29 Haziran 2011 Çarşamba

Jean Paul Gaultier – Fleur du Male (2007)



Jean Paul Gaultier – Fleur du Male (2007)

Bugün bir başka Jean Paul Gaultier parfümü Fleur du Male’ye bir göz atacağım. 1952 yılında Fransa’da dünyaya gelen Gaultier, başarı ve şöhret basamaklarını yaptığı ilginç kreasyonlarıyla yavaş yavaş tırmanmış dersek yanlış olmaz. İş hayatına Pierre Cardin’in asistanı olarak başlıyor. Dünyaca ünlü başka markalarda çalıştıktıktan sonra kendi tasarımları ile adını bütün dünyaya duyurmayı başarmış bir modacı portresi var karşımızda. 1993 yılında ilk parfümü Classique’i çıkarıyor. 1995’de ise Le Male ile asıl bombayı patlatıyor. Bugün ise yeni parfümlerinden Fleur du Male’ye bir göz atacağım. İsminin çevirisi “Erkeğin çiçeği” imiş. Buradan da anlaşıldığı üzere çiçeksi bir parfüm karşımızda.

İlk sıkıldığında parlak bir turunçgil size merhaba diyor. Öyle bildiğimiz gibi değil ne yazık ki. Biraz kremsi ve oldukça yapay. Evet açılışını pek sevmedim. Bir süre sonra turunçgil epey geri çekiliyor. Onun boşluğunu ise erkeksi çiçekler alıyor. Tam da isminin anlattığı gibi. Yapaylık burada da üst düzeyde. Son olarak Le Male’yi andıran kremsi vanilya ve odunsu notalarla tenden ayrılıyor. Yani özetle: Kremsi yapay turunçgil, yapay erkeksi çiçekler ve vanilya.

Bir Le Male sever olarak Fleur du Male’yi oldukça merak ediyordum. Fakat ilk başından sonuna kadar hayal kırıklığı yaşadım. Özellikle başlangıcındaki o yapay, zorlama ve rahatsız edici koku neden var anlayabilmiş değilim. Plastiğimsi çiçekler ise hiç hoş olmamış. Neyseki sonlara doğru güzel bir vanilya var. Fakat o bile parfümü kurtaramamış. Evet anlaşılacağı üzere genel olarak burnu zorlayan derecede yapaylık var. En büyük hata burada bence. Bu kokuyu bir yerden hatırlıyorum diye düşünürken… Evet Joop Homme’daki o plastiğimsi kokuya benzettim. Genel olarak farklı yapıda olsalarda o anlatması zor yapaylık anlamında biraz andırıyorlar birbirlerini. Tabiki sadece küçük bir benzerlik bu. Yada bana öyle geldi.  

İlginç olan bir durumda parfümün tasarımını Francis Kurdjian’ın yapmış olması. Bir çok başarılı parfüme imza atan, son yıllarda ise kendi lüks (niche) markasını yaratarak bu alanda faaliyet gösteren Kurdjian, neden böyle bir parfüme imza atmış pek anlayamadım. Belki de marka ondan böyle bir talepte bulundu. Kim bilir…

Kalıcılık ve farkedilirliği ortalama. Başlardaki keskinlik bir süre sonra kremsi, yumuşak vanilyanın devreye girmesiyle sakinleşiyor. Sonbahar-kış kullanımı için daha uygun. Denemeden almak riskli. Benden söylemesi.

Artıları:
+ Sonlara doğru ortaya çıkan Le Male tarzı vanilya fena değil.

Eksileri:
- Özellikle başlangıcındaki ve devamındaki yapaylık rahatsız edici.

Koku Güzelliği:10/5   Kalıcılık:10/6   Farkedilirlik:10/6

10 yorum:

  1. Genel olarak ya sev ye nefret et tarzı bir parfüm herkes beğenmeyebilir ama bence hoş bir koku denemek lazım yanlız kalıcılık kokusunda biraz haksızlık yapmişsınız bence kokuyu dikkatli kulanmak lazım sıkılan kıyafetlerde haftalar sonra tende ise 48 saat alabiliyorum

    YanıtlaSil
  2. Dostum bunun öyle bir kalıcılığı var ki biraz abartılırsa güzelim koku inan ki afedersin ama dışkı gibi kokmaya başlıyor.Yani bu parfüm alındığı zaman çok dikkatli, azar azar ve dengeli kullanılmalı.Bu şekilde kullanılırsa koku bir harika!!

    YanıtlaSil
  3. bu parfüm acaip bişi ilk sıkıyosun nebu ya çimen gibiokuyo diosun 1saat sonra daha çiçeksi bikokugelmeye başlıyor ve bisonraki saatlerde ki acaiplik orda başlıyo resmen koku evrim geçiriyo...

    YanıtlaSil
  4. ya aynısını ben de söylüyorum.etrafımdaki insanlar (her iki cinsten de) kokuya hasta oldular.fakat erkek tanıdıklarım bu kokuyu alıp kullandıgında bendeki gibi durmadı ve pişman oldular kokudan.sanırım birçok insan bunu yaşamış ki türkiyedeki stokları kaldırılıyor.sanırım bu adsız arkadaş ve benim için yapılmış bir koku.yani fularıma sıkıyodum kadınlar soruyodu kokumu

    YanıtlaSil
  5. francis kurdjian bu adamla tanışmak için herşeyimi verebilirdim onun yaptığı parfümlere büyük saygı duyuyorum..bazen niche parfümleri kokluyorum ama nedense bu adamın yaptığı parfümler beni çok etkiliyo ilginç sanki benim ruhumu okuyo gibi...yaptığı parfümler yada eserleri benzerlik çıkabiliyo ama hiçbiri tam olarak onun yaptığı eserlerle bir olmuyo olabilceğini de düşünmüyorum biliyorum onun gibi çok üstad var ama bu adamda farklı kesinlikle farklı!!! saygılarımla

    YanıtlaSil
  6. PARFUM MERAKI bu parfüm için piyasadan kalktı deniliyor doğru mudur aceb?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fleur du Male, internette bir çok sitede satılıyor hala. Ha ama marka üretimini bitirmiş olabilir. O konuda hiç bir habere rastlamadım.

      Sil
    2. istanbul tahtakalede pasaj içi dükkanlarda satan yerler var. üstelik fiyat olarak üçte biri kadar. ben ordan aldım ve halen kullanıyorum.

      Sil
  7. tek kelimeyle harika bir koku. beğenmemek elde değil

    YanıtlaSil
  8. kokorico ,fleur du male, zegna forte arasındayım sizin görüşleriniz ne olur ? Bu üçünü denedim ,sonbahara da giriyoruz yapaylık barındırmayan bir koku şahsım için iyi olacaktır. jean paul bir sitede ciddi indirime girmiş tavsiyeniz hangisi olurdu ?

    YanıtlaSil