5 Aralık 2011 Pazartesi

Bulgari – Black (1998)


Bulgari – Black (1998)  Markanın unisex olarak lanse edilen parfümü.

Yuvarlak kara mayınlarına benzeyen bir şişe. Üzeri siyah bir lastikle kaplı. Biraz araba lastiklerine benzemiyor da değil şişesi. Bugün Bulgari’nin en ilginç parfümü Black karşımızda. Farklı şişesi ve tuhaf kokusuyla ana akım parfüm markalarının en benzersiz örneklerinden birisi hiç kuşkusuz Black. Parfümün yaratıcısı ise Azzaro (Visit Men), Boucheron (Jaipur Homme), Christian Dior (Hypnotic Poison), Giorgio Armani (Attitute, City Glam), Givenchy (Xeryus Rouge), Guerlain (Bois d’Armenie), Hugo Boss (Boss Bottled), Jil Sander (Jil Sander Men), Lacoste (Red), Lolita Lempicka, YSL (Body Kouros) gibi popüler işlere imza atmış olan Annick Monerdo. Geçelim detaylara.

Black oryantal-odunsu olarak sınıflandırılmış. Öncelikle belirtmeliyim ki başından sonuna çok büyük değişimler göstermiyor. Başlangıcında oldukça çekimser bir pudralı vanilya sizi karışılıyor. Yani adeta sizinle saklambaç oynayan bir çocuk gibi. Sanki yaramazlık yapmış da bahçedeki kocaman meşe ağacının arkasına saklanmış. Bir süre sonra vanilyaya plastiğimsi bir deri ekleniyor. Bu andan itibaren eşsiz bir yapıya bürünüyor. Bu kısım Black’in en tartışılan ve en beğenilen tarafı muhtemelen. Son olarak da tatlı vanilya ve biraz da misk ile son buluyor. Yani özetle plastiğimsi bir deri ve pudralı tatlı vanilya kombinasyonu.

Black muhtemelen Bulgari’nin en eğlenceli kokusu. Yenilikçi, yaratıcı, benzerine pek rastlanmayacak cinsten. Evet biliyorum lastik ve vanilyanın karışımından güzel bir koku çıkar mı diyebilirsiniz. Kulağa hoş gelmiyor da olabilir. Fakat Black şaşırtıcı derecede güzel bir koku. Cazibeli, baştan çıkarıcı, sıcacık, yaramaz ve etkileyici. Belki de vanilyayı çok sevdiğim için bana bu kadar güzel geliyordur. Bir süredir kullandığım Black’e bayıldım dersem abartmış olmam. Gayet iyi dengelenmiş, yapaylık hissedilmeyen, hiçbir rahatsız edici yanı olmayan bir tarzda. Genel olarak kullanan birçok kişinin seveceği bir yapısı var. Eşine zor rastlanabilecek kokusuyla Black herkesin en azından denemesini tavsiye ettiğim bir eser. Bütününe baktığımda ise insanı rahatsız etmeyen bir tatlılık hakim.

Black unisex olarak piyasaya sürülmüş. Şimdi neden böyle bir karar verildiğini anlamış durumdayım. Plastiğimsi deri erkeksilik katarken, çok güzel kullanılmış vanilya da kadınsılık katıyor. İkisinin dengesi çok iyi kurulmuş. Ama yine de bence bir erkeğe daha yakın kokusu. Karar sizin.

Black’in iki önemli eksiğinden bahsedeyim. Birincisi çok düz çizgide ilerleyen kokusu. Fazla değişim göstermiyor. Çok stabil. Yani derin, kompleks bir yapısı yok. İkinci olarak çok çekingen ve zayıf. Neredeyse kokusu hissedilmiyor. Tene yakın kalıyor. Kendisini gösteremiyor. Bu anlamda daha çok ofis veya ev kullanımında iyi sonuç verecektir. Sokaklarda günlük kullanımdan ziyade konfor kokusu olarak düşünülebilir. Bana biraz Emporio Armani – He’yi anımsattı genel olarak.

Kalıcılığı ortalamanın biraz üzerinde. Bence başarılı. Fakat farkedilirliğe geldiğimiz zaman işin rengi değişiyor. Zayıf yapısından dolayı farkedilirliği düşük. Sonbahar-kış kullanımı için daha uygun. Kadın-erkek herkese uyacaktır. Ama erkek kullanımı biraz daha ağır basıyor.

Artıları:
+ Vanilya kullanımına bayıldım.
+ Seksi, cezbeden kokusuna çoğu kişi karşı koyamayacaktır.
+ Çok benzeri olmayan ilginç kokusuyla almasanız bile denemenizi tavsiye ederim.

Eksileri:
- Düz çizgide ilerleyen, fazla değişmeyen kokusu biraz hayal kırıklığı yarattı bende.
- Farkedilirliği düşük. Eğer buram buram etraftan kokum duyulsun istiyorsanız Black pek size göre değil.

Koku Güzelliği:10/8   Kalıcılık:10/7   Farkedilirlik:10/5

37 yorum:

  1. Peki Emporio armani he mi yoksa black mi deseydim hangisini tercih ederdiniz:))

    YanıtlaSil
  2. İkisi arasında seçim yapmak zor.

    Yine de Emporio Armani - He biraz daha ağır basar.

    YanıtlaSil
  3. Bu parfüm hakkında en çok okuduğum yorum: "garip" ya da "ilginç" oluyor.
    Benim en merak ettiğim parfümler arasında. Parfüm almaya çıktığımda ilk deneyeceklerimden.

    YanıtlaSil
  4. Sanirim ev ve ofis kullanimim icin parfumumu buldum. Tesekkur ediyorum. Inanin bana hemen hemen butun yazilarinizi okudum ve okuyorum ozellikle betimemeleriniz cok yerinde basarilarinizin ve yazilarinizin devamini cani gonulden diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Bvlgari pour homme soir incelemesi bekliyoruz. Rica etsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bulgari Soir elimde olmadığı için incelemem bu aralar mümkün görünmüyor ne yazık ki.

      Sil
  6. Parfüm almadan önce fiyat alnız.
    Uygun fiyatlara orjinal parfümler almak istiyorsanız lütfen ekleyin parfumdemoda@hotmail.com

    YanıtlaSil
  7. bvlgari'nin çoğu parfümü farkedilmeyip, tene yakın kalıyor zaten. bunu da denemek isterdim ama farkedilmeyeceğini bilmek kötü..

    YanıtlaSil
  8. Farkedilirlik konusunda size katılmıyorum.Açık tenli olmama rağmen, tenimle uyuştuğundan olsa gerek 6 saattir kokuyu üzerimde rahatlıkla hissedebiliyorum.Bu arada gerçekten çok faydalı bir blog,tebrik ederim.Emir.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşlar bu parfümü 18 yaş altı için önerirmisiniz? Bi arkadaşım yurtdışında ve bana bunu almış.Çok güzel diyor ama sizede bir sorayım dedim.Kadınları cezbediyor diyorsunuz :)

    Beyaz tenliyim yaş:16

    YanıtlaSil
  10. Bulgari black'in deri kullanımını çok sevdim vanilla ile yumuşatılması çok güzel olmuş.Aldığım saçma bir kaç parfümden önce bu designer parfüme şans tanımadığım için kızıyorum şu an kendime

    YanıtlaSil
  11. Bir zamanlar Equal diye bi' parfüm vardı bilenler bilir. Black ile aynı tarihtemi yada öncemi sonramı çıktı tam kestiremiyorum ama ben bu kokuyu sıktığımda direk equal bu dedim. inanılmaz benziyorlar. Deri notası olmasa direk bırakırdım şişeyi.

    YanıtlaSil
  12. Üstad kolay gelsin,givenchy pi,bvlgarı black hangisi sence?

    YanıtlaSil
  13. parfümü aldım berbat vasat verdiğim paraya acıyorum..evet garip denilmiş. paranıza yazık olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir parfüm araba lastiği kokar mı sorusuna verilecek cevabı olanlardanım..Vanilyanın hatırına bile olsa kör alış felaket olur...

      Sil
    2. Angelina Jolie kullanıyorsa bir hikmeti vardır:) Şaka bir yana Black'de ki vanilya kullanımı bence oldukça profesyonel.

      Sil
  14. koku olarak hafif, sadece arada kendini hissetirecek ancak fark edilebilirlik olarak orta ve kalıcılık açısından ise yüksek değerlere sahip bir erkek parfümü arıyorum, yardımcı olabilir misiniz? yoksa yok mu böyle bir parfüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafif derken hafif bir odunsuluk mu? Hafif baharat mı? Hafif şeker mi? Hafif meyve mi? Hafif çiçeksi mi? Hafif sabunsu mu? Aklımda bir kaç örnek var size yardımcı olursa..Mancera Cedrat Boise (sonları yumuşak odunsu notalar içeriyor) veya Hermes Sur le Nil olabilir (meyveli ve müthiş doğal esanslı bir koku)Belki Creed Aventus olabilir (Kalıcılık tartışmalı ama bende 6 saat kaldı), Hermes Voyage (pudralı baharat)....
      Tarzınızı belirlerseniz istediğiniz parfüme daha kısa sürede kavuşursunuz...

      Sil
    2. cedrat boise için sanırım bana borçlusun daniel :))) o parfümle tanışman da üyük etkenim :) ayrıca cedrat boise bence creed aventustan çok daha doğal. aventus aynı ama daha doğal ve lüks. kalıcılık olarak artısı var. ama farkedilirlik olarak aynı şeyi demek mümkün değil. insanın resmen bileğini yalayası geliyor :)

      Sil
    3. Doğrudur Utku kardeş :) Cedrat aventusla birebir aynı değil bence..Dip notada cedrat boise daha bi odunsu ve kalıcıyken, aventus daha meyveli ve daha farkedilir diyebilirim...Birde kokuların başlangıcında Aventsu daha saldırgan kalıyor.

      Sil
    4. Birebir derken.. kastım benzerlikten yana. Aldın mi yoksa :-) nerden. L ARTISAN piment brullant aldim :-D

      Sil
    5. iki gün denedim henüz almadım..l'artisan brullant o kadar iyi mi?Denemeden mi aldın?

      Sil
    6. Kör alış. L artisanın en çok tutulanıymış. Biber, sütlü çikolata,vanilya, misk. 4mevsimlik. Sondaki misk hariç güzel

      Sil
  15. bende almıştım bvlgari black ten lakin gerçekten vasat bir parfüm olduğu için hemen elden çıkardım..bvlgarinin parfümleri çok hoşuma gitmiyor.

    YanıtlaSil
  16. İşleri güçleri parfüm işi yok mu bu insanların

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer insanların hobilerine saygı duymayla ilgili problemin olabilir...
      İşin varsa işine bak bence..

      Sil
  17. Parfüm konusundaki görüşlerine ve uzmanlıklarına çok saygı duyduğum hatta örnek aldığım kişilerin yorumlarını göz önüne alarak ben bu kokuyu dün tekinacardan hediye tester olarak aldım. Bu kokuyu sizin kadar beğenmedim. Farkedilirlik sizin dediğiniz gibi yüksek değil. Giriş fena değil ama daha sonra yapay bir hal alıyor. DHI'te de yapaylık var fakat bunun gibi başarısız değil ondaki. 5ml decantını ayırıp fahrenheit 32 ile değiştim. Öğleden itibaren fahrenheit 32 kullandım bence çok başarılı. Sanırım yorumlamamışsınız henüz. Merakla onu da bekliyorum.

    YanıtlaSil
  18. Fırından yeni çıkmış vanilyalı kek hissi veren vanilyalı parfümler beni ne kadar itiyorsa, başarılı kullanılmış vanilyalı parfümler de o kadar cezbediyor. Bu parfümdeki vanilya kullanımı kusursuz. Fakat beni daha çok şaşırtan ve etkileyen tarafı, yanık lastik kokusu diye tarif edebileceğim o ilginç kokunun nasıl olup da bu kadar güzel ve çekici kullanılabildiği. Ortaokul-lise dönemimin ilk yıllarında, Kadıköy'deki okulumdan uzaktaki evime minibüsle dönerken her gün aynı yerde burnuma kesif bir yanık lastik kokusu gelirdi. İlk tepkim olumsuzdu ama bir yandan da kokuyu içime çekmeye devam etmiştim. Yıllar geçtikçe o kokunun burnuma çarpacağı anı bekler olmuştum. Minibüs oraya geldiğinde hem eve yaklaştığımı anlıyordum hem de bir tür huzur duyuyordum. Sanırım o taraflardaki bir fabrikadan gelen bir kokuydu ve ilerleyen yıllarda muhtemelen fabrika kapanmış veya taşınmış olduğu için koku da kaybolmuştu. Ben uzun süre geçmişe dönük hüzünlü bir özlem duymuştum o koku yokolduğunda. İşte Bulgari Black'de yıllar sonra karşıma çıkan tam da o kokuydu. Koku olarak tamamen kendine özgü, benzersiz, pürüzsüz, karakterli. Peki, kaç fıs sıkılırsa sıkılsın, farkedilirliği ilk 15-20 dk. sonrası hemen düşen ve tene çok yakın kalan bir parfüm için para vermeye değer mi? Açıkçası ne zaman kullansam kimsenin farkettiğine rastlamadım bu parfümü, hatta evde parfümü sıkıp eşimin mağazasına gittiğimde (10-15dk) ve üzerimdeki parfümü alıp almadığını her sorduğumda yanıtı olumsuz oldu ama elimin altında bir şişesinin olması gene de hoşuma gidiyor. İlk gençliğimi bana getirdiği içindir herhalde :)

    YanıtlaSil
  19. hep kış parfümlerine denk geliyorum... blogunuzda parfümleri yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar diye 4 ana kategoriye göre listeleyen ayrı bir sekme eklerseniz çok iyi olur... ben kendime yaz parfümü arıyorum ama liste olayı olsa daha kolay bulunur... ama kullanıcı fellik fellik ona buna tıklasın görüntülenme sayısı artsınsa o ayrı tabi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz mevsiminde yaz parfümlerini, kış mevsiminde de kışlıkları yazıyorum genel olarak. Sağ tarafta aşağıdaki "Site Arşivi" bölümünde aylara göre kategoriler var. Oradan kış aylarına bakarsanız kışlık, yaz aylarına bakarsanız da yazlık parfümler görülebilir.

      Onun dışında mevsimsel olarak ayıracağım listeler yapmayı şu aşamada düşünmüyorum.

      Sil
  20. Yanık lastik aşağı, yanık lastik yukarı...
    Bir parfümün bu kadar anti propagandaya maruz kaldığı vaki değildir herhalde. Şimdiye kadar hiç denememiş ama gerek bloglarda, gerek Luca Turin'in 5 üzerinden 5 vermesine "5 stars parfumes" listesinde en iyi oryantal, en iyi unisex, en ilginç koku sınıflamasına bakarak denemeye meyledenlerin çoğunun bu "yanık lastik kokusu" efsanesi yüzünden vazgeçtiklerine %100 eminim.
    Şimdi arkadaşlar, eğri oturup doğru konuşalım ve önce kokumuzun yanık lastik kokusuyla hadi hiç demeyeyim ama ancak andıracak düzeyde, ama daha çok yeşil çay+bergamut+yaseminli bir açılışla başladıktan sonra, aman allahım dedirtecek bir vanilya yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını belirtelim. Daha sonra sedir ve sandal ağacı da dahil oluyor bu oyuna. 6 ila 8 saat sonra bile hissettiğiniz muazzam vanilya, misk-u amber ve gene ağaçsı notalar sizi sizden almasa bile sevgiliniz alacaktır emin olun. Yaşım 50 civarı ve tek tek isim vermeyeyim ama yaklaşık 12-13 farklı orjinal koku denedim; Guerlain L'Instant de Extreme, Boucheron Jaipur Homme ve Dior Homme gibi kokular ayarında, hatta kimilerinize daha güzel gelebilecek bir koku olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
    Tüm güzel koku severlere şiddetle öneririm. Kalın sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  21. Merhaba parfüm merakı benimde naçizane sizin kadar olmasa da bir parfüm koleksiyonum var :) ama yine de hayatımın kokusu dediğim kokuyu bulamadım . Senin sıkı takipçinim Givenchy pi biraz yaklaştı hayatımın kokusuna ama oda olmadı. Senden ricam bazı yorumlarında demişsin hani buram buram etrafa koku yaymaz diye benim istediğim koku da tam bu tarzda buram buram etrafa yayılmasını ve içinde vanilya notasının olmasını istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilecek misin? Şimdiden teşekkür ediyorum. :)İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Yeni parfumseverler ile tanismak ne kadar guzel :) Fakat ne yazik ki uzun zamandir hic bir arkadasimiza parfum onerisi veremiyorum. Onun yerine benim de yoneticisi oldugum parfum forumuna uye olursaniz orada oneri basligina yazabilirsiniz. Ayrica baska konularda da katilimlarinizi bekleriz.

      Adresimiz su: parfummerakiforumu.blogspot.com.tr

      Sil
  22. Sayın parfüm merakı ben diğerlerinden değil özellikle sizden rica ediyorum naçizane fikirlerinizi paylaşırsanız beni ciddi anlamda mutlu edersiniz :) Siz Lancome Hypnose kadın versiyonunu değerlendirecektiniz. Sanırım hala elinize geçmedi. Onu da sabırsızlıkla bekliyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degerli Monetho Miza,

      Lancome Hypnose'un kadin versiyonu ne yazik ki hala elime gecmedi. Onun icin kisa zamanda incelemem mumkun gorunmuyor. Yoksa kendisini bende merak etmekteyim.

      Sil