1 Temmuz 2012 Pazar

Givenchy – Insense Ultramarine (1994)



Givenchy – Insense Ultramarine (1994)  Markanın erkek parfümlerinden.

İlkokuldan itibaren eğitim sistemimizin içinde olan cümlelerden birisidir “Üç tarafımız denizlerle çevrili.” Aslında kocaman bir yarım ada olan Anadolu topraklarının belki de eşine az rastlanır şekilde üç ayrı denize kıyısı var. İyi de Türk insanının denizle ilişkisi nasıl?

Orta Asya bozkırlarından geldiği kabul edilen Türkler için deniz kuşkusuz bir muammaydı. Daha doğrusu denizle pek yakın bir ilişkisi olmadı bir türlü ülke insanının. Daha çok “seviyeli bir ilişki” olarak tanımlayabiliriz. Hala bir çok insanımız yüzme bilmez. Hatta öğrenmeyi de önemsemez.

Denizle arası pek de iyi olmayan bir ülkede deniz temalı Insense Ultramarine parfümü neden bu kadar ilgi görüyor anlamak zor. Belki de Givenchy markasının gücünü arkasına alıyor. Ya da kokusu büyük kitlelerin ilgisini çekecek gibi.

Bugün Givenchy’nin şu an üretimde olmayan önemli klasiklerinden Insense’den bir yıl sonra çıkarılan Ultramarine versiyonunu inceleyeceğim. Abisi Insense’in üretimi kısa sürede bitirilmesine rağmen, Ultramarine farklı kokusuyla oldukça başarılı olmuşa benziyor. Markanın çok satan parfümlerinin başında gelirken, geçen yıllar biraz yıldızını söndürmüşe benziyor. Çünkü artık rekabet yoğun. Her yıl yüzlerce yeni parfüm piyasaya sürülüyor. Markalar ise değişime ve trendlere ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bu da sürekli yeni parfüm demek.


Insense Ultramarine fragrantica’da aromatik meyveli olarak sınıflandırılmış. Aslında parfümün şişesinin içindeki sıvının rengi bize çok şey anlatıyor. Açılışı garip ve yapay meyveler ile gerçekleşiyor. Biraz da sabunsuluk hakim. Meyve derken büyük ihtimalle karpuz. Orta notalardan itibaren yabancıların ozonic dedikleri kısım başlıyor. Bu andan itibaren güçlü bir nane hissediyorum. Nane çok doğal olmasa da parfüme ferah hatta soğuk bir hava katıyor. Biraz da baharatlar. Nanenin etkisiyle soğuk, ferah baharatlar diyebilirim. Sonlara doğru ise garip meyvelere misk ve yumuşak odunsu notalar ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor.    

Insense Ultramarine, aynı şişesinin rengi gibi masmavi bir kokuya sahip. Sanki gökyüzüne bakıyorsunuz bu parfümü koklarken. Mavi yolculuğa çıkmışsınız da etrafınız göz alabildiğine Akdeniz gibi. Akuatik-meyveli bir kokuya sahip diyebilirim.


Başlangıcının oldukça yapay olduğunu belirtmem gerek. Onun için ilk kısmını çok sevmedim. Orta notalarda da yapay nane pek ilgi çekici değil. En beğendim yanı son kısım. Birebir aynı olmasalarda içeriğindeki sabunsuluk Azzaro – Chrome’u andırıyor genel itibariyle. Fakat Ultramarine daha yapay ve daha deniz gibi kokuyor. Orta notaları da Versace Pour Homme’a benzettim.

Gerçekten garip bir parfümle karşı karşıyayım. Bir tarafım “fena değilmiş” derken, diğer tarafım “yok artık bu kadar yapay kokan bir parfüm nasıl iyi olabilir” diyor. Sanırım ben ikinci tarafımın sözünü dinleyeceğim. Bir yorumcunun ilginç yaklaşımı kafama takıldı. Acaba Ultramarine, Givenchy tarafından Davidoff’un meşhur parfümü Cool Water’a rakip olarak mı düşünüldü? Muhtemelen evet.


Insense Ultramarine'in, ülkemizde sevilen bir parfüm olduğunu düşünüyorum. Bu kokuyu etraftaki bir çok insanda duyabilirsiniz. Genel olarak ortalama bir parfüm kullanıcısını oldukça memnun edecektir. Fakat işin biraz daha derinine inmeye meraklıysanız, vasat bir ana akım parfüm olarak hatırlamanız muhtemel. Kokusu çok büyük değişim göstermiyor. Başından sonuna kadar benzer bir tarzda ilerliyor.

Tam bir yaz parfümü. Günlük spor kıyafetlerle veya deniz kenarında kullanmaya çok uygun. Rahat ve genç bir havası var. Parfüm kullanmaya yeni başlayan arkadaşlara hitap ediyor sanki. 30 yaşın altındaki erkekler için tavsiye edebilirim.

Artıları:
+ Sonlara doğru ortaya çıkan kokuyu beğendim.
+ Kalıcılığı tenimde çok iyi oldu.

Eksileri:
- Başlangıcı çok yapay ve sabunsu.
- Orta notaları da çok hoşuma gitmedi.
- Tek düze ilerliyor. Çok fazla değişmiyor.
- Kalite hissi vermeyen yapısı.

Koku Güzelliği:10/5

37 yorum:

  1. Nedendir bilmiyorum ama bu parfümü hiç merak etmedim:))

    YanıtlaSil
  2. bildiğin deterjan gibi kokuyor yav..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok kişi senin gibi düşünüyor zaten. Bence de deterjanları hatırlatan bir hali var.

      Sil
  3. Deterjan dediniz de aklıma geldi. Calvin Klein BE deneyen oldu mu bilmiyorum ama DETERJAN kokusunun hası ilan ediyorum kendisini. Burnumu yaklaştırmamla ciğerlerimin yanması bir oldu. Allahtan bir şey yememiştim, yeseydim gerisini siz düşünün... İĞRENÇ bile demeyeceğim. İltifat olur.

    Neyse, Parfüm Merakı bugün Giorgio Armani Eau Homme denedim, valla etkilenmedim desem yalan olur. Bu kokuyu tek bir kelimeyle tanımlarsam o da şu olur: YAKIŞIKLI :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu Modern olmadı şimdi. Bende önümüzdeki haftalarda CK - Be'yi yazmayı düşünüyordum. Hevesim kırıldı şimdi :))

      Armani Eau Pour Homme bir çok kişiye göre Armani'nin en iyi parfümü. Oldukça sağlam bir klasiğe benziyor. Bende yazacağım önümüzdeki günlerde.

      Sil
  4. parfümün farkedilirliği ve açılışı o kadar belirginki, bu kadar popüler olmaması için hiç bir sebep yok. ortalama parfüm kullanıcısı için, parfümün kullanılabilirliğini belirleyen ana faktör kalıcılık ve farkedilirlik olduğuna göre insene'in bu kadar tercih edilir olmasına şaşırmamak gerek.heleki yzın kullanılacak parfüm seçeneği bu kadar kısıtlıyken. bence alanı pişman etmeyecek bir parfüm, heleki 30ml liğib dahi kolayca, uygun fiyatlara bulunabiliyorken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onur güzel bir yerden yaklaşmışsın. Üstüne söylenecek söz yok.

      Ama bir parfümde kalıcılık-fark edilirlik ikinci hatta üçüncü planda olmalı. Koku güzelliği her zaman öne çıkmalı. Ama ülkemizin insanı nedense çıldırmış bir şekilde 3 gün kalıcı parfüm arayıp duruyor.

      Madem bu kadar kalıcılık delisiyiz. O zaman Montale - Black Aoud alıp sıkın. Nükleer bomba gibi parfüm. Ama o kokusuna nasıl tahammül edersiniz bilmiyorum. Ya da sıkın 7-8 fıs YSL - Kouros'u. Etraftaki herkesi bayıltın. Sonra o saldırgan hayvansal kokusu felç etsin sizi :))

      Sil
  5. evet açılış biraz deterjanımsı hatta bana eczane kokusu gibi geldi. ayrıca dip notalarda hafiften tütün kokusu da gelmiyor değil. ama sonuçta bu aşırı sıcaklarda tende parfüm dayanmıyorken gerçekten kalıcı ve farkedilir olmayı başarıyor.

    YanıtlaSil
  6. Bu yaz aldım kullanıyorum, beklentim daha yüksek olduğu için biraz hayal kırıklığı oldu ama pişman değilim. Bence sabunsuluk diğer koku özlerini epey bir bastırıyor ve parfümün farkedilirliğini azaltıyor. Şekeri az ve sabunsu parfümleri sevenler için ideal olabilir.

    Ayrıca parfümdeki bu sabunsuluk yaz mevisiminin en sıcak günlerinde bile insanı tertemiz hissettiyor, hani derlerya mis gibi temiz kokuyor diye işte bu o. Bence bunca yıl boyunca bu kadar çok sevilmesinin nedeni de bu olsa gerek. Tabi hemen ilk sıktığınızda kendini çok sevdirmiyor, bir kaç gün izin istiyor. Büyük çoğunluğa bendeki gibi biraz hayal kırıklığı yaratabilir ama asla da pişmanlık yaşatmaz, bu sebeple 30 ml almak en mantıklısı çünkü zaten sezonluk bir parfüm.

    YanıtlaSil
  7. victor & rolf spicebomb süper bişi off

    YanıtlaSil
  8. Parfüm Merakı, sakın Be'yi koklamak gibi bir hata yapma. Koku duyuna ciddi anlamda zarar verebilir. Benden demesi :)

    YanıtlaSil
  9. Parfüm merakı,bir yazında okuduğumu sanıyorum.Kullandığımız ama bitmeye yakın kokularımızı sana yolladığımız da yorumluyormuşsun.Bu konu hakkında beni bilgilendirir misin?Sana koku göndermek isterim de...

    YanıtlaSil
  10. Hocam kolay gelsin, ben Vakko V De Vakko hakkındaki görüşlerinizi merak ettim,
    birara yazarsanız mutlu edersiniz bizi.

    YanıtlaSil
  11. evet vakko v de vakko

    YanıtlaSil
  12. İnanın bayıldığım bir koku dediğiniz gibi tam bir yaz parfümü bencede orjinalinden daha çok bazı açık parfümlerde inanılmaz bir değişim söz konusu başlardaki deterjan kokusunu hissetmeden ortalama bir kokuyla ilerliyor fakat orjinalinin orta seviyesini inanılmaz güzel buldum.

    YanıtlaSil
  13. Ah siz bir de bunun orjinalini yani İnsense'yi bir deneseniz, bir koklasanız, Givenchy'nin vaktiyle nasıl parfümler yaptığına inanamazdınız. İnsense Ultramarine ne kadar sun'i bir parfümse, Orjinal İnsense, bilakis o kadar doğal. Çiçeksi erkek parfümleri dünyasında tam manasıyla bir başyapıt! Erkek parfümü olarak Amoruage'e bir cevap niteliğinde. İnsense'yi bir denemenizi tavsiye ederim. Has koku, doğal koku nasıl olurmuş görün.

    YanıtlaSil
  14. ben temiz kokmayı sevdiğim için bu parfüm tam cevabı veren parfüm. temiz ve ferah... bir parfümden daha fazlasını arayanlar farklı seçeneklere yönelebilirler...

    YanıtlaSil
  15. Ben sanalpazar adlı siteden givenchy insense aldım. Şişenin altında kabartma yazı falan fakat 35 tl aldığım bu parfum içime kurt düşürdü. Orjinal olduğunu nasıl anlarım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinal olduğunu anlamanın en iyi yolu, parfümü alıp mağazalara götürüp orada orjinali ile test etmek.

      Sil
  16. Ya sen kim oluyorsun da bu parfüme 10 üzerinden 5 veriyorsun :) Eski sevgilim kullanıyordu burnuma kokusu geldi aradım bu site çıktı. Marjinal olayım diye kasmayın rahat olun. Bu koku efsanevidir. Haddinizi bilin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız. Eğer eski sevgiliniz kullanıyorsa mutlaka harika bir parfümdür :)) Bendeki de boş boğazlık işte böyle efsane bir parfüme 5 puan vermek :))

      Sil
    2. Tövbe tövbeee takım tutar gibi parfüm mü tutulur anlamadım.Givenchi nin kurucu ailelerinden misiniz efsane olacağı tek özelliği bu kadar sıradan bir kokunun nasıl bu kadar çok sevilip satması olsa gerek.Parfüm merakı çok bile vermiş bende 4.5 veriyorum.Herkes istediği notu vermekte serbest.Nokta

      Sil
  17. yaklaşık 4 yıldır açık parfumcuden alıp kulladığım ultramarın'ın orjınalını dun bır magazadan aldım ama doldurma parpum daha cok kalıcı ve daha ıyı kokuyo desem yerıdır ya. Orjınalı tenıme sıkıyorum 15 dk sonra yok, tısorte sıkıyorum hıc kalmıyo anlamadım nasıl bır bu bide kalktık 121 tl para verdık. Bu arada bunun orjınal olup olmadığını nasıl anlarım aldığım magazada ''hobi'' izmir karşıyaka şubesi yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yasar, orijinalini alman daha fazla kalıcılık garantisi getirmiyor ki. Eğer sahte olduğunu düşünüyorsan parfümü alıp, Sevil, Tekin Acar gibi mağazalara götür. Orada orijinalini bir koluna sendekini öbür koluna sık. İkisini karşılaştır. Böylece ortaya çıkar.

      Sil
  18. 2-3 litre sıcak suya 1 su bardağı toz deterjanı katın iyice karıştıdıktan sonra t shirt ünüzü atıp çıkarın biraz kuruduktan sonra alın size bu kokunun aynısı çok karaktersiz sıradan bir koku bide yüksek fiyatı yokmu pes valla

    YanıtlaSil
  19. Birtek benim başıma mı geliyor bilmiyorum ama yazın doğru düzgün parfüm bulmakta oldukça sıkıntı çekiyorum kış olduğu zaman ise oldukça fazla seçeneğim oluyor halbuki yazın parfüm kullanmayı daha çok seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sen hermer sur le nil denememişsın daha :-)

      Sil
    2. Hermes sur le nilin açılışı bende çok büyük bir şok yaşattı.Nasıl sentetik moleküller bu kadar iyi harmanlanıp doğal ,capcanlı, dinamik bir koku elde etmişler.Çoğu parfümde açılıştaki o keskin ve rahatsız eden alkol kokusundan eser yoktu.Sonra 1 -2 saat sonra tenimde bulaşık suyu gibi kokmaya başladı.Dedimki inşallah tester bozuktur.Bu yaz yine denemeyi düşünüyorum o yüzden

      Sil
    3. Koku benzetmen dogru. Çogu kişi benzetixor. Bana bile dediler.

      Sil
  20. Bu parfüm temizlik hissi verdiği için hoşuma gidiyor hocam. Ama aklıma takılan nokta, sizce parfüm erkeksi mi? Unisex falan diyenler görüyorum. Koku bana güzel geldi ama dışarıdan da koklanıldığında da erkeksi bir imajı olması önemli benim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Ultramarine çok erkeksi bir parfüm değil. Kadınlar da kullanabilir.

      Sil
  21. Yıllardır kullanıyorum. Yıllarca da kullanmaya devam ederim. başı ortası sonu hiç önemli değil.. inanılmaz bir temizlik ve ferahlık hissi veriyor parfum. Bu arada belirtmeden geçemiycem. 10 kadından 8i bu kouyu beğeniyor, o 8'in 4ü tekrar tekrar koklamak bile istiyor. 9/10 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zomba sen bu parfümü öneriyosun yani açıkça sorayım ben kullandığım parfümü etrafımdakiler sorsun yanlarından geçtiğimde farketsinler istiyorum kısaca egomu tatmin etmek istiyorum insense ultramarine bu konuda yeterli olur mu ?

      Sil
  22. Ralph Lauren Polo Blue ve Sport, Givency Intense Ultramarine, Jil Sander Sun Men, Gucci by Gucci Sport, Versace Pour Homme gibi öncelikli olarak bahar ve yaz ayları için kullanacağım bir koku arıyorum. Bunların içlerinden ya da bunları boşver "şu" parfüm daha iyi olur diyebileceğiniz bir öneride bulunabilir misiniz? Yaşım 24 açık tenliyim.

    YanıtlaSil
  23. Tek kelimeyle harika bi parfüm , kız olmama rağmen bileklerim icin kullanıyorum :)

    YanıtlaSil