
Japonların moda tasarımı sektöründeki gururu Issey Miyake markasının 1994 yılında piyasaya sürdüğü erkek parfümü L’Eau d’Issey Pour Homme büyük başarı yakalamıştı. Sade ve ferah kokusuyla çok sevilen bu eserin ilerleyen yıllarda devam kokuları gelmeye başladı. L’Eau d’Issey isimli birçok devam versiyonunun ardından 2004 yılında mavi şişesiyle Bleue adında yeni parfüm raflara çıktı.
Odunsu aromatik olarak sınıflandırılan L’Eau Bleue d’Issey Pour Homme’yi ünlü parfümör Jacques Cavallier tasarlamış. Parfüm severlerin ilgi duyduğu eserlerden olan L’Eau Bleue d’Issey Pour Homme’yi uzun yılların ardından tekrar denemek hoş bir tecrübeydi.
Parfümün ilk saniyelerinde yeşil aromatik şifalı Akdeniz otları (biberiye ağırlıkta) ve bergamot benzeri turunçgillerle karşılaşıyoruz. Hafiften burnu tırmalayan sıcak açılıştan sonra orta bölümde yeşil karakter devam ediyor. Pembe biberin öncülüğündeki keskin baharatlara geri planda servi, ardıç ve lavanta destek veriyor. Sonlarda odunsu karakter belirginleşiyor. Sedir ağacı ve çam ağacını andıran odunsulukla kapanış yapılıyor.
L’Eau Bleue d’Issey Pour Homme ilk dakikalardan sonlara kadar yeşil kokan bir arkadaş. Şişesinin ve isminin mavi olmasına aldanıp, ferah deniz teması beklemeyin. L’Eau Bleue d’Issey Pour Homme, sıcak Akdeniz otları ve yine sıcak baharatlardan oluşan çamsı nüanslar barındıran, kimi zaman terebentin yağını andıran yapısıyla Frederic Malle’nin French Lover’ını andırıyor. Bu tür yeşil odunsu kokuları seviyorum ve L’Eau Bleue d’Issey Pour Homme’yi de oldukça beğendim.
Yeni nesil şekerli vanilyalı erkek parfümlerine hiç benzemiyor. Kendine özgü karakteri olan, koku trendlerine uzak duran, erkeksi ve güçlü tarafını göstermekten çekinmeyen L’Eau Bleue d’Issey Pour Homme kullandığım en iyi Issey Miyake parfümlerinden birisiydi diyebilirim. Kimi kullanıcıların kokusunu yapay bulduklarını okuyoruz. O kadar da rahatsız edici gelmedi bana yapay tarafı.
Eau de Toilette formunda olmasına rağmen performansı hiç fena değil. Kalıcılığı gayet iyi, etrafa yayılımı ortalamanın biraz üzerinde. Serin ilkbahar döneminde kullanmak iyi sonuç verebilir.
Koku Güzelliği:10/7
Üniversite yıllarında tanıştığım ve müdavimi olduğum Issey Miyake’nin “altın vuruş” diyebileceğimiz parfümü olabilir diye düşünüyorum; çünkü gerçekten o müthiş parfümü daha da ileri taşımıştı. Neyse ki o dönemde alıp kullanma şansım olmuştu. Ancak sonra reformülasyonla Issey Miyake benim için bitti, aldığım son şişeyi kullanmak bile istemiyorum.
Merhabalar bu tarz yeşil ve odunsu nota kombinasyonuna sahip bildiğiniz diğer parfümleri örnek verebilir misiniz? Sadece bu tarz kokuları sevebiliyorum dekantlara çok para döktüm geçmişte yeni nesil şekerli pudralı vanilyalı koku formlarını duyunca kaçıyorum.
Selamlar, şekerli ve pudralı parfümlerden kaçmanız çok yerinde bir davranış. Bu tür yeşil odunsu parfümlerin en güzel örneklerinden birisi 1978 yılı çıkışlı Ralph Lauren – Polo (yeşil şişe). Ayrıca Tom Ford – Italian Cypress ve Loewe – Esencia Pour Homme’yi denemenizi öneririm.
Aaahhhh Issey Bleue!
Parfüm değil bir sanat eseri, bir başyapıt. Mavi parfümlerin şâhıdır kendileri. Ama asla mavi davranmaz onun tarafı yeşildir. İlk kokladığımda vurulduğum, beni ruhen ve bedenen rahatlatan, stresten uzaklaştıran rafine bir parfüm. Tamamen benzersiz ve kendine has, kesinlikle herkes için değil. Ama ne yazık ki üretimden kaldırıldı. Bulmak artık gittikçe zorlaşıyor. Elimdeki 125 ve 75 ml’lik şişelere daha fazla sarılacağım. Üstat ‘Jacques Cavallier’ sen nasıl bir dehâsın. Raşit Bey size de ayrıca teşekkürler.
Ayrıca 2000’lerin parfümlerinin %80’inin müthiş bir karaktere sahip olduklarını düşünüyorum. Birçok eser geldi, geçti, üretimden kaldırıldı. Parfümün son altın çağıydı bence (2000-2009).
Güzel yorumunuz için bende size teşekkür ederim.