4 Eylül 2012 Salı

Creed – Aventus (2010)


Creed – Aventus (2010) Markanın yeni erkek parfümlerinden.

İşte oldu.
Sonunda.
Bunu da gördük.
Yine bir ilk.

“Dünya medyasında herkesten önce sadece Parfüm Merakı’nın burnunun değdiği bir parfüm. Son iki yıldır parfüm platformlarını en çok meşgul eden kokulardan birisini daha Parfüm Merakı gururla sunar.”

Bilemediniz sevgili okuyucu. Film sektörüne girmiyorum. (Zaten öyle bir talep de yok) Televizyoncu da olabilecek gibi gözükmüyorum. Reklamcılık ise koca bir hayal dünyası. Pazarlama ise sevmediğim bir iş. Zaten ismi bile gıcık. Yukarıdaki repliği sadece küçük bir gönderme olarak yazdım. Ülkemizdeki ve dünyadaki televizyonculuğun yerlerde süründüğünün küçük bir kesiti adeta.

Şapşal yetenek programları (ki buralardan çıkmış bir tane bile yeteneğe rastlayamamak da ayrı bir ilginçlik), uzatıla uzatıla başı sonu tutmayan televizyon dizileri ve hiçbir fikrin doğru düzgün tartışılmadığı tartışma programları da olmasa nasıl geçer bu hayat. Tamam televizyon bir “aptal kutusu”. Kocaman bir zaman kaybı. Bu konuda herkes hem fikir. Ama bari bazı insanların zekalarını bu kadar küçümsemeyin. Onlarla alay etmeye kalkmayın. Çünkü o kadar belli oluyor ki her şeyin kocaman sahte bir oyun olduğu.

Yok bugünkü parfümün televizyon ile ilgisi yok. Sadece sizlerle dertleşmek için kısaca bahsettim. Hatta bugünkü parfüm bırakın televizyonu, 17. yüzyıl ile ilgili. Daha doğrusu bu çağda yaşamış dünyanın en önemli tarihi figürlerinden olan Napoleon Bonaparte’a ithaf edilmiş.

Biliyorum arkadaş geyiklerinde sıkça geçen şu cümle artık tamamen demode olmuş durumda:

- Napolyon ne demiş?
- Ne demiş ki?
- Para, para, para.

Ne yani çok önemli bir şey mi ki para o kadar önemseniyor. Tamam içinde yaşamaya mecbur bırakıldığımız kapitalist piyasa sistemi parayı gereğinden fazla putlaştırıyor. Parayı bir fetişizm öğesi haline getiriyor. “Paralı insan=çok önemli insan” algısını zihnimize zorla sokmaya çalışıyor. Kimi saftiriklerde inanıyor ne yazık ki. Artık zenginliğini herkesin gözüne sokmak moda. Ne kadar magandalık yaparsan o kadar kabul gördüğümüz bir çağda mı yaşıyoruz acaba. “Bakın benim on altı tane lüks arabam var, ne kadar da zenginim ey zavallı alt gelir seviyesindeki insanlar” mı denmek isteniyor acaba televizyonlara çıkılarak. Onur, karakter güzelliği, asalet, gurur, mütevaziliğin yerini sonradan görme bir zenginleşme alıyor belki de.

Ama bu gidişe dur diyecek bir okuyucu kitlesi var ki o da “lütfen bana üç gün kalıcı, altı metre çevremdeki herkesin sıktığım kokuyu duyacağı, kızların kendilerinden geçerek boynuma atlayacağı ve hepsinin kapımda kuyruk olacağı bir parfüm ismi verin” demeyen bilinçli Parfüm Merakı okuyucuları. Böyle sihirli bir parfümün olmadığını bilecek kadar da farkındalığı yüksek insanlar grubuna seslenmek istiyorum.

Hele ki bir Parfüm Merakı okuyucusunun para ile hiç işi olmaz. Sokakta içi para dolu cüzdan görse dönüp bakmaz bile. Baksa bile tekme atıp karşı kaldırıma göndermenin hesabı içinde olduğu için bakar. Elleri kirlenmesin diye paraya dokunmaz. Kredi kartını kullanır. Parayı sadece düğünlerde gelin ile damadın başlarından aşağı atılan değersiz bir nesne olarak görür. Ayrıca düğünlerdeki çocukların yerdeki para denen kağıt parçalarını neden çılgınca topladıklarını da bir türlü anlayamaz. Yani Parfüm Merakı okuyucusu para ile olan ilişkisini ya tamamen kesmiştir, ya da “para-parfüm endeksine” ( “Euro-dolar paritesi” terimine amma da benzedi. Kazara yeni bir ekonomi terimi icat etmiş olabilirim. Para-parfüm endeksi. Pek de havalı oldu ismi) uydurmuştur hayatını.

Nasıl ki Kadir İnanır abimizin o müthiş “Kadirizm Felsefesi” varsa, Parfüm Merakı okuyucusunun da “Parfümizm Felsefesi (sanırım bir de felsefe konusunu icat ettim şu an. Anlaşılan çok verimliyim bugün)”’ne inancı tamdır. Para, parfüm almak için tamamen bir araçtır. Onun dışında hiçbir anlamı yoktur. Eğer bir Parfüm Merakı okuyucusu çölün ortasında susuz halde bir şişe soğuk su ile bir şişe parfüm arasında seçim yapmak zorunda kalıp da, parfümü seçmezse bizden değildir. Ya da bir çanta Amerikan Doları’nın karşılığında dünyada son şişe Dior Homme veya Serge Lutens – Chergui kalmışsa gözü kapalı parfümleri seçendir Parfümist. Eğer çantayı seçerse de sorun değil. Zaten bizi anlamamıştır.

Farkındayım hafiften gevezeliğim tuttu. Biraz sizleri bu yaşaması ve tahammül etmesi zor ülkenin boğucu havasından çıkarmaya çalışıp, gülümsetmeye çalışayım dedim. 1-2 dakikalığına olsa da. Bu konuda da çok başarılı olamadığımın da farkındayım :))

Artık asıl konumuz olan Aventus’a dönelim. Yoksa Napoleon babanın kemiklerini sızlatabiliriz. Neden mi? Şöyle izah edeyim.


Artık bir Fransız-İngiliz karma markası haline gelmiş bulunan dünyanın en eski ve prestijli niche parfüm evlerinden olan Creed’in 2010 yılında piyasaya sürdüğü Aventus, son iki yıldır hakkında en çok konuşulan ve tartışılan parfüm diyebilirim. Neden bu kadar tartışıldığını ilerleyen bölümlerde daha detaylı anlatacağım. Fakat önce bu parfümün Napoleon Bonaparte’ın hayatından esinlendiğini söylemem gerek.

Bu konuda çeşitli şeyler anlatılıyor. Hangisi doğru hangisi yanlış ayırt etmek zor. Bu anlamda Creed’in de herhangi bir resmi açıklamasına rastlamadım. Fakat bazı parfüm platformlarında Aventus’un, Bonaparte’ın hayatına bire bir benzediği yazılıyor. Mesela parfümün açıklanan üst notalarında dört ana öğe var. Siyah kuş üzümü, ananas, bergamot ve elma. Şimdi bu üst notaları Napoleon’un hayatının erken dönemlerini temsil ettiği iddia ediliyor. Orta notalarındaki gül, huş ağacı, yasemin ve silhatın Napoleon’un hayatının imparatorluk yıllarını temsil ettiği söyleniyor. Alt notalarındaki misk, meşe yosunu, gri amber ve vanilyanın da imparatorluğunun en görkemli zamanlarını simgelediği iddiası var. Bana pek inandırıcı gelmese de yine de paylaşmak istedim. Fakat Napoleon’un özellikle yemeklerden sonra ananas tatlısını çok sevdiği biliniyormuş. Sanırım onun için de Aventus başlarda oldukça yoğun bir ananas ile size merhaba diyor.


Çok fazla detaylarda boğulmadan kokumuzla ilgili kısma geçelim artık. Resmi satış sitelerinde ferah/meyveli olarak sınıflandırılmış. Doğru bir tanımlama olmuş diyebilirim. İlk sıktığım anda karşıma meyveli bir aroma çıkıyor. Bolca ananas, elma ve biraz turuçgiller. Fakat elma ve ananas daha baskın. Ferah, yumuşak, modern ve güzel bir açılışı var Aventus’un. Bana marketlerde satılan ananas sularını hatırlattı kokusu. Yani meyveler ön planda diyebiliriz. Sonrasında orta notalara geçiliyor. Başlardaki meyvemsilik oldukça azalıyor. Ortaya ferah ve plastiğimsi bir deri ortaya çıkıyor. Ona bergamot da eşlik ediyor. Çok başarılı bulduğumu söyleyemem orta kısmını. Son bölümde ise kokusu o kadar zayıflıyor ki hissetmek çok güç. Deri ortadan kaybolmuş durumda. Biraz amber (muhtemelen ambergris), misk ve odunsu notalar hissediliyor. Fakat amber ağırlıkta bu bölümde. Bazı yorumcular vanilyadan bahsetmişler alt notalarında. Ben hiç vanilya alamadım. Varsa bile çok gerilerde bir yerlerde demek ki. Yani özetle: Meyveler (ananas ve elma), deri, bergamot, amber, misk ve odunsu notalardan oluşuyor kokumuz.

Bence Aventus’un temiz, ferah, metalik, modern, başları biraz ekşi, orta notaları buruk kokan bir havası var. Ana eksen meyveler diyebilirim. Yani bu parfümü “meyveli” sınıfına sokabiliriz. Fakat aromatik odunsu da diyebiliriz. Onun için Creed’in kendi nitelemesi olan ferah/meyveli diyerek bu topa hiç girmeyeyim.


Aventus, genel olarak çok karmaşık bir kokuya sahip değil. Basit denebilecek yapısı var. Yaz mevsimi kullanımına uygun, hafif, sade, modern, çok iddialı olmayan bir arkadaş gibi duruyor. Yazın dışarıda günlük kullanıma, deniz kenarında ya da akşam çıkmalarına uygun diyebilirim. İyi de o zaman bu parfüm neden böylesine tartışma konusu diyebilirsiniz. O zaman biraz daha detaylara inelim.

Şimdi Aventus’a yapılan eleştirilerden birisi kokusunun çok basit olduğu. Hele ki Creed’in parfümlerinin çok yüksek fiyatlardan satıldıklarını düşünürsek bir çok kullanan “parasını hak etmediğini” vurgulamış. Yani “böyle bir parayı bu kadar basit ve sıradan meyveli parfüme vermek ne kadar doğru” diyenler çoğunlukta. Valla bu görüşe bende katılacağım. Yani piyasada benzerine çok daha uygun fiyatta rastlanabilecek ortalama bir meyveli parfüm hissi veriyor insana.


Başka bir eleştiri konusu ise kokusunun yapaylığı. Bir çok kişi başlangıçtaki meyveleri yapay bulmuş. Bence tam tersi. Üst notalar parfümün en doğal ve başarılı kokan bölümü. Orta notalarda yapaylık var bana göre. Son kısımda o kadar zayıflıyor ki kokusu. Çok bir şey söylememi zorlaştırıyor. Yani bir niche parfüm gibi diyebilir miyim genel kalite olarak. Hayır. Bir şişesini almaya değer mi. Tabiki hayır.

Şimdi tam da bu noktada Creed parfüm evinin en çok şikayet edilen yönünden bahsetmeliyim. Böylece derdimi daha iyi anlatabilirim. Creed’de diğer markalar gibi seri üretim yapıyor. Fakat ilginç olanı bir seride ürettiği parfümler ile aynı parfümün başka serileri çok farklı kokabiliyor. Mesela Aventus’un bazı serileri aynen benim anlattığım gibi kokarken, bazı serileri ise çok daha güzel, keskin ve başarılı olabiliyor. Yani üretilen bir seri ile diğer bir seri arasında önemli farklar olabiliyormuş. Hatta bunun üzerine bir çok Creed hayranı iyi seri – kötü seri numaralarını paylaşıp, iyi seri parfümlerin peşine bile düşebiliyorlar almadan önce. Belki de benim denediğim ve pek beğenmediğim diğer Creed’ler de kötü seridendi. Çünkü benim kokladığım ile anlatılanlar arasında bazen uçurum olabiliyor.


İyi de o zaman iyi seri – kötü seriyi nasıl bileceğiz derseniz ona bir cevap yok. Çünkü bilemezsiniz. Biraz şansa kalmış. Başarısız bir seriye denk gelip, bir şişe Creed parfümü elinizde de patlayabilir. Hele ki çok yüksek fiyatlarını düşünürsek. Yani bunun içindir ki bir şişe Creed parfümü almak bana biraz riskli geliyor. Belki de bendeki Aventus ve daha önce deneyip hiç beğenmediğim markanın popüler kokusu Silver Mountain Water kötü seriye mensuplardı. Kim bilir. Bu küçük ve sadece Creed’lerde rastlanan önemli olayı da sizlerle paylaşmak istedim.

Aventus’un kelime anlamı “başarı” imiş. Sanırım burada Napoleon Bonaparte’a bir gönderme var. Fakat kokusu hiç de başarılı değil diyebilirim. Şişesinin üzerindeki şaha kalkmış at figürü de büyük ihtimalle Napoleon’u simgeliyor.


Çok benzemese de biraz Paco Rabanne – XS Pour Homme’u andırıyor zaman zaman. “Bir başka abartılmış Creed parfümü daha karşımda” demeden içim rahat etmeyecek sanırım. Üzgünüm Aventus ama bir niche parfüm için yeterince iyi olmadığını düşünüyorum. Ve sana hayatında başarılar diliyorum.

Parfümü Creed evinin altıncı nesil temsilcisi ve baş parfümör Olivier Creed tasarlamış. Erkek parfümü olarak piyasaya sürülmüş. Şöyle bir geneline baktığımda kadın kullanımı için de neden olmasın diyorum. Tam bir ilkbahar-yaz parfümü. Meyveli yapısı bana daha genç erkeklerin kullanması gerektiği gibi bir izlenim veriyor. Ağırlık olarak 35 yaş ve altındaki kişilerin.

Artıları:
+ Başlangıcındaki meyveleri sevdim
+ Genel olarak bir çok kişinin sevebileceği bir tarzı var bence.

Eksileri:
- Orta kısmını pek başarılı bulmadım.
- Genel olarak fazla basit bir hali var.
- Kalite hissiyatı düşük
- Çok yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/6.5

70 yorum:

  1. Dior home intense basliginin altinda bi soru sordum ki cevap verme konusunda bi hassasiyetin oldugunu biliyodum uzunca zamandir takip ettigimden oturu? Yaniliyomuyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın İrşad,

      Fakat Dior Homme Intense altında o kadar çok yorum yazılıyor ki artık takip etmek zorlaştı. En popüler parfüm olduğu için herkes o sayfaya yorum yazıyor ya da soru soruyor.

      Artık Dior Homme Intense altına soru sorulmasını engelleyeceğim sanırım. Çünkü konuyla ilgisiz bir sürü yorum oldu.

      Bana sorularınızı sağ taraftaki e-posta adresimden de sorabilirsiniz.

      Sil
  2. Parfüm Merakı, ben Tom Ford'un diğer parfümlerini de denemek istiyorum. Türkiyede sadece belirli parfümleri var. Yurt dışından parfüm girişi yasak. Tanıdık da yok. Nerden, nasıl temin edebiliriz? Amberli bir kokusu var. Onu çok merak ediyorum. Misk ve ambere bayılıyorum çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern, Tom Ford'un Private Blend serisine ait parfümleri Harvey Nichols mağazalarında deneyebilirsin.

      Geçen ay Ankara'daki Harvey Nichols'a gitmiştim. Orada kuzu kuzu yatıyordu testerları Tom Ford'ların :)) 3-4 tanesini kağıda sıktırıp almıştım.

      Sil
    2. Kıskandım şimdi :( Bütün Tom Ford parfümlerini istiyorum. :)

      Sil
  3. Parfümmerakı bir yıldır düzenli takip ediyorum blogunu. Youtube'daki parfüm inceleyen bir çok arkadaştan daha çok parfüm denediğini düşünüyorum. Bir youtube atağı düşünmüyor musun acaba? Onlarla seni karşılaştırma gibi bir düşünce içerisinde değilim ama bu sayede daha fazla insana ulaşabileceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında olabilir video-yorum olayı. Ama yazarak daha iyi anlatabiliyorum derdimi. Kamera karşısında bazı detayları atlayabilirim. Yani yine bir yere yazıp oradan hatırlamak gerek bazı ayrıntıları.

      Yoksa video-yorum işini bende düşünüyorum.

      Sil
  4. Dün parfümtutkusunda chat bölüümünde acımasız eleştiriler var dı sana bilmem okudunuz mu?Zor beğenen yönünüzü bende eleştirsemde eleştrilerin acımasız olduğunu söylemeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedikoducu kızlar iş başında demek :))

      Eğer Leto yapıyorsa bu arkadan konuşma işlerini en çok ona üzülürüm. Daha önceki forumdan ayrılıp yeni bir forum kurma düşüncesini ilk önce ikimiz düşünüp hayata geçirmiştik. Zekasına ve algılama gücüne söyleyecek bir şeyim olamaz. Ama biraz fazla hırslı anladığım kadarıyla.

      Kendi isteğimle uzun bir zamandır yazmıyorum o siteye artık. Başka sebepleri de var tabiki.

      Ayıp ediyorlar böyle yaparak ama bana değil kendilerine...

      Sil
    2. :) Dedikoducu kızlar :) Süperdi :) :)

      Sil
  5. Meyve veren ağaç taşlanır misal, size ne zor beğeniyorsa. Şu insanları anlamak gerçekten güç. Bu arada ben o bahsettiğin siteye kayıt olamadım ki. Kayıt ol diye bir yer yok.

    YanıtlaSil
  6. Aventus'a 6.5 puan hiç olmamış bence,koku basit ve sıradan gibi görünebilir, başta designer parfümlere çok yakın gelebilir. Özellikle zara gold, black xs ve mont blanc legend aventusa benzeyen parfümler ama aventus gibi fresh değil tatlılar. Aventus bir başka, elit, kaliteli duruşu bir ayrı. Afrika'da ananas yemiş birisi olarak, oradaki en doğal ananaslar gibi kokarken ayrıca inanılmaz bir maskülen. Tam bir başyapıt olmuş, delilik ile üstün zeka arasındaki ince çizgi gibi Aventus, kimi değerini anlar kimisi de deli diyebilir. Ama enfes bir parfüm mutlaka denenmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel anlatımın için teşekkürler dj ahmet,

      Bence Black XS ile Aventus birbirine hiç benzemiyorlar. Black XS sanki biraz daha karanlık kokuyor.

      Yazıda bahsettiğim gibi Aventus'un kötü serisine denk gelmiş olabilirim. Şansıma artık.

      Sil
  7. Parfüm merakı türkiyede creed parfümleri satan kozmetik varmı?? sanırım tekin acar,sevil,sephora satılmıyo galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende oyumu Harvey Nichols'dan yana kullanıyorum :))

      Onun dışında Sevil, Tekin Acar gibi arkadaşlarda bulmak değil henüz.

      Sil
    2. TR'de Creed'i en ucuz bellamola sitesi satar hocam, İngiliz cheapsmels'in kurduğu site bu, creedler var hem de bomba fiyatlara ben erolfa ve green irish tweed aldım, aventus da gelmişti sanırım geçen baktığımda

      Sil
  8. Var.Harvey nicholas ve brandroom

    YanıtlaSil
  9. Parfüm merakı aventusu parfüm tutkusu sitesinde nekadar övmüşler öle dikkatimi çekti sencede okadar güzelmi gerçi puanın ortada ama:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes istediği parfümü övmekte serbesttir Volkan :))

      Ama bence hiç bir özelliği olmayan sıradan ferah-meyveli bir parfüm. Belki de bana kötü serisi denk gelmiştir.

      Sil
    2. Ben kullanıyorum Aventus u ve kullandığım Creed Parfümleri arasında en çok beğendiğim. Belki size kötü serisi denk gelmiştir ama bence çok çok başarılı bir koku.

      Sil
  10. Creed markalı hiçbir parfüme sıradan deme hakkın yok bence parfüm merakı.hepsi en kaliteli esanslardan yapılıyor ve yüzyıllardır üretim yapan bir parfüm krallığı resmen.bu şuna benziyor bentley'in bir modelini beğenmiyorsunuz ve ona hiçbir özelliği olmayan sıradan bir otomobil ve bir eksi olarakta yüksek fiyatı diyorsun :)sizce bu mantıklımı? bir bentley ucuza alınamadığı gibi böyle niş markalarda ucuza alınamaz ve bence sıradan hiçbir özelliği olmayan parfümler olamazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her markaya sıradan deme hakkım var bence. Hiç bir marka dokunulamaz yada eleştirilemez değildir. Kafanızdaki bu tür sınırları/abartmaları kaldırın bence.

      Şimdi Aventus gayet vasat bir parfüm denediğim kadarıyla. Yalan söyleyip "harika bir parfüm" mü diyeyim sırf sizi memnun etmek için. Üzgünüm ama böyle bir insan olmadığımı blogumun takipçisiyseniz zaten anlamışsınızdır.

      Sil
    2. Blogunuzu severek takip ediyorum ama demek istediğimi ve verdiğim örneği anlamadınız.ben beğenmediğiniz parfüme harika parfüm demeniz gerektiğini söylemedim.siz beğenmiyorsunuz diye o parfüm sıradan hiçbir özelliği olmayan parfüm olamaz demek istiyorum.bende jubilation'u beğenmiyorum bu onun hiçbir özelliği olmayan sıradan bir parfüm yapmaz,anlamışsınızdır umarım.

      Sil
    3. Demek istediğini ve verdiğin örneği gayet iyi anladım. Ama verdiğin örnek baştan yanlış. Ve genellemelerin de hatalı. Biraz daha detaylı anlatayım.

      İlk olarak Creed markalı bir parfüm de rahatlıkla vasat, sıradan ve başarısız olabilir. Creed'in ürettiği her parfüm mükemmel mi? Tabiki değil. Bois du Portugal dışında denediğim hiç bir Creed parfümü parasını hak etmiyor bence. Gözünde fazla büyütme bence Creed'i. İsterse 500 yüzyıllık bir marka olsun. Kötü parfüm kötü parfümdür. Kim yaparsa yapsın değişmez.

      İkinci olarak Aventus kesinlikle ve kesinlikle Bentley değil. Buradaki örneğin yanlış. Belki Bois du Portugal için Bentley desen tamam ama Aventus benim denediğim versiyonu ile çok basit bir ferah-meyvalı kokuya sahip. Yok çok kompleks, çok derin ve felsefi bir parfüm mü diyeyim. Gerçeği söylüyorum. Hiç bir zaman Bentley olamaz. Aventus'un fiyatının yüksek olması onun harika kokmasını garanti etmez. Fiyat politikaları genellikle yanıltıcı olur ve psikolojiktir.

      Üçüncü olarak Jubilation XXV ile Aventus'u karşılaştırmak ise abes olur. Jubilation çok zengin, derin ve sanat eseri kalitesinde bir parfüm. Duruşu ve anlatmak istediği mesajı var. Aventus'un ise ortalama bir yazlık, basit, ferah parfüm olması dışında başka bir özelliği ve derinliği yok. Demek istediğim budur.

      Sevgilerimle.



      Sil
  11. Aventus'a 6.5 Fullspeed'e 9.5 owwwww :) bu işleri bırak bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de bırak bu işi Aventus a 6.5 verilirmi? 2012 Dünyanın en iyi niche kokusu seçilmiş.

      Sil
    2. Yahu Aventus fetişistleri nerelerdeydiniz? Uzun zamandır yoktunuz. Hoşgeldiniz :) Şimdi sen dedin ya hemen bırakıyorum bu işi söz bir daha yazmayacağım :)

      Bu arada 2012 yılı FIFI parfüm ödülleri Niche kategorisini kast ediyorsan kazanan Aventus değil Tom Ford - Jasmin Rouge. Bilmiyorsun bari google'a yaz da bir araştırıver. Mış ile miş ile olmaz bu işler.

      2011 yılında da en iyi lüks ana akım parfüm Chanel - Bleu seçilmiş. Sence Bleu dünyanın en iyi parfümü mü? O ödüllerin nasıl dağıtıldığını, hangi dolaplar döndüğünü biliyor musun? Ceavp yine hayır değil mi?

      Ahh sizi Aventusçular, başka forumcular. Yine çaktınız dersten yine :)

      Sil
    3. Aventus kimine göre kötü kimine göre iyidir onu bilemem amaa

      HARVEY de TESTER ını koklama şansına sahip bile olamıyorsunuz.

      Parfüm o derece de Burjuvazinin esareti altına girmiş durumda.

      Şu an Harvey de en çok satılan Creed AVENTUS.CREED'in amiral gemisi olmuş durumda

      Sil
  12. Kotu serisine denk gelmis olabilirim diyene kadar ac baksana batch number'ina. Daha arastirmasini bilmiyorsun yorumcu kesilmisin basa.

    Nasi aventus sabun kokuyo di mi, çöp.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk insanının bu müthiş özgüvenine bayılıyorum. Keşke bende sizler gibi olabilsem :))

      Sil
    2. Keşke bizler gibi olabilsen.. Neler vermezdin ;)

      Sil
  13. ben arkadaşa şahsen güveniyorum kör alış veriş yaptım bu yüzden ve memnun kaldım tom ford taboca vanille . sanrım arkasında durulan bu kokulara çok para verilmiz sinirli çocuklar neyse. parfüm merakı artık şu clive chırıstıan kokularını denede puan ver :) seni beklıorum i akşamlar ilk clive chırstıan c man den başlayabilirmsn:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Clive Christian'lar vardı da denemedim mi :))

      Ege, herşeyi devletten (Parfüm Merakından) beklemeyelim. Biraz da sizler yardımcı olun. Herkes benden kendi istediği veya merak ettiği parfümleri yazmamı istiyor. Ama bu kadar çok parfüme nasıl ulaşabilirim ki?

      Sil
  14. uğrucan harvey nichlsa bi fıs yapcan test edicen okdar:D sen sadece ilk izlenimlik fıs yap yeter :D:D

    YanıtlaSil
  15. Aventusa kalite hissiyatı düşük diyen insan parfümden anlamıyordur net.

    YanıtlaSil
  16. Ya isim vermeden adama sallıyonuz,hele bir isim yazın sizi parfüm tutkusucuları sizi

    YanıtlaSil
  17. Harvey de 120 ml fiyatı 630 TL bilmem bu parayı hakeder mi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yorum yazan ve Aventus gibi vasat parfümü dünyanın en büyük hitlerinden biri ilan eden büyük otorite arkadaşlar alsınlar o kolonyayı 630 TL'ye. Bende güleyim arkalarından bol bol :))

      Sil
    2. Evet parfüm merakı o kadar çok övülüyorduki aventus hayal kırıklığına uğradım aventus tam bir fiyasko adı creed değil designer parfüm adlarından biri olsa hiç konuşulmayacağından eminim o fiyata nice amouage ler varken aventusa para verilmez.Atıf

      Sil
  18. arkadaşlar kinski yi deneyen varmı harvey nichols da nasıl bi koku?

    YanıtlaSil
  19. arkadaslar cok sexy bir parfum istıyorumm kız arkadasımın cok etkılenmesı lazım ne onerırsınız koray...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana önerim aventus olur çünkü ciddi bir şekilde kadınlar üzerinde etkisi olduğuna inanıyorum deneyimlerim sayesinde aventusunu alan kızlar kokuyu unutamadıklarını ve sürekli koklama eğiliminde olduklarını söylediler.

      Sil
    2. Kesinlikle bir bayan olarak cok cok beğendiğim ve koklamaya doyamadigim bir koku ozellikle son notasindaki koku harika..kendi üzerime sıkıp sürekli kokluyorum öyle etkili bir koku.

      Sil
  20. parfummerağı aventus hakkında yazdıklarına aynen katılıyorum vasat bir meyve temalı parfüm. Kalite hissiyatında objektif olarak baktığımda bırakın niche parfümleri birçok designerın bile altında görüyorum. Çok daha iyi meyvalı ya da sucul parfüm var piyasada. Bir GIT kesinlikle değil zaten o da arko ve c.waterın kurbanı, bunlar piyasada olmasaydı GIT resmi kıyafetlerde favorilerim arasında olabilirdi. Şimdi ise arko mu sürdün cümlesinin gelme ihtimali insanı tedirgin ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki o zaman bize Aventustan çok daha kaliteli bir meyvalı sucul designer parfüm örneği verinde bilelim,bu kadar para harcamayalım

      Sil
  21. Paco Rbanne xs değilde black xs i daha çok andırıyor ,galiba karıştırdınız

    YanıtlaSil
  22. bugün almış bulunmaktayım 2-3 kere denedim hatta sıktırdığım kağıdı evin her köşesinde çantamda vs her alanda taşıdım ama 4 gün boyunca gayette hissedilir kokunca bende 38 yaşında olan birinde güzel duracağına inanarak aldım. çok mu zenginim hayır sadece istediğim keskin koksun ve kalıcı olsundu şu anda öyle koktuğumu düşünüyorum.. ben ona güvendim aldım artık benim pek yapabileciğim bir şey yok iyi muhafazadan başka beğendirirse kendini bana kazanan aventus olur nokta net. :)

    YanıtlaSil
  23. 250 ml aventus 2013 yili uretimi harvey nichols' a gelmis 1.040 tl dir aventus sevenlerin dikatine
    yorum yapmaya cesaret edemedigim bir koku...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet vardı bugün 2 kişi alınabilir aslında satıcı da o şekilde yönlendirdi beni 120 ml aldım ben 2013 versiyon görünüyor bende gayet hoş ve kalıcı durdu parfüm..

      Sil
  24. Paris Champs Elysees Guerlain Butiğinden yeni alınmış 93 ml. ""Jicky"" satıyorum almayı düşünen olursa ""edonet@mynet.com""

    YanıtlaSil
  25. Aventusa benzeyen ama aventusa göre çok daha güzel olan bir parfüm var. Aventus ilginç şekilde popüler oldu ama aventus merak eden yada seven arkadaşlara Mancera Cedra Boise şiddetle tavsiye olunur.

    YanıtlaSil
  26. mancera cedrat boise 330 tl
    M.Michallef royal vintage 570 tl
    penhaligons endy mion 340tl
    aventus cizgisine yakin kokular

    YanıtlaSil
  27. Herkese merhabalar,ben 15 yıldır jean paul gaultier kullanıyorum.Son 1 aydır parfümümü değiştirmek için farklı kokular deniyorum.Şu ana hiç bir koku bana "işte budur" dedirtmedi.Benim istediğim,maskülen bir koku.Şu ana kadar bana farklı ve maskülen gelen tek koku TOM FORD NOİR oldu.Bunun dışında bana tavsiye edebileceğiniz bir marka var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lalique encre noi
      Gucci pour hmme 2
      Guerlain l instan
      Michael kors for men dene

      Sil
    2. Tom Ford Extreme...En iyi maskülenlerden biri bence

      Sil
    3. Hazır kışta gelmişken , içine de sinmiş Noir'i kaçırma derim .Ama TF Extreme'e de bir bak derim . Bambaşka bir şeydir o da

      Sil
  28. Aventus kesinlikle başyapıt bir koku.Yaz için Aventus ,Bahar için By kilian white cristal,kış için ise Tom Ford Tabacco vanilya favori kokularim.

    YanıtlaSil
  29. Aventus hem basit hem etkileyici ferah bir koku bence tabiki fiyatı yüksek. Denemek gerek. Kötü koku denemez...

    YanıtlaSil
  30. bugün harvey nichols ta bu koku dahil toplam 6 farklı kokuyu test etme şansına sahip oldum.o fenomen olduğu söylenen ve göklere çıkarılan aventusun son zamanlarda gördüğüm en overrated parfüm olduğunu yazmadan edemedim.şöyle ki kalıcılığı çok düşük olmasa şaheser bir marka olabilecek kilian parfüm evindeki kalite ya da efsane işler çıkaran bond no 9 nın yanında bu piyasada sayısız muadili bulunabilecek şekerli bir kokuya 800 lira vermek bana akılcı gelmedi...

    YanıtlaSil
  31. Creed Aventus'u bende beğenmedim sanki kokusunu Lacoste'a benzetiyorum. Ayrıca erkek dediğin maskülen parfümler kokmalıdır. Creed Aventus birde Rebul-Ice kolonyasına tıpatıp benziyor buna açıkcası bu kadar ücret vermemeyi tercih edenler Rebul-Ice kolonyalı spreyini almalalılar.

    YanıtlaSil
  32. Arkadaşlar herkesin zevki farklıdır o yüzden birilerinin beğenmesine göre parfüm almayın. Kendinize yakıştırdığınız parfümü alın. Ben Creed kullanıyorum ve gerçekten çok güzel kaliteli parfüm. Kokusu 2 güne kadar kalıyor ama ilk günden sonra buram buram kokmuyor. Bu parfümden önce Zara Black kullanıyordum bu parfümü aldım ilk başlarda kızların beğenmiceğini zannettim ama beğenilen bir parfüm iyi ki almışım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin zevki farklıdır tabii ki. Bu kokuyu beğenmeyebilirler aradıkları koku farklıdır anlarım fakat kötü koku diyenlerin kafasını yaşamak istiyorum. Koku gayet genel beğeniye uygun, tertemiz, ferah. Bir kusur bulamıyorum. Kalıcılık keskinliğine meydan okuyacak şekilde fevkalade. Güzel olmasına rağmen senin tarzım değil dersin anlarım fakat kötü demek saygısızlık olur.

      Sil
  33. bu parfüm hakkında en eğlenceli ve en aykırı yorumu youtubedaki jeremyfragnance adlı arkadaş yapmıştır bana göre. kısaca özetleyecek olursak : her tende, her şişede aynı istikrarlı güzellikle kokunun alınamadığı, farklı batch numaralarına göre farklı tonları olduğu, her hava durumunda aynı etkiyi vermediği ama özellikle yağmursuz bahar günlerine yakıştığı oldukça versatil olduğu ama en önemlisi kokunun kimyası uyum sağlarsa kadınlar üzerinde şaşırtıcı bi etkisi olduğu

    fazla tartışmaya gerek yok arkadaşlar. emek harcanmış uzun bi değerlendirme yazılmış bize takdir edip okuyup alacağımızı almak düşer der ve giderim .

    YanıtlaSil
  34. Merhaba. Giorgio Armani Attitude Extreme tadında bir parfüm arıyorum. Önerilerinize çok ihtiyacım var zira bu parfümü artık bulmakda zorluk çekiyorum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  35. Aventusu her mevsim ,özellikle de kışın kullanmak iyi sonuç verir mi merak ediyorum ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış mevsiminde de kullanılabilir ama serin ilkbahar-sonbahar mevsimine daha çok uyar gibime geliyor Aventus.

      Sil
  36. Creed Aventus'u ilk 2014 Nisan ayında Roma'dayken denemiştim ve beğenmiştim. Türkiye'ye geldiğimde boş zamanlarımda parfüm merakı ve fragrantica'da takıldığım kadarıyla bu parfüme daha da sıcak bakmaya başlamıştım. Satın almadan önce hem Kanyon hem de Bağdat Caddesi Harvey Nichols'a uğramıştım ve parfüm reyonundaki ilgili satıcı çok övmüştü hatta en çok sattığım parfüm bu diye beni daha da çok etkilemişti. Ve 2015 Nisan ayı itibari ile 120ML'lik Aventus'uma sahip oldum. Ilk kokladığımda inanılmaz güzeldi dumansı bir hava ve ananas/elma kokusu ile burnuma geliyordu o kadar çok sevmiştim ki sürekli koklamak istiyordum. Bir müddet sürekli olarak kullandım ama bir müddet sonra da her parfümüme yaptığım gibi birazcık ara vermek istedim. Havalarında ısınmasıyla birlikte kullanmaya tekrar başladım ve bu sefer daha farklı geliyordu kokusu o ilk kokladığım dumansı bir hava kokusu ve ananas/elma kokusu gelmiyordu bunların yerine burnuma kuru üzüm (aslında siyah frenk üzümü) kokusu geliyordu. Bu koku o kadar çok içimi bayıyordu ki Creed Aventus'tan tamamıyla soğumuştum. Her parfüm sever gibi bende ara sıra kullanmaya başlamıştım ve şimdi havalar soğudu, Creed Aventus'um tekrardan o eski dumansı, ananas/elma kokusu burnuma tekrardan gelmeye başladı o kadar çok güzel bir kokuya büründü ki gözüm Creed Aventus'tan başka görmüyor. Gel gelelim şahsi olarak edindiğim diğer tecrübelere bazı kız arkadaşlarım çok beğendi sürekli o parfümün harikaydı dediler, bazıları ise açık havada hiç kokmuyor bile dediler. İnternet'te gezdiğiniz kadarıyla görmüşsünüzdür Creed Aventus için "Panty Dropper" ve hatta "Every b...... begins with Aventus" gibi insanları şaşırtan yorumları vardır. Ama bunlara kanmayın çünkü Fragrantica sitesinde verilen yorumlara oy oranlarına bakılırsa genellikle bu yorumlar ve oy oranları 25 yaş altı erkekler tarafından verildiği ve yorum yapıldığı ortaya çıkıyor. Raşit üstadın hazırlamış olduğu yazıda dediği gibi fazlasıyla abartılmış bir parfüm. Belkide internette bu kadar abartılmasının sebebi de pahallı olduğu için herkesin "en iyisi bu demek ki" hissine kapılışındandır. Üstada hazırlamış olduğu yazıdan dolayı teşekkür ediyorum. Talha B.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *Bu arada yukarıdaki ilk yorumumda bir yeri yanlış yazmışım Bağdat Caddesi'deki Harvey Nichols değildi Brandroom'du. Gerçi birbirinden farkı yok kapıları Ali Sabancı'ya çıkıyor ama olsun.

      Sil
  37. Bunu değil ama klonu veya benzeri sayılan mancera cedrat boiseyi edindim. Ne büyük beklentilerle almıştım oysa, hiç tatmin etmedi beni, aventus birkaç versiyon üstü bile olsa bu tarz kokular o etiketleri haketmiyor bence, başka kokular deneyin derim..

    YanıtlaSil