9 Temmuz 2023 Pazar

Coty - Aspen (1989)

Tarihi 1900'lü yılların başlarına kadar giden Coty'nin bünyesinde birçok şöhretli marka bulunuyor. Parfümler dünyasının ilk markalarından Coty'nin kendi ürettiği parfümleri ilgi çekmiştir.

1980'li yılların sonunda piyasaya sürdükleri Aspen, yeşil şişesiyle ve Cool Water'ı andıran kokusuyla bir dönem popüler olmuştu. Cool Water'ın Aspen'den bir yıl önce piyasaya sürüldüğünü biliyoruz. Bu iki parfüme ilham veren Green Irish Tweed'in 1985 yılında çıktığını düşünürsek bu üç parfümün küçük çaplı rakip olduklarını söyleyebiliriz.

Aspen'in açılışı ferah yeşil turunçgillerle gerçekleşiyor. Bergamot ve geri plandaki limonu andıran mayhoş narenciyelerden sonra orta kısımda benzer tema devam ediyor. Orta bölümde lavantayı andıran yeşil çiçeklere sucul meyveler eşlik ediyor. Sonlarda misk, sedir ağacı ve meşe yosunuyla kapanış gerçekleşiyor.

Aspen'in yeşil şişesine bakıp aklıma Polo Green geliyor. Aspen, Polo Green'e pek benzemeyen yeşil sucul meyveli ve erkeksi çiçeksi hissettiriyor. Aspen'de çam ağacı yeşilliği bulunmuyor. Aspen bu haliyle ünlü Cool Water'a benziyor. İki parfümü değerlendirdiğimde Cool Water'ın daha kaliteli ve güzel koktuğunu söyleyebilirim. Aspen biraz daha sıradan ve yapaylık sınırında dolaşıyor.

Bu tür parfümlerin günümüzde pek örneği yapılmıyor. Aspen'de fazlaca tatlılık yok. Yeni nesil şekerli yazlık parfümlere pek benzemiyor. Hoş ve erkeksi Aspen'in performansı yüksek sayılmaz. Kalıcılığı normalin biraz altında, etrafa yayılımı zayıf denebilir.

Eau de Cologne formunda. İlkbahar-yaz aylarında kullanmak iyi sonuç verebilir.

Koku Güzelliği:10/6.5

7 yorum:

  1. Merhaba 20 sene evvel İngiltere’den çıplak kadın vücudu şeklinde kadın parfümü hediye gelmişti..,ismini hatırlamıyorum ama büyük bir şişeydi parfüm rengi koyu sarı..acaba fikriniz var mı adını arıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jean Paul Gaultier Classic olabilir.

      Sil
    2. Teşekkür ederim değil🫠 parfüm gibi kokmuyordu çok farklı değişik kokusu vardı bir türlü bulamadım

      Sil
    3. Rica ederim. Aklıma tek gelen örnek Jean Paul Gaultier. Eğer öyle bir şişeye rastlarsam buradan haber veririm.

      Sil
    4. Teşekkür ederim çok mutlu olurum

      Sil
  2. Merhaba bir konuda fikrinizi merak ediyorum. Parfümlerde kimyasal kokuları çok beğenemiyorum, yapaylıkta biraz rahatsız edici ama çoğu parfümde yapaylık var. Sizce neden böyle yapılıyor kalıcılık için mi yapılıyor? Özgün olmak için mi böyle kokular yapıyorlar? İlk başta bunu fiyatla alakalı sanmıştım ama bilerek yapılıyor çoğu ünlü parfümde böyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal esanslar artık parfümlerde kullanılmıyor. Maliyetleri çok yüksek, bu yüzden yapay içerikler kullanılıyor. Böylece üreticiler daha çok kar elde ediyor.

      Sil