
“Ambre Sultan benim için en fazla duygusal çağrışımlar yapan parfümümdür çünkü o oryantal parfüm serimizin ilk kokusudur. Gerçi Ambre Sultan benim için seçkin bir Arap temalı kokudan fazlası değil. 1960’lı yılların sonlarında gittiğim Marakeş’in eski şehir tarafında bir parça amber buldum. Amberin kokusu beni baştan çıkardı ve o andan itibaren amber kokusu yaratmayı hayal ettim.
Feminite du Bois’ten sonra Ambre Sultan ile başka bir koku yolu açtım kendime. Bu yol Arap dünyasına giden yolumdu. Her ne kadar anne-babam Fransız olsa da bir çocuk gibi Arap bedenine sahip olduğumu hissettim. Ambre Sultan bizim en çok satan parfümümüzdür.”
Yukarıdaki sözleri söyleyen Serge Lutens, aynı zamanda Ambre Sultan parfümü hakkında bize ipuçları veriyor. Bir söyleşisinde Ambre Sultan’ı ara ara kullanmaktan zevk aldığını söyleyen Serge Lutens, internet sitesinde onun aslında bir oryantal olmadığını bir Arap ve Lutens olduğunu vurguluyor. Görüleceği üzere Ambre Sultan büyük ölçüde Araplardan ve Arap kültüründen ilham almış diyebiliriz. Zaten ismindeki sultan göndermesi onun doğuya ait köklerini işaret ediyor.
Ambre Sultan’ın başlangıcı reçineli amberle gerçekleşiyor. Tabii ilk saniyelerde yüksek kaliteli karanlık aromatik otları da atlamamak gerekiyor. Üst notaları çok iyi. Orta bölümde otsular geriye çekilirken parfüme ismini veren egzotik, karanlık ve koyu amber kompozisyona iyice hakim oluyor. Ambere karanlık kuru baharatlar eşlik ediyor ki gayet güzel orta bölüm. Alt notalarda amberin etkisi azalsa da devam ediyor. Son kısımda şekerli olmayan vanilyayla kapanış yapılıyor ki koklamaya değer.
Ambre Sultan ismindeki amberin hakkını fazlasıyla veriyor. Parfümün başından sonuna kadar karanlık amber her daim başrol oyuncusu gibi davranıyor. Ambere en büyük desteği keskin reçineler ve baharatlar veriyor. Koku karakterinde hep bir ağır-koyu taraf var ki, Ambre Sultan’ı gizemli ve mistik hale bürüyüveriyor bu durum.
Amber merkezli parfümlerin en önemli örneklerinden olan Ambre Sultan, size doğunun gizemli şehirlerini, Arapların antik egzotizmini ve bir Ortadoğu geleneği olan rakkaselerin daracık Fas sokaklarındaki büyülü danslarının coşkusunu vaat ediyor muhtemelen.
Olabilecek en kaliteli amber parfümlerinden olan Ambre Sultan, aynı zamanda bir mistik olan Serge Lutens’in ruhunun karanlıklarını, derinliklerini ve belki de en ayıp günahlarını simgeliyor. Ambre Sultan için amber parfümlerinin kutsal kasesi bile diyebiliriz.
O devrimci ve çarpıcı bir eser. Bundan yaklaşık yedi yıl önce Ambre Sultan’ı kullandığımda zihnimde şu hisleri uyandırmıştı:
Ambre Sultan’ı kullandığım zaman kendimi dar ve gizemli Mısır sokaklarında geziyormuş gibi hissediyorum. Yürümekten yorulmuşum. Bir nargile kafe görüyorum. İçeride nargile içip, sohbet eden kızlı erkekli masalar var. Bazıları yer sofraları gibi minderlerde oturuyorlar. Bende bir köşeye geçiyorum ve nargilemi söylüyorum. İçerisi nargilelerin yoğun dumanıyla dolu. Garip bir şekilde rahatsız etmiyor beni bu koku. Gözüm duvarlara takılıyor. İslam sanatında sıkça kullanılan çiniler duvarları süslemiş. Batı medeniyetinin doğu kültürlerini ve felsefelerini neden bu kadar merak ettiklerini biraz daha iyi anlıyorum.
Ambre Sultan’ı giydiğim zaman Cezayir’in kapalı çarşısında yolumu kaybetmiş gibiyim ya da Yemen’in sonu gelmeyen çöllerinde gece ateşin başında bedevilerle çay içiyorum. Çöllerde gündüzler ne kadar sıcaksa gecelerde bir o kadar soğuktur. Ambre Sultan tam da o soğuk çöl geceleri için tasarlanmış sanki. Pakistan’da baharat satan bir dükkanın kapısından içeriye girdiğinizde burnunuza gelen o tarif edilemez kokuların bir karışımı gibi Ambre Sultan. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış.
EDP formundaki bu şaheseri Christopher Sheldrake gibi bir usta yaratmış. Kalıcılığı gayet iyi, etrafa yayılımı idare eder. Tam bir kış parfümü Ambre Sultan. Uniseks olarak sunulsa da erkek kullanımına yakın duruyor. Herkesin sevemeyeceği, her ortama uymayacak oldukça tematik bu arkadaş, yaş ve koku deneyimi istiyor, benden söylemesi.
Koku Güzelliği:10/8
Amber(gris) diye yıllar boyunca sentetiklere dünyanın parasını verdik.Bu notayı gerçekten merak edenler kullanıma hazır durumda ,1 yıllık ,sandal ağacı yağı distile ,hakiki Whale Ambergris (sentetik amber,ambroxan ya da bitkisel amber değil) temin için bana mail atabilir.
orbital_76@hotmail.com
MERHABA
Sizden bir öneri almak istiyorum.Ben Agent Provocateur kullanıyordum.Su sıralar farklı bir parfüm arayısındayım fakat bu koku grubundan da cok cıkmak ıstemıyorum.Bu klasmanda bir parfüm önerebilir misiniz rica etsem? İlginiz için teşekkür ederim.
Selamlar, ne yazık ki parfüm önerisi veremiyorum. Ayrıca bahsettiğiniz parfümü de henüz kullanmadım. Şöyle yapabilirsiniz. Sitemizdeki yazıların sonlarında verdiğim puanlardan 8 ve üzerinde olan parfümleri not alıp deneyebilirsiniz.
Bu parfüm maalesef eski gücünde değil. Çok zaman geçti üzerinden. Ben pek önermiyorum.
Selam ben parfümlerin ömürleri hakkında danışmak istiyorum bu parfüm sevik beymen de bin tl gibi iken n11 de orjinal olduğu neredeyse kesin yada kesin olan firmalar da 350/ 500 arası aradaki farkı raf ömrünü tamamlamış olmalarına veriyordum ancak öğrendiğim kadarı ile raf ömrü diye bir şey yokmuş pazarlama kaygısı ile oluşan bir algı deniliyor o zaman bu fiyat farkı nedir teşekkür ederim
Parfümler için 36 ay raf ömrü biçiliyor normalde fakat iyi saklama koşullarında uzun yıllar bozulmuyor.
Fiyat farkları ise tamamen farklı bir konu. Her firma satış rakamlarını farklı belirleyebilir. O kısma çok takılmamak gerekebilir.
arkadaşlar ben mentollü, sabun ve pudra ağırlklı parfüm arıyorum hangisini tavsiye edersiniz ama bunların yanında çok ta kalıcı olması lazım
Merhaba parfüm merakı acaba sizin en çok sevdiğiniz veya aşik olduğunuz kızı etkimek için kullanacağınız parfüm hangisidir
Merhabalar,
Aşık olduğunuz kızı hiçbir parfüm etkileyemez 🙂
çamsı ve reçinemsi bir başlangıç çok hoş ve tatlı sıcak baharatlar la devam eden orta notalar bir diğer serge lutens parfumu fille en aiguilles e benzettim doğrusu yine klasik serge tatlılığı ve yine beğendim
Nereden bulabilirim serge lutens -sultan veya chergui..denemek istiyorum..
Bizim forumumuzda satan arkadaşlar vardı. Oradan temin edebilirsiniz. Adresimiz şu: http://parfummerakiforumu.blogspot.com/
Bana göre Chergui'den daha güzel. Orta notaları müthiş gerçekten de. Kalıcılık ve farkedilirlik değerleri ise mükemmel.
bond no 9 amberıde denemelısın,bond no 9 sonunda ıyı parfum cıkartmıs
Ambre Sultan'ı koklamadım ama Tom Ford Private Blend Amber Absolute kullanıyorum.Harika,yoğun ve çok kalıcı bir amber kokusu.Onu yorumlamanızı çok isterim.Eminim Ambre Sultan ve Amber Absolute birbirlerine çok benziyordur.Orkun Öztürk
Evet isimlerinden ikisi de amber kokusu. Ama çok benzediklerini ancak ikisini de denedikten sonra söyleyebiliriz.
Tom Ford'un Private Blend serisinde o kadar çok parfüm var ki hangi birini deneyeceğimi şaşırıyorum. Ama elimde Amber Absolute ne yazık ki elimde yok.