3 Mart 2015 Salı

Scentstory – 24 Gold (2010)


Scentstory – 24 Gold (2010)

Evet koku dostları farklı bir durum var karşımızda. Parfüm sektöründe pek örneği olmayan yeni oluşuma nasıl isim vereceğimiz konusunda kararsızım. Birçok ünlü modacının, tasarımevinin, mücevher markalarının, popstarların, çizgi film karakterinin, hatta lüks araba üreticilerinin parfüm işine girdiğine şahit olduk. Özellikle son on yılda çığ gibi büyüyen parfüm piyasaya sürme merakı, biteceğe benzemiyor, tersine sürekli artıyor. Artık neredeyse her ünlünün veya ismi bir şekilde dünya sosyetesinde duyulmuş kişinin, anında parfümleri rafları süslüyor. Paris Hilton'un bile parfümleri var, daha ne kadar kötüye gidebilir ki bu iş :)

Amma bir Hollywood film şirketinin isim hakkını alarak ve destek vererek parfüm işine girmesi her gün karşılaştığımız durum değil. Dünya film sektörünün en büyük oyuncularından olan Warner Bros'un lisansı altında piyasaya sürülen ScentStory parfümleri, Amerika'da çoktan satılmaya başlandı. Tabii 24 dizisinin ana vatanı olan, orada büyük ses getiren ve müthiş reyting alan Jack Bauer karakterinin Amerika'daki popülaritesinin etkisiyle, ScentStory parfümleri ilgi gördü. Bilemiyorum belki de 24 dizisinin hayranları tarafından Jack Bauer ile özdeşleştirilen ScentStory parfüm serisi, Avrupa kıtasında ve dünyanın geri kalanında fazla ses getirmişe benzemiyor. Amerika'da oldukça uygun sayılabilecek fiyatlara satılan ScentStory parfümleri hakkında genellikle olumlu yorumlar yapılıyor.

Geçtiğimiz aylarda markanın ilk parfümü 24 Classic'i kullanmış ve pek beğenmemiştim. Bugün ise ScentStory'nin en çok övgü alan parfümüne göz atacağım. 24 Gold, umarım sevebileceğim yapıdadır.

24 Gold, kendi sitelerinde tatlı oryantal olarak sınıflandırılmış. Parfümün başlangıcı ekşi-tatlı kırmızı meyveler ile gerçekleşiyor. Kiraz ve ahududu ile gerçekleşen üst notalar lezzetli ve güzel. Bu tür kırmızı meyveleri seviyorum. Burada da gayet doğal ve gerçekçi kullanılmış ekşi meyveler. Başlangıcını başarılı buldum. İlerleyen dakikalarda meyveler geri plana geçiyor. Bu andan itibaren parfüm size asıl yüzünü gösteriyor. Tatlımsı, koyu ve yoğun vanilya-amber-misk üçlüsü öyle bir ortaya çıkıyor ki başka notaya izin vermiyor adeta. Meyveler az da olsa vanilya-amber ikilisine eşlik ediyor. Açıklanan notalarında öd var. Fakat öd, vanilyanın gölgesinde kalmış gibi. Orta kısmı biraz fazla tatlı gelse de yine de kötü değil. Son kısımda odunsu notalar kendisini göstermeye çalışıyor. Kuru sayılabilecek ağaçlara (sedir ve açıklanan notalarındaki gaiac) tatlımsı sandal ağacı eşlik ediyor. Alt notaları durağan ve ortalama denebilir.


Başlangıcındaki canlı, enerjik ve nefis kırmızı meyveler tam istediğim ve hayal ettiğim gibi kokuyor. Ekşimsi meyveler, hafiften içki efektine de sahip. Biraz Back to Black'in açılışına benziyor üst notaları. Bence Back to Black'ten daha güzel 24 Gold'un başları. Orta kısımda bu sefer vanilya-ambere eşlik eden kırmızı meyveler, kokuya hafiften Tobacco Vanille çizgisine getiriyor. Vanilya, Un Bois Vanille'deki kadar şekerli değil. Fakat yine de hatırı sayılır oranda tatlılık içeriyor. Bence çok abartılı değil tatlılığı. Üst ve orta notalar çok güzel tasarlanmış. Sonları biraz sıradan olmuş. Odunsu notaların üzerinde vanilyanın etkisi sürüyor ama çoğu parfümde rastlanabilecek tarzda. Üst ve orta notalarının güzel ve aktif halini düşünürsek, kapanışı heyecan verici değil 24 Gold'un.

Parfümün vanilya-amber temeli üstünde yükseldiğini söyleyebilirim. Mayhoş meyveler ile desteklenen ve zenginleştirilen kokusu, kırmızı şarap/likör benzeri hava katıyor 24 Gold'a. Orta kısımdan itibaren vanilya ve miskin yükselişi, kokuyu uniseks alana yaklaştırıyor. Zaman zaman çiçeksiliğin hissedildiği orta notalarda kullanılan amber tam sevdiğim gibi.

Gördüğüm kadarıyla oldukça sıcak ve kremsi bir parfüm. Tatlı baharat-kirazlı pipo tütünü esansını andıran 24 Gold, günümüzün modern oryantalleri için güzel bir örnek. Gourmand sayılabilecek vanilya teması çok yaratıcı olmasa da yeterince özenli verilmiş. Çok katmanlı ya da derin değil ama kullanan çoğu kişinin beğeneceğini düşündüğüm 24 Gold, yeterli kaliteye sahip. Hele ki oldukça uygun fiyatlara satıldığını göz önüne alırsak...

Yurtdışındaki platformlarda bol bol övgüler alan 24 Gold'u, bu tarz kokuları sevdiğim için beğendim. Eğer Tobacco Vanille veya Back to Black'i seviyorsanız fakat fiyatlarını abartılı buluyorsanız, iyi bir seçenek karşınızda duruyor. 24 Gold, ne Back to Black kadar bebek pudrası kıvamında ne de Tobacco Vanille kadar mumsu düz vanilyaya sahip. Özellikle oldukça soğuk kış mevsiminde çok daha seveceğinizi düşünüyorum.


Çoğu kişinin parfümün çok kalıcı, farkedilir ve ağır olduğunu vurguladığını gördüm. Bir EDT'ye göre performansının iyi olduğu açık. Fazla kullanımda boğucu olabileceği akıldan çıkarılmamalı. Dolgun, yoğun ve güçlü bir parfüm. Benim tenimde söylendiği kadar farkedilirliği yüksek olmadı. Kalıcılığı ortalamanın üzerinde.

24 Gold hem kadınlar hem de erkekler için tasarlanmış. Kimileri biraz kadınsı bulsa da bence erkeksi nüanslara sahip. Bu anlamda uniseks kullanıma uygun olduğu söylenebilir.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/6.5

6 yorum:

  1. Merhaba,
    Lancome tresor hakkında da yazmayı düşünüyor musunuz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, Tresor merak ettiğim bir parfüm ama elimde yok ne yazık ki. Eğer ulaşabilirsem tabii ki yazarım.

      Sil
  2. Merhaba parfumlerinizi yurtdisindan nasil getirtiyorsunuz. La yuqawam diye bir pafum var internetten almak istiyorum ama gumruge takilmasindan korkuyorum. Bildiginiz bi yontem var midir:) cok tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yurtdışından parfüm almak ne yazık ki hala yasak kapsamında. Bildiğim bir yolu yok ne yazık ki :)

      Sil
  3. Bu parfüm arabian oud kalemat'a çok benzetiliyor. sayın parfüm merakı sizce de benzer yönleri var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arabian Oud Kalemat'ı henüz kullanmadığım için karşılaştırma yapamayacağım.

      Sil