
Amouage’nin geri planda kalan, sesi soluğu pek çıkmayan erkek parfümlerinden birisi Dia Man. Hiçbir zaman Amouage’nin en çok satan parfümlerinden olmadı. Parfümün resmi tanıtımında, Amouage’nin bir başka parfümü Gold’a gönderme yapılması pek rastlanan durum değil. Markanın internet sitesinde “Zevkli inceliğin güzel örneği bu çok yönlü şipre parfümü, Amouage Gold’u tamamlayan zarif gündüz kıyafetidir” cümleleriyle Gold ile Dia’nın arasında bağlantı olduğunu düşünmemi sağlıyor.
Dia Man’ın açılışı ferah olmayan tatlı meyvelerle gerçekleşiyor. Hafiften çiçeksi kokan meyvelerin kuru erik ve bir parça turunçgillerden oluştuğunu sanıyorum. Soyut ve yüksek kaliteli başlangıcı harika. Birçok Amouage’nin aksine fazlaca güçlü olmayan üst notalarından sonra orta bölüme geçiliyor. İlerleyen dakikalarda metaliklik sınırında tütsü ve vetiver bizi karşılıyor. Meyveler geri çekilirken tütsü ve sabunsu nötr çiçekler kompozisyona zenginlik katıyor. Açıklanan orta notalarında erkek parfümlerinde fazla görmediğimiz şakayık ve ylang ylang bulunuyor ki gayet şaşırdım bu duruma. Orta bölüm hafiften eski-tatlı tarza yakın hayvansı geri plana sahip labdanum-paçuli-deri üçgenine yakın durmaya çalışıyor. Kapanışta büyük değişim yok.
Başlangıçta rastlanmayan sabunsuluğun, orta kısımdan itibaren oldukça hissedilir hale geldiği aşikar. Dia Man’ın orta bölümden itibaren sabunsu nötr çiçekler sayesinde Gold Man’i andırdığı düşünülebilir. Kıyafet üzerinde tatlımsı vetiveri andırıyor orta bölüm. Parfümün geneli, soyut, eski hissi veren ama asla demode olmayan meyvemsi-baharatlı vetiver aksına yakın inşa edilmiş gibi. Tütsünün sevdiğim gibi dumansı verilmemesi biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Onun maskülen veya alfa erkek parfümü olduğunu söylemek mümkün olmayabilir.
Dia Man, bence soyut ve ruhani tarafa yakın duruyor. Onun karmaşık notalara sahip yapısı meyveleri-baharatları-çiçekleri ve vetiveri bir araya getirmiş. Bu tür parfümler bende uhreviliği çağrıştırıyor. Duyulara hitap eden Dia Man, bir taraftan tanıdık geliyor bir taraftan eskiye ait yabancı gibi zihninize oyun oynuyor.
Bu hoş tasarım, kimi Amouage’ler gibi yoğun Arap-Ortadoğu esintisi taşımıyor. Onun fazlaca batılı koktuğu da söylenemez. Giymesi kolay yapısıyla bazı Amouage’lerden ayrışıyor. Kendi halinde, süper star olamayacak kokusuyla ilginç deneyim sunuyor. Denemeden almanın iyi fikir olmadığını söylemem gerekiyor. 100 ml. şişesinin 340 dolara satıldığını göz ardı etmemek gerekiyor.
Eau de Parfum formundaki Dia Man’ın performansı ilk dakikalar dışında saldırgan değil. Gün içinde ara ara kendisini hatırlatsa da ortalamanın altında yayılıma sahip. Kalıcılığı fena değil. Sonbahar-kış dönemi kullanımı için uygun denebilir.
Koku Güzelliği:10/7
Gelmiç geçmiş en iyi açılışa sahip kokulardan biri olabilir.
Şişenin ortasındaki amblem elle işleniyor. Kesinlikle seri üretim fabrikasyon değil.
Değişik bir bilgi daha vereyim Amouageler hakkında amouagelerin sprey kısımlar "Khanjar" adını verdikleri kendi kültürlerine ait bir hançer, onun için bu şekilde tasarlanmış, zaten eski amouage şişelerinin resimlerine bakarsanız bu hançerler ile birebir uyacak figürlerde olduğunu görebilirsiniz. "Omani khanjar" yani umman hançeri şeklindeler, ilginç bir not olarak belirtmek istedim. Bu hançer bi nebze umman halkının sembolü 1 umman riadının üzerinde bile resmi var, eski ve yeni şişelerinin ikisi de bu konseptte hazırlanmış farklı hançer çeşitlerinden. Zaten ülkeye mal edilmiş bir parfümün de ülkenin sembollerini yansıtmasını beklememiz uygun olurdu
amouage dan jubilation ve reflextion lar bende var gercekten cok kalıtelı siseler ve parfumleri.. herkese en azından decantlarından almalarını tavsiye ederim.. ben ilk decantla basladım suan 2 adet 100ml lık var şişesinin dizaynı için denilen yorumlara üzülerek katılmıyorum.. gercekten kaliteli. saygılar
bu arada lancome hypnose pour homme'un açılışı birebir reflection ile aynı yani amouage'ları da kopyalamaya başlamışlar farklı isimlerle 🙂 çakma reflection isteyenlere ama açılışından sonraki amouage'in o büyülü mistik havasından eser kalmıyor o kadar benzeyebilmiş 🙂
Bende diesel in only the brave parfümünün şişesine bayılıyorum yumruk şeklinde sırf şişesi için almıştım kokusuda harika tabi bana göre:))
Modern Talking basitliğinden dolayı mı pazar malı gibi dedin yoksa çok sıradan olduğu için mi onu anlamadım. Şişe basit ama ortasındaki altın rengi markanın işlemesi ve kapak kısmı bana gerçekten hoş geliyor. Tabi göreceli bu konu senin görüşüne de saygı duyuyorum.
Parfüm merakı haklısın sadece şişeye bakıp parfüm alınmaz ama şişe tasarımı konusunda da parfüm sektörünün baya geliştiğini düşünüyorum ve öyle de olmalı bence.
Böyle parfümleri deneme ihtimalim olmadığı için ancak şişesine yorum yapabiliyorum işte 🙂
Bana alelade geldi, hiçbir özelliği yok. Bence parfüm şişeleri çok özel olmalı. Mesela Chloe'nun şişesi beni deli ediyor. Sırf aksesuar için bile alınabilir. Dolca Gabbana The One da şişe olarak harika bence. Gucci Flora'yı da unutmayalım bu arada.
Versace crystal noir desen anlıcam da 🙂 dolce gabanna the one çok basit ya, amouage'in logosunun işlemesi yeter yani 🙂 kutularını stand gibi koyabiliyorsun güzel bulmaman şaşırtıcı
Kokuya para veriyoruz tabi koku önemli de bu şişeler nedir arkadaş ya 🙂 İnsanı cezbediyor resmen. Amouage şişelerini kim tasarlıyorsa onu da tebrik etmek lazım bence. Kapak kısmı şekil itibariyle creed şişelerine benziyor ama özgün, şık bir tasarımı var. Konuyla alakasız oldu ama yazmadan edemedim işte 🙂
Kusura bakma, katılamayacağım. Şişeler çok sıradan, pazar malı gibi duruyor.
Adsız güzel bir noktaya değindin.
Parfümlerin şişeleri, markaların ve şişenin içindeki kokunun konsepti ve prestiji olarak düşünülüyor, önem veriliyor. Tasarımları da özel kişilere yaptırılıyor. Bu muhtemelen parfümün albenisini arttırıyor. Yani şişe deyip geçmemek lazım.
Fakat şekilli bir şişe tek başına hiç bir anlam ifade etmiyor. İçindeki parfüm her zaman için daha önemli olmalı. Bazı kişiler hiç kokusunu bilmeden ve denemeden sırf şişesine bakıp parfüm alıyorlar. Aman böyle şeyler yapmayın diyerek sosyal bir mesaj da verelim :))
Adsız sen söyleyince dikkatimi çekti. Gerçekten de Creed'lere benziyor kapak kısmı.
Amouage kullanmak diğer niş parfümlerden farklı olarak bir de Arab kültürünü anlamayı gerektirdiğine inanıyorum. Hacıyagı yorumuna katılmıyorum her sefer aynı yorumu haketmiyor , ayrıca bu tür ürünleri alırken deneme süreclerini , bir gün önce yenilen baharatların , kullanılan banyo malzemesinin ve ortamın sıcak yada soğuk oluşu hep bir etken oldugunu zaten biliyorsunuz ama ben yinede hatırlatırım.
Evet Amouage'in çizgisi diğer niche markalardan oldukça farklı. Bunun en büyük sebebi de Amouage'ın Orta Doğu merkezli olması. Şu andaki bir çok ana akım ve niche parfüm markası Avrupa veya Amerika kökenli. Bu da onları diğer büyük çoğunluktan ayırıyor.
Bence Arap kültürünü anlamaktan ziyade, sevmek yada ilgi duymak olmalı doğru kelime. Valla sokaktan geçen on kişiye Amouage'ın farklı parfümlerini koklatsak, en az 7-8 tanesi hacı yağlarına benzediğini söyleyecektir. Zaten hacı yağı terimini bir hakaret yada küçümseme olarak değil, insanların zihninde canlandırmak anlamında söylüyorum. Yoksa nasıl anlatacaksınız yada neye benzeteceksiniz bir Amouage parfümünü?
niş parfümlere her yorum attığını gördükçe içim gidiyor. 2 seferdir rüyamda amouage kokladığımı görmüştüm. takıntı bir insanımdır o kesin 🙂 Artık bi tester yollarsınız bizim eve 🙂
Hmm.Rüyada Amouage görmek. Rüya yorumlayan ablalara sormak lazım ne anlama geliyor diye :))