
İstanbul merkezli niş parfümevi Nishane’nin 2017 yılında tanıtımını yaptığı yeni parfümler ilgi çekmeye devam ediyor. Eski Türk ve Osmanlı kültüründe önemli yer tutan öğelerden gölge oyunundan ilhamını almış yeni kokular. Karagöz, Hacivat ve Zenne, markanın kurucuları Murat Katran ve Mert Güzel’in deyimiyle “bu parfümlerle bu toprağın hikayelerini anlatmaya başladık” demişler ki çok haklılar.
Birçok niş markanın kendi ülkelerinin kültürel öğelerini parfümlere yansıttıklarını düşünürsek, Nishane’nin Karagöz, Hacivat ve Zenne’yi konu alması tutarlı ve dışarıdan bakan gözler için gayet ilginç ve otantik.
Bir süredir kullandığım Hacivat’a odaklanmak istiyorum. Söylenceye göre Karagöz ve Hacivat’ın Bursa’da yaşadıkları ve cami inşasında çalışan iki işçi olduğu iddia ediliyor. Hacivat’ın asıl adının Hacı İvaz olduğu ve Karagöz’e göre daha nüktedan ve uyanık olduğu söylenir. Nishane’nin kendi sitesinde bu üç parfümün resmi tanıtımlarının henüz olmadığını farkettim veya ben bulamadım.
Hacivat’ın açılışı güçlü turunçgillerle gerçekleşiyor. Açılışta tropikal meyveleri andıran yapıya eşlik eden turunçgiller fena değil. Bence portakaldan ziyade mandalinaya yakın duruyor açılışı. İlerleyen dakikalarda mandalinamsı his geri çekilirken parfümün başrol oyuncusu metalik ananas ortaya çıkıyor. Buradaki ananas, turunçgillerle harmanlanmış. Kremsi ve yumuşak değil orta bölüm. Kapanışta büyük değişim yok. Tek fark yumuşak odunsular. Sedir ağacını andıran odunsulara yine ananas destek veriyor. Biraz da paçuli var alt notalarda.
Hacivat’ı kimi yorumcuların şipre olarak tanımlaması anlaşılabilir. Hacivat’ı ilk kullandığımdan itibaren içerisinde elma, portakal, kivi, nar ve ananas bulunan karışık meyve sularını hatırlıyorum. Tatlı (içinde fruktoz şurubu bulunan) endüstriyel meyve sularını andıran parfümün geneli, modern ve leziz denebilir. Bence meyveli-odunsu tarafa yakın Hacivat. Meyve derken kimi zaman leziz portakal-mandalina benzeri narenciyeleri kimi zaman enteresan tropikal meyveleri anımsatıyor. Buradaki meyveler gayet canlı, pozitif, tek düze, uyumlu fakat hafiften pürüzlü, özgün değil ama eğlenceli denebilir. Meyveler ne erkek ne de kadın kullanımına yakın. Parfümün unisekse yakın duran hoş bir dengesi var. Her ne kadar sonlardaki ağaçsılar ve bir parça paçuli hafiften erkek kullanımını çağrıştırsa da kadınların sevebileceğini düşünüyorum Hacivat’ı.
Şimdi ananas ilginç bir meyve. Hem o garip ve sevimli dış görünüşü hem kabuğunu soyup meyvesine ulaşmanın zorluğu hem de ekşimsi tadı pek Türk halkının alıştığı gibi bir meyve olmadığı izlenimi veriyor. Zaten tropik bir meyve olan ananasın parfümlerde verilen kokusu genellikle Hacivat’taki gibi metalik ve parlak karşımıza çıkıyor. Hacivat, bu anlamda klasik bir ananas kokusunu narenciyelerle karıştırıp sunuyor. Çok ilginç mi kokusu? Değil. Yaratıcı bir koku formu mu var karşımızda? Pek sanmıyorum. Yüksek kaliteli mi? Eh işte. Herkes sevip, kullanabilir mi? Şüphe yok.
Tabii önemli bir durumdan daha bahsedeyim. Biliyorsunuz Creed’in fenomene dönmüş durumdaki Aventus’u, ananas kokusunu merkeze alıyor ve dünya çapında büyük başarı sağladı. Bir türlü neden bu kadar popüler olduğunu hala anlayamadığım Aventus, ananas denildiği zaman akla gelen ilk parfüm artık. Ve doğal olarak ananas temalı parfümler özellikle niş segmentindeyse hemen Aventus’la kıyaslanıyor. Şimdi kimi yorumcuların Hacivat ile Aventus’u birbirlerine benzer bulmaları gayet doğal. Bence de başlangıçları ve orta kısımları benzerken, sonlarda epey ayrışıyor iki parfüm. Aventus birch denilen dumansı garip bir ağaçsılıkla son bulurken Hacivat, sedir ağacı benzeri odunsuları az kullanıyor ve kapanışta meyvemsiliğe daha çok yer veriyor. Yani birbirinin aynısı iki parfüm olmadığını dikkatli parfümseverler farkedeceklerdir.
Sonuç olarak basit, barışçıl, derinliği olmayan, dünyayı yerinden oynatma gibi iddiası bulunmayan, kullanan çoğu kişinin hoşuna gidecek, günlük kullanıma rahatlıkla uyum sağlayabilecek, yaz sıcaklarında hatta plajlarda bile kullanılabilecek bir arkadaş.
Kokusunun tasarımını Jorge Lee yapmış. Hacivat’ın enteresan tarafı Extrait formunda olması. Kalıcılığı yeterli, farkedilirliği ortalama seviyelerde. Tabii bir Extrait’ten harikalar beklemek gibi eğilimimiz var ama hayatın her alanında olduğu gibi beklentiyi hiçbir konuda abartmamak gerekiyor. Yaş sınırı olmaksınız herkes kullanabilir.
Koku Güzelliği:10/6
Merhaba
Hacivat ıso e super içeriyor mu ?
İçeriğinde kullanıldı mı bilemiyorum.
Jorge Lee ile çalışmış şişenin fiyatı 1.600 tl bandında. François Demachy ile çalışsa şişe olacak 2.600 tl.
İzlediğim yabancı Youtube kanallarının da etkilenerek kör alış yaptım. Hacivat, açılışını bir kenara bırakırsak hafif ananas-baskın meşe yosunu baskın bir koku. Benim tenimde kalıcılığı Aventus’tan kesinlikle zayıf. Ananas Aventus’taki gibi bir notada sunulmamış. Pek benzerlik göremedim. Açıkçası kokuyu boğazda serin havada yürüyüş yaparken aldığım kokuları anımsattı..meşe yosunu-pas-deniz…
2 Bin Lira bu parfüme verilir mi ? bence verilmez!
henüz koklamadım ama verilmeyeceğini düşünüyorum. Hem ülkemiz şartlarının durumu hem de yeni bir firma oluşu beni bu düşünceye itti. Yani ömrünü parfüme vermiş İtalyan veya Fransız firmalarının bile çok kaliteli parfümlerini 400-800 lira arasında alabilirken yeni bir Türk firmasının parfümüne 2 Bin lira vermek saçmalık
Mrb parfüm merakı.hacivat almayı düşünüyorum fakat senin yorumların bu parfümden biraz uzaklaştırdı beni.yorumlara bakıyorum herkes 10 üzerinden 10 veren çok kişi var.gerek parfümün kalıcılığı gerekse yayılımını üst düzey bulmuşlar.sen ortalama demişsin.gerçekten kalıcılık ve yayılım ortalama mı
Kalıcılığı yeterli bence. Etrafa yayılımı da kötü değil. Benim ortalama demem, iyiye işarettir genel olarak 🙂
Arkadaşlar gerçekten bu markanın ürünlerini alıp kullanan başkaları da var mı? Yani parfüm sektöründe bir Türk markası deyince aklıma çakma parfüm markalarının kendi damgalı parfümleri ve onlardaki kalitesizlik geliyor. Notaları, koku ayrımı hiç olmayan kokular geliyor. Mesela bu parfümü alsam gerçekten içeriğindeki notaları ayrıt edebilir miyim? Fiyatı biraz yüksek ama benim gibi parfüme verdiği paraya acımayan, bugüne kadar onbinlerce lirayı parfüme harcamış ve verdiği paraya hak ettiği kaliteyi alabiliyorsa asla acımayacak biri için koku kalitesi gerçekten hakediyor mu? Esans basılmış hacı misi kalıcılığında koku değil, kaliteli harmanı olan, notalarının hakkını veren bir koku mu diye merak ediyorum.
Madem onbinlerce lira para harcadın, madem verdiğin paraya harcamıyorsun o zaman alır kullanırsın, fiyatı çok da yüksek değil, normal niş parfüm fiyatı. Notaları ayırt etsen ne olacak sanki
Gerçekten gurur verici bir marka. Gelecekte iyi işler çıkaracağını düşünüyorum. Ama bir sorunu var sanki. Deneyimli parfümörlerle çalışmamak gibi mesela. Ya koskoca markasın bas parayı getir Michel Almairac, Nathalie Larson, François Demachy ve diğerlerini. İlla biz mi söyleyelim bunları. Jorge Lee kimmiş nerden buldunuz ?
https://www.fragrantica.com/noses/Jorge_Lee.html
Boş adam değil Jorge Lee.
Güzel yorum için eline emrğine sağlık.