
“Haiti’den vetiver, Fas’taki Atlas Dağları’ndan sedir ağacı, Madagaskar’dan kara biber ve elemi, paçuli yaprakları ve greyfurt.”
Çoğu zaman parfüm üreticilerinin bu tür tanıtım yazılarını gülümseyerek okuyorum. Madagaskar’dan kara biber ve elemi öyle mi? Fas’ın Atlas Dağları’ndan yeni kesilmiş sedir ağacı? Haiti yerlilerinin en büyük ihracat kalemi vetiver bitkisi… Böylesi pazarlama cümlelerine ne gerek var ki? Tamam parfümün nota piramidini ver ama ortalama kullanıcı için Haiti yada Madagaskar’ın ne önemi var?
Gördüğüm kadarıyla Montale, her parfümü için böylesi tanıtım yazılarına yer veriyor. Zaten o kadar çok parfüm çıkarıyorlar ki, her parfümleri için ayrı konsept belirleyip, konuyu süslemeleri pek mümkün değil. Gizemli parfümörleri Pierre Montale, her yıl nasıl bu kadar çok kokuya imza atabiliyor bilemiyoruz. Ama yeni çıkardığı parfümü Red Vetiver, genel olarak en sevilen ve hakkında en çok görüş bildirilen koku formu olarak öne çıkıyor. Tabii Red Vetiver’in neden bu kadar popüler olduğunu ilerleyen satırlarda açıklayacağım. Şimdi geçeyim detaylara.
Fragrantica’da odunsu oryantal olarak sınıflandırılan Red Vetiver, kendi sitelerinde “Baharatlı” grubunda sunulmuş. Parfümün açılışı çok ferah ve canlı turunçgiller ile gerçekleşiyor. Yüksek kaliteli ve modern turunçgiller biraz tatlı, lezzetli ve neşeli. Turunçgil olarak portakal ve greyfurt var diyebilirim. Biraz da limon. Üst notaları gayet güzel. Çok ferah üst notalardan sonra orta kısımda baharatlar hissediliyor. Ağırlık yumuşacık ve ferah karabiberde. Greyfurt-portakal ikilisinin arasında karabiber keskin ve rahatsız edici değil. Başlangıcı kadar başarılı bulmasam da fena değil orta bölüm. Alt notalarda biraz değişim var. Genel olarak turunçgilli karabiber hala hissediliyor. Artı olarak parfüme ismini veren vetiver güçlüce kendisini gösteriyor. Zayıf da olsa sedir ağacı dip notalarda mevcut. Kapanışında “vetiver şov” var adeta. Böylece tenden ayrılıyor.
Red Vetiver, genel olarak çok ferah ve doğal başlangıcı ile etkileyici. Ağzınızı sulandıracak kadar lezzetli verilmiş portakal-greyfurtta yapaylıktan eser yok. Çok canlı ve enerjik üst notalar müthiş. Orta bölümde tozlu his veren karabiber ile turunçgillerin uyumu iyi ama biraz durağan. Sonlardaki vetivere eşlik ettiğini düşündüğüm Iso E Super, her zaman ki metalik-kadifemsi karakterini sınırlı da olsa ortaya koyuyor. Sonları benim için harika değil.
Genellikle ağır ve ağdalı öd kokuları ve güçlü gurmeleri ile tanınan Montale’in şimdiye kadar denediğim en ferah parfümü Red Vetiver. Iso E Super destekli tozlu vetiver ve baharatlı turunçgillerin hakimiyetindeki kokusu, diğer sağlam ve güçlü Montale’lar ile pek benzeşmiyor. Bu anlamda biraz şaşırdım. Hele ki Chocolate Greedy bombasından sonra Red Vetiver sanki başka bir markanın kokusu.
Geleyim can alıcı kısma. Red Vetiver, yurt dışı parfüm platformlarında neden bu kadar ilgi görüyor? Birçok parfüm severin cevabı bildiğini tahmin ediyorum. Konuyla fazla ilgisi olmayanlar için kısaca bahsedeyim. Hermes’in son yıllara damgasını vuran Terre d’Hermes’ine çok benziyor Red Vetiver. Hatta neredeyse aynısı. Red Vetiver’in çıkış yılı tam olarak bilinmemekle birlikte Terre d’Hermes’ten daha sonra çıktığını tahmin ediyoruz. Bu anlamda Pierre Montale, Terre d’Hermes’ten orantısızca esinlenmiş gibi görünüyor. Red Vetiver için Terre d’Hermes’in EDT versiyonunun “kopyası” diyenler çoğunlukta. Kullanım sürecinde fark ettim ki bu görüş gayet yerinde.
Böylesine ünlü bir parfümün birebir kopyalanmış olduğu gerçeği, niş marka Montale’e ne kadar yakışıyor? Eğer hiç bir yaratıcı yanını göstermeyip, piyasadaki çok tutulan parfümlerin kopyalarını yapacaksa, nerede niş markaların “sanat” kıstası? Benzersizlik, özgünlük ve özgürlük kavramlarının Pierre Montale için hiç bir anlamı yok mu? Orijinali ve gerçeği varken, neden kopyasını kullansın insanlar?
Eğer Terre d’Hermes’i seviyorsanız, Red Vetiver’i mutlaka deneyin. Belki de Terre d’Hermes’ten daha çok seversiniz kim bilir. Fakat portakal-karabiber-vetiver-sedir ağacı formundan oluşan Terre d’Hermes, zaman zaman bana sıkıcı geliyor bazen de severek kullanıyorum. Onun için Red Vetiver’i harika bulmasam da gayet kullanılabilir buldum. Terre d’Hermes’ten çok daha yüksek fiyatına istinaden almadan önce denemenizi tavsiye ederim.
Kimi kaynaklarda erkek parfümü kimilerinde ise uniseks olarak sınıflandırılmış. Bence erkek kullanımına daha yakın. İlkbahar-yaz günleri için uygun olduğunu söyleyebilirim. Kalıcılığı gayet iyi. Fark edilirliği başlarda yüksek. Sonrasında tene yakın kalmıyor, normal seyirde devam ediyor. Performans anlamında başarılı bir Eau de Parfum (EDP) denebilir. Günlük kullanım için gayet uygun diyebilirim.
Koku Güzelliği:10/7.5
Mehabalar sayın parfüm merakı. Bugün terre d’hermes 2008 ve 2014 versiyonlarından deneme boyları ve montale red vetiver aldım. Sanki red vetiver , terre d’hermes’in biraz yaşlı versiyonu gibi geldi bana. kullanabilir miyim bilmiyorum. Yanılıyor muyum acaba ? Fİkriniz nedir ?
Red Vetiver, bence en sağlam Terre d’Hermes alternatifi. Bence çok yaşlı işi değil. Biraz daha tozlu ve kuru kokuyor Red Vetiver. Kullanabileceğinizi düşünüyorum. Eğer aklınızda soru işaretleri varsa Terre d’Hermes alabilirsiniz.
Cartier – Declaration denemeyi düşünüyorum .Çünkü hermes malesef bende 2-3 saatten fazla kalmıyor 🙁 2014 batch li şişe aldım o da fiyasko.
Declaration çok iyi bir seçim. Enteresan bir parfüm. Beğenirsiniz muhtemelen.
Hermes’i de beğenmemiştim red vetiver’i de beğenmedim. bana çok kadınsı geldi. burnumu tırmalayan bi kokusu var. galiba vetiver kokusunu sevmiyorum
Terre d'Hermes'i (edp) 2012 yılında kullanmıştım, daha sonra 2015 içinde tekrar almak istediğimde (edp) bulamadığım için Red Vetiver tavsiye edildi ve beğenerek aldım. Bugüne geldiğimde halen Hermes'i denk geldikçe parfümerilerde kokluyorum ama ne ilk kullandığım Hermes'in ne de şu anda kullandığım Red Vetiver'in hazzını, beğenisini vermiyor bana. Fikrinizi sormak istedim, sizce de bugün için Red Vetiver'in kokusu, Terre d'Hermes'e göre daha tutarlı değil mi? Tabiki benimki subjektif bir yorum ama sizin fikrinizi de merak ediyorum.
Terre d'Hermes konusunun tutarlılıktan ziyade reformülasyon gibi bir durumu var. Sizin kullandığınız ilk formülasyon Terre d'Hermes çok farklıydı ve belki de devrimciydi. Yeni hali ise çoğu kişi tarafından beğenilmiyor ama bence daha kullanılabilir hale gelmiş durumda.
Red Vetyver ise, ilk formülasyon Terre d'Hermes'e benziyor. Ama dediğiniz gibi Terre d'Hermes'in ilk halinin yerini alması zor görünüyor. Ama bence gayet iyi bir parfüm Red Vetyver.
Teşekkürler
montale parfümleri vasatı aşamıyor maalesef.bana hitap edemedi…niche segmentte olmasını garipsiyorum.
Bugün ilk kez kullanma şansı buldum Red Vétiver'i. Terre d'Hermes EDT'den orantısızca esinlenme ifadesine aynen katılıyorum. İster istemez, insanın bu markaya olan saygısına ani bir etkisi oluyor… Olumsuz yönde…
Bence koku güzelliği olarak rahat 8,5 – 9 puani hakediyor.
Resimlerdeki şişelerin bazılarında "red vetiver" yerine "red vetyver" (y harfi ile) yazıyor olmasının bir anlamı var mı? Kendi sitelerinde i harfi ile yazmışlar.
Gayet dikkatlisiniz. Benim de anlam veremedigim durum. Resmi sitesinde i harfi var. Sanirim ismi degismis ya da reformule olmus.