4 Şubat 2012 Cumartesi

Christian Dior – Fahrenheit Absolute (2009)


Christian Dior – Fahrenheit Absolute (2009) Markanın yeni sayılabilecek erkek parfümlerinden.

Sizi küçük bir zaman yolculuğuna çıkarmama ne dersiniz? Evet elimizde bir zaman makinesi yok. Fakat bu bizim 1980’lere gitmemize engel değil tabiki.

1980’li yıllar dünyada büyük değişimlerin yaşandığı, duvarların yıkıldığı ve 2000’leri hazırlayan yıllar olarak kabul edilebilir. Müzikten modaya, sinemadan sosyolojiye, ekonomiden ülke yönetimlerine kadar bir çok alan yeniden şekillendi 1980’lerde.

İki kutuplu dünya ve soğuk savaş, hemen dibimizde yaşanan Çernobil kazası, eşcinsel haklarının batı ülkelerinde hızla kabul görmesi, bilgisayar teknolojisinin gelişmesi, MTV isimli dünyanın bugün bile en popüler müzik kanalının yayınına başlaması, Converse ayakkabılar, Madonna ve Michael Jackson’un adlarını dünyaya duyurması ve daha bir sürü gelişme.

Fakat 1980’lerin sonuna doğru dünyayı sarsan olay kuşkusuz Berlin Duvarı’nın yıkılıp iki Almanya’nın birleşmesiydi. Bu demek oluyordu ki soğuk savaşı ABD öncülüğündeki kapitalist batı dünyasının kazanmasıydı. Bence bugün ülkemizde ve dünyada yaşanan karışıklıkların hepsinin kökeninde bu olay var.

1989 yılında yıkılan Berlin Duvarı’ndan bir sene önce ise yine küçük bir devrim yaşandı diyebiliriz. Christian Dior markası Fahrenheit isimli bir parfüm piyasaya sundu. İlk önce kırmızı şişesi ve tuhaf, benzersiz kokusuyla pek birşeye benzetilemeyen bu parfüm kısa süre içinde dünyanın en bilinen ve en çok satan parfümlerinden oldu. Yaklaşık 24 yıl geçmesine rağmen hala en bilinen erkek parfümlerinden birisi olduğu açık. 2011 yılı itibariyle yazlık, limitli sürümlerini de sayarsak 7 ayrı versiyonu çıkarılmış. Bugün inceleyeceğim 2009 yılında piyasaya sürülen Absolute modeli.

Geçtiğimiz aylarda orjinal Fahenheit’i incelemiş ve koku karekteri olarak kendime hiç yakın bulmamıştım. Ya çok sevilen yada nefret edilen parfümlerden birisi bence. Ben nefret edenler tarafında yerimi almıştım. Bakalım bu yeni versiyonu Absolute nasıl.

Parfümümüz odunsu-çiçeksi-misk olarak sınıflandırılmış. Çok fazla misk hissedilmese de odunsu ve çiçeksi kısmına katılıyorum. İlk sıkıldığında orjinal Fahrenheit kokusu karşıma çıkıyor. O tuhaf çiçeksi ve motor yağı karışımı kokusunu unutmak ne mümkün. Evet Absolute’un başlangıcı Fahrenheit’a çok benziyor. Zaten isminindeki Fahrenheit kısmına mutlaka bir gönderme yapılacaktır. Fakat içimde yine de bir ürperme var. İnşallah eski versiyonuna çok benzemez diyerekten.

Neyseki orta notalarında Absolute, o garip motor yağı kokusundan kurtularak odunsu notaların hakimiyetine giriyor. Bu kısım da oldukça tatlılaşıyor. Bu durum biraz şaşırttı beni. Açıklanan notalarına baktığımda tütsü ve öd ağacı görüyorum. Demek ki bu tatlı odunsu kompozisyonu bu iki nota sağlıyor. Öd ağacı ana akım markalarda çok kullanılan bir nota değil. Daha çok niche parfümlerde karşılaşıyoruz. Burada kullanılması gerçekten ilginç. Orta notalar en sevdiğim kısım. Modern ve tatlı odunsu kokusu gayet başarılı.

Alt notalarına gelindiğinde odunsuların yerini biraz karanlık bir deri alıyor. Daha da ilginci orta notalarındaki tatlılık alt notalarında çok hissedilmiyor. Daha çok yapay, plastiğimsi bir deri diyebilirim. Hemen aklıma Bulgari – Black’deki araba lastiği benzeri deri geldi. Evet biraz benzeselerde Bulgari – Black’deki kadar ilginç ve güzel değil deri kullanımı. Düz bir deri kokusuyla tenden ayrılıyor Fahrenheit Absolute.

Absolute’un geneline baktığımda harika bir parfüm olmadığına karar verdim. Başlangıcını sevmedim, orta notalarını çok sevdim, alt notalarını ise biraz yapay buldum. Yani sırf orta notaları güzel diye alacağımı hiç sanmıyorum.    

Olumlu bulduğum yanı ise büyük abisi Fahrenheit’ın daha modernize edilmiş hali sanki. Absolute kararında eklenmiş tatlılık ile bana orjinal Fahrenheit’tan daha giyilebilir bir izlenim verdi. Absolute versiyonu biraz daha karanlık ve sonbahar-kış kullanımı için daha uygun. Yani ikisi arasında silah zoruyla bir seçim yapacak olsam tercihim kesinlikle Absolute olurdu. Fakat şunu önemle belirteyim ki eğer orjinal Fahrenheit’i seviyorsanız büyük ihtimalle Absolute’u da seveceksiniz. Buradan Fahrenheit severlere duyurmuş olayım. Kokusunu ise Dior’un bir çok parfümünü tasarlamış olan Francois Demachy yaratmış.

Kalıcılığı tenimde gayet iyi. Ertesi güne kadar kolunuzda hissedebiliyorsunuz kokusunu. Farkedilirliği çok yüksek olmadı bende. Normal seviyelerde diyebilirim. 25 yaş ve üzeri arkadaşların kullanımına daha yakın gibi. Sonbahar-kış mevsimi için uygun bir hali var.    

Artıları:
+ Orta notalarındaki tatlı odunsu kısmı gayet güzel.
+ Kalıcılığı fena değil.
+ Fahrenheit severlerin denemesinde fayda var.

Eksileri:
- Başlangıcındaki o klasik Fahrenheit kokusunu yine sevemedim.
- Alt notalarındaki deri oldukça yapay kokuyor.

Koku Güzelliği:10/6   Kalıcılık:10/7   Farkedilirlik:10/6


12 yorum:

  1. motor yağı, tatlı odunsular ve araba lastiği+deri... nefismiş :)

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşlar jean paul gaultier yeni bir erkek parfümü çıkarmış ilgilenenlere duyrulur:))Jean Paul Gaultier Kokorico

    YanıtlaSil
  3. Kokladıktan sonra koşarak lavaboya gittiğim(elimi yıkama isteğinden dolayı) tek parfümdür.Bu kadar kötüsünü sıkmamıştım yani.

    YanıtlaSil
  4. Merak ettim gidip bi deneme olarak bir fıs sıkacağım :)

    YanıtlaSil
  5. EFSANE KOKUDUR KENDİLERİ PARFÜMDEN ANLAMAYAN BAZI İNSANLAR VAR SIKTIĞI GİBİ KOKUYU BEĞENMESİ LAZIM YOKSA HEMEN YOK BU KÖTÜ DER :)KOKUDAN ANLAMAYA KOKU VERMİYCEN

    YanıtlaSil
  6. fahrenheit için benzin ve motor yağı kokuyo diyorsanız; siz parfüm sıkmayı bilmiyorsunuz! Ayarı kaçtığında idrara dönen nice parfüm bilirim, iki fıs yeter fahri abiye, Yoksa benzin de kokar herbişeyde kokar...

    YanıtlaSil
  7. 10-40 castrol dökelim daha iyi diyosun yani. ben fahrenheit ve hermes terre ve hermes voyage kullanıyorum hepside güzel. sanırım sen cocuk kokuları seviyorsun

    YanıtlaSil
  8. absolute christian dior un yaptığı en kötü koku fahrenheit adı altında çıkması efsane fahrenheit e yazık edilmiştir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu beğenmeyen bok koklasın aqqq

      Sil
  9. CD'nin en kötü parfümü tartışmasız Higher'dır. O ne ya öyle?

    YanıtlaSil
  10. Çok sıradan bir koku gibi geldi bana.
    Bu seride denenebilecek tek referans Fahrenheit Aqua bence.

    YanıtlaSil
  11. Arkadaşlar. Her alanda her işte. her etmekte. ilki gerçek orjinaldir çünkü. ona büyük emekler. harcanmistir. Sonraki işler. ucuz fasondur.ucuz.parti malidir.yani şunu demek istiyorum. efsane . Parfüm. fahrenheit. tir.diyerleri .yani fahrenheit. acqua.absolute.vesaire deyildir.onlar abisinin eline su dukemezler. Hekes sevmiyebilir ama.hele dip notasi muhteşem. dir buram buram.yumusak.kokar.insan kendini. Ruzgarli bahar aylarinda .gökyüzündeki bem bayaz parcali bulutlarin üzerinde gibi his.ediyor.anlatmasi zor ama.o bir efsane. belkide benim icin.

    YanıtlaSil