
“Ünlü parfüm uzmanı Alberto Morillas tarafından geliştirilen Zegna Uomo, iki güçlü içeriğin bileşiminden oluşuyor: Doğadan gelen turunçgil notası Zegna Bergamotu ve bilimin eşsiz çiçek notası Violettyne Captive. Birlikte güven ve güç patlaması yaratan bu iki içerik Uomo’nun erkeksilik anıtına dönüşmesini sağlıyor. Güç ve aura arasında karşı konulamaz çekim yaratan eşsiz bir koku tasarlamak için uğraş veren Morillas, bu notaları değişmez sanatkarlık ve cezbedici tazelik kazandırmaları için ilk kez eşleştiriyor.
Doğal Calabria Bergamotu, İtalya’da Zegna tescilli tarlalarda sadece Zegna kokularında kullanılmak üzere özel olarak hasat edilir. Kaliteli İtalyan mirasının yanı sıra İtalya’nın zarif bolluğunu temsil eden Zegna Bergamotu kokuya canlılık, lezzet verir. Violettyne Captive ise sentetik bir moleküldür ve bilimsel başyapıttır. Menekşenin, dramatik kokan mor yapraklarının canlılığını yükseltir.”
Ermenegildo Zegna’nın 2013 yılı çıkışlı erkek parfümü Zegna Uomo’nun tanıtımı yukarıdaki cümlelerle yapılmış. Parfümün ön plana çıkarılan iki öğesi bergamot ve menekşe olarak göze çarpıyor. Parfümün açılışı keskin ve sivri turunçgillerle gerçekleşiyor. Aromatik otların destek verdiği üst notalarda ozonumsu bergamot dikkat çekiyor. Orta bölümde bergamota parfümün ana teması menekşe ekleniyor. Menekşenin o kendine özgü nanemsi keskinliği, parfümün yönünü erkeksi çiçeklere çeviriyor. Alt notalarda bir parça vetiver ve sıradan odunsu notalar var. Sedir ağacı kuvvetle muhtemel ki kapanışı yapıyor.
Zegna Uomo’nun açıklanan notalarını ilk gördüğümde henüz parfümü kullanmamıştım. Tabii tahmin ettim nasıl bir koku profilinin karşıma çıkacağını. Menekşenin baştan sona hakim olduğu ferah sayılamayacak ve ilgimi çekmeyen bir parfüm olacağını sezmiştim. Yanılmadım.
Zegna Uomo, ferah olmaya çalışan (bence çok da olamayan) bergamot-menekşe-sedir ağacı parfümü. Menekşenin o kendine has kokusu ve baskın karakteri, hemen her menekşe parfümünde benzer şeyleri yaşamamı sağlıyor. Mevlana’nın bahsettiği “insanın kendini bilmesi” kişinin kendisini tanımasına denk geliyor. Ben de kendimi biliyorum ve menekşe kokusunu parfümlerde bir türlü sevemiyorum. Anlaşılan bu durum devam edecek. Çünkü Zegna Uomo’yu bir türlü kendime yakın bulamadım.
Zegna Uomo, olabilecek en basit, sıradan, iddiasız ve tekdüze menekşe-bergamot kombinasyonu. Çoğu yorumcunun ferahlığından bahsettiği parfüm, menekşenin o keskin karakterinden dolayı, çok sıcak yaz günleri için uygun olmayabilir. Daha ilkbahar-yaz akşamları için uygun sanki.
Acqua di Gio’ya da benzeten var Fahrenheit’e da, Zegna Uomo’yu. Tabii Zegna’daki yapay ozonsu taban, bu iki parfüme de çok yaklaştırmıyor onu. Sucul olmaya çalışan Zegna Uomo’nun zaman zaman tuzlu deniz gibi koktuğunu da söylemem gerekiyor. Parfümün en şikayet edilen tarafı yapay-metalik geri planı görmezden gelmek mümkün değil. Bu anlamda düşük kaliteli, yaratıcı olmayan ve erkeksi nüanslar taşıyan bir arkadaş Zegna Uomo.
EDT formundaki Zegna Uomo’nun performansı üzücü. Ne kalıcılığı ne de fark edilirliği tatmin etmiyor.
Not: Bu parfümü bana ulaştıran Dinçer beye teşekkür ederim.
Koku Güzelliği:10/5
Yıllardır son derece dikkat ve özenle parfüm piyasasını takip eden biri olarak şunu söyleyebilirim ki; şu anda piyasada bulunan en makul fiyatlı ve en iyi performanslı parfüm budur..10 üzerinden 5 bana göre kesinlikle kabul edilecek bir puan değil. 7 altı kabulüm değil..düşünmeden tercih edilebilir..
Ben bu parfüme biraz haksızlık yaptığınızı düşünüyorum. Performansı hiç de üzücü değil aksine çok tatmin edici. Fark edilirliği oldukça kuvvetli bir parfüm. Ben şiddetle tavsiye ederim. Fiyatı da diğer parfümlere nazaran uygun.
Raşit Bey eğer elinize geçerse, Lanvin Oxygen’i yazar mısınız? Denemek bir nasip olmadı. Sizin bir yerlerde koklamışlığınız var mı bu parfümü? Sıradışı bir yazlık olduğu söyleniyor çam kokulu falan. Fırsat olursa lütfen yazın.
Belki de Alberto size göre bu parfümde ustalığını konuşturmuştur. 🙂
Lanvin Oxygen’i bir ara ben de merak ediyordum ama artık karşıma çıkmıyor. Ne yazık ki henüz denemedim, elimde de bulunmuyor.
Alberto usta kendisini piyasa işi parfümlere vermiş anlaşılan 🙂
Raşit Bey parfümlerin tanıtım cümlelerini paylaşmanız gerçekten çok güzel. Bununla birlikte, parfümörlerin tasarladıkları parfüm hakkındaki görüşlerini de yazar mısınız? Bazen yabancı bloglarda rastlıyorum, okumak keyif veriyor. Bir de o nasıl bir tanıtım cümlesi öyle ya. Okurken kesin devrim yapacak bir koku dedim 🙂 Ama nerdeeee? Denk gelirse bi deneyecem acaba o tanıtımı hakediyor mu ? Sonuçta Alberto Usta yani.
Yazdığım parfümlerle ilgili bütün bilgileri bulmaya çalışıyorum ama çoğu zaman başarılı olamıyorum. Çünkü çoğu parfüm için bahsettiğiniz gibi parfümörlerin söyledikleri olmuyor.
Valla bu tanıtım cümlelerine inanmamaya artık alıştım, size de tavsiye ederim 🙂 Alberto usta ama bu parfümde ustalığını pek konuşturmamış.