27 Kasım 2011 Pazar

Dolce & Gabbana Pour Homme (1994)


Dolce & Gabbana Pour Homme (1994) Markanın erkek parfümlerinden.

Dolce & Gabbana ismini duyunca nedense aklıma şöyle bir tablo geliyor. Fashion TV, yine bir defile yayınlıyor. Ekranda adeta asker disiplini ile yürüyen mankenler. Sıfır beden kadınlar. Neredeyse kemikleri sayılacak zayıflıktan. Erkek mankenler ise çarpık bacaklı ve bol kaslı. Sergilenen  kıyafetler ise günlük kullanımdan ziyade Haute Couture. Yada uç diyebileceğimiz aksesuvarlar. En çarpıcı erkek aksesuvarı olarak da bir çanta dikkatimi çekiyor. Bildiğimiz kadın çantalarından bir farkı yok. Acaba moda yaratıcıları erkekleri kadınsılaştırmaya yada kadınları erkeksileştirmeye mi çalışıyorlar. Yoksa ortaya üçüncü ve tuhaf bir cins mi çıkartmak istiyorlar. Kimbilir gelecekte belki de cinsiyet diye bir şey olmayacak mı? Bu düşüncelerden uzaklaşıp elimdeki Dolce & Gabbana Pour Homme parfümünü kullanıyorum.

Tarz olarak aromatik fujer olarak sınıflandırılmış. İlk sıkıldığında turunçgil patlaması size merhaba diyor. Belki biraz da limon. Hafif ekşiliği muhtemelen üst notalarında kullanılan limon veriyor. Başlangıç çok özel değil diyebilirim. Çoğu parfümde kullanılan turunçgil açılışa benziyor. Bir süre sonra turunçgil geri çekilirken ortaya pudralı, hafif tatlı baharatlar (ağırlık biberde) ile biraz tatlımsı çiçekler kendisini gösteriyor. Bildiğimiz anlamda bir tatlı baharatlı bir yapısı yok. Daha çok turunçgiller ile desteklenmiş erkeksi çiçekler diyebilirim. Son kısımda neyse ki pudralı his azalıyor. En sevdiğim bölüm de buradan itibaren başlıyor. Hafif tatlımsi bir tütün ve odunsular. Böylece de tenden ayrılıyor. Parfümün genelinde rahatsız etmeyen bir tatlılık hakim. Alt notalarında kullanılan tonka fasulyesi bu tatlılığı veriyor büyük ihtimalle.

D&G Pour Homme 1990’lı yılların ortalarında üretimine başlanmış bir fujer. Güçlü, yoğun, erkeksi. Aynı zamanda biraz ferah bile denebilir. Zaten parfümlere meraklı olanların yakından bileceğini düşünüyorum. Çünkü markanın en bilinen ve en çok satılan modeli muhtemelen. Unutmadan söylemek isterim ki 1995 yılında “En iyi erkek parfümü” ödülünü almış. Ayrıca 1996 yılında da Fransa’dan bir ödül almış. İlgimi çeken diğer bir nokta da kadınların bu parfümü sevmeleri. Birçok kadının D&G Pour Homme ile ilgili olumlu izlenimlerini okudum. Bunu da bir not olarak belirteyim.

Biraz da parfümün hoşuma gitmeyen taraflarından bahsedeyim. Başlangıcından sonuna kadar çok büyük değişim göstermiyor. Yani ne bir süpriz yapıyor ne de size küçük oyunlar oynuyor. Çok düz bir kokusu var. Bu durumda bir süre sonra sıkıcı olmasını beraberinde getiriyor. Eğer bir parfümden derinlik ve kompleks bir yapı bekliyorsanız D&G Pour Homme sizi tatmin edemeyecektir.

İkinci olarak orta notalarından itibaren ortaya çıkan pudralı kısım. Pudra abartılmadan ve hafifçe kullanılırsa eyvallah. Ama ayar biraz kaçınca pek hoş olmuyor. Burada da muhtemelen pudramsı yapı kokuyu sabunsu hale getiriyor. Fakat mis gibi bir sabun değil. Daha çok şampuanımsı bir sabunsuluk. Bu da hiç sevemediğim bir durum. Bu sebepten dolayı da pek tavsiye edebileceğim bir parfüm değil. Çok daha iyi seçenekler varken D&G Pour Homme ortalama bir ana akım parfümü olarak yerini alıyor hafızamda. Ayrıca parfümün detaylı bir reformulasyon geçirdiği söyleniyor bloglarda. İlk formulasyonu çok daha başarılı bulunurken, yeni formulasyonun oldukça yapay koktuğuna dair şikayetler var. Büyük ihtimalle benim kullandığım da yeni formulasyon. Artık günümüzde neredeyse moda halini alan ve bütün güzelim parfümlerin içeriklerinde oynama yapıp, onları kuşa çevirme geleneği uzun bir süre daha devam edecek anlaşılan.

Kalıcılık ve farkedilirlik gayet iyi. Bu iki kriter konusunda can sıkıntısı yaşamazsınız büyük ihtimalle. Genel olarak erkeksi bir yapısı var. Bir kadına pek yakışacağını düşünmüyorum. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun olacaktır. Yazın biraz boğucu olabilir. Denemeden almamak lazım.

Artıları:
+ Sonlara doğru ortaya çıkan tütünsü koku gayet güzel.
+ Kalıcılık ve farkedilirlik durumları fena değil.
+ Genel olarak kadınların sevdiği parfümlerden birisi.

Eksileri:
- Ah o pudramsı sabunsuluk yok mu!
- Çok düz çizgide ilerliyor. Uzun kullanımlarda sıkılma ihtimaliniz yüksek.

Koku Güzelliği:10/6   Kalıcılık:10/7   Farkedilirlik:10/7

17 yorum:

  1. Merhaba ben bu parfümü çok beğenmeme rağmen çevremdeki insanlar neden kadın parfümü kullandın demesinden dolayı çekiniyorum açıkçası.Bana görede feminen bir tarafı var ama kalıcılık ve fakredilirlik gerçekten iyi

    YanıtlaSil
  2. erkek parfümü oldugunu bilmesem , ne hoş bayan parfümü yapmışlar diyebilirimdim. malesef kabul sınırlarının ötesinde feminenlik barındırıyor

    YanıtlaSil
  3. (Genel olarak erkeksi bir yapısı var. Bir kadına pek yakışacağını düşünmüyorum) Ben bu cümleyi neden kurduğunuzu pek anlayamadım hocam ya. Bu zaten bir erkek parfümü değilmiki ? bir erkek parfümünün bir bayana yakışması yada yakışmaması konusunda niye bir yorum yapma gereği hisettiğiniz ki zaten analiz içerisinde birkaç kez erkesi ve yoğun olduğunuda belirtmektesiniz. Ayrıca yorumcu iki kişide sizin tam tersinize aşırı feminen şeklinde görüş bildirmişler. Biryerlerde bir karışıklıkmı var benmi birşeyleri kaçırıyorum anlayamadım.

    YanıtlaSil
  4. Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkür ederim.

    Öncelikle bence D&G Pour Homme pek öyle feminen bir yapıda değil. Ne feminen erkek parfümleri varki severek kullanıyoruz.

    Bence konuya yanlış yerden bakıyoruz. Zaten kadın-erkek ayrımı yavaş yavaş kalkıyor parfümlerde. Bazı erkek parfümlerini kullanan çokca kadın varken, kadın parfümlerini kullanan da bir sürü erkek var.

    Hatta Comme des Garçons, Serge Lutens vb. gibi niche markalar neredeyse bütün parfümlerini unisex olarak piyasaya sürüyor. Bizim ülkemizde biraz fazla hassas insanlar kadın-erkek parfüm ayrımına.

    Ülkemizin yetiştirdiği en iyi koku uzmanlarından birisi olan Vedat Ozan'ın da dediği gibi parfümlerdeki kadın-erkek etiketleri tamamen pazarlamaya dönük yönlendirmeler. Böyle tanımlamalara çok takılmamamız gerekir. Odaklanmamız gereken şey koku kalitesi, koku güzelliği, benzersiz bir yapıda olması, harmanın doğallığı gibi kriterler olmalı. Ne kalıcılık ne de farkedilirlik o kadar önemli şeyler değiller. Ben sadece genel bir fikir vermesi açısından bahsediyorum kalıcılık-farkedilirlik durumlarından.

    Son olarak "Eğer bir parfümü severek kullanıyorsanız kadın-erkek parfümü olması farketmez. Sizin için en iyisi odur. Hiç o, bu, şu ne der diye düşünmeden kullanın gitsin. Bu hayat sizin ve seçimlerimizi onun bunun yönlendirmeleriyle değil kendi özgür irademiz ve beğenilerimize göre yapmamız önemli. Başkalarının ne dediği ise boş laf :))"

    YanıtlaSil
  5. Prfüm tabiki tercih meselesi ama ben sizin gibi düşünmüyorum açıkcası. Feminen erkek kokularını bir nebze olsun anlayabilirim, tercihiniz daha yumuşak hatları olan kokular olabilir yada çok keskin hatları olan kokulardan haz etmiyor olabilirsniz bu yüzden tercihiniz bu yönde olabilir, ama bilirsnizki ne kadar feminen olursa olsun o bir erkek kokusu sadece erkeklerden duymaya alışık olcağınız bir koku. Ama iş unisex kokulara yada karşı cinsin kokularının kullanmaya gelince işte orda dur abicim. O bana çok anlamsız geliyor. Pir kadın parfümü ne kadar çok hoşuma giderse gitsin onu sadece bir kadın üzerinde sevebilirim, yada çok severek kullandığım bir kokuyu bir kadın üzerinde hissettikten sonra nasıl o parfümü kullanmaya devam edebilirimki. Şöyle bir canlandırsanıza kafanızda çok sevdiğiniz ve hoşunuza giden ve sizde değişik duygular uyandıran sizi kışkırtan kafanızda seksi duygular uyandıran bir koku (bu sözlerimi yanlış anlamayın burda sözü geçen çok seksi bir koku falan olması gerekmiyor bu tamamen sizin şartlanmanız ile alakalı) siz etrafta meraklı gözlerle kim bu hoş kadın falan diye ararken kafanızı çevirdiğinizde pala bıyıklı biri ile karşılaşıyorsunuz ve oda ne koku ondan geliyor, yada yan masada çok güzel hoş bir bayan tam kur yapmaya başlayacaksınız, yanına yaklaşıp sohpet açmayı deneyeceksiniz ve aha bingo hatun sizinle aynı parfümü kullanıyor yada en yakın kankanız gibi kokuyor :)) eh sevsenizde sevmesenizde pavlov'u inkar edemezsiniz dimi. Bu yüzden bir parfüm yüünden hayatınızın aşkını kaybetmeye yada pavlovun köpeği gibi davranmaya kalkan biri tarafından sakata gitmeye gerek yok dimi bilmem anlatabildimmi :)))) Yaniz sözün özü kadın bayan gibi erkekte erkek gibi kokmalı bence.

    YanıtlaSil
  6. Şu diğer odaklandığınız harman,doğallık, benzersizlik falan bence onada fazla bilimsel yaklaşmış ve abartmışsınız. Neticede bu dediklerinize dikkat edicek veya bunları ayıracak buruna ve yeterli pörtföye kaç kişi sahip ki. Neticede esas olan sadece o kokunun hoşunuza gitmesi ve sizi mutlu etmesi beyninizde güzel hisler uyandırması. Ama bu hisler birkaç saat içinde kaybolacaksa mutluluğunuzda yarım kalmayacakmı ? işte bu yüzden kalıcılık önemli değilmi ? yada siz mutluluğunuzu başkaları paylaşmak istemezmisiniz, o kokuyu başkalarıda duysun istemezmisniz ? eee peki farkedilirliği çok düşün bir parfüm ile bu nasıl olacak farkedililirlik bu yüzden önemli değilmi ? Peki bu durumda kısacık sürecek ve kimse tarafından farkedilemeyecek bir mutluluk için onca parayı vermek beni başlı başına mutsuz etmiyecekmi ? İşte bu yüzden bence kalıcılık ve farkedililirlikde en az koku güzelliği kadar önemli diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  7. Bence bana göre koku güzelliği en başta gelir ne parfümler var farkedirliliği kalıcılığı çok yüksek olup burnumun direğini kıran bir parfüm bana göre tabi 6-7 saaat minimum kalıcılık benim için yeterlidir. 24 saat kokupta amaç nedir hem burnunuz yoruluyor hemde kokudan çabuk sıkılmanıza sebeb bence.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba değerli incelemelerini zevkle okuyor ve takip ediyorum.Luca Turin'in bu parfüme kaç yıldız verdiğini biliyormusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Luca Turin 5 üzerinden 3 yıldız vermiş D&G Pour Homme'a

      Sil
  9. sevımsız bır parfum,koku olarak dıor homea benzemıyor ama aynı hıssı verıyor. bundada ruj kokusu degıl pudralı vanılyalı kadınsı bır koku var gıbı,yanı d&g homeda makjyaj cantası gıbı kokan bır durum var.Esasında boyle kokularada ıhtıyac var sevene saygı duyarım

    YanıtlaSil
  10. Bu koku temizlik hissi uyandıran canlı kıpır kıpır bir koku uzun zamandır kullandığım ve ev eğlencelerinde arkadaşlarınla deli gibi eğlenirken mis gibi kokuyor diyebileceğiniz bir parfüm dolce&gabbana bence bu parfümle iyi bir iş çıkarmış kokunun harmanıda gayet sade karman çorman meyveler karışık birbirine geçmiş çiçekler falan değil temiz düz ve sıcak bir koku, koku piskolojisi ne kokmak istediğinizle alakalıdır babama bu kokuyu kullandıramayabilirsiniz ama kendini genç hiseden bakımlı tarzı hala 20 li yaşlara uyan orta yaşı yakalamış bir çok erkek severek kullanacaktır. zaten koku en çok satan listelerinede girmiş ve genel kitlesi erkekler olan bir koku dediğim gibi uyandırdığı hisler kişiye göre değişecek ve ne kokmak istiyorsa ona göre bir parfüm seçecektir,,boucheron pour homme, vakko de vakko gibi sert keskin çoğuda erkek kuaförlerinde karışmış limonsu kokular gibi seçeneklerde önümüzde dururken feminenliği tartışmanın pek bir anlamı olmadığını düşünüyorum zaten kokuyu tartışıyor olmamız bile konunun yakalamış olduğu başarıya bir örnektir, parfüm merakı incelemeniz içinde ayrıca teşekkürederim.

    YanıtlaSil
  11. D&G Anthology L`Imperatrice for women bana göre farkedilirliği biraz düşük olmasına rağmen en iyi 3-4 meyve temalı bayan parfümünden biri denemezsseniz çok şey kaçırırsınız bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu parfümü bende kullandım,çok beğenildi hatta öyle ki şişe yarıdayken bir bayan arkadaşıma sattım parfümü :)

      Sil
  12. Yıllardır çok çeşitli parfümler kullandım. Kadınların en çok hoşlandığı koku bu parfümünki oldu. Bence top ten de yer alır. Olumsuz yorumlara katılmıyorum çünkü bu kokuya kötü diyeni duymadım en olumsuz yorum Fena değil şeklindeydi. Ben tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  13. hocam bunun iki versiyonu varmış sanırım sizin kullandığınız ikinci versiyon çünkü ilk versiyonu çok daha güzel ve etkileyiciymiş ama trde yok maalesef..ilk versiyon buymuş http://perfumowyblog.files.wordpress.com/2012/05/dolce-gabbana-pour-homme-4-2oz-wbdk-300-x-300.jpg
    bu ilki daha feminen ama kimine göre çok daha çekici bi kokuymuş duyduğum kadarıyla da bu yüzden eleştiri almaya başlıyınca şu ikinci ama daha erkesi olan koku ortaya çıkmış http://s3.amazonaws.com/www.konga.com/system/spree/products/1160/original/Dolce___Gabbana_Pour_Homme_40ml_EDT_Spray.png?1378701546 siz ne düşünüyorsunuz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolce & Gabbana Pour Homme sizin de bahsettiğiniz gibi formülü değiştirilerek yeniden sunulmuş piyasaya. Buradaki incelememi yeni versiyonuna göre yapmıştım. Onun için çok sevemedim. Eski versiyonunu deneseydim fikirlerim daha farklı olabilirdi.

      Sil
  14. Sevgili Parfüm Merakı, D&G Pour Homme'un eski versiyonunu çok uygun bir fiyata kokudankokuya.com'dan temin ettim. Yeni versiyonunu da denemiş biri olarak şunu söyleyebilirim bu kadar rafine bu kadar doğal kokan harika bir parfümü murdar etmişler. Ek olarak eski versiyonun müthiş bir kalıcılığı ve fark edilirliği var. Bileğime sıktığım bir fıs salondaki herkesin dönüp parfümmü sıktın diye sormasına yetti :)

    YanıtlaSil