
1960’ların ortalarında Christian Dior, bir erkek parfümü oluşturmak istiyordu. Nasıl bir parfüme imza atacağını düşünürken günlerden bir gün evine arkadaşlarını çağırdı. Yeni kokuya isim bulmak önemliydi ve bu iş için Dior’un evine tasarımcı arkadaşı Percy Savage de gelmişti. Davete biraz geç gelen Percy Savage, Dior’un uşağı tarafından “Bay Sauvage” olarak çağrılmıştı. Bay Dior, “Oh Sauvage, nasıl bu kadar geç kaldın?” demişti. Birden bire Christian Dior ellerini çırptı ve bir şey icat eden mucit gibi haykırdı: “İşte bu! Parfümün ismi Eau Sauvage olacak!”
Erkek parfüm klasiklerinden Christian Dior’un Eau Sauvage’nin hikayesi kimi kaynaklarda böyle anlatılıyor. Bilemiyoruz bu hikayenin doğruluğunu fakat Eau Sauvage’nin 1966 yılından itibaren efsanevi erkek parfümlerinden birisi olduğunu gayet iyi biliyoruz. Muhtemelen Christian Dior’un en şöhretli, en eski, en başarılı klasiklerinden birisi Eau Sauvage. Yaşı kırkın üzerinde olan parfümseverlerin gayet iyi bileceği ve 1960’lar hatta 1970’lerin en önemli eseri Eau Sauvage tekrar Parfüm Merakı’nın konuğu oluyor.
Christian Dior’un internet sitesinde bu şöhretli klasik Mozart’ın müziğine benzetilmiş. Onun berrak kompozisyonu vurgulanmış ve kokusunun basit göründüğü fakat gerçekte karmaşık yapıya sahip olduğundan bahsedilmiş.
Parfümün açılışında bizi eski-tozlu turunçgiller karşılıyor. Buruk limona eşlik eden nostaljik bergamotla yüksek kaliteli başlangıç yapıyor. Orta bölümde parfüme aromatik buruk Akdeniz otları ekleniyor. Fesleğen ve biberiyenin güçlüce hissedildiği orta kısımda bir parça erkeksi yasemin ve kuru baharatlar algılanıyor. Son bölümde zayıf meşe yosununa destek veren vetiverle odunsu tarafı öne çıkıyor.
Eau Sauvage, tam eski tarz erkeksi aromatik turunçgil parfümü diyebilirim. Tabii turunçgil kullanımı yeni nesil parfümlere hiç benzemiyor. Eau Sauvage’nin turunçgilleri gayet eski kokuyor. Sevdiğim tarzda verilen kaliteli limon üst ve orta bölümün yıldızı diyebilirim. Orta bölümde limona eklenen buruk acımsı aromatik otlar onu nostaljik ve hüzünlü tarafa taşıyor. Evet, o bir turunçgil parfümü ama bildiğimiz anlamda çok ferah değil. Daha ılık havaların kokusu sanki. Asla tropikal ada gibi kokmuyor, İtalyan tarzı meşhur Eau de Cologne’leri andırıyor.
Christian Dior’un internet sitesinde Eau Sauvage’yi aromatik turunçgilli olarak sınıflandırmışlar ve üç notayı öne çıkarmışlar: Bergamot, hedione ve lavanta. Eau Sauvage’nin önemli özelliklerinden birisi de yapay bir nota olan hedione’nin hatırı sayılır oranda kullanılmasıymış. Zaten çoğu yorumcunun onun kokusunu bir parça yapay bulmasının sebebi muhtemelen Hedione.
Eau Sauvage, baba kokusu olarak tabir edilen gerçek bir klasik ve üst yaş gurubu erkeklerin hala en sağlam seçeneklerinden birisi. Ağır başlı, olgun, beyefendi kokmak isteyen erkeklerin rahatlıkla tercih edebileceğini düşünüyorum. Onun İtalyan tarzı buruk turunçgilli kokusu hem takım elbiseyle hem de günlük kullanımda rahatlıkla kullanılabilecektir.
Eau Sauvage koku profili olarak Chanel Pour Monsieur, Armani Eau Pour Homme, Acqua di Parma Colonia tarzına yakın. Büyük ihtimalle defalarca reformülasyon geçiren Eau Sauvage’nin orijinal formülündeki meşe yosunu ne yazık ki güncel versiyonlarda bulunmuyor. Onun için yeni sürümleri bir parça yavan gelse de o bir klasik ve saygıyı her zaman hak ediyor.
Bu efsanevi parfümün tasarımcısı da efsane bir isim: Edmond Roudnitska. Parfümler dünyasında çok özel yeri olan Edmond Roudnitska’nın bizlere emaneti olan Eau Sauvage’yi parfümlere meraklı her erkeğin almasa bile denemesini öneririm.

Kötü haber şu ki EDT formundaki Eau Sauvage’nin performansı vasatı aşamıyor. Hem kalıcılığı hem de etrafa yayılımı oldukça düşük. Soğuk kış mevsimi dışında her zaman kullanılabilir.
Koku Güzelliği:10/7
Raşit Hocam Iyi Aksamlar
Terre D Hermes Parfumunu Cok Seviyorum Sizce 24 Yaş Icin Uygunmudur Bu Parfum Klasik Kiyafetlerle?? Siyah Ve Gri Giyim Tarzina??
Selamlar, Terre d’Hermes’ler genel olarak kolay kullanılabilen ve çoğu ortama uyum sağlayabilecek yapıdalar. Hem yaşınıza hem de klasik kıyafete uyum sağlayacaktır.
Lütfen Gucci Intense Oud’un incelemesini yapın. Niş kalitesinde fakat designer fiyatında gibisinden yorumlarla piyasaya çıktı. Çok değişken, farklı, yayılımı ve kalıcılığı çok iyi bir parfüm. İncelemenizi hakediyor.
Öneriniz için teşekkürler, eğer ulaşabilirsem tabii ki yazarım.
ah dior ah. parfüm merakımın yeni başladığı zamanlarda bu parfümün şişesine aşık olmuştum resmen. 90'lı yılların kolonya şişeleri tarzında, kalın buzlu cam şişe. babaannemin evinde, bayram sabahları o kolonya şişesi ve içinde bilmem kaç kez doldur boşalt yapılmış ucuz kolonya..içindeki sıvı ne kadar kötü olursa olsun, şişesine bayılırdım. tabi sonra kayboldu o şişeler, göremez oldum, her yeri ucuz plastik kolonya şişeleri kapladı.
tam plastik bidonlar çıktı mertlik bozuldu derken, eau sauvage le tanıştım. sırf şişesi için bir şans verdim kendisine. ama malesef pek beğenmedim. açılışı felaketti.. ağız burun dağıtır cinsten. sonrası ise çok sönük. biraz dengesiz bulmuştum.sonra bi süre görüşmedik kendisiyle. ta ki nur topu gibi kardeşleri olduğunu duyana kadar.
eau sauvage extreme intense ve parfum intense. tekrar şans verdim dior a. ve bu sefer gönlümü almayı başardı. extreme yi de beğendim fakat parfum intense e bayıldım. müthiş bi mür kokusu. parfüm versiyonu olduğu için koku tarzı aynı sandım fakat tamamen farklı.
bence eau sauvage çok eski, artık miladını doldurmuş bi koku fakat extreme ve parfüm modelleri çok klas ve elegant kokular. gayet kullanılabilirler fakat yine de gündelikten ziyade özel gün kokuları gibi benim gözümde.
ben bu kokuyu denedim ve çok sabunsu geldi…
Sabunsu degil sallamissiniz 🙂
üstat bunun siyah şişe intense veryisonunu bir kullan dehşet c.natinal pour homme tırı vırı kalır yanında farkedilebilirlik kalıcılık 10 numara
Epey övgüler almış Parfum versiyonu. Denemek lazım demek ki.
Bende merak ediyorum açıkçası
fark edilebilirliği oldukça iyi.. koku sizi arkanızdan takip ediyor geçtiğiniz yerlerde iz bırakıyorsunuz. YANINIZDAN geçenler koku kaynağını arıyor.. memnun kalacaksınız
Kokusu burun tırmalıyor..Kalıcılığı ve farkedilirliği çok fazla….Güzel mi kokuyor.?Kesinlikle HAYIR!
Dior Eau Sauvage Extreme Concentrate versiyonu nasıl acaba? Çok daha kalıcı diyorlar ama koku güzelliği içeiği aynı mı acaba? Bunu da yorumlarsanız sevinirim…
Eau Sauvage Extreme'i henüz denemedim ama orjinaline çok benzediği söyleniyor. Sonuçta farklı bir parfüm. Belki daha yoğun ve kalıcı olabilir.
bence dene 10 numara
Sonradan çıkan ve Parfum diye nitelenen versiyonunun bununla alakası bile yok. Çok daha farklı bir koku diğeri. Buna göre oldukça odunsu kalıyor, bu resmen turunçgil parfümü; ama diğeri daha ağır, odunsu ve fresh karakterinden uzak bir parfüm.
bunun edp versiyonu ile edt versiyonu arasında fark var mı acaba? ben edp versiyonunu bir kaç defa denedim ve çok beğendim. uzun zamandır terre d'hermes almayı bekliyorumi parayı ancak denkleştirebildim. bir sonraki hedefim eau savage parfum.
Tabiki aralarında fark vardır. İkisi farklı parfümler.
ikisi birbirinden çok farklı kokular
bunun yeni çıkan Eau Sauvage Parfum (siyah kutu-şişe) kokladım bir ara sevilde. nette yabancıların "wow" efekti dediği hadiseyi yaşadım sonra parfümeride 🙂 hiç düşünmeden aldım ufak bir şişeyi, ki düşünmeden parfüm almak genelde pek sık başıma gelmez 🙂 vetiverin aşığı oldum resmen 🙂