13 Ağustos 2021 Cuma

Tiziana Terenzi – Casanova (2014)

İtalyan aile niş parfüm evi Tiziana Terenzi’nin büyümesi hız kesmeden devam ediyor. 2021 yılı ortası itibariyle seksenden fazla parfüme sahip olan Terenzi, 2014 yılında ilhamını Venedik ve Kazanova’dan alan kokusu Casanova’yı piyasaya sürdü.

Venedik’in romantik sokaklarının anlatıldığı resmi tanıtımına bakarak Casanova’nın aşktan esinlendiğini bile düşünebiliriz. Parfümün ilk saniyeleri çiçeksi pudralı yapıyla gerçekleşiyor. Oldukça tatlı pudramsı koku, kadınsı ve temiz denebilir. Orta bölümde pudralı kısım devam ederken çiçeklerin yerini bir parça baharat ve deri alıyor. Sonlarda pudralı taraf geride kalıyor. Alt notalarda amber, odunsular ve miskin hakimiyetinden bahsedebiliriz.

Casanova, ilk anlardan itibaren fazlaca baskın ve oldukça şekerli pudralı çiçeklerin başat rol oynadığı sabunsu oryantale benziyor. Parfümün genelinde baharatlar baskın olmasa da orta bölümde pudranın etkisini kırması açısından olumlu denebilir. Geri planda hissedilen şekerli deri kadınsı hissiyatı azaltmıyor.

Casanova ismi, çapkın bir erkeği çağrıştırıyor ve iddialı adına binaen karşımıza cazibeli erkek parfümü çıkacağı algısı yaratıyor. Oysa daha ilk saniyelerde erkeksi tavırla ilgisi olmadığını anlıyoruz. Casanova, uniseks olarak konumlandırılmasına rağmen şaşırtıcı derecede kadınsı davranıyor. Parfüme kadınsılığı tabii ki temiz sabunsu yapı sağlıyor. Pudranın yanında beliren çiçeklerin de erkeksi olduğunu söyleyemem. Vanilyayı andıran son bölümün, parfümün en sevdiğim yeri olduğunu düşünüyorum.

Pudralı parfümlere hiç alışamıyorum ve Casanova’yı da pek severek kullanmadım. Rahatsız edici derecede baskın sabunsuluk ve şekerli çiçeklerin oldukça yüksek kaliteli verildiğini anlıyoruz. Evet, yapaylık hissedilmiyor fakat kokusal anlamda herkesin sevemeyeceği feminen hissiyat orta yaşlı kadınlarda iyi durabilir.

Onun sanatsallık ve uç yaratıcılık barındırdığını söyleyemeyiz. Niş parfüm sıra dışılığını size yansıtmıyor. Büyük potansiyeli bulunmuyor. Sadece temiz ve pürüzsüz kokuyor.

Extrait formunda ve performansı fena değil. Hem kalıcılığı hem de etrafa yayılımı iyi. Sonbahar-kış dönemine uyum sağlayacaktır. Kokusunu Paolo Terenzi tasarlamış.

Koku Güzelliği:10/6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder