Benden en çok talep edilen konulardan birisi parfüm önerileri diyebilirim. Tabii ki hepimiz güzel kokmak, etraftan övgüler almak ve en önemlisi kendimizi iyi hissetmek için parfüm kullanıyoruz. Bu anlamda benden öneri isteyen parfüm meraklılarına yirmi kokuluk liste hazırlamak istedim. Bu listeyi hazırlarken parfümlerin ülkemizde bulunabilmesine ayrıca önem gösterdim çünkü her kokunun Türkiye’de dağıtımı yapılamıyor distribütörler tarafından. Ayrıca listelenen parfümlerin, oldukça yüksek rakamlı niş markalardan oluşmamasını düşündüm. Hem erkek parfümü hem de bayan parfümlerine yer verdim. Herkesin ulaşabileceği parfümler bu listenin konusunu oluşturuyor. Umarım parfüm arayış yolculuğunuza bir nebze de olsa katkıda bulunabilirim.
Kadın Parfümleri
1) Chanel’in Chance‘i, modern ve kullanması kolay tarzıyla çok hoş bir çiçeksi denebilir. Başlangıçtaki güzel ve ferah turunçgillerden sonra gelen yasemin ve paçuli, onu çiçeksi-odunsu tarafa taşıyor. Günlük kullanıma uyabilecek yapısıyla, hoş bir ilkbahar-sonbahar kokusu olduğu söylenebilir. İris çiçeği, biber, misk ve vanilya diğer notaları Chance’in. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık: 10/7
2) Gucci’nin son yıllarda piyasaya sürdüğü en sakin ve duru kadın parfümlerinden birisi Bamboo. Harika ferah turunçgilerle açılan Bamboo’nun orta bölümü Chanel Chance serisini hatırlatırcasına mütevazi, temiz ve sabunsu. Portakal çiçeği, bergamot, zambak, sandal ağacı ve ylang ylang’dan oluşan Bamboo’nun kokusu, tam bir ilkbahar-yaz dönemi eseri diyebilirim. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/6.5
Kalıcılık: 10/6.5
3) Givenchy’nin sevdiğim kadın parfümlerinden Ange ou Demon, sanki hak ettiği değeri göremedi bir türlü. Normalde bu tür tatlımsı vanilyalı parfümler artık eskisi kadar çarpıcı gelmese de bana Ange ou Demon’da anlatamadığım bir çekicilik var. Çiçeksi oryantal olarak sınıflandırabileceğimiz Ange ou Demon’un içeriğinde orkide, ylang ylang, kekik, tonka fasulyesi, safran, vanilya ve zambak bulunuyor. Günlük kullanımdan ziyade sanki gecelerin ve özel davetlerin parfümü o. Sonbahar-kış mevsimlerine uyum sağlayacaktır. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/8
4) Chloe’nin süper popüler parfümlerine (Classic, Love, Love Story) bir türlü ısınamayan burnum, Nomade’i oldukça beğendi. Diğer Chloe’lerden farklı davranan Nomade, bohem ve leziz meyvelerle ilginç bir kadın parfümü havasında. Meyveli-çiçeksi olarak sınıflandırılabilecek Nomade’in içeriğinde bergamot, şeftali, mirabelle kirazı, limon, yasemin, frezya ve meşe yosunu bulunuyor. Ilık ilkbahar-sonbahar dönemi için güzel seçeneklerden birisi. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/6.5
Kalıcılık:10/7
5) Versace’nin en popüler kadın parfümlerinden Crystal Noir, şöhretinin hakkını verircesine iddialı ve hırslı karaktere sahip. Bir kadın parfümünde hindistan cevizi ve lezzetli meyveleri, beyaz çiçekler ile baharatlarla böylesine cazibeli harmanlayan marka azdır. Kakule, gardenya, biber, sandal ağacı, şakayık, misk ve hindistan cevizini içeriğinde barındıran Crystal Noir’i, benim ukala burnum biraz eleştirse de sonbahar-kış döneminde kullanmanızı öneririm. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/6
Kalıcılık:10/8
6) Giorgio Armani’nin lezzetli mi lezzetli kadın parfümü Si, kadınlar tarafından çok sevildi ki hiç haksız değiller. Modern bir vanilya parfümü olan Si, benzersiz karakteriyle dikkat çekiyor. Sonbahar-kış mevsimlerinde, günlük kullanıma uyabilecek Si, Giorgio Armani’nin parfümler konusundaki becerisinin tipik örneği. Frezya, ambroksan, siyah frenk üzümü, gül, vanilya, paçuliden oluşan Si’yi satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/7
7) İstiridyeye benzeyen sıradışı şişesiyle Kenzo World, bize dünyanın kokularını sunmayı amaçlıyor muhtemelen. Bazı parfümler vardır, garip şekilde sizi içine çeker. World bende o etkiyi yapmıştı. Şakayık, badem çiçeği, orris, gül ve armutun karşımından oluşuyor. Benzersiz parfümler kategorisine eklenebilir World. Ilık ilkbahar dönemine uyacak World, gündüz kullanımı için fena seçenek değil. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/6
Kalıcılık:10/7
8) Hermes’in yüksek kaliteli parfümlerine alışınca diğer ana akım markaların yapaylık sınırındaki kokuları size çekici gelmeyebilir. Twilly d’Hermes, pürüzsüz, kremsi, çiçeksi ve turunçgilli denebilir. Her nota gayet dengeli ve sakin. Aynı zamanda günümüze ait koku formuna sahip. Bergamot, portakal, yasemin, sümbülteber, portakal çiçeği, vanilya ve zencefilden oluşan Twilly d’Hermes, serin ilkbahar-sonbahar dönemine uyum sağlayacaktır. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/7
9) Thierry Mugler, 1992 yılında öyle bir koku formu yarattı ki etkileri 2019 yılında bile hissediliyor. Çikolata, karamel ve karanlık paçuli temasıyla, kadın parfümleri dünyasında bir yıldıza imza attı, tıpkı yıldız formlu şişesi gibi. Yasemin, vanilya, paçuli, bal, çikolata, karamel notalarını bir araya getiren Angel, tam bir kış bombası. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/8.5
Kalıcılık:10/9
10) Cartier’in fazla popüler olmayan ama epey sevdiğim bir parfümü Baiser Vole. Çiçeksi olarak sınıflandırabileceğimiz Baiser Vole, kremsi zambak ve duru/sade turunçgiller üzerine kurgulanmış. Taze, modern, doğal ve lüks kokan Baiser Vole, ılık ilkbahar günlerine yakışacaktır. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/7.5
Erkek Parfümleri
1) Ünlü mücevherat markası Lalique’nin sevilen erkek parfümü Encre Noire, dünya çapında oldukça ilgi gördü. Koyu ve karanlık mürekkebimsi kokusuyla, şimdiye kadar yapılmış en özgün koku formlarından birisini bize sunuyor. Misk, vetiver, selvi ve kaşmir ağacından oluşan Encre Noire, sonbahar-kış dönemine yakışacaktır. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/9
2) 1960’lı yılların ortasından 2019’a ışınlanan bir maço Aramis. Parfümler tarihinin en ünlü erkeksi klasiklerinden Aramis, ödünsüz ve sert karakteriyle herkesin harcı değil, şimdiden söyleyeyim. Aldehit, deri, meşe yosunu, paçuli, sandal ağacı, misk onun notalarından bazıları. Tam bir kış parfümü Aramis. Takım elbise giyen orta yaşlı bir erkeği tamamlayacak Aramis’ten daha iyi bir aksesuvar pek mümkün görünmüyor. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7.5
Kalıcılık:10/8
3) O mavi şişesini ve Cool Water ismini, parfümlere pek aşina olmayan kişilerin bile tanıyacağını düşünüyorum. Aromatik deniz temalı erkek parfümlerin ilk örneklerinden Cool Water, Davidoff markasını adeta bütün dünyaya tanıttı. Calone, yeşil notalar, koriander, lavanta, nane ve tütünden oluşan Cool Water’ın ana yapısı, sıcak yaz günleri için ideal. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/6.5
Kalıcılık:10/7.5
4) Koku tasarımında minimalizm akımının babası sayılan Jean Claude Ellena’nın elinden çıkan Terre d’Hermes son yılların en popüler erkek parfümü olmayı hala sürdürüyor. Portakalı ve turunçgilleri olabilecek en yüksek kaliteli ve gerçekçi haliyle veren Terre d’Hermes, portakal, greyfurt, sedir ağacı, vetiver, biber notalarından oluşuyor. Dört mevsime de uyacaktır fakat ilkbahar-yaz dönemi için ayrıca tavsiye ederim. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/8
Kalıcılık:10/8
5) Modern zamanların en başarılı ve çarpıcı parfümlerinden Dior Homme Intense’yi sevmemek ve saygı duymamak ne mümkün. Çikolatamsı süsen çiçeğine eklenen odunsu notalar ve pudramsı kalite hissiyatı Dior Homme Intense‘ye o cazibeli kokusunu veren yegane öğe. Armut, lavanta, vanilya, süsen çiçeği, sedir ağacı ve kakao’dan oluşan Dior Homme Intense tam bir gece parfümü. Özel anların, akşam davetlerinin, kış soğuklarının gediklisi o. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/9
Kalıcılık:10/9
6) Gucci’nin uzun zamandır kullandığım en başarılı parfümlerinden birisiydi Guilty Absolute. Odunsu deri tarzına yakın duruyor. Koyu ve karanlık derinin kullanıldığı Guilty Absolute, tütsüleri andıran dumansı auraya sahip. Selvi, vetiver, deri ve paçuli notalarını gayet dengeli ve başarılı vermiş Gucci bize bu parfümünde. Sonbahar hatta kış parfümü Guilty Absolute. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/8
7) Loewe’nin Esencia Pour Homme‘si ülkemizde pek bilinmez ama çok başarılı bir erkek parfümüdür. Yeni nesil bol şekerli ve bıktırıcı baharatlı parfümlerden kokusal olarak çok farklı yerde duruyor. Yeşil, odunsu ve erkeksi tarzıyla sıradışı bir parfüm. Ardıç, lavanta, vetiver, çam, deri, meşe yosunu, paçuli notalarından oluşan Esencia Pour Homme’yi, serin sonbahar günlerinde kullanmak harika olacaktır. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7.5
Kalıcılık:10/7.5
8) Giorgio Armani’nin müthiş erkek klasiklerinden Armani Eau Pour Homme için İtalyan tarzı aromatik turunçgil parfümü diyebilirim. Akdenizli tarafını aromatik otlar ve portakal-bergamot ile gösteren Eau Pour Homme, ilerleyen saatlerde meşe yosunu, karanfil ve paçuliyle noktayı kokuyor. İlkbahar-yaz kokusu olan Eau Pour Homme’yi satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/7
9) Vakko’nun ilk erkek parfümü V de Vakko’yu oldukça sevmiştim kullanım döneminde. Sanırım yeşil karakterli kokulara zaafım var ve V de Vakko, oldukça kaliteli ve erkeksi kokusuyla şaşırtmıştı beni. Bergamot, limon, lavanta, paçuli, vanilya, vetiver ve sedir ağacından oluşan V de Vakko, serin ilkbahar-sonbahar dönemi için gayet sağlam bir seçenek. Satın almak için tıklayın.
Koku Güzelliği:10/7
Kalıcılık:10/8
10) Bir parfüm önerisi başlığı olur da Versace’nin harika erkeksi klasiği L’Homme o listede olmaz mı? 1980’li yılların ortalarında çıkan Versace L’Homme, turunçgilli şiprelerin en güzel örneklerinden birisi denebilir. Erkeksi, nostaljik ve tozlu bir turunçgilli yaz parfümü olarak hayal edebilirsiniz onu. Fesleğen, limon, bergamot, meşe yosunu, karanfil, tarçın, deri notalarından oluşan L’Homme, ilkbahar-yaz kullanımı için daha uygun. Satın almak için tıklayınız.
Koku Güzelliği:10/8
Kalıcılık:10/7
Raşit Bey,koku dünyamıza kattığınız kıymetli bilgiler için teşekkürler.Fakat kullandığımız kokuların sıktığımız bölge(bilek,koltukaltı,boyun,kıyafet),sıcaklık(yaz-kış),temiz ten vs gibi değişkenlere bağlı olarak o kadar farklı notalar duyuyorum ki.Hatta o günkü ruh halimiz dahi duyumlarımızı etkileyebiliyor.Koku da sanki yediğimiz yemek gibi aslında aynı,ama bir o kadar da farklı olabiliyor.
YanıtlaSilEvet çok haklısınız. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
SilRaşit Bey, uzun zamandır yazılarınızı severek takip ediyorum. Bir parfüm almadan önce sizin incelemenizi okuyorum. Benim için iyi bir rehber oldunuz. Size Terre d'Hermès hakkında spesifik bir soru sormak istiyorum: 2014 yılında ki Terre d'Hermès (2006) incelemenizde parfümün reformüle edildiğinden bahsetmiştiniz. Son yıllarda Terre d'Hermès'in tekrar reformüle edildiğini, eski kalitesi ve güzelliğinin kalmadığına dair yorumlar görüyorum farklı forumlarda. Siz son yıllarda Terre d'Hermès kullandınız mı, kullandıysanız kalitesinde bir düşüş fark ettiniz mi? Ya da bu konuda bir bilginiz var mı acaba? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. İyi günler dilerim.
YanıtlaSilGüzel sözleriniz için teşekkür ederim.
SilÇok yakın zamanda Terre d'Hermes kullanmadım. Uzun zaman önce formülü değişti. Eski tozlu-topraksı yapısı kalmadı. Artık turunçgil daha baskın. Şu an ki Terre d'Hermes'ler herkese hitap eden güvenilir limana dönüşmüş. İlk karakterli yapısı erozyona uğramış.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Yakın zamanda Terre d'Hermès'in EDT ve EDP versiyonunu denedim, ikisini de beğendim açıkçası. Fakat parfümler konusunda sizin kadar uzman olmadığım için çıkmazda kaldım. Ben ortalama bir parfüm kokusundan farklı, tabir-i caizse kendine has sivri köşeleri olan kaliteli bir parfüm kullanma niyetindeyim. Bu iki versiyon arasından(EDT-EDP) sizce hangisi bu tabire daha uygun, ilk karakterli yapısına daha yakın niş parfüm seviyesinde? Ben kokular arasında pek bir fark göremediğim için size danışmak istedim. Sizde, yukarıda anlattığım gibi bir parfüm seçecek olsaydınız hangi versiyonunu seçerdiniz. Bu soru mu da cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz :)
SilEDT versiyonu her zaman için daha iyi seçenek gibi görünüyor. Her ne kadar eski tadı kalmasa da ben olsam orijinal yani EDT versiyonu tercih ederim. Oldukça kaliteli kokusuyla ilkbahar-yaz günleri için en iyi parfümlerden birisi. Memnun kalacağınızı tahmin ediyorum.
SilRaşit Bey çok teşekkür ederim çok sağ olun.
SilRica ederim.
SilRaşit abi liste için çok teşekkür ederim. Önerdiğiniz kokuları ben maalesef ki sevemedim, beğenemedim. Ben kokuların ruh haliyle ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Mesela ben Kinski, Black Afgano ve L'Eau D'Issey Pour Homme, L'Eau D'Issey Pour Homme Wood & Wood, Yohji Homme, Oud Marajua kullanıyorum. Genellikle insanların beğenmiyor ama ben kullandığımda işte bu diyebiliyorum. Bence her koku herkes için değil. Kullandığında kişi mutlu oluyorsa parfümünü seçmiş demektir.
SilKinski ve Black Afgano benim de çok sevdiğim parfümler. Güzel seçimler yapmışsınız.
SilMerhaba kalp notası yasemin olan edt önerilerinizi çok merak ediyorum. Kalıcılığı yüksek bir parfüm ismi var mı? Saygılarımla Sanem
YanıtlaSilSelamlar, merkezinde yasemin olan şu parfümlere bakabilirsiniz: "Gucci - Bloom, Thierry Mugler - Alien, Calvin Klein - Beauty, Elie Saab Le Parfum, Dior - Addict.
Sil