25 Ağustos 2014 Pazartesi

Montale – Intense Tiare




Montale – Intense Tiare

İsmini İskoçyalı botanikçi Alexander Garden'dan alan bir çiçek "Gardenia". Tabiatta 250 türünün olduğu söylenen Gardenia'nın, anavatanının Çin olduğu rivayet ediliyor. Yaprakları koyu yeşil ve canlı, parlak görünümlü, çiçekleri beyaz renkli, çok güzel kokulu bu çiçek tahmin edileceği üzere parfüm ve esans yapımında da sıkça kullanılıyor.

Çok değerli ve nazik bir çiçek olan Gardenia'nın, (Türkçeye Gardenya olarak geçmiş) bir de Tahiti Gardenya'sı olarak isimlendirilen türü var. Bu türün anavatanı Tahiti olduğu için ismi de böyle konulmuş. Pasifik Okyanusu'ndaki tropikal adalardan olan Tahiti'nin simgelerinden birisi Gardenya bitkisi. Hatta Tahiti'de bu bitkinin kokulu çiçeklerinin, özel seremonilerde hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanıldığını biliniyor. Ayrıca Tahiti'ye gelen turistler de bu bitkinin çiçeklerine ilgi gösteriyorlar.

Sadece turistik amaçlı değil, Gardenya bitkisi parfüm, parfüm yağı ve hindistan cevizi yağlarında da kullanılıyor. Geleyim asıl konuya. Tahiti Gardenya'sının bir diğer ismi ise Tiare. Yani bugünkü yazı konum işte bu çiçeğe öykünmüş ve onu merkeze almış bir parfüm. Niş parfüm evi Montale, Tiare çiçeğinin kokusunu yapmış ve bizim kullanımımıza sunmuş durumda. İntense Tiare, markanın kendi sitesinde çiçeksi kokular sınıfına dahil edilmiş. Her zamanki gibi bir kaç cümle dışında hiç bilgi yok. Intense Tiare'in tanıtımı şöyle yapılmış:


"Tahiti'nin kadim Tiare çiçeği, saf vanilya, yasemin pudrası, hindistan cevizi sütü, ylang ylang ve güller ile incelikle kombine edilmiştir: Pasifik Adaları'na kısa bir tur için zengin karışım."

Intense Tiare'yi üzerime sıktığımda yumuşak ve tatlı çiçekler beni karşılıyor. Muhtemelen gardenya çiçeğinden gelen bu çiçeksilik hissedilir oranda kadınsılık barındırıyor. Doğal ve burnu tırmalamayan çiçeksilik fena değil ama bana çok da yakın değil. Orta kısımda çiçeklere tatlı hindistan cevizi ekleniyor. Bu andan itibaren kokusu daha da yumuşamaya başlıyor. Hindistan cevizinin o baş döndürücü tropikal etkisi hemen kendisini gösteriyor. Çocukken içmeye bayıldığımız lezzetli hindistan cevizli sütlere benziyor kokusu. Orta bölümü beğendim. Son kısımda tek fark vanilya eklenmesi. Vanilya da aynı hindistan cevizi gibi kremsi, sütsü ve lezzetli. Bu anlamda hoş bir hindistan cevizi-vanilya kaynaşması yaşanmış. Sonları için "eh işte" diyebilirim.

Intense Tiare, başlangıçta isminin hakkını veriyor. Keskin çiçeksilik, erkeklerin fazlaca benimseyebileceği gibi değil. Zaten pek beğendiğim söylenemez üst notaları. Orta kısımda eğlenceli tarafı başlıyor. Çiçeksilik biraz geride kalıyor neyse ki. Mis gibi kokan ve doğal sayılabilecek sütsü hindistan cevizi, gerçekten de tropikal bir adada olduğunuzu düşündürtüyor. Sonlardaki lezzetli vanilyanın da hindistan cevizine desteği ile vermek istediği mesajı rahatlıkla zihnimize kazıyor.


Evet o, çok çok ferah bir turunçgil parfümü değil. Ne limon var, ne portakal, ne portakal çiçeği ne de bergamot. Oysa biliriz ki yaz parfümü dediğin turunçgilli yada akuatik olur. Fakat Intense Tiare ne turunçgilli ne de akuatik. Onun kulvarı ferah ve lezzetli hindistan cevizi-vanilya doğrultusunda. Zaten formülün sırrı biraz burada sanki. O, vanilya gibi yoğun ve kremsi bir notayı, hindistan cevizi ve feminen çiçekler ile harmanlayarak, ferah olmayı başarıyor. Daha doğrusu ultra ferah bir kokudan ziyade, tropikal adadaki beş yıldızlı otelin barında hazırlanmış, içinde küçük süs şemsiyeler olan, bembeyaz bir kokteyl gibi hissettiriyor. Sanırım bu tasvir, Intense Tiare'in kokusu hakkında yeterince ipucu veriyordur.

"Intense Tiare'yi bir renge benzet" deseniz kesinlikle beyaza benzetirdim. Bende temizliği, biraz sabunsuluğu, sütü ve tropikal Tahiti adasındaki butik otelin, suit odasındaki yatağın nevresimine dökülmüş aromatik masaj yağlarını çağrıştırıyor. Asyalı kızların o narin elleriyle yaptıkları masajlar ve aromaterapik yağların kullanıldığı beyaz çarşaflı masaj yataklar vardır. Bu tür otellerin reklamlarında da o kare sık sık kullanılır. İşte Tiare Intense'i kullandığımdaki çağrışımlar bu yönde.

Montale parfümleri ile aramın iyi olmadığı söylenebilir. Önyargılı olmadığımı düşünüyorum. Fakat şimdiye kadar denediğim birçok Montale parfümünün "yeterince niş olamadığını" düşünmekteyim. Genel olarak biraz kaba, çokça şekerli ve vasat kokularına rastladım. Intense Tiare ise yumuşacık, kibar, sakin, barışçıl ve ince karakteri ile beğenimi kazandı. Kimi kaynaklarda kadın parfümü olarak geçmesi anlaşılabilir çünkü ciddi oranda feminen çiçeksilik mevcut. Fakat kullanım döneminde başlangıcını saymazsam orta bölümden itibaren erkeklerin de kullanabileceğini düşünüyorum. Diğer Montale'lerde rastladığım tatlılık burada da var. Eğer tatlı parfümleri sevmiyorsanız denemenizi önermem.


Intense Tiare harika değil. Hatta fazlasıyla basit kokuyor. Birçok Montale parfümü gibi tek düze ve derinlikten yoksun. Neyse ki rahatsız edici yapaylığa rastlamadım. Onun kokusu, bazı koku dükkanlarında ya da Body Shop mağazasındaki 30-40 TL'lik hindistan cevizi aromalı parfümlerle fazlasıyla benzerlik gösterebilir. Onun içindir ki çok yaratıcı olduğunu söylemek zor. Müthiş bir kalite hissiyatında bahsedemeyiz. Fakat oldukça iyi performansa sahip ve gayet kalıcı çiçeksi hindistan cevizi-vanilya kombinasyonu arıyorsanız, denemeniz gereken seçeneklerden olduğu söylenebilir. Peki, bir şişesini alır mıyım? Muhtemelen hayır.

Kokusunun tasarımını Pierre Montale yapmış. Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonuna sahip. Genç-yaşlı herkese uyabilecek yapıda.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/6.5

3 yorum:

  1. Sevgili Parfüm Merakı aymis.com.tr güvenilir midir? Ürünleri orjinal midir? Bilgin varsa paylaşırsan çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aymis sitesinden hiç alışveriş yapmadığım için orijinallik konusunu bilemiyorum.

      Sil
  2. esanslari bana hitab ediyor . siparis ettim ,heyecanla bekliyorum :)

    YanıtlaSil