20 Ocak 2012 Cuma

Maitre Parfumeur et Gantier – Parfum d’Habit (1988)


Maitre Parfumeur et Gantier – Parfum d’Habit (1988)

Bugün size başarılı bir iş adamı ve parfüm sever olan Jean-François Laporte'nin kurucusu olduğu Maître Parfumeur et Gantier'in sevilen parfümlerinden olan Parfum d'Habit'ten bahsedeceğim. 1988 yılında kurulduğunda yüksek standartlarda parfümler üreten bir niche parfüm evi olarak yola çıktı. Jean-François Laporte aynı zamanda ünlü niche parfüm evi L'Artisan Parfumeur'un da kurucusu. Fakat ne yazık ki 2011 yılının kasım ayında hayata gözlerini yummuş. Niche parfümcülüğün en önemli isimlerinden birisi hatta babası bile diyebiliriz kendisi için. Nedenine gelirsek.

Jean-François Laporte, 1976 yılında L'Artisan Parfumeur'u kurduğunda aslında çok önemli bir adım atmıştı. Kabul edilen en eski niche parfüm evini hayata geçirmişti çünkü. Yani parfüm dünyasında bir devrim yapmıştı. 1978 yılında piyasaya sürdüğü Mure et Musc ile dünya çapında bir şöhrete ve saygıya kavuştu L'Artisan Parfumeur. Hala markanın en çok satanlarından bu kokusu.

Eserlerinde yüksek kalitede materyal kullanımı, işin içine biraz da sanatsal yan katması ve benzersiz parfümler üretmeye çalışmasıyla arkasından gelecek olanlara da önemli bir kapı açmıştı. Jean-François Laporte 1988 yılında Maître Parfumeur et Gantier isimli başka bir niche parfüm evini kurdu. Buradaki amacı ise 17. ve 18. yüzyıla göndermeler yapan egzotik kokular ortaya çıkarmaktı. L'Artisan Parfumeur kadar ismi duyulmasa ve popüler olmasa da Maître Parfumeur et Gantier'in yurtdışında sıkı takipçileri olduğunu düşünüyorum. Özellikle Bois de Turquie, Ambre Precieux, Jardin du Nil, Bahiana, Eau des Iles en ilgi çeken parfümleri olarak sıralanabilir.

Bugün inceleyeceğim Parfum d'Habit, markanın "Les Caprices du Dandy" serisine ait parfümlerinden. Fragrantica’da odunsu olarak sınıflandırılmış. İlk sıkıldığında ise küçük çaplı bir şok yaşatıyor insana. Biraz hayvansı ve karanlık bir deri ile size merhaba diyor. Çok fazla örneğine rastlanabilecek bir koku değil üst notaları. Biraz ayakkabı boyalarına benziyor. Sevmesi ve kabul etmesi zor. Bu tuhaf açılıştan sonra neyseki o deri biraz yumuşuyor ve aromatik denilebilecek odunsu notalar imdada yetişiyor. Evet bu kısım kesinlikle daha sevilebilir. Fakat o karanlık derinin hakimiyeti hala hissediliyor. Alt notalara gelindiğinde ise parfümün en güzel yeri başlıyor geç de olsa. Biraz silhat, biraz deri ve sandal ağacı kombinasyonu çok başarılı. En sevdiğim yeri bu kısım diyebilirim. Fakat alt notalarına gelindiğinde etkisi oldukça azalıyor. Böylece tenden ayrılıyor.

Şuna eminim ki Parfum d’Habit bence tam bir deri parfümü. Hatta derinin farklı kombinasyonlarla nasıl sunulacağını ders gibi gösteriyor. Genel olarak kokusu çok değişmiyor. Notalar arası geçiş gayet uyumlu. Fakat ah o başlangıcı! İlk sıkıldığında üzerinize hücum eden hayvansı deri akıldan çıkacak gibi değil. Böylesi bir hisse daha önce Givenchy – Gentleman ve L’Artisan – Dzing!’de kapılmıştım. Üst notalara sabredebilirseniz daha sonrasında kaliteli bir deri parfümü sizi bekliyor. Fakat orta notaları bile çok kişinin sevebileceği gibi değil. Yani aslına bakılırsa Parfum d’Habit günlük kullanıma çok uygun bir eser değil. Sanki uç bir deri parfümü gibi.

Geneline baktığımda oldukça erkeksi bir yapıda. Fakat öyle 1980’lerin şipreleri gibi değil. Onların daha dizginlenip modernleştirilmiş hali gibi. Yine de benim için biraz fazla. Tavsiye eder miyim? Tabiki hayır. Ama bu tür tuhaf, karanlık ve deneysel bir deri parfümü ilgimi çeker diyorsanız hiç durmayın. Fakat yüksek fiyatı sebebiyle denemeden almak çok büyük risk. Benden söylemesi.

Kalıcılığı tenimde gayet iyi. Bu anlamda niche parfüm olduğunu ilan eder gibi. Farkedilirliği başlarda yüksek. Hatta kabus gibi. Neyseki orta notalardan itibaren makul seviyelere geliyor. 30-35 yaş ve üzeri erkeklere daha çok uyacak gibi. 20’li yaşlardaki erkeklerde sırıtacak bir hali var. Sonbahar-kış kullanımı için uygun.

Artıları:
+ Alt notalardaki sandal ağacı ve deri birlikteliği çok güzel.

Eksileri
- Başlangıcındaki o kokuya tahammül etmek zor.
- Günlük kullanıma uymayacak yapıda. Herkesin sevebileceği gibi değil.
- Fiyatı yüksek ve bulması zor.

Koku Güzelliği:10/6  Kalıcılık:10/7   Farkedilirlik:10/7

22 yorum:

  1. Parfüm Merakı neden bilindik kokuları senin arşivinde bulmak zor;)?

    Bu tarz parfümlere yer vermen hoş yalnız bayanlardan Chanel Coco Mademoiselle,Calvi Klein Euphoria,Dior Addict,Dior Hypnotic Poison,Dolce Gabbana The One,Tom Ford Black Orchid gibi modern ve popüler kokuları yazmanı istiyorum=)

    NOT=BANA VERMİŞ OLDUĞUN CHANEL=N0 5 VE TOM FORD BLACK ORCHİD SÖZÜN HALA YERİNE GETİRİLMEDİ=( ???

    NOT=DİĞER SİTEDE YAZDIĞIN NO=5 MAKALESİNİ BANA SUNMA!BEN SENİN MASALSI YORUMLARIN EŞLİĞİNDEKİ TANITIMLARI BEKLİYORUM=)???

    BU İKİ KOKU NE ZAMAN GELECEK ???

    YanıtlaSil
  2. Eyvah!! Sinirlenmiş bir parfümmerakı okuyucusu :))

    Saygıdeğer adsız. İncelemelerini verdiğim parfümler yurtdışındaki bloglarda büyük ilgi gören eserler. Tek suçları ülkemizde tanınmamış olmaları. Bir gün ne dediğimi daha iyi anlayacaksın :)

    Bahsettiğin parfümlerin hiçbirisi elimde yok ne yazık ki. Keşke olsalar da yorumlasam. Ama bana bir şekilde numuneleri ulaşırsa ancak öyle. Sadece ulaşabildiğim parfümleri inceliyorum. Bu bile büyük bir maddi yük getiriyor :(

    Not: Chanel No.5 elimde yok ki. Yani sana söz vermiş olamam. Yanlış hatırlıyor olmayasın :) Ama Black Orchid var. Onunla ilgili çok istek geliyor zaten. Sanırım onu biraz öne kaydıracağım.

    YanıtlaSil
  3. Eyvah ki ne eyvah!!!

    Sayın parfüm merakı evet sinirlendim çünkü ülkemizde ki en değer verdiğim ve bana göre en başarılı parfüm blogunun sahibi hiç duymadığımız;duysak görsek bile alışveriş kısıtlaması nedeni ile istisnai durumlar hariç alamayacağımız parfümlere sıkça yer verirken günümüzün popüler ve best of kokularını hiç yer vermiyor=(

    Aydın bahsettiğin kokuları sanırım kendin getirtiyorsun?Eğer öyle ise neden günümüzün kült olmuş kokularının numunelerini almıyor yada büyük parfümerilerde prova yapıp yazı yazmıyorsun?

    Chanel No=5 elinde var diye anımsıyorum=)Çünkü kokunun bu kadar beğenilmesine şaşırmıştın buda demek oluyor ki biliyorsun;)Bu arada umarım bir sonraki postun Black Orchid olur.Son olarak blog senin blogun.Ben sadece okuyucu olarak fikirlerimi belirtmek istedim=)

    YanıtlaSil
  4. Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim. Bu blog benim değil aslında. Sadece üzerine yazdığım bir defter olarak görüyorum. Sizlerinde katılımı olursa çok daha keyifli bir platform olacaktır. Neyseki Cem ve Volkan kurtarıyorlar durumu :)

    Sizi biraz kıskandırmak istiyor olamazmıyım ülkemizde olmayan parfümleri yazarak :)Dediğim gibi sadece elimdeki parfümler ile ilgili yazabilirim. İleride elime geçerlerse tabiki yazarım onları da. Özellikle Hypnotic Poison müthiş bir parfüm.

    Parfümü bir kere deneyip yorum yapma işine pek girmiyorum. Çoğu zaman yanıltıcı oluyor. Onun için bir parfümü en az 3-4 gün kullanıp öyle yazıyorum.

    Bir sonraki parfümü denemeye başladım bile ne yazık ki. Dirty English var sırada :)

    YanıtlaSil
  5. Aslında bu konuya bende değincektim ama)) bi yandan iyi oluyo aslında türkiyede olmıyan parfümleri görmüş oluyoruz keşke bizde senin gibi koklama şansımız olsaydı bu tür parfümleri sadece şimdilik aklımızda canlandırabiliyoruz.((

    YanıtlaSil
  6. B u arada unutmadan aklımda yakın zamanda almayı düşündüğüm iki parfüm var Chanel egoiste ve Diesel only the brave arasında gidip geliom numuneleri varsa öne almanı rica etcektim yoksada şansıma artık:))

    YanıtlaSil
  7. Rica ederim Parfüm Merakı.Blog hakkında söylenebilecek bir çok söz var ama anlatımların sanırım bunların en başında geliyor bu noktayı asla atlayamam sanırım=)Evet Cem ve Volkan ın katılımları da takip ettiğim noktalardan ama blogun sessiz okuyucusu çok fazla!Bu arada parfüm dünyasının sihirli sularında bir çok örnek var senden daha sık güncelleme beklediğimi de şöyle bir belirteyim=)

    Evet!Bizi yeterince kıskandırıyorsun biraz buna ara verelim ve bizimde bildiğimiz,kokladığımız,kullandığımız kokuları görelim ki blog istediğin gibi hareket kazansın.Sadece ismini duymak ile yetindiğimiz kokular hakkında sadece okuyucu olabilir yorum yazamayız=)

    O halde Dirty English sonrası senden Black Orchid yazısı bekleyelim mi?

    YanıtlaSil
  8. Volkan zaten artık elimdeki fazla numuneleri takas yada satış yoluyla elimden çıkarmayı düşünüyorum. Başka insanlarda faydalansın diyerekten. Bencil olmamak lazım.

    Chanel - Egoiste gibi bir klasik dururken Diesel'in hiçbir parfümüne gerek yok.

    Adsız, sık güncellemem pek mümkün görünmüyor çünkü bir parfümü belli süre kullandıktan sonra yazdığım için mecburen bekleme oluyor. Kokusunu iyice hafızama kazıdıktan sonra yazıyorum. Yani 1 kere kullanıp yorum yapmıyorum.

    Madem o kadar istiyorsun Black Orchid'i önümüzdeki hafta inceleyeyim. Çünkü Dirty English'den sonra Amouage Gold'u düşünüyorum. Ondan sonra söz Black Orchid olsun :)

    YanıtlaSil
  9. 'Özellikle Hypnotic Poison müthiş bir parfüm.'Şu yazından yola çıkalım Parfüm Merakı.Hypnotic Poison hakkında yazı yazacak kadir birikimin var mı?Eğer cevabın evet ise Black Orchid sonrası sahnende onu görelim?

    YanıtlaSil
  10. Bir bayan Dior Homme İntense kullanabilir mi?Yada bir erkek Hypnotic Poison?

    YanıtlaSil
  11. 1-Parfüm Merakı yaşın kaç?
    2-Parfüm Merakı işin nedir?
    3-Parfüm Merakı nerede yaşıyorsun?
    Son olarak anonim kalma serüvenin ne zaman son bulacak seni görebilecekmiyiz???

    YanıtlaSil
  12. Hypnotic Poison birçok kadında duyduğum bir koku. Ayrıca ablamda uzun süre kullandığı için aşinayım. Ama kendi tenimde denemem lazım detaylı birşeyler söyleyebilmek için. Buradan elinde fazladan numune olanlara duyrulur. Ücreti karşılığıdan alım yapabilirim :)

    Bir bayan rahatlıkla Dior Homme Intense, Dior Homme veya Rochas Men kullanabilir. Bir erkek de rahatlıkla Hypnotic Poison, Angel (Kadın versiyonu) veya Black Orchid kullanabilir. Bu gibi sınırlandırmaları pek cidiye almıyorum ve aldırmıyorum.

    Bu üç soruda nereden çıktı! Yoksa gazetecimisin :))

    YanıtlaSil
  13. Evet parfüm merakı varsayalım ki gazeteciyim=)Peki cevaplar?

    YanıtlaSil
  14. Volkan Chanel - Egoiste elimde var. Önümüzdeki haftalarda düşünüyorum onu yazmayı.

    Adsız, sadece Ayşe Arman'a ropörtaj verebilirim :))

    YanıtlaSil
  15. Sabırsızlıkla bekliorum yorumunu merak ediyorum ama bence beğenceksin gibi umarım yanılmam:))

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, niche parfümleri nerelerden bulup alabiliriz?

    YanıtlaSil
  17. Türkiye'de bildiğim kadarıyla Harvey Nichols mağazalarında satılıyorlar.

    Yurtdışında ise bir çok site var satan. Ama gümrük yasakları nedeniyle almak pek mümkün görünmüyor. Belki yurtdışından gelen bir tanıdık yada akrabaya getirebilir.

    Başka da mümkün değil niche parfümleri ülkemizde bulabilmek.

    YanıtlaSil
  18. sayın parfüm merakı

    Harvey Nicholas'da galiba dediğinize göre siz oradan temin etmiyorsunuz sanırım. Siz nereden temin ediyorsunuz, bu konuda biz niche parfüm denemek isteyenlere bu şekilde yardımcı olmanızı rica etsek. Belki bizimde aynı yolla almamız mümkün olabilir.

    YanıtlaSil
  19. Harvey Nichols normal şişe satışı yapıyor. Ben küçük numuneler şeklinde temin ediyorum parfümleri. Yoksa her birinin şişesini almaya can dayanmaz :)

    YanıtlaSil
  20. Can dayanırda muhtemelen para dayanmaz sanırım :)). Tamam kasdettiğim numune yada saple tedariği zaten. Bazen yorumlarınız gereçkten çokda iddalı, insanda o parfümü deneme hissi uyandırıyor. Niche parfümlerinde fiyatı ortada, denemeden büyük şişe almak yda getirtmek riskli. Bu durumda bizlerinde o numuleri temin etmek (satın almak) gibi bir şansı olursa en azından alır dener beğendiklerimizin temini yoluna gideriz. Bu manada o numuneleri nasıl temin ettiğinizi sormuştum.

    YanıtlaSil
  21. Bu parfum evinin Ambre Precieux modelini ve Annick Goutal Ambre Fetiche i de incelemenizi bekliyoruz. Deneme firsatim olmadi ama en gercekci amber kullanimi konusunda bir hayli savunucusu var bunlarin. Ama tabiki ambre sultan ve ambre russe nin eline su dokemezler gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem Ambre Precieux hem de Ambre Fetiche benimde merak ettiğim parfümler. Eğer ulaşabilirsem tabii ki yazarım.

      Sil