
Hermes’in 2000’li yılların başında karşımıza çıkardığı yeni konseptinin ismi Merveilles idi. İlk Merveilles parfümü 2004 yılında raflara çıktı ve kadınlar içindi. Düz duramayan şişesi ve benzersiz kokusuyla Eau des Merveilles ilgi çekti. Büyük bir hit olamadı ama devam parfümleri gelmesini sağladı. İlk Merveilles’ten 16 yıl sonra bile devam kokularının geldiğini görüyoruz.
Eau des Merveilles Hermes’in internet sitesinde baharatlı-kuru olarak sınıflandırılmış. Üç ana öğeden bahsedilmiş: Elemi, benzoin ve acı portakal. Büyüleyici, ışıltılı ve sıcak olarak tanımlanmış. Ayrıca parfümün arkasındaki hikaye şöyle anlatılmış: “2004 yılından bu yana, Eau des Merveilles, Hermes’in harikalarının kapısını açan anahtar olmuştur. Masumiyetten fantaziye, çocukluk hayallerinden kadınlığa, sıra dışı olanın gün ışığına çıktığı bir dünya. Yıllar geçtikçe, şiirsel büyü havasına taşınıyoruz. Büyüteci andıran yuvarlak şişelerindeki kokular, dünyayı yeni ve harika açılardan görmek için büyülü güce sahip. Harikaların anahtarı, güpegündüz yıldızların kökenidir.”
Eau des Merveilles’in ilk dakikalarında turunçgil yağlarını andıran çok çekingen koku karşımıza çıkıyor. Limondan ziyade tatlı ve kremsi portakalı andıran ilk saatler kaliteli ve benzersiz denebilir. İlerleyen saatlerde kremsi tatlı portakala biraz reçinemsi yapı ekleniyor. Hermes’in bahsettiği elemi bu noktada devreye giriyor olabilir. Sonlarda kremsi portakal devam ederken daha odunsu yapıya evriliyor.
Bazı parfümler vardır, kokusunu tanımlamakta oldukça zorlanırsınız. Eau des Merveilles basit gibi görünse de anlatması ve tanımlaması zor bir parfüm. Kimi yorumcular onu tuzlu ambergrise benzetiyor bazıları da sıcak taşların üzerine bırakılan portakal kabuklarına benzetiyor. Bence kremsi tatlı portakal ve odunsu notaların ağırlığında ilerliyor. Onun reçineli yapısı geri planda hissediliyor. Odunsuluk olaraksa kuru sedir ağacından ziyade daha soyut ve ambere yakın ağaçsı yapıdan söz edilebilir.
Eau des Merveilles’in en sıra dışı tarafı nota piramidini ters çevirerek tasarlandığı iddia edilmesi. Bu parfüm bilinen üst, orta ve alt notalar klişelerinin biraz dışına çıkıyor. Normalde alt notalarda olması gereken vetiver, sedir ağcı ve meşe yosunu üst notalarda kullanılmış. Alt notalar da ise limon ve portakal bulunuyormuş. Üst notalara odunsular, son kısım olan alt notalara da turunçgiller yerleştirilmiş. Yani koku piramidini tersine çevirmiş tasarımcılar. Oysa kullanım döneminde üst notalarda yoğun odunsu kullanıma ve sonlarda da baskın portakala rastladığımı söyleyemem.
Eau des Merveilles benzerine az rastlanabilecek kaliteli turunçgil parfümüne benziyor. Kimi yorumcular onu uniseks kullanıma yakın bulsa da hafiften kadınsı çağrışımlar yaptığını düşünüyorum. EDT formunda ve etrafa yayılımı ne yazık ki zayıf. Kalıcılığı idare eder. Turunçgilin verdiği enerjiyle günlük kullanıma rahatlıkla uyar. Bazı kullanıcılar onu yaz parfümü olarak tanımlasa da bence serin ilkbahar günlerine daha çok yakışacaktır. Kremsi ve tatlı tarafı yaz sıcaklarında bir parça ağır hissettirebilir.
Kokusunu Ralf Schwieger and Nathalie Feisthauer tasarlamış.
Koku Güzelliği:10/6.5
merhaba Raşit bey, yıllardır Davidoff Cool Water kullanıyorum ama değişiklik zamanı geldi. Aynı ferahlıkta önerebileceğiniz parfümler nelerdir?
Selamlar, Chanel – Bleu’yu düşünebilirsiniz.
Selam..Yorumlarınız çok güzel zevkle okuyorum.Yalnız bu yaş sınırı parfümler acaba dedirtiyor..50 yaşındayım spor giyiniyorum genellikle ve bahsedilen anneanne kokularını beğenmiyorum tarzıma uymuyor sanki.Eau des merveilles kullanıyorum.Önereceğiniz bir parfüm olabilir mi?saygılar..
Merhabalar,
Yaşınız zaten anneanne parfümlerini kullanmak için genç bence. Eau des Merveilles, iyi bir seçim kadınlar için. Size uyacağını düşünüyorum.
Parfüm önerisi ne yazık ki veremiyorum bir süredir.
Selam, parfüm gerçekten çok başarılı.kadın parfümü olarak lanse edilmesi zaten ultra homofobik bir adam olduğumdan beni sersemletse de erkekler için iyi bir seçim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.kalıcılık ve farkedilirlik bende oldukça iyiydi. not: kumral ten adana yağız delikanlısı (ceyhan değil seyhan tarafındakilerden kumral dediysek kapkara değil)
Dün hepsiburada'da gördüm 50'lik şişesi 100TL'ye düşmüş. Hiç aklımda yoktu almak, fiyatı görünce dayanamadım. Bekliyoruz bakalım.
Not: umarım site adı fiyat vermek falan sorun olmaz.
MS
nasıl bi parfüm.
Raşit bey "L’Ambre des Merveilles Hermes" bu kokuyu ne zaman incelemeyi düşünüyorsunuz ? laedri..
L’Ambre des Merveilles elimde yok ne yazık ki laedri. Onun için kısa dönemde incelemem mümkün görünmüyor.
Hermesin çoğu parfümü gerçekten günümüzün saçma sapan kokan bazı yazlık parfüm markalarının ilerisinde ve kendi çizgisini hiç bozmayan oldukça kaliteli ve doğal kokular üreten bir marka.Ancak henüz deprem etkisi yapacak sıradışı ve iddalı bir koku çıkarmış değil bana göre.Eau de marveillese gelince, yazlık güzel bir parfüm bulmak gerçekten çok zor bu yüzden bu kokuya şans verebilirler ama benim tercihim ya un jardin .. nil olurdu yada elixir des marveilles.
Bence bir pazarlama hatası olarak Türkiye'de sadece kadın reyonlarında satışta ama bence gayette erkeksi heleki günümüz parfümlerine göre ben kokuyu gerçekten çok sevdim…
Başımı taşlara vuruyorum ,bu parfümü daha önce ben nasıl koklamam.Dün öyle elime denk geldi koku kartına ve bileğime sıktım.Kesinlikle bir erkekte kullanabilir ve müthiş bence.
Bu parfümün 2 versiyonu daha var onlar hakkında da bilgisi olan paylaşabilir mi ?
Güzel bir paylaşım olmuş elerinize sağlık. Özellikle Hermes'i merak ediyorum. üretimde değilde tanıtımda başarılı bir marka gibi 🙂
Teşekkür ederim Dilek,
Tam tersi, parfümlerinin kalitesi genellikle yüksek Hermes'in. Tavsiye ederim :))
Luca Turin'in böyle güzel bir kokuya 3 yıldız vermesi haksızlık. Yani çok içerlendim. Eau des merveilles hayatım boyunca hiç sıkılmadan kullanacağım bir parfüm. Şahane..