
Chandler Burr’un yukarıdaki anekdotu, parfüm sektörünün fazlaca teknik konusu olarak görülebilir. Evet bir parfümör kadar kimyasal geri planını bilemeyiz koku tasarım kısmının. Fakat Kenzo moda evi, 1991 yılında öyle bir parfüm piyasaya sürdü ki, her şeyi kökünden sarstı adeta.
Kenzo’nun kendi sitesinde “devrim, ikonik ve klasik” kelimelerini görünce küçük çaplı heyecan yaşamadım değil. Kastedilenin Fransız Devrimi ya da Bolşevik Devrimi olmadığı çok açık. Kenzo, bu ilk erkek parfümü için “Parfümler dünyasında küçük bir devrim. Deniz notasını Kenzo Pour Homme’da kullanmaya cüret ederek, mavi bambu şeklindeki ikonik şişesiyle, bir klasik haline geldi.” demiş. Hatta deniz notasının bir parfümde ilk defa bu kadar başarıyla kullanıldığı belirtiliyor. Ve onun okyanus mavisi bir yolculuk olduğundan bahsediliyor.
Parfüm sektörünün muhtemelen en bilinen ve en sıra dışı sucul ferah parfümlerinden birisi olarak düşünülebilir Kenzo Pour Homme. Parfümlere çok az ilginiz bile olsa onu iyi kötü tanıyorsunuzdur. Yirmi dört yıl önce piyasa sürülen Kenzo Pour Homme’un sanki birkaç yıl önce çıkarılmış gibi günümüze yakın kokması, şüphesiz onun zamanın ötesindeki ufkunu kanıtlıyor bize. İşte karşımızda sucul ve deniz gibi kokan parfümlerin ilk ve en esaslı örneklerinden birisi var. Bir çok marka onu örnek aldı yeni parfümlerinde ama öylesine kendisine özgü bir kokusu var ki Kenzo Pour Homme’un, taklitleri her zaman başarısızlığa uğramaya mahkum oldu. Çünkü biliriz ki aslı varken hiç kimse sahtesini kullanmak istemez.
Kendi sitelerinde Kenzo Pour Homme için deniz, okyanus ve su temasına vurguyu da dikkate alarak başlıyorum onu kullanmaya. İlk sıktığımda yosunlu deniz tuzu patlamasıyla karşılaşıyorum. Ferah üst notalarda alıştığımız üzere turunçgillere rastlamadım. Şaşırtıcı ve benzersiz başlangıcı temiz ve geçmiş yıllardan tanıdık. Üst notalarını sevdim. Orta kısımdan itibaren tuzlu-yosunsu kısım biraz geri plana geçerken, yapaylık sınırındaki sucul tema öne çıkıyor. Ona ferah baharatlar da eşlik ediyor. Ayrıca garip erkeksi çiçeklerden de bahsedilebilir. Orta kısmını başlangıcı kadar zengin ve etkileyici bulmasam da kötü değil. Son kısımda misk öne çıkmaya çalışıyor. Ferah yumuşak odunsu notalar da artık daha görünür hale geliyor. Orta bölümdeki sucul yapı hala devam ediyor alt notalarda. Son kısmı fena değil.
Kenzo Pour Homme, görüp görebileceğiniz, koklayıp koklayabileceğiniz en tuhaf, en anlatması zor parfümlerden birisi bence. Bu duyguyu Kouros’u anlatırken de yaşamıştım. Öncelikle kelimeler yetersiz kalıyor onu tanımlamak için. Ne tam turunçgilli ne çiçeksi ne baharatlı ne de odunsu. O bambaşka bir galaksiden gelmiş ve dünyamıza düşmüş gök taşı gibi.
Benim anladığım bu parfüm, tuzlu deniz yosunları, misk ve odunsu notaların birleşiminden oluşuyor. Sizin bu tanıma katkınız muhakkak olacaktır. Chandler Burr’un gayet yerinde deyimiyle “sahte deniz esintisi” hissini bu kadar baskın ve gerçekçi verebilen parfüm, bugün bile azdır. Sahil kenarlarında denizden esen hafif bir meltemin burnunuza taşıdığı tuzlu deniz suyu kokusunu çağrıştırıyor bana genellikle.
Kabul etmek gerekir ki çok doğal kokmuyor. Nasıl koksun ki? Yapay deniz kokusunu bir şekilde Kenzo Pour Homme’a enjekte etmeliydi Christian Mathieu. Ve bunu da 1990’lı yılların başlarındaki koku teknolojisiyle yapmak zorundaydı. Doğadan doğal yollarla elde edemeyeceği bu deniz esintisi kokusunu, olabilecek en iyi ve çarpıcı şekilde vermişti parfümün tasarımcısı Christian Mathieu. Bundan daha iyisi muhtemelen yapılamazdı.
Kimi yorumcular onun zaman zaman plastiğimsi koktuğundan şikayetçiler. Kesinlikle haklılar! Bu hissiyata bende şahit oldum. Fakat berbat verilmiş deri anlamında düşünülmesin bu plastiğimsi tema. Gayet aromatik hale getirilerek beğenimize sunulmuş. Orta kısımda sabunsu deniz etkisinin, yeni nesil bir çok ferah sucul parfümde tekrar edildiğini gözlemleyebilirsiniz. Bilin bakalım hangi parfümü örnek aldılar!
Evet farkındayım, Kenzo Pour Homme, yaşı otuz ve üzerinde olan parfüm severler için hala enfes hatıraları, lise yıllarını, aileyle gidilen yaz tatillerini, yazlık bölgelerdeki diskolarda neredeyse her on erkekten sekizinin Kenzo Pour Homme koktuğunu, arkadaşlarla çakır keyif, tekila içme yarışmalarının yapıldığı sıcak, rutubetli sahil kasabalarını hatırlatıyor. Hiç merak etmeyin çünkü Kenzo Pour Homme bende de aynı hisleri uyandırıyor. Onu fazlaca popüler bulabilirsiniz. Hatta ayağa düştüğünü, avamlaştığını, modasının geçtiğini de iddia edebilirsiniz. Şüphesiz bu sözlere karşı çıkmayacağım. Fakat onun parfüm tarihinin şimdiden klasikleri arasına girdiğini de unutmamak lazım. Aynı Cool Water, Kouros, L’Eau d’Issey Pour Homme, Fahrenheit, Acqua di Gio gibi.
İyi de duygusallığı bırakıp, gerçeklere odaklanabilir miyiz? Mesela Kenzo Pour Homme’un başarılı kokup kokmadığını sorgulamak gerekir mi? Kabul etmek gerekir ki 1990’lı yılların başlarında bu tür kokuların neredeyse hiç olmadığını düşündüğümüzde şüphesiz müthiş bir eserdi. Geçtiği yerde iz bırakan bu delikanlının, son yıllarda biraz pabucunun dama atıldığı söylenebilir. Artık her yıl o kadar çok parfüm piyasaya çıkıyor ki Kenzo Pour Homme gibi klasiklere yeterince değer verilmediği söylenebilir. Sanırım bir şişesini alıp kullanmam fakat saygı duyulması gereken bir arkadaş olduğunu düşünüyorum onun. Günümüz dünyasında başarılı olmanın kıstasının yüksek sayılarla ve zenginlikle ölçüldüğü bu ucube modern hayatta, eskisi kadar hayranı olmasa da geçmişteki satış rakamlarını yakalayamasa da evet o gayet başarılı bir parfüm benim gözümde.
Kariyerinde az sayıda parfüme imza atmış Christian Mathieu’nun başyapıtı denebilir Kenzo Pour Homme. EDT konsatrasyonuna sahip. Kalıcılığı kıyafette gayet iyi. Tende normalin üzerinde. Fark edilirliği başlangıçta fazla. Zamanla normale dönüyor. Kimi günler fazlaca uyguladığımda, kapalı yerlerde boğucu olduğunu fark ettim. Onun için dozajlamayı iyi yapmanızı öneririm.
Luca Turin’in kitabında Kenzo Pour Homme ferah otsu olarak sınıflandırılmış ve beş üzerinden üç puan verilmiş.
Not: Bu parfümü bana ulaştıran www.decantshop.com sitesine teşekkür ederim.
Koku Güzelliği:10/6.5
Parfüm kullanmaktan ziyade değişik yorumları okumak daha zevkli oluyor. Ben de genel sorularımı buraya yazayım:
1- “Geçtiği yerde iz bırakıyor.” demişsiniz, kalıcılık anlamında mı fark edilirlik anlamında mı?
2- Böyle kimyasal içerikli parfümleri tene sıkmak zararlı olmaz mı? Edp bile olsa.
3- Kolonya saça sürülmez saçı beyazlatır derler böyle bir şey doğru mu ve parfüm için de geçerli mi?
4- Her parfüm başka bir parfümü hatırlatıyor, özgün bir parfüm yok mu?
“Çok bilinen bir parfüm, pişti olursunuz ” minvalindeki yorumları okuduğumda Ekşi sözlük’te bir entry vardı o aklıma geliyor : “Şu parfüm ayakaltı oldu, bu parfümü herkeste var, o parfümü beş kişiden yedisi kullanıyor ” diyorlar. Ulan, o zaman otobüsler, metrobüsler niye leş gibi kokuyor?
1) Etrafa yayılım anlamında söyleniyor genellikle “iz bırakma” tabiri.
2) Parfümlerin hemen hepsinde yapay kimyasal elementler kullanılıyor. Bunların sağlık sorunları yaratanları Avrupa Birliği’nin sıkı denetimlerinden geçerek parfümlerin içeriklerinde kullanılması yasaklanıyor. Tene sıkmanızda bir sakınca yok parfümleri.
3) Kolonyanın saça sürüldüğünde beyazlattığını ilk defa sizden duyuyorum. Belki de doğrudur, bu konuyu hiç araştırmadım.
4) Özgün parfümler var tabii ki genellikle az oluyor. Zaten özgün bir parfümün çoğu zaman diğer firmalar tarafından benzeri piyasaya sürüldüğü için bir süre sonra sıradanlaşıyor. Garip bir paradoks anlayacağınız.
5) Otobüslerdeki çoğu insanın ter kokmasının sebebi imkanları dahilinde özellikle yazın her gün duş alınmaması olduğunu sanıyorum. Bu bir alışkanlık ve kültür meselesi sanki. Ama insanlık her yönden ilerleme sağladığı için ter kokma mevzusu da azalıyor gibime geliyor. İnsanlar artık daha çok dikkat ediyorlar kişisel bakımlarına ve temizliklerine. Bu da zamanla olacak birşey.
En sevdiğim kokulardan.Tek yanı halen daha etraftan kokusunu alabiliyorsunuz.Ama kullanmaktan çekinmeyin.Çünkü kullanan çoğu kişi açık parfümlerden alıyor.Evet yapaylığı sayesinde güzel taklit etmişler ama orjinali gibi güzel kokmuyor.Aynı şey Dior Fahrenheit içinde geçerli.
Mükemmel bir koku bir yemek sırasında beklerken kadının dibime girip beni kokladığını hissettim yanındada eşi vardı
Kalıcı bir parfüm arıyorum bütçem maksimum 200TL
ilk önceliğim kalıcılık, baharat kokusu kesinlikle istemiyorum, daha çok meyvemsi ferah kokularda EDP kalıcı parfüm arıyorum öneriniz var mı? Bu parfümü kalıcılık bakımından tavsiye eder misiniz?
Tavsiye ettiğiniz kalıcı ve ferah, meyvemsi bir parfüm öneriniz varsa söyleyebilir misiniz?
Selamlar, parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki. Kenzo Pour Homme ferah bir parfüm ve bahsettiğiniz fiyata bulunabilir. Kalıcılığı yeterli bence Kenzo Pour Homme’nin.
http://parfumeriavm.com/kenzo-homme-sport-tester/
Üstteki sitedeki yazıyı yazan siz misiniz acaba?
Evet yazı benim. İşin üzücü tarafı, benden izin almadan yazımı kendi sitelerinde yayınlamışlar. Kaynak gösterme nezaketine bile girmemişler. Başka yazılarımı da sanki kendi yazıları gibi sitelerine eklemişler. Hatta fotoları bile birebir kopyalamışlar.
Vicdan ve ahlak sahibi olmayan yerlerden alışveriş yapmamak, onlara verilecek en güzel cevap ve cezadır.
Ben parfumaeriavm.com web sitesinin sahibiyim. Adım Mustafa. Açıkçası bu konu beni çok üzdü. Bu şekilde anılmak en son istediğim şeydir. Çok haklısınız. Hemen sitemi güncelledim ve kaynak belirttim. Sadece düşüncesizlik emin olun kötü bir niyetim yoktu. İsterseniz yazınızı tamamen silebilirim. Saygılarımla.
Hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Sitenizdeki bu durumu düzeltme çabanız takdire şayan fakat sadece Kenzo Pour Homme yazım değil, başka üç yazım da sitenize benden habersiz olarak ve kaynak gösterilmeksizin eklenmiş. Bu yazılar şu üçüdür:
http://parfumeriavm.com/paco-rabanne-1-million-2008/
http://parfumeriavm.com/bond-no-9-new-york-oud-2011/
http://parfumeriavm.com/chanel-no-19-1971/
Ayrıca decantshop sitesinden temin edilen Kenzo Pour Homme parfümü, sitenizde yazının ilgili kısmı değiştirilerek: “Not: Bu parfümü bana ulaştıran http://www.parfumeriavm.com sitesine teşekkür ederim.” olarak düzenlenmiş. Bu kısım da doğru bilgi değildir.
Raşit bey diğer yazılarınıza da kaynak belirttim. Ayrıca düzeltmeleri yaptım. Tekrar verdiğim rahatsızıkdan dolayı özür dilerim. Daha önce de belirttiğim gibi parfumeriavm.com sitemde kaynak göstererek paylaşmak istiyorum. Saygılarımla.
Kısa süre öncesinde sadece bir parfüm edinmek üzere internette geziniyorken tanıştım sizinle, beni alıp farklı bir dünyaya götürdünüz. Herşeyin derinliğini kaybettiği, monotonlaştığı, yüzeyselleştiği zamanımızda enteresan bir şekilde koku aldığıma tad aldığıma şükrettim sayenizde, çok ama çok teşekkürler…
Bu güzel sözleriniz için bende size çok teşekkür ederim 🙂
abiii.. bi çekiliş yapta evindeki hazinelerinden biz de faydalanalımm 🙂
Düşünüyorum zaten yeni bir çekiliş 🙂
bu kokuyu gençler için tavsiye eder misin kokusunu denemiştim ve hoşuma gitmişti yaz kokusu sanırım kışın kullansam olur mu
bi de şey merak ediyorum hani bazı siteler var parfüm satan ben iki üç kere aldım sahte gibi geldiler çünkü kalıcılıkları azdı örnegin la male beni hayal kırıklığına ugrattı bilindik siteler üstelik
internetten ucuza satılan parfümler hakkında ne diyorsun
le male*
Genç arkadaşlar da kullanabilir Kenzo Pour Homme'u.
Her kalıcılığı az parfüm sahte değildir. Böyle bir genelleme yanlış olur. Eğer bir parfüm, piyasa fiyatının çok altındaysa şüphelenmek gerekir. Güvenilir internet sitelerinden almak en iyisi.
Merhaba.Atelier Cologne kokularını nereden bulabilirim?
Türkiye'de satılmıyor diye biliyorum. Yurtdışından bulunabilir.
Sonuna kadar gülümseyerek okudum 🙂 Bir koku nasıl böyle uzun ve güzel anlatılabilir. Güzel der geçeriz biz sizinki efsane bir anlatım..;)
İnstagramda paylaşım yapıyor musunuz oradan da takip etmek isterim
Teşekkürler
Eser
Rica ederim yazıyı beğenmenize sevindim. Instagram kullanmıyorum ne yazık ki, Facebook adresime göz atabilirsiniz: https://www.facebook.com/parfummeraki