20 Nisan 2021 Salı

Cerruti – 1881 Men (1990)

“Ferah, ikonik, zamansız… Özgürlüğü, saf erkeksi zarafetle birleştiren ikonik bir koku. Otantik, bol güneş alan ve tazelikle ışıl ışıl parlayan bir parfüm.”

Cerruti’nin sevilen erkek parfümlerinden 1881 Men’in resmi tanıtımı yukarıdaki cümlelerle yapılmış. Parfümler dünyasında pek öne çıkamamış eserlerden 1881 Men, ilginç şekilde 1970’li yılların koku formunu bize sunuyor. 1990 yılında piyasaya sürülen 1881 Men, ileriye doğru bir hamle değil de eski koku alışkanlıklarına gönderme olarak düşünülebilir.

Cerruti’nin internet sitesinde aromatik odunsu fujer olarak sınıflandırılmış 1881 Men. İçeriğinde üç ana nota öne çıkarılmış: selvi, lavanta ve paçuli. Parfümün ilk saniyeleri nostaljik turunçgiller ve aromatik Akdeniz otlarıyla gerçekleşiyor. Açılışta tozlu bergamot ve biberiye-kekik-lavanta üçlüsü kendisini hissettiriyor. Tatlılık bulunmayan ilk saniyeler erkeksi ve çok şık. İlerleyen saatlerde bergamot geriye çekilirken aromatik otlara serin baharatlar ekleniyor. Lavanta ve yeşil tema orta bölümde fazlaca yer kaplıyor. Sonlarda sabunsu lavanta yoluna devam ederken biraz paçuli ve meşe yosunu kapanışa imza atıyor.

1881 Men, gerçekten de aromatik fujer tarafına yakın duruyor. Erkeksi, kaliteli, eskileri hatırlatan, tatlılık barındırmayan bir arkadaş. Yeni nesil şekerli parfümlerle en ufak bağlantısı yok. O tamamen 1970-1980’li yılların erkeklerine ve kırk yaş üstü beyefendilere hitap ediyor.

Eğer Paco Rabanne Pour Homme, Boucheron Pour Homme, Azzaro Pour Homme, Aramis Classic, Eau Sauvage gibi şöhretli klasikleri seviyorsanız, iyi bir seçenek daha bulduğunuzun müjdesini verebilirim. 2020’li yıllarda artık bu tür erkek parfümleri pek karşımıza çıkmıyor. Bu anlamda 1881 Men bana geçmişi, babamın parfümlerini, halamın evindeki eski kokan kolonyaları hatırlattı.

Bu tür aromatik fujerlerden ziyade turunçgilli şiprelere daha çok ilgim olduğunu düşünüyorum. Özellikle taze ve yeşil aromatik otsu parfüm arayanlar 1881 Men’e şans verebilir. Tabii biraz da sabunsu erkeksiliği sevmeniz gerekiyor. Yine de severek kokluyorum onu her seferinde. Denemeden almanın iyi fikir olmadığını söylemem gerekiyor. Herkesin sevebileceği güvenli kokan parfümlerden değil.

Eau de Toilette formundaki 1881 Men’in kalıcılığı idare etse de etrafa yayılımı ilk saniyeler dışında zayıf kalıyor. Ilık ilkbahar, serin yaz akşamları için harika seçim olabilir. Hem günlük kullanıma hem de takım elbise gibi resmi kullanıma uyacaktır. Kokusunu Martin Gras tasarlamış.

Koku Güzelliği:10/7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder