırıyor Lumiere noir..Üst notada saldırgan bir koku gelecek zannederken, sonradan öyle güzel ve hızlı bir geçiş yapıyor ki koku şaşırıyorsunuz..Sanki tarçın, gül ve misk halay çekmeye başlıyor bir anda :)) Benim gibi parfüm hobisi olanlara kesinlikle bir kez deneyin derim. Az sayıda parfüm deneyimi olanlara, L.Noire'nin feminen bir tarzı olduğunu ve denemeden alım yapmamalarını öneririm..

    YanıtlaSil
  15. EDT versiyonunu bende deniyorum son günlerde.Hafif bir sabunsuluk güzel baharatlar ve gül.Çok beğendim Lumiere Noire'i . Genel hava olarak Tom Ford Noir'a benzettim hissettirdikleri açısından.Ama Noir biraz daha sert iken Lumiere Noire daha yumuşak daha beyfendi.

    YanıtlaSil