26 Temmuz 2014 Cumartesi

Carolina Herrera – 212 Men (1999)




Carolina Herrera – 212 Men (1999)

Tam zamanı hatırlamasam da sanırım 7-8 yıl önceydi. Öğrencilik dönemimde bir arkadaşım kullanırdı 212 Men'i. Onun geldiğini uzaktan anlardık parfümünden. O mis gibi ve tertemiz çiçeklerden oluşan kompozisyon, hem canlı hem de mutluluk vericiydi. Aklımda bu duruma binaen hep iyi hatıralar kalmış 212 Men ile ilgili.

Carolina Herrera'nın dünya çapında büyük başarı sağlayan 212 serisinin amiral gemisi her zaman için erkek versiyonuydu. Kadın versiyonun, 212'nin erkeği kadar başarılı olmadığı söylenebilir. Peki neydi 212 Men'in bu kadar sevilmesini sağlayan?

İsmindeki anlam veremediğim 212 rakamının etkisi olacağını sanmıyorum. Silindir ve metalik renkli şişesinin payı var mı acaba 212 Men'in en çok satanlar listesinde olmasının? Pek sanmıyorum. Ne şişesi ne de ismi bence bir parfümü bu kadar başarılı kılamaz. Bunun arkasında muhakkak ki başka sebepler var.

Tabii başarıdan bahsederken ticari anlamı vurgulamak lazım daha çok. Bu parfümün Carolina Herrera markasına büyük fayda sağladığı sır değil. Hem maddi-manevi anlamda katkı sağladı hem de adeta markayla özdeşleşti 212 Men. Ülkemizde de çok sevilen bir parfüm olduğunu biliyorum. Son yıllarda onlarca yeni parfümün piyasaya sürüldüğünü düşünürsek, 212 Men'in eski göz kamaştırıcı dönemlerini geride bıraktığını söyleyebiliriz. Artık birçok yeni ve farklı seçenek var parfümseverlerin önünde.


Yine de 212 Men'in kemikleşmiş seven kitlesinin olduğunu düşünüyorum. Markanın kendi sitelerinde 212 Men, biraz da bu yöne vurgu yapmış: "Bu sadece bir başka aşk hikayesi değil. Bu parfüm, 212 erkeği gibi, erkeksi, sıradışı şekilde çekici ve aynı zamanda klasik. Onunla, şehir hayatının heyecan verici nabzını hissedin."

Parfümün ilhamını "New York'un uluslararası cazibesinden ve enerjisinden aldığı" iddia edilmiş. Fragrantica'da odunsu çiçeksi miskli olarak sınıflandırılmış. 212 Men'i üzerime sıktığımda karşıma yeşil çiçekler çıkıyor. Ekşimsi çiçekler, aromatik otlar, biraz bergamot ve lavanta. Kimi yorumcuların yeni kesilmiş çimen benzetmesi de doğru olabilir. Zaten açıklanan üst notalarında kesilmiş çimen var. Başlangıcı çok ferah olmasa da yeşil ve ortalama. İlerleyen dakikalarda yeşil aromanın devam ettiğine tanık oldum. Lavanta-menekşe benzeri yeşil çiçeklere orta bölümde ferah baharatlar ekleniyor. Zencefil en dikkat çeken ve baskın baharat. Zencefil, yeşil çiçeklerle harmanlanmış. Nispeten yumuşak ve keskin değil diyebilirim. Son kısımda koku karakteri değişiyor. Müthiş bir kremsi misk ve ferah çiçekler karşıma çıktı. Biraz da odunsu notalar mevcut. Alt notaları yumuşacık, kremsi ve çok güzel. Hatta parfümün en sevdiğim yeri oldu diyebilirim.

212 Men, ultra-hafif yaz akuatikleri gibi ferah değil. Başlangıcı ve orta kısmı evet ferahlık sınırında ama yeşil çiçekler ve baharatların marifetiyle daha ilkbahar-sonbahar kokusuna yakın. Son bölümse parfümün en ferah ve lezzetli yeri. Asıl karakteri son kısma saklanmış belli ki.

212 Men, çimensi yeşillik, bergamot, ferah baharatlar ve yumuşak misk ekseninde ilerliyor. Başlangıcı ile orta notalar yakın. Üst notaları biraz Green Irish Tweed'i anımsatıyor. İlerleyen dakikalarda benzerlik giderek azalıyor. Sonlara doğru kokusu değişiyor. Yine de geneli itibariyle tek düze ilerlediğini düşünüyorum. Çok kompleks yada katmanlı değil.


Günlük kullanıma uyabilecek, basit, canlı, ortalama bir parfüm. Sonları dışında çok farklı yada özel bir kokusu yok. Yine de herkesin sevebileceği güvenli seçeneklerden birisi olduğu açık. Bu parfümü kullanınca muhtemelen güzel iltifatlar alacaksınız.

212 Men, 1999 yılında piyasaya sürülmüştü. Geçen yılların ardından kapsamlı bir reformülasyon geçirdiğini sanıyorum. 7-8 yıl önce burnuma gelen ve etrafa yayılan aroma, bugünlerde kullandığımdakinden farklı. Eski versiyonu çok daha ferah, hafif, neşeli ve güçlüyken, yeni hali daha yeşil, çimensi, lavantamsı, zencefilli, sönük ve zayıf. Zaten bir çok yorumcu da bu durumdan şikayet etmiş. Parfümün ismine son yıllarda "NYC" ibaresinin eklenmesiyle artık ismi de değişti mi diyelim anlayamadım. Eski sarhoş edici ve müthiş kokusu kalmamış 212 Men'in. O kokunun kırıntıları son bölümden takip edilebilir.

Bu çok popüler arkadaşın zaman zaman sahte veya açık benzerlerini etrafta duyabilirsiniz. Hatta gerçek olanı da bir yerlerden burnunuza gelebilir. Tabii bu kadar popüler bir parfümü kullanmak, başkalarıyla pişti olmayı da beraberinde getirebilir. Eğer böyle durumları umursamıyorsanız sizin için sorun yok demektir.

Aklıma gelmişken bir hususa daha değineyim. Bilindiği gibi Carolina Herrera’nın 2006 yılında çıkardığı 212 Sexy Men isimli bir parfümü var. 212 Men’in başarısından sonra Sexy isimli flanker çıkarıldı. Çoğu kişinin ayılıp bayıldığı ama bende feci bağ ağrılarına sebep olan 212 Sexy Men ile kokuları neredeyse hiç benzemiyor 212 Men’in. İkisi tarz olarak ve koku karakteri olarak tamamen farklı yerdeler. Merak eden arkadaşlar için dipnot olarak belirteyim.


212 Men bu haliyle büyük boy şişesi alınıp kullanılacak parfüm değil bence. Zaman zaman yapaylık sınırında dolaşan kokusu kalite hissiyatı vermiyor. Fazlasıyla yeşil kokuyor. Performansı zayıf. Kalıcılığı ten üzerinde az ve fark edilirliği düşük. Yazık edilmiş bir parfüm gibi görünüyor 212 Men'in yeni hali.

Kokusunun tasarımını Alberto Morillas, Rosendo Mateu ve Ann Gottlieb üçlüsü yapmış. Luca Turin'in kitabında odunsu yeşil olarak sınıflandırılmış ve beş üzerinden iki puan verilerek pek beğenilmemiş. 212 Men, EDT konsantrasyonuna sahip.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/6

17 yorum:

  1. Ewet bende denedim aman aman koku değil nebilim ergen kokusu sanki
    Bu tür ergen kokularından elbette beğendiklerimizde olabilir mesala bnm beğendiğim vip man tamda ten kokusu kokusu .

    YanıtlaSil
  2. 212 vip man yorumunuzu merakla bekliyorum. 212 man yaz için güzel diye düşünmüştüm almasam mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir parfümü alıp almama kararını bence kişinin kendisinin vermesi çok daha isabetli olacaktır. Benim "al" dediğim parfümü beğenmezseniz halimiz nice olur :)

      Sil
  3. Hepsiburada.com ; Sevil ve Tekin Acardan daha ucuza satiyor orjinal olup olmadigi hakkin da bilginiz var mi ? Supheleniyor insan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hepsiburada.com sitesinin sahte parfüm satacağını sanmıyorum. Sevil ve Tekin Acar genellikle yüksek fiyatlara sahipler.

      Sil
  4. 22 yaşındayım esmer tenliyim. parfüm yorumlarınızı merakla takip ediyorum. Bi konuda sizden yardım isteyeceğim. Kış için rochas-jpg le male-ch vip den birini alayım. Yaz için 212 men ya da bvlgari aqva pour homme dan birini alayım diyorum. Ama bvlgariyi kullandım pek kalıcı olmadı. Sizce hangileri daha mantıklı olur? Ya da önerebileceğiniz bu tarzlarda başka parfüm var mı

    YanıtlaSil
  5. bu haline 10 üzerinden 6 vermişsiniz eski haline koku güzelliği olarak kaç verirdiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski hali 7.5 puan alırdı benden.

      Sil
    2. Hocam parfüm alacağım ama çok pimpirikliyim benim kokum olsun istiyorum herkez sorsun istiyorum hangi parfüm kullanıyorsun çok güzelmiş diye onun için sizin 10 üzerinden 10 verdiğiniz almamızı önerdiğiniz bir parfüm varmı. şimdiden yarımların için teşekkürler.

      Sil
    3. Selamlar, parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki.

      Sil
  6. Hocam karşı cinse hitap eden 212 üyesi hangisi sizce. Bende vip var, bu üç farklı 212 den hangisi en iyisi bu konuda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 212 serisinin üyeleri genel beğeniye uygun gördüğüm kadarıyla. Hem sexy versiyonu hem de 212 Men olanı karşı cinsten güzel övgüler alacaktır.

      Sil
  7. Hocam, haklısınız parfüme gerçekten yazık edilmiş.İyi birburun kaliteyi ayırd edebilir ve iyi bir parfüm de insanları peşinden koşturabilir diye düşünüyorum fakat bu 212 Man için geçerli değil. Belki piyasadaki Adidas parfümlerinin bir tık üzerinde ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi 212 Men'i Adidas gibi market parfümüyle karşılaştırmak doğru olmayabilir. 212 Men, Adidas parfümleri kadar basit olmasa da koku güzelliği olarak fazla ilgimi çekmedi.

      Sil
    2. adidas active bodies i rahatlikla koyabilirsiniz..

      Sil
  8. Bu parfümü çok severek kullansam da kalıcılık ve farkedilirlik konusunda bir takım problemleri olduğunu söylemeliyim. Yani öyle 2 3 gün fısla gün boyu idare edecek bir parfüm değil. Fresh bir koku olduğudan dolayı bu durum normal aslında. Hem fresh olup hem kalıcı olan kaç tane parfüm var ki piyasa da? Eğer parfümden maksimum verim almak istiyorsanız üzerine boca edebilirsiniz, ben o şekilde gün boyu kokuyu fazlasıyla hissedebiliyorum:)

    YanıtlaSil
  9. Genel olarak boğuk,sıkıcı,çekingen bir koku olduğunu söyleyebilirim, fazlasıyla yeşil kokuyor ama tatlılıkta hissediliyor, ferah bir tarafıda yok yani yazın kullanayım derseniz biraz bayabilir bu parfüm.Ben yine de tam bir ergen kokusu diyorum,aldığıma pişman mıyım?deliler gibi.

    YanıtlaSil