1 Eylül 2011 Perşembe

Calvin Klein – CK Free (2009)


Calvin Klein – CK Free (2009) Markanın yeni erkek parfümlerinden.

Bugün sorumu şöyle sorayım. Calvin Klein markasını nasıl bilirsiniz? Genellikle cenaze merasimlerinde duyduğumuz ve otomatik olarak cevap verdiğimiz bu soruya konumuz olan parfümler penceresinden yanıtınız ne olurdu? Kıyafet ve aksesuvar bölümlerindeki tasarımları hakkında çok detaylı bilgiye sahip olmasamda, parfümleri konusunda biraz ukalalık yapabiliriz sanırım.

Zihnimde oluşturduğum Calvin Klein parfümlerinin imajı hakkındaki  (belki de yanlış veya abartılıdır) düşündüklerimi söyleyeyim. Özellikle son yıllarda çıkardığı birçok parfümünde pek başarı yakalayamamış, vasata yakın kokular üreten,  olaya daha çok ticari anlamda bakan, bunun için kaliteden taviz veren, genel olarak herkesin sevebileceği ve çok satabileceği tarzda ürünler veren bir marka. Bana katılabilirsiniz yada katılmazsınız. Benim markanın parfümleri ile aramada kurduğum bağ bu şekilde. Tabiki  markanın bütün parfümleri böyledir anlamına gelmiyor. Bir parfüm güzel ve başarılıysa  hangi marka olursa olsun hakkında iyi şeyler söylemek de boynumuzun borcu bir anlamda. Laf yine uzamaya başladığından geçelim kokumuza.

CK Free tarz olarak turunçgil ve aromatik odunsu ağırlıklı. İlk sıkıldığında, açıklanan üst notalarında yazmasa da bolca turunçgil ve biraz da bergamot kullanılmış. Nasıl derseniz çok özel bir tarafı olmayan, kötü de olmayan, günümüzün birçok parfümünde rastlayabileceğimiz gibi. Zaten turunçgil birçok parfümün açılışında bolca kullanılıyor. Doğal olarak bütün parfümlerin açılışları birbirine benzemeye başlıyor dersek yanlış olmaz  sanırsam.

Bir süre sonra turunçgil biraz metalik ve yapay bir hale geliyor. Ve orta notalarında hafif tatlı bir deri ekleniyor bu turunçgile. Yine notalarına baktığımda “süet” kokusu kullanılmış. Bu gelen deri kokusu muhtemelen o süetten geliyor. Bu kısımda biraz yapaylık rahatsız ediyor diyebilirim. Son olarak da alt notalarında metalik turunçgil ve süete biraz silhat (paçuli) ekleniyor. Böylece sona eriyor.

CK Free anladığım kadarıyla günümüzün modern, ferah ve hafif turunçgil baskın parfümlerine bir alternatif olarak tasarlanmış gibi görünüyor. Kokusu birçok parfüme benzer şekilde. Açıkçası çok özel ve diğerlerinden onu ayırıcı bir yanı yok. Onlarca birbirine benzeyen bu tarz parfümlerin bir devamı sanki. Genç, ferah, çok hafif ve erkeksi. Açıklanan notalarında kahve ve tütün var. Fakat ikisini de algılayamadım. Ralph Lauren – Polo Blue, Christian Dior – Higher, İssey Miyake Pour Homme, Giorgio Armani – Acqua Di Gio ile aynı kulvarda yarıştığını söyleyebilirim. Fakat büyük boy şişesini alacak kadar başarılı bulmadım. Vasatı aşamayan bir parfüm daha ne yazık ki.

CK Free’nin en büyük eksisi ise kuşkusuz farkedilirliği. Daha önce bu kadar zayıf bir parfüm kullandım mı bilmiyorum. İlk sıkıldıktan bir saat sonra kokusunu neredeyse alamıyorsunuz. Tene çok yakın kalan, çekingen bir yapısı var. Fakat belirtmeliyim ki kabul edilebilir sınırların çok altında olduğunu rahatlıkla söylebilirim. Bu anlamda da yazık edilmiş gibi. Elinde böylesine büyük imkanlar olan dev markalar neden parfüm işine biraz daha özen göstermezler anlamak zor. Karlılık ne yazık ki herşeyin önüne geçmiş gibi görünüyor. Kalitenin bile.

Kalıcılık olarak da çok iyi şeyler söyleyemeyeceğim. 5-6 saat civarındaki kalıcılığı muhakkak yeterli değil. Zaten çok zayıf olan kokusunu duyabilmek için kendinizi çok dikkatli koklamalısınız! Hadi ama Calvin Klein. Çok daha iyisini yapabilirsin.

30 yaş altı genç arkadaşlara daha çok uyacaktır. İlkbahar-yaz için daha uygun gibi görünüyor. Denemeden almanızı tavsiye etmem. Daha iyi seçeneklere yönelmenizde fayda olabilir.

Artıları:
+ Başlardaki turunçgil-meyvemsi koku en kabul edilebilir yanı.

Eksileri:
- Hiçbir farklılığı olmayan, yapay, sıradan bir genç erkek parfümü.
- Kalite hissi olarak da çok iyi şeyler söyleyemeyeceğim.
- Farkedilirliği çok zayıf.

Koku Güzelliği:10/5   Kalıcılık:10/6   Farkedilirlik:10/4

22 yorum:

  1. Beklediğim bir yorumdu bende başlangıcını sevdim ve Calvin klein neden hep kalıcı ve farkedirliliği iyi olmayan kokular çıkarır anlamadım bi ara calvin klein man bakarsan sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aqua di parma yorumluyabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  3. Sadece elimde olan parfümler hakkında incelemeler yazabiliyorum. Şu an için elimde Calvin Klein Man ve Aqua Di Parma'nın parfümleri olmadığı için bir süre daha bekleyeceğiz sanırım :)

    YanıtlaSil
  4. Armani Code,John Varvatos Tarzında Koku önerebilirmisiniz Xeryus Rogue var suan begenmiyorum.Önerilerinizi bekliyorum saygılar..

    YanıtlaSil
  5. Alın bir Dior Homme veya Dior Homme Intense keyfinize bakın :)

    YanıtlaSil
  6. iyi günler,,ya parfüm alacagım ama karar veremiyorum 2 hasta önce calvin klein euphoria aldım ama kalıcılı sıfıra yakın o yüzden yeni bir parfüm alacagım ve jean paul gaultier,chanel blue,givengy pi ve gucci guilty arasında karar veremiyorum,ksura bakmassanız hagisini bana önerir siniz acaba???teşekkürlerimi sunuyorum

    YanıtlaSil
  7. iyi günler acaba şuanda top 5 parfümler hangisi sizce????yorumlarıunız için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,

    İnsanımızın kalıcılığa neden bu kadar takıldıklarını anlamış değilim. Koku güzelliği herşeyin önünde olmalı diye düşünüyorum.

    Söylediğiniz parfümlerden Gucci - Guilty ve Chanel - Blue'yu denemediğim için birşey söyleyemeyeceğim.

    Pi ile Le Male arasında kalsam Le Male daha ağır basar. Siz yine de hepsini deneyip öyle karar verirseniz daha iyi olacaktır. Sonra hayal kırıklığı yaşamamazsınız.

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkürlerrrr,,koku tabiki en önemlisi kalıcılık dedigim calvin klein kokusu güzel ama sabah sıkıyorum 2 3 saat sonra hiç bişey kalmıyor ondan sonra parfümün degeri kalmıyor ama çok çok teşekkürederrim size,,,,,

    YanıtlaSil
  10. Dikkat ettimde onca parfüm yorumlamışsın ama en çok beğendiğin koku dior homme ve intense versiyonu olmuş doğrumu?Bu kokulara rakip başka parfüm yok galiba:))

    YanıtlaSil
  11. ben de aynı şeyleri düşünüyorum hep dior:))şaka neyse ben dioru hiç denemedim ama bideneyeyim inşallah iyidir..teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  12. @Raşo.
    Dior Homme Dior & Homme intense demişsinde
    Benim Yas 21 Üniversite ögrencisiyim Tişört+Kot takılıyorum bu intense cok agır kacıyor bana Ama Dior Homme Denemedim o nasıl gidermi?

    YanıtlaSil
  13. PArfüm işi çok kişisel olduğu için herkesin beğenileri farklı olacaktır. Beni bu güne kadar en çok etkileyen parfümler:

    Christian Dior - Dior Homme ve
    Etat Libre d'Orange - Putain des Places

    Bu ikisini gözüm kapalı tavsiye edebilirim. Ama beğenirmisiniz bilemem.

    Bu ikisi dışında:

    Penhaligon's - Blenheim Boquet
    Ralph Lauren - Polo Classic (Yeşil şişe)
    Hermes - Un Jardin Sur Le Nil
    Prada - Amber Pour Homme
    Issey Miyake - L'Eau D'Issey pour Homme
    Jean Paul Gaultier - Le Mâle
    Boucheron – Jaipur Homme
    Juliette Has A Gun – Lady Vengeance (Nefis bir gül parfümü)
    Michael Kors – Michael For Men
    Penhaligon’s – Malabah
    Davidoff – Silver Shadow Private
    Rochas Men (Çok güzel bir lavanta-karamel-çikolatamsı kokusu var)

    Tavsiye edebileceğim ortalama üzeri güzellikteki parfümler bunlar.

    YanıtlaSil
  14. 21 yaşında ve kot-tişört giyiyorsan daha çok günlük kullanıma uygun parfümler tercih etmelisin. Dior Homme Intense bana biraz daha özel günlerde kullanmak için gibi geliyor. Dior Homme'da sanki biraz öyle. Bence Rochas Men, Carolina Herrera - Chic ve Davidoff - Silver Shadow Private'ı bir dene. Önümüzdeki sonbahar-kış mevsimi için fena seçenekler değiller.

    YanıtlaSil
  15. iyi günler,kusura bakmayın size bir sorum olacak,,giti gidiyordan parfüm bakıyorumda nekadar ucuz parfümler 150 200 liralık parfümler 75 100 arası,sordugumdada orjinal diyorlar begenmessem iade garantisi var diyorlar(iade garantisi kafa karıştırıcı orjinal parfüm açıldıugında sonra ne yapcaklar magazada bile iade garantisi yok)))alanlarda mennun tabi çogu orjinal diyor ama ben hiç güvenemiyorum,,acaba sizin bu konuda bilginiz varmı yada düşünceniz yardımcı olursanız çok sevinirim,,,teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Bana sıkça soruluyor gittigidiyor güvenilir mi diye. O zaman kişisel düşüncelerimi söyleyeyim.

    Bir süre öncesine kadar 30-35 TL'lik parfümlerin bile orjinal diye satıldığı biryerdi. Hatta bende bir satıcıdan parfüm almıştım orjinal diyerekten. Fakat sahte olduğunu anlayıp geri gönderdim. Geçtiğimiz yıllarda pek denetim yoktu. Hatta bende siteye 1-2 kere onları eleştiren mesajlar attım.

    Fakat geçtiğimiz aylarda gittigidiyor'u bildiğim kadarıyla ebay.com satın aldı. Böylece site biraz düzelmiş gibi görünüyor. Unutmayın ki oradaki kişiler kurumsal şirketler değil. Yani kim olduğunu bilmediğiniz şahıslardan alıyorsunuz. Olumlu yorumlara da pek aldırmayın. Bir çok kişi aldığı parfümün orjinal olup olmadığını anlamadığı için olumlu oy veriyor.

    Fakat geçenlerde duyduğum kadarıyla site artık sadece orjinal parfüm satışına izin verecekmiş. Hatta bu uygulama başladı anladığım kadarıyla.

    Site, satıcılardan artık parfümlerin resmi faturalarını istiyormuş orjinalliğine kanıt olarak. Yani orjinal faturası yoksa hiç kimse satış yapamıyor diye biliyorum. Haa bunun da bir uyanıklığını yada boşluğunu bulur mu Türk insanı işte o konuda birşey söyleyemem.

    Benim tavsiyem çok ucuz fiyata satılan parfümlere güvenmeyin. Normal fiyetlı bir parfüm aldığınızda da orjinalliğini mağazalara götürüp, test ettirin. Ondan sonra onay verin. Baştan da iade koşullarını mutlaka konuşun. Zaten bu anlamda site sizi üzmez diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  17. çok çok teşekkür ederim,çok yardımcı oldun,geçen hafta hızlıal com dan calvin klein aldım ve parfüm orjinal ama işte gitti gidiyor güvenilmiyor çünkü muhatap olacak kimse yok sonrasında,yok amerikadan temin ediyoruz yok tester,yok defolu,yok ambalajı bozuk,yok kdv ötv ödemiyoruz gibi şeyler söylüyorlar ve alan onlarca kişide o orjinal diyor oda saçma dediginiz gibi orjinalliginden anlamıyorlar kesin,,şimdi bide depomepo diye bir site açıldı ordada orjinal parfümler var 2 yıl garantili ve ordada çok ucuzz,,,size çok teşekkür ederim yardımcı oldugun uz için..saygılarla

    YanıtlaSil
  18. güzel koku ama calvin klein parfümlerinde escape favorimdir.

    YanıtlaSil
  19. Uygun fiyatlara orjinal parfümler almak istiyorsanız lütfen ekleyin parfumdemoda@hotmail.com

    YanıtlaSil
  20. Aynen katılıyorum yoruma.1 saat bıle gecmeden hıc bı koku alamıyorsunuz.resmen çöp baska bı sey deıl kesınlıkle almayın.

    YanıtlaSil
  21. Joop nasıldır sizce ben bayılıyorum ayrıca joop un homme dışındaki diğer parfümleri yine joop homme gibimi yoksa daha şekerli homme den farklı parfümlermi aynı Dip notaları kullanıyor diyotlarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joop'un parfümleri ile ilgili yazılarım mevcut. Oradan bakabilirsiniz ve detayları öğrenebilirsiniz.

      Sil