27 Aralık 2011 Salı

Montale – Black Aoud (2006)


Montale – Black Aoud (2006) Markanın erkek parfümlerinden.

Suudi Arabistan kraliyet ailesi için parfümler tasarlayan bir kişi düşünün. Krala, kraliçeye, prens ve prenseslere kokular hazırlayan birisi. Parfümlerinin çoğunda Arap kültürünün etkileri görülsün. En sık kullandığı element ise öd ağacı (Aoud, oud, agarwood) olsun. Birçok değişik kokuyu öd ağacı temasıyla birleştirsin. Parfümlerinin isimlerini de bunlara göre koysun.

Şimdiye kadar karşılaştığım en garip parfüm evlerinden birisi Montale. Sebebi ise bu kadar kısa süre içinde bu kadar çok parfüm çıkarmasına rağmen ne marka ne de kurucusu ile ilgili tatmin edici bir bilgi bulunmaması. Markanın yaratıcısı Pierre Montale’nin 2001 yılına kadar Suudi kraliyet ailesi için parfümler tasarladığı ve 2003 yılında Fransa’ya dönerek burada kendi butiğini açtığı söyleniyor. Ayrıca Comptoir Sud Pacifique markasının parfüm tasarımlarını da yaptığı birkaç yerde gözüme çarptı.

Görüldüğü üzere Montale henüz yeni sayılabilecek bir niche parfüm evi. Parfümleri çok yüksek fiyatlara satılıyor. Yani herkesin ulaşması pek mümkün değil. Genellikle çok yoğun, kalıcı ve farkedilirliği yüksek kokular üretiyor. Bugünkü konuğum Black Aoud markanın en bilinen, hakkında en fazla konuşulan ve ilgi gören parfümü dersem sanırım yanlış olmaz.

Black Aoud, tarz olarak odunsu-çiçeksi-misk olarak sınıflandırılmış. Genelini düşündüğümde gayet doğru bir tanımlama. İlk sıkıldığında burnunuza gelen kokuyu anlatmak çok kolay. Hepimizin bildiği gül aromalı hacı yağı. Evet emin olun başlangıcı aynen böyle. Çok güçlü ve yoğun bir açılış. Bir süre sonra neyseki bu güllü hacı yağı etkisi biraz azalıyor. Bu seferde seyreltilmiş gül kolonyası ile biraz turunçgil orta notalara yerleşiyor. Ve tabi biraz da odunsu notalar (muhtemelen öd ağacı). Bu kısım daha az saldırgan. Son olarak da bu gül kokusuna misk ekleniyor. Böylece de sona eriyor. Yani özetle: Gül, gül, gül…

Black Aoud tam bir gül parfümü. Fakat modern ve ilginç bir gül değil. Aynı hacı yağlarına yada gül kolonyalarına benzer bir tarzda. Ben daha derin ve farklı bir parfüm beklerken karşıma gül kolonyası çıkması açıkçası çok hoşuma giden bir durum olmadı. Özellikle yurtdışındaki birçok parfüm platformunda öve öve bitirilemeyen, çok seksi bulunan bu parfüm benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Bu kadar düz çizgide ilerleyen, neredeyse hiç değişmeyen bir gül kokusuna da bu kadar yüksek bir fiyat verilir mi diye sormak sanırım hakkımız.

Montale’nin konsepti, yüksek kaliteli Arap kokularına bir "Fransız dokunuşu" olarak da düşünülebilir. Kabul ediyorum Arap kullanıcılar için çok etkileyici olabilir Black Aoud. Arabistanda çok da popüler olabilir kokusu. Fakat benim için camilerin önünde satılan gül aromalı hacı yağlarından çok farkı yok. Günlük kullanıma uyacak bir yapıda değil. Uç bir gül parfüm örneği olarak düşünülebilir. Koku olarak Czech & Speake’in Rose ve Dark Rose parfümlerine benziyor.

Bu parfümü kimler mi kullanır? Arap veya Ortadoğulu insanlar. Ülkemizden örnek vermem gerekirse, artık torun torba sahibi olmuş cami eşrafından amcalar. Belki de Cübbeli Ahmet Hoca :))

Kalıcılığı gayet iyi. Tabiki burada EDP olmasının avantajını kullanmış. Farkedilirliği başlarda yüksek. İlerleyen saatlerde normal hale geliyor. En fazla 2-3 fıs sıkmak yeterli olacaktır. Sonbahar-kış mevsimi için daha uygun olacağını düşünüyorum. Denemeden almanızı tavsiye etmem.

Artıları:
+ Eğer Arap tarzında bir gül parfümü arıyorsanız oldukça hoşunuza gidecektir.
+ Kalıcılığı ve farkedilirliği gayet iyi.

Eksileri:
- Eğer hacı yağı gibi bir gül kokusunun şişesine 170 dolar vermek isterseniz sizi kesinlikle tutmam!
- Böylesi gül parfümlerine alışık olmayan batılıların çok sevmesine aldanıp kör alış yapmanız isabetli bir karar olmayacaktır.
- Fiyatı çok yüksek.

Koku Güzelliği:10/6   Kalıcılık:10/8  Farkedilirlik:10/8

10 yorum:

  1. yani sonuç olarak basenotes.com ın ipiyle kuyuya inilmez :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel özetlemişsin adsız :)

    YanıtlaSil
  3. Kullanan birisi olarak tam anlamıyla size katılmayacağımı belirtmekteyim. Temem hacı yağını andırabilir ama o kadarda cami eşrafından yaşlı amcaların kullanabileceği bir tarzda da değil bence, uygun dozajlamayı yapmadığını düşünüyorum bu parfümü yorumlarken dolayısıyla gül suyuna benzetmen normal. Saygılar kolay gelsin

    YanıtlaSil
  4. Merhaba adsız,

    Az da sıktığımda çok da sıktığımda değişen bir şey olmadığını söylemem gerek. Çok düz çizgide ilerleyen, çok derinliği olmayan eski tarz bir gül kokusu olarak görüyorum.

    Abartıldığı kadar başarılı mı? Bence değil...

    YanıtlaSil
  5. bence sıradışı bir parfüm serisi. alışılmışın dışında. oud herkesin alışık olmadığı bir parfüm yine bu nedenle farklı bir koku. oud kullanan diğer markalara göre (tom ford etc.) bu parfümde alkol kokusu yok. gündüz için bişi diemem ama gece kullanamını için tavsiye ederim. yoğunlluğu ve kalıcılığı çok başarılı

    YanıtlaSil
  6. Gayet etkileyici ve karizmatik bir koku bence.

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar, Montale Parfümlerini Türkiye'de Harvey Nichols mağazaları ve Brandroom mağazaları satıyor. Almak isteyen kişiler varsa bilgileri olsun

    YanıtlaSil
  8. Markanın klasiklerinden biri.. Aoud yoğunluklu koku sevenlere tavsiye ederim..Farkedilirlik ve kalıcılık tavan :)

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,Black Aoudu hafta sonu Zorlu Beymende deneme şansım oldu.Bildiğin güllü lokum kokuyorsun.Ama çok kalitelisinden.Ben beğendim.Hacı yağı yorumu biraz ağır kaçar.Kokladıkça koklayası geliyor insanın.Ben Montalenin Wild Aoudunu kullanıyorum ve çok memnunum.Özellikle soğuk havalar için iyi bir alternatif olabilir Black Aoud.

    YanıtlaSil
  10. Denemeyi hep ötelediğim bir parfümdü. Sonunda tanıştık kendisiyle. Beklentim düşük olduğu için fazla bir hayal kırıklığı yaşamadım. Yabancı kaynaklarda, aklına fikrine güvenilir yorumcuların bile çok övmesine şaşırdım sadece. Herhalde kültür farkı. İnceleme yazısına aynen katılıyorum. Hacı yağı ifadesi, kullanmaktan özellikle kaçındığım bir ifade olsa da bu parfüme cuk oturuyor. O hacı yağı efektine sahip bayıcı gül hep başrolde, öd geri planda.

    YanıtlaSil