
Modacı Ralph Lauren’in Afrika kıtası için “Bazen orada bulunmamış olmak daha iyidir” dediği rivayet edilir. Ralph Lauren’in kurduğu moda imparatorluğunda yine de Afrika kıtasına özgü tasarımlar ve esinlenmeler vardı. Ralph Lauren’in 1980’li yıllarda piyasaya sürdüğü Afrika safari tarzı kıyafetleri ve kol saatlerinin yanında 1990 yılında Safari isimli kadın parfümü de yer almıştı.
Ralph Lauren için Safari koleksiyonu, sömürgeci batı medeniyetlerinin Büyük Beyaz Avcı olarak kendilerini tanımlayıp, Afrika çöllerinde kurdukları kibirli Safari çadırlarında, nesli tükenmekte olan bir türün vizyonuydu belki de: Serengeti Ovalarında gümüş çay servisiyle piknik yapan türden bir kadının portresi… 1990 yılındaki kadınlar için ilk Safari’den sonra 1992 yılında erkek versiyonu raflara çıkmıştı.
Gerek Safari’nin kadın versiyonu gerekse Safari erkek, deri benzeri kutusu ve kristal kesime benzeyen vintage şişeleriyle 2020’li yılların parfüm şişesi tasarımlarının oldukça dışında yer alıyor. Basit ama kesimli şişenin içindeki açık sarı sıvı, 1980 hatta 1970’li yılların çok kullanılan öğesiydi. Bir şipre çoğu zaman sarı renge sahiptir, bu durum adeta yazılı olmayan kuraldır.
Safari For Men, 1990’lı yılların en sevilen erkek koku klasiklerindendi. Tabii aradan geçen yılların ardından onun tarzı, modern parfümlerden oldukça uzakta kaldı. Safari For Men’in açılışı bergamot, artemisya, aldehit ve aromatik yeşil notalarla gerçekleşiyor. Ferah sayılamayacak tanımlanması zor erkeksi baharatlı-meyveli nostaljik yapı, orta bölümde de devam ediyor. Orta kısımda erkeksi çiçekler de partiye katılıyor. Gül, karanfil ve yasemin, garip hüzün dalgasına katılıyor. Sonlarda bir parça deri, meşe yosunu ve paçuliyle kapanış yapılıyor.
1990’lı yılların ve daha öncesinin kokusal referanslarına ait bir parfüm Safari. Gayet erkeksi ve onu koklayan kadınlar yüksek ihtimalle beğenmeyecekler ve övgüler alamayacaksınız. Z kuşağının kafası karışık gençleri Safari’ye kolayca burun kıvırıp, onu dede kokusu ya da modası geçmiş olarak tanımlayabilir. Evet, o nostaljik hatta retro kokuyor. 2020 ve 2030’lı yılların kokusal trendlerine uymayacağı kesin gibi. Zaten Safari’nin popüler delikanlı olmak gibi derdi yok.
Erkeksi çiçekler terimi günümüzde anlamsız olarak düşünülebilir fakat 1980 yıllarda çoğu erkek parfümünde maskülen şekilde çiçekler kullanılıyordu. Safari, bergamotlu, neredeyse sabunsu aromatik baharatlı meyvemsilikle hüzünlü çiçekleri bir araya getiriyor ve bunu da yüksek kaliteyle yapıyor. Eski dost meşe yosunu tabii ki oralarda bir yerde. Tatlı-şekerli vanilya bombası modern parfümlerden sıkılan erkekler için iyi bir kaçış seçeneği Safari, tabii yaşınız kırkın üzerindeyse.
Herkese uymayacak yapısı ve koleksiyoner seviyesindeki kullanıcılara yönelik kokusal sınıfıyla, unutulmaya yüz tutmuş Safari’nin temsil ettiği maço erkek kalıbı, hoş bir anı olarak hafızalarımızda kalacaktır. Safari konfor parfümü değil, erkekler kulübünün esaslı üyesidir.
Eau de Toilette formunda. Kalıcılığı idare etse de etrafa yayılımı güçlü değil. Onun buruk-hüzünlü yapısını, ılık-serin sonbahar döneminde kullanmaya yakıştırıyorum.
Koku Güzelliği:10/6.5
Parfüm eski 2010 öncesi formülasyonu gerçekten efsane, karakterli kokusuydu. Sonraki formülasyonlar ise eski koku karakterinden epey uzaklaştırmıştı.
İnanamıyorum …benim için dünyanın en çekici 2 erkek kokusundan biri olan safari ancak bu kadar aşağılanabilirdi… 🙂 45 yaşında bir kadınım… 90lı yıllarda safari kullanan her erkeğe çıldırırdım…yıllarca ralph lauren safari veya davidoff cool water kokan bir erkek aradım ama nafile…. erkekler çok sıradan kokuyorlar artık…benim için 10 üzerinden 10 bir erkek kokusudur…gerçekten klas, karizmatik, kendinden emin ve baştan çıkaran erkeklerin kokusu… 🙂 bu arada ben kim miyim ? aromatics elixir’i imzam olarak kullanan bir bakımlı ve başarılı bir işkadını … 🙂
Aşağılama demeyelim de eleştirme diyelim 🙂 Safari tarzı parfümleri bir türlü sevemiyorum. Aslında 1980’li yılların turunçgilli şiprelerini severim ama Safarigiller pek bana göre değil. Yine de Safari gibi bir parfüme hayran hanımefendiyle tanışmak ilginç benim için. Yeni nesil hanımefendiler Safari gibi erkek parfümlerinden haberdar değiller. Ancak meraklı koleksiyonerlerde bulunuyor Safari.
Aromatics Elixir ise müthiş bir parfüm. Harika bir imzanız var anlaşılan 🙂
Erkeklerin kullandığı tıraş köpüğü mü 🙂 hocam kadınlar tıraş köpüğü kullanıyor da bizim haberimiz mi yok ! neyse konuya geçelim bir çok incelemenize katılmasamda bu incelemeniz katılıyorum ve 60 yaşının altında kimsenin kullanmamasını öneriyorum.
Bora Sancaklı
Zaten yorumların kişisel görüş olduğunu her seferinde dile getiriyor. Safari'ye 6 vermesi, kokunun 6'lık olmasını değil, onun beğenisinin 6 olmasını ifade ediyor.
Ben bu parfümü duty freede denedim. Çok tecrübeli bir parfümsever değilim ondan yazacaklarımı mazur görün. Parfüm bana baharat bombası gibi geldi. Spicebomb adı bu parfüme daha çok yakışırdı. Resmen çok baharatlı bir yemek kokluyor gibi hissettim kendimi. Genç arkadaşlar internetten alayım demesin. Kesinlikle denenmeli öyle alınmalı zaten herkesin taşıyabileceği bir parfüm de değil.
Polo safari ye 10/6 vermek mi. Sizin kullanacağınız tarzda parfüm olmaması kokunun kalitesini düşürmez mesala dior homme benim kesinlikle kullanmayacağım bir parfümdür benim için fazla unisex dir. Ama dior homme için şunu her zaman söylerim parfüm olarak gerçekten çok çok kaliteli yapaylık hissi vermeyen bir parfümdür. Blogunuza ilk rastladığımda merakla bi 10-15 parfüm rastgele parfüm incelemenizi okumuştum sentetik kokuları sevmediğinizi anlamıştım kesinlikle ben de sevmem bu yüzden tavsiye alabileceğim bir blog olduğunu düşünmüştüm sonra genelde unisex parfüm dışındaki bildiğim kaliteli kokulara olumsuz yorumlarınızı gördüm sonradan ise polo safari ve polo crest e 10/5 -10/6 gibi puanlar görünce artık blog u kesinlikle takip etmem.
10 üzerinden verilen puan parfümün koku güzelliğine kalitesine değil. Koku güzelliği de göreceli olduğu için normaldir.
bn16 yşndayım peki bana önerebileceğiniz bi prfm varmı esmer tenliyim klıcılığı iyi kokusu gzl frkedileblir biprfm vrmı bide 😀 bynlrın hoşuna gden
arko traş kolonyası kullan kardeşim
big pony 2 red men nasıl peki koku güzelliği fark edilebilirliği ve de kalıcılığı 10 üzernden kaç acaba
Big Pony Red 2'yi ne yazık ki denemedim.
sen varya brader burunsuz ibişsin bence…sen gokunun k sinden de g sindende anlamıyon…git dior kokla sen zabah ağşam…
Gokunun geeesi 🙂
Parfüm merakı bugün sölemesi ayıp biraz alışveriş yaptım hilfiger den bide dedim son çıkan parfümü prep var bi deneyim parfüm ck free aynı çıktı ya okadar şaşırdımki bukadar benzerlik olmaz dedim içimden.:))
Volkan zaten markalar birbirlerinin aynı parfümler çıkarıyorlar artık. Bir parfüm çok tutunca diğerleri de benzerlerini üretiyorlar neredeyse. Tuhaf bir dönemdeyiz.
Polo classic ve safari bu iki koku ralph lauren markasının çıkardığı diğer parfümlerden kalite olarak kat kat üstün parfümler bence. kokuları bugün ki trendy parfümlerden farklı belki herkese hitap etmeyecek tarzda belki ama burnunun kıymetini bilen, ona değer veren koku severler için mutlaka denenmesi gereken iki koku diye düşünüyorum, safari benim kör alış yaptığım ve hiç pişman olmadığım bir parfüm oldu ve bugüne kadar bir kişiden dahi kötü bir geri dönüş almadığımı belirtmek isterim.
hem modern hemde eskı kokuları sevebılıyor olmam benım ıcın buyuk bır şans.
burnumun sevdıgı her parfumu eskı yada modern ayırmaksızın kullanmak gercekten benı sevındırıyor.
Sanırım aynı kafadayiz seninle bugün safarinin after shave olanini aldım. Hem eski hem de yeni gayet güzel ve sevilesi kolleksiyonum olmakta. Burun güzeli her zaman alıyor..
Parfüm merakı yazılarını yazarken takındığın ciddiyeti bir kenara bırakıp cevap vereceksin hatta geçiştirmek için çaba sarf edeceksin ve yine hatta espiriye vurup mizah güdeceksin…Kim bilir belki tüm bunlardan arınıp seni takip ettiğim gibi doyurursun beni…Kimsin,,nerede yaşıyorsun,İsmin ne hayata bakış açın nasıl…vb?Birgün de parfüm öncesi seni yorumlayalım seni merak ediyoruz ya bu blogda seni okuyalım ne dersin.
Dünya gezegeni üzerinde yaşayan sıradan bir parfüm severim. İsimlerin, nerede yaşadığımızın ne önemi var ki?
Parfüm merakı blogunda ilginç atraksiyonlara tabiki yer verebiliriz.
İsim belli, ya Aydın ya Raşit 🙂 ben de yaşınızı merak edenler arasındayım. Ama bu merak sizin kişisel bilgilerinizi öğrenmek için değil parfüm incelemeleri yaparken yaşın da etkili olmasından. Bunu saklı tutmak isteyişinizi de anlayışla karşılıyorum, ileride belki video incelemeler gelir bazı okurlar bazı sorulara cevap bulmuş olur 🙂
Parfüm incelemesi diye geldim o baştaki yazı şu anki ruh halim ve yeni yaşadığım olaylarla birleşince bir garip oldum. Arada değinmek lazım bu insanların duygusuzlaşması meselesine.
Neyse ben de yorumumu burda parfüme çevireyim. Çok övülen az bulunan eski maskülen bir koku safari başka yerlerdeki incelemelere de bakarsak. Bir ara o kadar çok bu parfümü öven bir inceleme okudum ki neredeyse alıyordum gözüm kapalı hem de hayli yüksek fiyata. İyi ki almamışım diyorum şimdi. İlerde bulabilirsem denerim ama piyasada bulmak da pek kolay değil zaten bu parfümü.
Bence burdaki yorumların etkisinin altına kalmaman lazım cünkü Parfüm Merakı arkadaşımız kendi fikrini yazmış fakat o öyle yazmış diye öylemidir tartışılır.Kendisi YSL Body Kourosu beyenmemis ve kendisinin beyendiği ürünler (Costume National ve Serge Lutens -Chergui) bi kokla istersen ve ondan sonra karar ver buranın yorumları nekadar sağlıklı olp olmadığı konusunda
hocam hiç bişey beğenmiyosun sende, nasıl olacak 😐
:)))
Onur, önümüze gelen her şeyi beğenmek mi daha iyi biraz seçici olmak mı?
Sağdaki bölümde en sevdiğim parfümler var. Ayrıca oraya yazmadığım bir çok parfüm var hoşuma giden. Demek ki bir şeyleri beğeniyorum :))
Parfüm merakı ck-man/hilfiger 1985 noldu bi köşeye mi attın :((
Valla onlar biraz daha bekleyecek gibiler Volkan. Belki de beklemezler. Kim bilir :))