
İngiltere merkezli niş parfümevi Ormonde Jayne, son yıllarda büyük atak yaparak, arka arkaya yeni parfümlerini dünya kokuseverlerine sunuyor. Gösterişli ve provakatif kampanyalar yapmayan Ormonde Jayne’nin 2014 yılında Gold Collection isimli serisi hayata geçmişti. 2014 çıkışlı ilk parfüm Black Gold’du. Serinin ikinci parfümü 2016 yılı çıkışlı Rose Gold oldu. 2017 yılında da White Gold görücüye çıktı.
Ormonde Jayne’nin internet sitesinde Rose Gold’un iddialı ve canlandırıcı gül parfümü olduğu vurgulanmış. Doğru yerde kullanmaya bağlı olarak bir fıs uygulamanın yeterli olabileceği söylenmiş. Ayrıca sizi sıradışı hale getirebilecek büyüleyici ve görkemli olduğu da belirtilmiş.
Rose Gold’un açılışı serin-soğuk turunçgiller ve gülle gerçekleşiyor. Açıklanan üst notalarında yeşil limon, bergamot ve portakal çiçeği özütü varmış. Üst notaları ferah olmayan turunçgilli gül temasına yakın denebilir. Başlangıcı gayet güzel. Orta bölümde ilginç şekilde serin tarafını kenara bırakıp, sıcak, neredeyse baharatlı, sabunsu, kremsi, vazelinsi karanlık gül kokusuna yerini bırakıyor. Yine resmi orta notalarında taif gülü, karanfil, yasemin, orkide ve nilüfer var. Orta kısımda artan gülün sebebi belli ki taif özütü. Taif gülüne eşlik eden karanfil-karabiber ve en gerideki sabunsu, yağlımsı yasemin, parfümün orta kısmına imzayı atıyor. Sonlarda gül yine etkili. Baharatlar kapanışta algılanabiliyor. Alt notalarda gülle birlikte verilen öd ağacı ve sandal ağacı, onun harika şekilde sonlanmasını sağlıyor.
Rose Gold, isminden de anlaşılacağı üzere gül ağırlıklı denebilir. Rose Gold’un farklı yanları şöyle sıralanabilir:
1) Başlangıçtaki serin turunçgilli gül
2) Parfümlerde çok sık görmediğimiz taif gülü
3) Hem kırmızı hem de şeffaf şişeye sahip olması
4) Schinus Molle (Türkçeye yalancı karabiber olarak çevrilmiş) notası.
Rose Gold, Türkiye’deki birçok kişinin koklaması halinde hacı yağlarını andıran güle benzetebileceği temaya sahip gibi. Bu durum çok anlaşılmaz değil çünkü koyu, ağır ve yağlımsı gül gibi kokan bir arkadaş. Başlangıçtaki soğuk turunçgillerin gayet farklı yöne çektiği Rose Gold, orta bölümde ödünsüz gül parfümüne dönüşüyor. Bu andan itibaren kullanması ve sevmesi zorlaşıyor. Aynı zamanda genele hitap etme olasılığı düşüyor fakat sanatsal fonksiyonlarını da göstermekten geri kalmıyor.
Rose Gold, Ormonde Jayne’nin internet sitesinde bahsettiği gibi yüzde otuz saf yağı içinde barındırdığını hissettiriyor. Bunu da baskın ve dolgun yapısıyla gerçekleştiriyor. Onun artistik gül parfümü olduğu belli. Ana akıma hitap etmeyen, niş parfümlere aşina olmayan kişilerin pek ilgisini çekmeyecek fakat düşünce olarak anlamlı bir deneme. Sonuç ise orta kısımda garip şekilde sabunsu hissettiren, başlangıcında ve sonlarında başarılı kokan bir eser.
Rose Gold’a aşık olmasam da bazı niş parfümlerin aksine giyilebilir buldum. İçeriğindeki gül ve çiçekler sayesinde kadın kullanımına yakın durduğunu söyleyebilirim. Çarpıcı ve farklı kokusuyla, gül merkezli parfümlerin içinde kendisine yer edinebilecek mi ilerleyen yıllar bize gösterecek.
Farklı kaynaklarda Rose Gold’un kokusunu Geza Schoen’in yaptığı yazılmış. Pure Parfum formundaki Rose Gold’un kalıcılığı gayet iyi. Etrafa yayılımı ortalama seviyede. Sonbahar-kış dönemine uyacaktır. 435 dolarlık inanılmaz yüksek fiyatına istinaden denemeden almanın hiç de iyi fikir olmadığını söylemeliyim. Tematik ve ağır yapısı, günlük kullanımdan ziyade akşam saatlerine uygun hale getiriyor onu.
Koku Güzelliği:10/7
Ben de bunu sormayı düşünüyordum. Niş parfümleri azar azar dekant olarak alabiliyorum. Bir tane iyi parfüm almak yerine yedi sekiz koku kullanmış oluyorum. Son aldığım parfümün biri iğrenç kokuyordu. Yorumlara bakıyorum herkes beğenmiş, efsane diyor; bendeki çürümüş gibi, küf kokuyor. Instagram’dan alıyorum.
ikinci sorum-bunu her yerde herkese soruyorum;)-: Dekant’ın ml’si 10 lira 100 ml olsa 1000 lira yapar. Parfümün orijinaline bakıyorum, en ucuzu internette bile 1500 lira. Peki bu dekantçılar nasıl kazanıyor? (Satıcıların verdikleri cevaplar: Parfümleri toplu alınca indirim yapılıyor, dolar kuru düşükken aldım, büyük boy alınca fiyat düşüyor.)
Decant almak, yeni parfümlerle tanışmak için çok iyi bir yol. Bu anlamda doğru yapıyorsunuz. Tabii aldığınız yerin orijinal satıp satmadığı çok önemli. Oldukça fazla sayıda instagram’da parfüm satışı yapan kişi var. Dikkatli olmak ve iyi araştırmak gerekiyor almadan önce.
Bir parfümün size iğrenç gelmesi onun sahte olduğu anlamına gelmeyebilir. Bana da bazı orijinal parfümler berbat gelebiliyor. Size uymamış olabilir kokusu.
Mağaza veya Beymen, Harvey Nichols gibi lüks tüketime yönelik yerlerde parfümlerin çok yüksek fiyatlara satılmaları normaldir. İnternette veya bazı geri plandaki orijinal satan esnaflarda çok daha uygun fiyatlı niş veya ana akım markaların parfümleri bulunabiliyor. Birçok böyle örneğe gözlerimle şahit olmuştum.
O lüks mağazalardaki fiyatları baz almayınız kendinize. Her parfümün orijinal olmak şartıyla uygun fiyata satan güvenilir satıcıları mevcuttur piyasada.
Kazanç amaçlı olmayabilir. Elinden çıksın diye paylaşanlar da olabilir.
İlgisiz olacak ama elime geçen bir parfümün sahte olup olmadığını bir miktar size göndersem değerlendirebilir misiniz? En azından bir bakabilir misiniz?
Eğer elimde o parfüm varsa, karşılıklı koklayarak ancak o şekilde sağlıklı değerlendirme yapılabilir. Nereden aldınız parfümü?
Raşit Bey, benim mail cool592@yahoo.com. Mail adresi verirseniz orada izah edeyim. Bana hiç parfüm gibi gelmedi bu. Ama ben anlamıyor da olabilirim.