8 Nisan 2015 Çarşamba

Tauer – Incense Rose (2008)


Tauer – Incense Rose (2008)

"Incense Rose, koleksiyonumdaki en kompleks parfüm ve onu hazırlayıp, karışımını bitirdiğim her zaman çok mutlu olurum. Alt notaları inanılmaz zengindir Incense Rose'un."

İsviçreli parfümör Andy Tauer, ilginç blogunda paylaşmış bu cümleleri. Parfümlerini fabrikada değil, laboratuarında üretip, dolumunu yapıp, bizzat şişelere aktaran Andy Tauer, adeta her işini kendisi yapıyor. Niş parfümcülüğün bariz örneklerini verdiği koleksiyonu ise yeni kokularla genişliyor.

2005 yılında başladığı niş parfüm işini daha da ilerleteceğe benziyor. 2015 yılının Nisan ayı itibariyle yirmiden fazla parfüme imza atmış durumda. İlk parfümleri olan "Klasikler" serisi Tauer koleksiyonunun vazgeçilmezi adeta. Bu serideki parfümlere üretim sırasına göre numaralar veren Tauer'in altı numaralı kokusunun adı Incense Rose olarak belirlenmiş.

Her ne kadar son yıllarda gül temalı parfümlere ağırlık verse de (PHI Une Rose de Kandahar, Rose Flash, Une Rose Chypree, Une Rose Vermeille) markanın ilk gül parfümü Incense Rose denebilir. Bu anlamda Incense Rose'un, koleksiyondaki diğer gül parfümlerine göre farklı bir yeri var.


Kendi sitelerinde Incense Rose için "canlı, zengin ve gizemli" kelimeleri layık görülmüş. Parfümün başlangıcı gayet enteresan. Kimi yorumcuların Coca Cola'ya benzettikleri üst notalar, bergamot, turunçgillerle (tuzlu mandalina/portakal) ferah hatta soğuk verilmiş. Turunçgil meyveleri ile bezenmiş başlangıç mandalina aromalı Coca Cola'yı andırıyor gerçekten de. Üst notalarını sevdiğimi söyleyebilirim. İlerleyen dakikalarda değişimler başlıyor. Yumuşak bir geçişle, tuzlu-tatlı turunçgillerin yerini parfüme ismini veren ferah gül almaya başlıyor. Orta notalara yerleşen güzel gül aromasının ardında bir şey dikkatimi çekiyor. Ara ara kendisini gösteren hayvansallık, güle destek veriyor. Evet oldukça hissedilir oldu tenimde hayvansal yapı. Açıklanan notalarındaki kunduz esansı hayvansallığın sebebini açıklıyor. Abartılı olmasa da biraz rahatsız edici geldi bana. Son kısma geçeyim. Yine radikal değişim oluyor. Artık ortada ne gül ne de turunçgiller kalıyor. Çok koyu ve karanlık amber, plastiğimsi deri, reçinemsi paçuli ve vetiver ile bambaşka yapı çıkarıyor karşımıza. Bu kadar büyük değişim şaşırtıcı. Son kısım epey zorlayıcı.

Incense Rose, isminin hakkını verircesine tütsü ve gül kokularını size sunuyor. Fakat bunu basit yoldan değil, ilginç şekilde size sunuyor. Gül, ferah ve turunçgil meyveleriyle harmanlanıp, hayvansallıkla karıştırılmış. Böylece benzerine fazla rastlanamayacak koku formu ortaya çıkmış. Tütsü ise derin, çok karanlık ve plastiğimsi deri/ayakkabı boyası formunda verilmiş adeta. Gerçekten garip, deneysel ve uç bir koku ortaya çıkmış. Bu anlamda müthiş bir eser. Kullanması ve sevmesi zor.

Anlaşılacağı üzere parfüm iki ana aksa oturtulmuş. Ferah sayılabilecek gül ve baharatlardan sonra karanlık ve mistik ikinci kısım, onu zıtlıkların birleştirdiği bir kompozisyon yolculuğuna çıkarıyor. Tıpkı iyilik ile kötülüğün, yalan ile doğrunun yüzyıllardır bitmeyen mücadelesindeki gibi.


Gül, bildiğimiz anlamda yumuşacık ve ipek gibi verilmemiş. Yani Lumiere Noire Pour Homme'daki gibi gül hayal etmeyin. Hayvansallık ve ferah gülün birleşimi hem rahatsız edici hem de enteresan. Son kısımdaki gotik ve zalim deri, tütsüye bildiğimizden epey farklı hava vermiş. Parfum d'Habit'dekine benzer o zor, koyu ayakkabı boyası efekti, Incense Rose'da da mevcut. Alt notalar inatçı, sert ve erkeksi.

İşin ilginç yanı bu parfüm kimi yerlerde kadın parfümü kimi yerlerde uniseks olarak geçiyor. Onun kadın parfümü olmadığına neredeyse eminim. Teknik olarak başarılı iş çıkarmış bay Tauer. Çok katmanlı ve detaylı kokusu her saat başı karşınıza yeni sürprizler çıkarıyor. Burnunuzun önünden nota molekülleri geçit töreni yapıyor gibi. Uzun zamandır kullandığım en derin parfümlerden birisi olduğunu söyleyebilirim.

Fakat gel gör ki kullanması zor bir parfüm. Genel beğeniye uymayacak, karşı cinsin ilgisini hiç çekmeyecek (bizzat denedim), duyulara hitap eden, insanın iç dünyasına saldıran ve onu alt üst etmeyi amaçlayan bir silah olarak kullanılabilir. Eğer sabır-tahammül eşiğiniz düşükse, Incense Rose sizin için doğru seçim olmayacaktır.


Son kısımdaki karanlık amberli koku neye benziyor diye düşünürken, çoğu kişinin de benimle aynı fikirde olduğunu görüp, mutlu oldum. Evet alt notalar, Tauer'in fenomen haline gelmiş modern klasiği L`Air du Desert Marocain'e çok benziyor. O karanlık ve koyu amberli-derili-tütsülü yapı, iki parfümde de can bulmuş. Fakat Incense Rose, L`Air du Desert Marocain'dan daha kapsamlı yapıya sahip. Şöyle söyleyeyim, Incense Rose, başlangıcına turunçgil-gül eklenmiş L`Air du Desert Marocain gibi kokuyor. İki parfümün uzaktan kuzen olduklarını iddia etmek yanlış olmaz.

İşte karşınızda sıradışı gül-tütsü kombinasyonu. Denemeden almanın büyük risk taşıdığı Incense Rose bana, havanın kapalı ve soğuk olduğu gri gökyüzünü, geceleri dolaşılan karanlık sokakları, manik depresif ruh halini, softcore bir sado-mazo partiyi, ortaçağ kiliselerini çağrıştırıyor. Günlük kullanım için uygun olmayacak sanatsal bir çalışma.

Şimdi böyle bir parfüm için yapay mı yoksa doğal mı kokuyor ya da kokusu güzel mi değil mi tartışması yapmak anlamsız. Çünkü Andy Tauer, büyük kitlelere şirin görünmek derdinde değil. Binlerce şişe satmak gibi hedefinin olmadığı da açık. Bu ve onun diğer işleri gerçekten çok farklı ambiyansları anımsatan, kendi içlerinde küçük dünyalar barındıran, herkesin gittiği yoldan gitmeyi tercih etmeyenlerin ilgisini çekebilir. Incense Rose'u alırken bu durumları da düşünmenizi öneririm.

Luca Turin'in kitabında pomander gül olarak sınıflandırılmış Incense Rose. Beş üzerinden dört puan vererek oldukça beğenmiş bay Turin.


Parfümün tasarımcısı, aynı zamanda markanın kurucusu Andy Tauer. EDP konsantrasyonuna sahip. Kalıcılığı çok iyi. Neredeyse iki güne yakın tende kalıyor. Farkedilirliği bende yüksek oldu. Az ve dikkatli kullanmak gerekebilir çünkü oldukça yoğun ve dolgun yapıya sahip. Başlangıcı biraz kadınsı nüanslar barındırıyor. Sonları ise gayet erkeksi. Buyurun siz karar verin onu kimin kullanabileceğine. Tam bir sonbahar-kış kokusu. Çok genç arkadaşlara ve deneyimsiz kokuseverlere tavsiye edemeyeceğim. Incense Rose'u kullanmak için acele etmeyin bence.

Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.

Koku Güzelliği:10/7

6 yorum:

  1. Merhaba,
    Ben tamamtamanina portakal gibi kokan bir parfüm ariyorum.Hani bir kasa dolusu portakal yediginiz de uzerinizdeki bir koku kaliyor.Iste o koku boyle bir parfum var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kasa dolusu portakal yemek mi? :)

      Sil
    2. Galiba onu bir tek ben başarabilirim :) Kendimi anlatmak için bulduğum en doğru cümle gibi gözükmüştü :) Portakal kokusunu genel olarak ya üst notalarda hissediyorum yada yoğun bir şekilde turunçgillerin içinde o yüzden başka nasıl anlatıcağımı bilemedim. :)

      Sil
    3. Bahsettiğiniz hissi bana Terre d'Hermes veriyor diye hatırlıyorum.

      Sil
  2. Merhaba, görseldeki fırçanın markası nedir

    YanıtlaSil