24 Aralık 2011 Cumartesi

Yves Saint Laurent – Rive Gauche Pour Homme (2003)


Yves Saint Laurent – Rive Gauche Pour Homme (2003)  Markanın erkek parfümü.

Blogumu okuyan arkadaşların yaş ortalamalarını öğrenmek isterdim açıkçası. Kimler ve neden takip ediyorlar yazdıklarımı. Acaba kendilerinden birşeyler bulabiliyorlar mı? Mesela 1980 ve öncesini hatırlayan kaç kişi var. O zamanın dünyasını, hayatını, insanlarını… Zaman herşeyi mengenesine alıp öğüten bir makine gibi. 20’li yaşlarda bunun farkına varamazken, 30’lu yaşlardan itibaren artık bazı şeylerin farkına varabiliyor insan zihni. Belki de olgunlaşıyor. Yada kendisini daha iyi tanıyor. İsmini koymayı tam beceremesem de birşeylerin değiştiğini hissediyorsunuz hayatınızda.

1980’lerden bahsetmişken o zamanların parfümlerini hatırlayan var mı? Yada o parfümleri severek kullanan kaç kişi vardır? Sanırım bu sorunun yanıtı az çok belli. Günümüzün tatlı, baharatlı, gourmand kokuları pek revaçtayken kim bir 1980’ler fujerini yada şipresini kullanmak ister ki. İster ama muhtemelen yaşı biraz daha ilerlemiş insanlar. Yani dünyada sürekli herşey değişirken koku beğenileri de değişiyor. Çağın gereklerine uygun hale geliyor belki de.

Yukarıda bahsettiğim fujer ve şipre daha çok 1980 ve daha öncesinde çok popüler olan parfüm sınıflandırmaları diyebiliriz. Aynı günümüzdeki gourmand veya oryantal gibi. Tabi koku karakterleri çok farklı.

Fujer (fougere) koku grubu, lavanta, eğrelti otu, yosun, meşe ağacı, tonka fasulyesi gibi elementlerin ağırlıklı olduğu bir sistem. Günümüzde artık bu tür parfümlere rastlanmıyor. Çünkü hem alıcısı az hem de yeni koku grupları daha ilgi çekiyor. Fakat eski erkek parfümlerinin bir çoğunun fujer karakterine yakın olduğunu belirtmem de fayda var. Ayrıca bilinen ilk fujer parfümün 1882 yılında çıkan Houbigant – Fougere Royale olduğu bilgisini de paylaşmak isterim sizlerle.

Bugünkü inceleyeceğim Rive Gauche Pour Homme’da tam bir fujer koku karakterine sahip. Zaten ilk sıktığınız anda anlayacaksınız ne demek istediğimi. Artık geçeyim detaylara.

İlk sıkıldığında kuru ve burun büken cinste bir bergamot ve anason sizi karşılıyor. Yahu bu koku ne kadar tanıdık diye düşünüyorsunuz. Hepimizin iyi bildiği “Brut” parfümüne çok benziyor açılış. Yani biraz nostaljik bir başlangıç ile size merhaba diyor. Bir süre sonra orta notalarına geçiliyor. Burada yine kuru, erkeksi bir lavanta ile baharatlar (ağırlık karanfilde) başrole geçiyor. Başlangıçtaki “eski ve nostaljik his” aynen devam ediyor. Alt notalarında ise devreye silhat (paçuli) ve odunsular giriyor. Böylece de son buluyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Rive Gauche Pour Homme, günümüzün modern tatlı, baharatlı, vanilyalı parfümlerine hiç benzemiyor. Sanki başka bir zaman diliminden gelmiş gibi. Kendinizi eski Amerikan kovboy filimlerindeki karakterler gibi hissediyorsunuz. Çok erkeksi, algıları zorlayan, sert ve yoğun. Henüz 2003 yılı gibi yakın bir tarihte üretilmesine rağmen böylesi “eski” kokan bir parfüm oldukça şaşırtıcı. Sanki Yves Saint Laurent bu parfümle eskinin fujer ve aromatik fujerlarına selam durmuş. Onları anmış. Eğer Azzaro Pour Homme, Chanel – Antaeus, Yves Saint Laurent – Kouros, Christian Dior – Fahrenheit gibi önemli klasikleri seviyorsanız, Rive Gauche Pour Homme onların biraz daha modernleştirilmiş bir hali adeta.

Peki neye benziyor kokusu. Bu anlatması zor bir soru. Denemek lazım. Birçok yerde kokusu traş köpüklerine, berber dükkanlarına, lavantalı sabunlara benzetilmiş. Ben de Brut ve Old Spice parfümlerine benzettim. Ana eleman olarak baharatlı, karanlık, ultra erkeksi ve kuru bir lavanta-silhat diyebilirim. Gerisi artık size kalmış. Benim bu tür kokularla aram pek iyi olmadığı için sevemedim. Onun için tavsiye edemeyeceğim. Denemeden alırsanız pişman olma ihtimaliniz var. Parfümün tasarımcısının ünlü burun Jacques Cavallier olduğunu hatırlatmak isterim.

Kalıcılığı çok iyi. Tende bir günden fazla duruyor. Farkedilirliği başlarda yüksek. Bir süre sonra normale dönüyor. 30 yaş üstü arkadaşlara tavsiye ederim. Tam bir sonbahar-kış parfümü. Yağmurlu gri bir günde kullanmak fena olmaz gibime geliyor.

Artıları:
+ 1980 ve öncesinin fujerlerini aratmayacak kadar iyi bir örnek.
+ Eğer eski, tozlu ve erkeksi bir lavanta-baharat-silhat kombinasyonu arıyorsanız tam yerine geldiniz.
+ Günümüzün bol tatlı parfümlerinden bıkanlar için bir kaçış limanı olabilir.

Eksileri:
- Kim Chuck Norris yada Clint Eastwood gibi kokmak ister!
- Koku karekteri olarak çoğu kimsenin hoşuna gitmeyeceğini düşünüyorum.

Koku Güzelliği:10/6   Kalıcılık:10/8   Farkedilirlik:10/7

29 yorum:

  1. Yaşım 27 parfümlen tanışmam salvodor dalı laguna ile başlayıp şuan için bir çok parfümlen devam etmektedir blogun birazda olsa fikir sahibi olmamıza yardımcı oluo iiki varsın:))Yaşaısın parfüm sevenler:))

    YanıtlaSil
  2. Yaşım 33 şu ana kadar 8-10 kadar orjinal farklı parfüm kullanmışlığım vardır, anlatım tarzınız hoşuma gidiyor bu nedenle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. yaşım 23, yorumlarınızı hiç takmıyorum, ama okumadan da geçemiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba adsız,

    Madem hiç takmıyorsun o zaman neden okumadan duramıyorsun.

    Bu ne yaman çelişki :))

    YanıtlaSil
  5. mrb,armani eau ph yada Dior eau sauvage seçiminiz olsa ne dersiniz, aslında armani ph yorumunuzu merak ediyorum

    YanıtlaSil
  6. Merhaba adız,

    Armani Eau Pour Homme'u denemediğim için bir şey söylemem doğru olmaz. İlerleyen haftalarda Armani Eau Pour Homme ile ilgili de yazmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  7. mrb,
    ikiside citrus aromatik dior daha eski 66' odunsu odunsu gibi armani 84' biraz çiçeksi fakat birbirine çok yakın kokular deneyince görürsünüz zaten fakat zaten klasik olan armaniyi denemeniz gerekir ) teşekkürler, pinokyo

    YanıtlaSil
  8. Yasim 29 her gun blogunuzu okumadan gecemiyorum. 10 seneye yakin parfum kullaniyorum 6 tane parfumum var hic degistirmedim ta ki sizin blogunuzu okuyana kadar. :) betimlemeleriniz ve bakis acilariniz cidden cok guzel her daim devamini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim Fatih,

    Senin de değerli katkılarını beklerim :)

    YanıtlaSil
  10. Tamamdır fakat ben sizden kokularla ilgili bilgiyi (kitap web sitesi yahut kurs) nereden alabilirim diye sormak istiyorum inanın çok ama çok ilgiliyim bu alana :)

    YanıtlaSil
  11. merhaba ysl opium ve ysl pour homme hakkında ne düşünüyosunuz bu parfümler hakkında yazacak mısınız?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Adsız,

    YSL - Opium Pour Homme benim de merak ettiğim parfümlerden. Ama elimde olmadığı için yazmam mümkün görünmüyor.

    YSL Pour Homme ise elimde var. Onu bahara doğru düşünüyorum yazmayı. Belki havalar biraz ısınırsa.

    YanıtlaSil
  13. Başlangıcı hariç hiçte yazıldığı,çizildiği gibi ağır koku olmayan rive gauche bana hep 2000 li yılların maskülen parfümü böyle olur havasını vermiştir.Eğer 30 yaş ve üstü bir vatandaş iseniz denemeniz gereken birkaç parfümden biridir.

    YanıtlaSil
  14. Parfüm almadan önce fiyat alnız.
    Uygun fiyatlara orjinal parfümler almak istiyorsanız lütfen ekleyin parfumdemoda@hotmail.com

    YanıtlaSil
  15. Luca TURIN bu parfüme kaç yıldız vermişti?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 yıldız vermiş diye hatırlıyorum. Yanlış da hatırlıyor olabilirim.

      Sil
    2. Luca Turin Kadın versiyonuna 5, erkek versiyonuna 3 yıldız vermiş

      Sil
  16. hocam bisey soracağım bu parfümü hiç bir yerde göremiyorum bildiğim kadarıyla pek bir yerde yok ama yine ysl markasının riva gauche diye bir parfümü var fakat şişesi farklı bu iki parfüm aynı mı yalnızca şişe tasarımında mı bir değişikliğe gidildi? parfüm bu linkte resmi var buyrun bakın:

    http://www.balerin.com/r/pro/z-yves-saint-laurent-rive-gauche-pour-homme-80ml-erkek-parfumu-105023.jpg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rive Gauche'nin üretimi bitirilmedi bildiğim kadarıyla. Belki Türkiye'ye getirmiyordur ithalatçısı. Bu küp şeklinde şişeleri de yeni çıkardı YSL. Başka 1-2 parfümüde böyle şişelerde sunuluyor.

      Sil
    2. yani koku olarak aynı sadece şişe tasarımında mı değişikliğe gidildi?

      Sil
    3. eger sadece şişe tasarımında bir değişikliğe gidildiyse umarım öyledir bence yine de büyük bi hata ysl firması için çünkü rive gauche benim gördüğüm en güzel şişe tasarımına sahip parfümlerden..

      Sil
    4. Bildiğim kadarıyla sadece şişesi değişti. Yoksa kokusu değişse başka bir isimle piyasaya sürülürdü muhtemelen. Araştırmak lazım aslında.

      Sil
  17. Rice Gauche'un daha rafine ve biraz tatlılaştırılmış hali: Extory Zeon. R.G'u beğenenler Zeon'a bir baksınlar derim. Fiyatı ise 100 ml 26.95 tl.

    YanıtlaSil
  18. Yeni versiyonu la collection rive gauche diye geçiyor eskisi silindir ince uzun kabı olan rive gauche pour homme acaba aralarndaki fark nasıl çünkü içerik olarak farklı biraz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni şişesindeki versiyonunu denemedim. Onun için bir şey söylemem mümkün değil. Eğer deneyenler varsa her iki şişeyi de yorumlarını bekleriz.

      Sil
    2. Bu arada içerik olarak değişime gidilmiş iki versiyon arasında. Fraganitica dan anlaşılan o...

      Sil
  19. Kim Chuck Norris yada Clint Eastwood gibi kokmak ister!.......... Tabiki ben!!!!!!!!!!!! eski versiyonunu denemedim ama yenisinin açılışı biraz basit kaçsa da orta ve alt notaları kaliteli maskülen özleyenlere..

    YanıtlaSil
  20. Facebookta konusmamiz yarim kalmisti. Rive gauche ile lancome hypnose arasinda kaldim hangisini onerirsiniz

    YanıtlaSil
  21. Ysl rive gauche intense yi kullanmıştım ilk ama bir daha bulamadım keşke daha çok alsaymışım rive gaucheden daha başarılıydı, rive gauchede en sevdiğim parfümlerden ama herkesin sevebileceği bir yapısı yok benim ilk beşime girer. bu arada berber kokusu olarak okudum bir çok yerde bizim berberler değil sanırım o berberler :) Youtubede falan böyle parfüm yorum yapanları görüyorum ama hiç bir şey anlamıyorum ingilizce olduğu için bir kaç türk bayan görmüştüm yorum yapan ama bayan kokularına, parfüm yorumları yazan arkadaşların acaba hangisi ilk kamera karşısına çıkıp anlatacak merak ediyorum

    YanıtlaSil