18 Temmuz 2014 Cuma

Christian Dior - Escale a Portofino (2008)




Christian Dior - Escale a Portofino (2008)

Tamamen tesadüf eseri iki hafta içinde ikinci Portofino temalı parfüme rastladım. Tabii ki şikayetçi değilim. Yeter ki kullandığım parfümler belirli seviyenin ve kalitenin üzerinde olsun, varsın isimleri Portofino olsun. Hem kötü bir isim değil ki Portofino.

Muhakkak ki bu güzel ve şirin İtalyan kasabasını dünyaya Tom Ford'un Neroli Portofino'su tanıtmadı. Daha önce de Portofino'ya öykünmüş parfümler mevcuttu. Mesela Christian Dior'un Escale a Portofino'su.

Dior'un "Cruise" serisine 2008 yılında Escale a Portofino ile başlandı. Bu seriyi Dior'un özel serisi ile karıştırmamak gerek. Gerçi sınırlı dağıtım ve satış anlamında iki seri birbirine benziyor. Fakat Cruise serisi, Dior'un diğer parfümleriyle benzer fiyat aralığına sahip. Tek farkı fazla yerde bulunmamaları. Biraz Hermes'in "Jardin" serisine benzetilebilir bu anlamda.


Cruise serisinde görebildiğim kadarıyla dört parfüm mevcut. Bu seri "Ferah ve parlak kokuları sizi bir seyahate davet eder" cümlesiyle tanıtılmış ve ilhamını "Dior'un kıyafet tasarımlarından ve basit ama mükemmel kesim giysilerinden" almış. Cruise serisi için "Escale isimli parfümler, Dior'un parfümeri alanındaki ikinci mottosu olan: basit ve gerçek şıklığı çağrıştırır." denilmiş.

Escale a Portofino, kendi sitelerinde "Tatlı ferahlığın zindelik verici patlaması" olarak tanıtılmış. Ayrıca "Dior'un özel ve yüksek kaliteli içerikleri ile yapılmış Eau de Toilette" olduğu vurgulanmış. İçeriğindeki on altı doğal esansın genel olarak Akdeniz'i anımsattığı söylenmiş.

Uzun sayılabilecek zamandır kullandığım Escale a Portofino'nun başlangıcı güzel bir limon ile size merhaba diyor. Yüksek kaliteli limon doğal, lezzetli ve ferah. Biraz da aromatik otlar eşlik ediyor limona. Üst notaları eski tarz erkeksi limonsu şiprelere benzettim. Başlangıcını çok başarılı buldum. Orta kısımda limon gerilerde kalıyor. Onun yerine buruk ve ferah neroli geliyor. Ona biraz da bergamot eşlik ediyor. Fazla sabunsu olmayan neroliyi beğendim. Son kısım, orta bölümün paralelinde ilerliyor. Ferah ve doğal neroliye misk ekleniyor. Alt notalarda sedir ağacından gelen odunsuluk da var. Fakat çok baskın değil. Böylece tenden ayrılıyor.


Escale a Portofino, basit ve ferah turunçgil kokusu olarak değerlendirilebilir. Başlangıcındaki canlı, enerjik limon eski tarz limonsu parfümleri hatırlatıyor. Orta kısımdaki çiçeksi neroli, fazlaca kadınsı değil neyse ki. Buruk neroli gayet doğal ve yumuşak. Sonlardaki misk-sedir ikilisine gelinceye kadar kokusu o kadar zayıflıyor ki neredeyse hissedilmiyor.

Dior'un seyahat serisinin üyesi Escale a Portofino, aynı ismi gibi yaz mevsiminde deniz kenarına yada şirin bir Akdeniz kasabasına tatile gitmiş gibi hissettiriyor sizi. Limon-bergamot-neroli üçlüsünün her daim etkin olduğu kokusu fazla katmanlı yada derin değil. Zaten bir yaz parfümünden kim derinlik bekler ki. Üzerinize sıkın, ferahlayın, rahatlayın, fazla şey düşünmeyin ve mutlu olun. Eğer Dior'un düşüncesi buysa doğru bir işe imza atmış.

Escale a Portofino, aynı isimli rakibi Neroli Portofino'ya andırıyor. İki parfümün isminde Portofino bulunması ve içeriklerinde de neroli olması güzel bir sürpriz oldu benim için. Kimi yorumcuların iki parfümü birbirine benzetmeleri gayet anlaşılabilir. Escale a Portofino'nun keskin limonlu üst notaları Neroli Portofino'ya pek benzemiyor. Orta kısımdan itibaren ikisi de neroli temeline oturuyor. İşte bu andan itibaren benzerlik var ama ikiz kardeşi gibi değil. Neroli Portofino'nun abartılı fiyatından muzdarip parfüm severler, Escale a Portofino'ya şans verebilir.


Parfümün eleştirilen bazı tarafları var. Birincisi "fazlasıyla basit hatta limon kolonyası gibi bir parfüme neden bu kadar bedel ödeyelim" diyenler. Aslında hem haklılar hem de haksızlar. Bazen bana da limon kolonyalarını hatırlattı. Fakat o kadar da basite indirgenecek kadar vasat bir parfüm değil. İkinci olarak da kalıcılığının ve fark edilirliğinin düşük olması eleştiriliyor. Kullanım döneminde ben de fark edilirliğinin düşük olduğuna şahit oldum. Kalıcılığı ise normal bir EDT kadar. Fazlasını beklemek zaten anlamsız olurdu.

Yapaylık hissedilmeyen, ortalama ve ferah bir yaz kolonyası istiyorsanız, Escale a Portofino emrinize amade bekliyor. Gerçi Cruise serisi her mağazada satılmıyor. Ama biraz araştırmayla ülkemizde satılan birçok yere rastlanabilir.

Kimi yerlerde kadın parfümü olarak geçiyor. Bazı yerlerde de uniseks olarak sunuluyor. Bence hiç de kadınsı değil. Hatta başlangıcı erkeksi bile denebilir. Bu anlamda hem erkekler hem de kadınlar rahatlıkla kullanabilir.

Parfümün tasarımına ünlü burunlardan Francois Demachy imza atmış.


Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/7

10 yorum:

  1. Yaklaşık 4-5 aydır yazılarınızı takip etmekteyim.Bütün parfüm yorumlarınızı okudum.Şunu fark ettim kendi zevkime en uygun parfüm yorumcusu siz oldunuz benim için.Yorumlarınıza göre alıp beğeniyle kullandığım parfümler oldu.Ama hala işte budur ; beni tam olarak anlatan parfüm diyebileceğim bir parfüme denk gelemedim.Ama deneyimlerime göre benim zevkim tam olarak şu:1)Canlı turunçgil (greyfurt,limon,partakal )farketmez) 2)Fazla feminen olmayan erkeksi çiçekler içeren (mesala gucci ph 2 deki menekşe kullanımına bayılıyorum.) 3)tatlı ve sıcak olmayan odunsu - hafif baharat içeren 4)Bu madde şart değil ama olsa da olur şekerli baygın hissi vermeyen vanilya kullanımı olabilir. 5)Kaliteli bir vetiver kokusu . Var mıdır böyle bir koku? Böyle bir koku yoksa bu gidişle ben bu parfüm işinden soğuyacağım. Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "İşte budur" diyebileceğiniz bir parfüm belki de hiç olmayacak. Öyle bir parfümü aramak yerine kendinize uygun parfümü aramanız daha doğru olacaktır.

      Saydığınız 5 maddenin hepsinin bir arada olduğu parfüme ise henüz rastlamadım :)

      Sil
  2. Iyi gunler,

    Blogunuzdaki incelemeler ve bilgiler için teşekkür ederim.
    Size sormak istediğim birkac soru var.


    Sonbahar-Kış mevsimlerinde kullanmak için parfüm sipariş edeceğim. Fakat parfüm bir arkadaşım aracılığı ile alacağım için koklama şansım yok.

    18 yaşında biri için hangi parfümler kör dalış yapmaya uygun olur. Tavsiyelerin nedir?

    Benim aklımda Hugo Boss Dark Blue ve Issey Miyake L'Eau D'Issey var. Issey Miyake garanti bir parfüm olduğu için ve hafif ve freshliği yaşım dolayısıyla sırıtmayacaģı için uygun olabilir diye düşünüyorum.

    Yardımcı olursanız sevinirim.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Buradan parfüm önerisi veremiyorum uzun zamandır. Parfüm forumumuz aracalığıyla öneri verebiliyoruz sadece. Size de tavsiye ederim forumumuza üye olmayı.

      Adresimiz: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr

      Sil
    2. Foruma üye olup, Parfüm Danışma Konusuna mesaj yazdım. Umarım yardımcı olursunuz.

      Sil
    3. Ben yardımcı olamasam da bir çok deneyimli arkadaşımız yardımcı olacaktır.

      Sil
  3. Hocam merhaba
    Paco rabanne invictus u denediniz mi ?

    YanıtlaSil
  4. Bence denemesende olur parfum merakı :))

    YanıtlaSil