11 Temmuz 2014 Cuma

Tom Ford – Neroli Portofino (2011)




Tom Ford – Neroli Portofino (2011)

İtalya'nın dünya güzeli tatil kıyıları, parfüm üreticilerinin ilgisini çeken yerler olarak öne çıkıyor son yıllarda. Özellikle Acqua di Parma'nın "Blu Mediterraneo" serisi parfümlerin isimleri, İtalya'nın sahil ve tatil kasabalarından geliyor. İtalyan markası olan Acqua di Parma'nın, parfümlerine, kendi ülkesinin kasabalarının isimlerini vermesi anlaşılabilir. Fakat okyanusun ötesindeki Tom Ford acaba neden Portofino ismini layık gördü parfümüne? Acqua di Parma'ya küçük çaplı bir göz dağı mı? Yoksa markasının artık küresel bir isme dönüşmesinin sonucu mu?

İtalya'nın kuzeybatısında Ligurya bölgesinde çok küçük bir belde olan Portofino, dünya jet sosyetesinin hala tercih ettiği tatil yörelerinden birisi. Toplam nüfusu sadece beş yüz civarında olan bu minicik belde, kendisinin küçüklüğüyle ters orantılı şekilde ünlü ve popüler.

"Turistik restorantlar, kafeler ve hediyelik eşya dükkanları yan yana sıralanmış. Etrafındaki yemyeşil dağlar, sahildeki rengarenk tarihi binaları ve arnavut kaldırımlı sokakları ile tarihi dokusunu bugüne kadar korumuş, sevimli yer" olarak tasvir edilmiş bir gezgin tarafından. Tom Ford'un 2011 yılında piyasaya sürdüğü Neroli Portofino'yu, işte bu anlatımla hayalimde canlandırarak kullanıyorum.


Başarılı modacı Tom Ford, özel serisinden bir parfümüne ünlü tatil kasabası Portofino'nun ismini vermiş durumda. Üstelik yanına "Neroli'yi" de ekleyerek. Kendi sitelerinde şöyle tanıtılmış: "Tom Ford, bu mükemmel kokuyla, İtalyan Rivierası'nın yemyeşil doğasından ve temiz denizinden gelen ferah bir esintiyi yakalar."

Neroli Portofino'yu üzerime sıktığımda beni turunçgiller karşılıyor. Çok ferah ve hafif neroli, daha ilk saniyelerde isminin hakkını veriyor. Neroliye limon da eşlik ediyor. Müthiş bir doğallık ve ferahlık. Başlangıcı çok güzel. İlerleyen dakikalarda büyük değişim görülmüyor kokuda. Limon artık hissedilmezken, neroli yoluna devam ediyor. Bu andan itibaren biraz çiçeksilik ekleniyor. Çiçekler nötr ve ferah. Muhtemelen bu sayede biraz sabunsuluğa doğru evriliyor orta kısımda. Başlangıcı kadar sevmesem de yine de kabul edilebilir orta bölüm. Alt notalarda neroli hala etkili. Ona yumuşak misk eşlik ediyor. Başka da bir şey yok diyebilirim.

Neroli Portofino, çok basit, ferah, hafif, doğal, kolonyamsı bir turunçgil parfümü. Zaman zaman meyvemsi kısmı öne çıksa da genel olarak neroli-bergamot-limon düzleminde ilerliyor. Çok katmanlı yada farklı değil. Sizi şaşırtan, aklınızı çelen bir yapısı yok. Bu anlamda fazla iddialı bir parfüm gibi gelmedi bana. Oysa diğer Tom Ford parfümlerini düşündüğümde pek de öyle değiller. Belki de yaz sıcaklarında basit bir aromaya imza atmak istemiş olabilirler.


Neroli Portofino, orta kısımdan itibaren bir taraftan sabunsu yönünü gösterirken, diğer taraftan akuatik kokulara da göz kırpıyor. Hatta onun için sabunsu-akuatik denilse çok yanlış olmayacaktır. Zaten deniz mavisi şişesi ve ismindeki sahil kasabası göndermesi, ilk anda onun sucul olduğunu düşündürtüyor. Fakat turunçgil-çiçek yanı, sucul tarafından çok daha baskın.

Kullanım sürecinde şansıma çok sıcak günlerde denedim Neroli Portofino'yu. Evet o tam da "çok sıcak" günlerin kokusu. Fazla saldırgan değil. Tene yakın kalıyor. Hatta sönük kaldı tenimde her seferinde. Oysaki bir Eau de Parfum'ün (EDP) bu kadar cansız olmaya hakkı var mı? Bence yok.

Zaten Neroli Portofino'nun en eleştirilen kısmı çok basit olması ve fark edilirliğinin sınırlı olması. Oysa ki özel seriye mensup Neroli Portofino, abartılı sayılabilecek fiyatlara satılıyor. Ve bu kadar yüklü bir meblağı, basit bir neroli kolonyasına yatırmak ne kadar anlamlı sorusu havada asılı duruyor. Ayrıca uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olacağını düşünüyorum.


Kabul etmek gerekir ki yapaylık hissedilmiyor. Bu anlamda belirli bir kalitenin üzerinde. Yaz parfümü olsa da bu kadar çekingen olmasının sebebini anlayamadım. Neroli Portofino'nun üçte bir fiyatına çok daha güçlü, güzel ve ilginç yaz kokuları alınabilir. Geri kalan paranız da varsın cebinizde dursun.

Çok çarpıcı tarafı olmayan Neroli Portofino, kötü bir parfüm değil. Güzel ama sadece güzel. O kadar. Sonrası yok. Onun içindir ki yüksek fiyatına istinaden denemeden almanızı önermem. Turkuaz mavisi harika şişesi ve tabii ki tanıtımı için çıplaklığın sonuna kadar kullanılması, adeta bir Tom Ford klasiği. Bu konuda yine şaşırtmadı beni.

Neroli Portofino, Tom Ford'un buraya yaptığı ziyaretlerden ilhamını almış. Ve bay Ford şunları söylemiş: "Portofino benim için her zaman büyülü bir yer olmuştur. Dünyada anıları ve duyguları harekete geçiren çok az şehir vardır. Müzikler, görülmeye değer yerler ve o şehirler ile bütünleşmiş kokular. İşte Neroli Portofino parfümü ile bunu yakalama çalıştım."


Parfümün tasarımını fazla öne çıkmayan burunlardan Rodrigo Flores-Roux yapmış. Hem kadınlar hem de erkekler rahatlıkla kullanabilir.

Koku Güzelliği:10/7

12 yorum:

  1. Merhaba,
    Uzun süredir bloğunuzu takip ediyorum. Çok bilgili veya tecrübeli olduğum bir konu değil ama burada okuduktan sonra denediğim ürünlerde yaptığınız yorumların çoğunu yakaladım veya hissettim. Buna dayanarak da sizin tecrübenize danışma gereği duydum.
    3-4 yıldır Bvulgari Aqva Marine kullanıyorum yaz için (34 yaş, bay, öğretmen). Son aldığım şişe, eşimin sakarlığına kurban gitti, yeni almıştım :(
    Bu yazınızı okuyunca acaba, bir değişiklik mi yapsam diye geçirdim içimden, ama sanırım Türkiye'de bulma şansım zor olacak. Yazınızda da belirttiğiniz diğer "daha güçlü, güzel ve ilginç yaz kokuları"nı öğrenebilir miyim mümkünse? Deniz-okyanus teması tercihim.
    (Kış için de Terre d'Hermes kullanıyorum. Bir alternatif de kış için fena olmaz :)
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Sayın raşit bey artık yazılarınızı bir dizi halinde hep bi sonrasınında hangi parfüm gelecek diye merak ederek bekliyorum bu parfüm için daha iyi fiyata daha güçlü kokular alınabilir demiş siniz ya acaba neler mesela.Parfüm tavsiyesi vermiyorsunuz biliyorum ama daha güçlü dediğiniz için merak ettim.selamlar

    YanıtlaSil
  3. dichrott ve Ethem Afacan arkadaşlarım, ne yazık ki buradan parfüm önerisi veremiyorum. Parfüm forumumuza göz atmanızı öneririm.

    Adresimiz: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  4. Cevap için teşekkürler. Forumu inceledim ve kendime birkaç parfüm notu aldım, ilk fırsatta deneyeceğim, fakat aklım o bahsettiğiniz "alternatifler"de de kalmadı değil :)

    YanıtlaSil
  5. uzun zmandır yazılarınızı okuyorum ve gayet başarılı buluyorum, fakat bu tom ford portofinoda beni hayal kırıklığına uğrattınız bildiğiniz eyip sabri tuncer kolanyası yapmış adam nasıl atlarsınız bunu bir türlü anlam veremedim.

    YanıtlaSil
  6. merhaba yaz için;
    jil sander sun men mi
    ralph polo blue mi
    mont blanc elegant mi sizce?

    YanıtlaSil
  7. iyi günler böyle bir parfüme 10/7 nasıl verdiniz hala anlamış değilim parfüm değil resmen eyüp sabri tuncer kolanyası bile bundan daha iyi hayal kırıklığına uğrattınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neroli Portofino harika bir parfüm olmasa da bence kötü değil. Tabii ki çok yüksek fiyatına istinaden bir şişesinin alınmasına gerek yok. Onun dışında ferah ve basit bir yaz kokusu.

      Sil
    2. kolonya kokusu sizin için ferah basit bir yaz kokusu olabilir ,onlarca parfüme 4 puan vermişsiniz ,madem öle adama derler niye 7 verdin diye??

      Sil
  8. Eyup Sabri Tuncer degil de Duru kolonyaya benziyor . Cunku Tom Ford Duru markasini cok sevdigi icin ona öykünmüş bu parfumunde ;)

    YanıtlaSil
  9. Geçen yıl bolca Neroli Portofino kullandım ama her kokladığımda bu parfümde birşeyler eksik gibi bir his uyanıyordu bende ve bir daha Neroli Portofino almadım. Bakalım şimdide 2016 yılında yeni bir versiyonu olarak Neroli Portofino Acqua piyasaya sürülecekmiş. Talha B.

    YanıtlaSil