
Tarihi M.Ö. 1000 yılına kadar gittiği tahmin ediliyor Fiji’de yaşamın. 17. yüzyılda Avrupalı kaşiflerin dikkatini çekiyor burası. 19. yüzyıldan itibaren İngiliz sömürgesi haline gelmiş. 1970 yılında ise bağımsızlığını ilan etmiş.
Fiji Adaları Cumhuriyeti, Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan toplam 522 adacıktan oluşuyor. Bu adaların 106’sında yaşam olmadığı biliniyor. Viti Levu, bu adaların en büyüklerinden birisi. Hatta Fiji’nin isminin Viti Levu’nun telaffuzundan türetildiği söyleniyor. Türkiyenin ortalama bir şehri kadar yüz ölçümüne sahip Fiji’nin en büyük gelir kaynağı ise tahmin edileceği gibi turizm. Hatta Avrupalı turistlerin en önemli balayı lokasyonlarından olduğu görülüyor.
Fransız moda tasarım evi Guy Laroche’un ilk parfümüne de ismini vermiş bu tropikal adalar. 1966 yılında çıkarılan Fidji isimli kadın parfümü, dönemin önemli klasiklerinden olmayı başarmıştı. 1960’lı yılların önemli kadın klasiklerine rakip olarak düşünebiliriz Fidji’yi. Mesela Hermes – Caleche, Yves Saint Laurent – Y, Madame Rochas, Christian Dior – Diorling, Nina Ricci – Capricci, Shiseido – Zen Original.
Fidji, çiçeklerin ve şiprenin kontrolünde bir parfüm. Anladığım kadarıyla üç versiyonu var. EDC, EDT ve EDP formları mevcut. Benim denediğim EDT versiyonu. Diğer konsantrasyonları ise denemedim.
Parfümün açılışında kuru beyaz çiçekler ve tozlu bergamot dikkat çekiyor. Muhtemelen sümbülteber, yasemin veya ylang ylang. Üst notalar oldukça kadınsı ve eski kokuyor. Sevdiğimi söyleyemem. Orta notalarda büyük değişiklik olmuyor. Hatta parfüm daha da sabunsu hale geliyor. Bu andan itibaren, pudralı-sabunsu kadınsı çiçekler yoğunluk kazanıyor. Biraz amber ekleniyor sadece. Başlangıçtaki aynı eski/nostaljik tavır devam ediyor. Son kısımda ise sandal ağacı, tatlımsı reçineler ve yumuşak odunsu notalar en sevdiğim yanı oluyor Fidji’nin. Böylece de tenden ayrılıyor.
Fidji, 1960’lı yılların ve sonrasındaki on yılın en popüler ve önemli kadın parfüm klasiklerinden birisiydi. Dönemin koku karakterine uygun yapısı olduğunu sanırım söylememe gerek yok. Bol sabunsu-pudralı çiçeklerden oluşan Fidji, günümüzün modern parfümlerine çok benzemiyor. Tatlılık neredeyse yok. Onun yerine pudramsı bir kuruluk var. Hatta bebek pudralarına bile benzetilebilir. Yada Nivea’nın el kremlerine. Eski kokan tarzından dolayı, üst yaş gruplarının kullanımına uyacağını düşünüyorum.
Parfümü ilk denememden itibaren bir parfüme çok benzettiğimi farkettim. Sonunda bir yorumcu yardımıma yetişti. Robert Piquet’in Fracas’ına benzettim genel yapısını. Tabii ki Fracas kadar yüksek kaliteli ve rafine değil Fidji. Aynı onun gibi bol çiçeksi ve sabunsu bir şipre. Frapan, kadınsı, nostaljik ve temiz. Yapaylığa rastlanmıyor.
Fiji, yukarıda da belirttiğim gibi tropikal adalardan oluşan bir ülke. Böyle düşünüce Fidji’nin tropikal esintiler veren bir parfüm olması beklenir. Mesela lezzetli tropikal meyveler veya egzotik çiçekler ilk aklıma gelenler. Fakat denediğim Fidji EDT, hiç de öyle izlenim vermedi bana. Meyvemsi bir aromaya sahip değil. Daha çok 1960’lı yıllarda, Paris’te bir davete katılmış şık giyimli kadınların kullanacağı gibi dersem yanlış olmaz.
Sonuç olarak pek sevemediğim parfümlerden oldu Fidji. Ne o eski ve tozlu kokusu ne de sabunsu-pudramsı yapısını ilginç bulmadım. Belki 50’li yaşlarındaki bir kadın için uygun olabilir. Ama kendi adıma çok kullanılabilir olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat Fidji’nin bir çok defa reformülasyon geçirdiğini düşünürsek, ilk versiyonlarının çok daha güzel olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle çok zor bulunan EDP versiyonu övgüler alıyor. Eğer bulabilirseniz onu denemek daha anlamlı olacak gibi.
Parfümün tasarımını çok az işe imza atmış Josephine Catapano yapmış. Dozajı iyi ayarlanırsa dört mevsimde de kullanılabilir. Muhtemelen üretimi bitirildi. Denemeden almak iyi bir fikir değil.
Koku Güzelliği: 10/5
Fidji ile 90 ların başında yurt dışında tanışmıştım. Çok sevdiğim, terapi gibi gelen, enfes bir kokuya sahipti. (“Ihlamur ağacı” benzemesine katılıyorum; insanı mest eder, harikadır). Sonra başka parfümler ile yola devam ettim. Tekrar kullanmak istediğimde ise Türkiye de bulamadım. Geçenlerde güvenilir bir digital platformlarda rastlayınca henem sipariş ettim. Ancak hayal kırıklığı yaşadım. Parfüm reformüle edilmiş sanırım ve bunu anlamamı sağlayan hiçbir belirteç kullanılmamış. Yeni versiyonda; karanfilin ağırlıkta olduğu ve uzunca kaldığı bir açılış var. Orta kısım ve tenden ayrılışı ise tozlu, sabununsu ve pudramsı. Şunu net olarak söyleyebilirimki; bu hali ilk halinden çok farklı.Açılışı private Collection ve Anais anaise i çağrıştırıyor. Bu kısım güzel, ancak ayrılış oldukça eski. Sonuç benim için eski güzelliği bulamadığım için hayal kırıklığı oldu. Reformüle edilen parfümler de bu mutlaka belirtilmeli.
Bugün Robert Piquet Fracas denedim.Fidji’den daha kaliteli bulduğunuz için çok merak ediyordum.Bu nedenle beklentim çok yükselmiş olmalı ki hayal kırıklığımı hazmedemedim bile…Şu an irili ufaklı 25 parfümüm var.aylardır mağazalardan parfüm sürüp sıkıp deneyimliyorum ; fidji’nin tahtını sarsan henüz olamadı. ancak…erkek parfümlerinde encre noire a l’extreme var ki..hem dior hom intens’i birincilikten etti hem tahtı hafif hafif sallıyor …
sadede gelecek olursam gönlümün sultanını birinin bu kadar beğenmemiş olmasına çok içerlediğimden yazmak istedim..kimeniyeyse 🙂
Not: encre noire al’extreme yorumunuzu da-hiç- merak etmiyor değilim 🙂
Fidji’nin kokusu ne yazık ki bana uzak ama doğru bir hanımefendi de iyi duracağını sanıyorum. Siz muhtemelen Fidji için doğru kişisiniz ☺ Bu arada böylesine unutulmaya yüz tutmuş bir parfümü kullanıyor olmanız gayet hoş.
Encre Noire’nin Extreme versiyonunu henüz denemedim. Eğer ulaşabilirsem tabii ki yazarım ☺
Fidji'yi her sürdügümde bana ıhlamur agacından yayılan sakin dingin büyülü esintilerle geziniyormuşum hissini veriyor..ilk sevdigim parfüm…
Fidji üzerine parfüm tanımam
Muhteşemdir. Sıcacık, sarar sarmalar sizi, ruhunuzu. Ne yazık ki, kaç senedir bulamıyorum. Yardımcı olabilen olursa çok sevinirim…
Müzik, algılarımızı çok farklı yönlendirebiliyor, bana da oldukça fazla olan bir durum.
:)) adsız arkadaş epey genç anlaşılan. Linda evangelista, 1965 doğumlu, eski top model. Yani henüz 48 yaşında.
parfum ıcın bısey dıyemıycem ama afıstekı kadın ne kadar guzel.sezen aksunun sorma sarkısı eslıgınde okudum bu parfum yorumunu acaba o yuzdenmı bu kadar mahsun bakıyor gıbı geldı bu kadın.dusunsenıze bu guzellık sımdı 80 yasında vardır belkıde hayata coktan veda etmıstır.kım bılır neler yasadı