14 Temmuz 2012 Cumartesi

Paco Rabanne – Black XS (2005)



Paco Rabanne – Black XS (2005)  Markanın popüler erkek parfümü.

Kabul etmeliyiz ki her çıkardığı parfüm ile ortalığın epey tozunu atıyor Paco Rabanne markası. İlk parfümü Calandre’yi 1969 yılında çıkarmasına rağmen, geçen yıllar içinde önemli başarılara imza atmış gibi görünüyor. İlk erkek parfümünü 1973 yılında piyasaya çıkaran marka, Paco Rabanne Pour Homme’u klasik erkek parfümleri sınıfına sokmayı başarmış gibi. Sonrasında 1993 yılındaki XS Pour Homme ile bir kez daha ismini duyurmayı başardı. 1999 yılında çıkardığı Ultraviolet ile kendisini parfüm dünyasına unutturmayacağının sinyalini vermişti. Fakat asıl bomba 2008 yılında külçe altını şişe tasarımı ile 1 Million olmuştu. Markanın sanırım hala en popüler ve en rağbet gören parfümü dersek sanırım yanılmış olmayız. 

Başarılı parfümü 1 Million’dan sadece üç yıl önce, XS Pour Homme’un başarısının ardından, aynı şişe tasarımı ile Black XS geldi. Fakat farkı şişesinin ismine uygun olarak siyah olmasıydı. Tabiki kokusu da bir hayli faklıydı.

Artık çok büyük boyutlara ulaşmış parfüm endüstrisinin başarılı sayılabilecek oyuncularından birisi Paco Rabanne. Evet belki parfümleri harika, rafine ve sanat eseri değiller. Ama ilginç şekilde bir çok kişinin sevebileceği, popüler olma ihtimali fazla parfümler yapmakta usta olduklarını düşünmeye başlıyorum yavaş yavaş. Amaç çok satan parfümler ise Paco Rabanne bu işi çok iyi yapıyor.


Black XS’de yine ilk çıktığından itibaren yoğun talep gören ve geniş kitleler tarafından sevilen parfümlerden birisi. Geçmiş yıllarda defalarca denediğim Black XS’e artık detaylı bir bakış atmanın sanırım zamanı geldi.

Parfümümüz odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış. İlk sıkıldığında keskin bir turunçgil sizi karşılıyor. Sanki azıcık da limon var. Ortalama bir başlangıca sahip. Daha sonrasında orta notalara geçiliyor. Burada artık turunçgiller etkisini kaybediyor. Onun yerini ise tatlı meyveler alıyor. Bu kısım neredeyse şekerli denilebilecek gibi tatlı. Biraz da tatlı baharatlar. Fakat meyveler çok baskın. Bu arada meyve derken aldığım koku bariz çilek. Fakat karanlık, yapay ve biraz plastiğimsi. Black XS’in tahminime göre en sevilen tarafı orta notalardaki bu tatlı çilek olmalı. Sonlarda da tatlı, yapay çileğe biraz yapay misk ve odunsu notalar ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor.


Şimdi efenim, Black XS lafın kısası tam bir meyveli parfüm. Hiç lamı cimi yok. Ana oyuncu yapay, plastiğimsi, karanlık sayılabilecek çilek. Fakat resmi olarak açıklanan notalarında çilek görünmüyor. Diğer kokular ise yan rollerde diyebilirim.

Bu parfümün erkeklerin bu kadar ilgisini çekmesinin nedenlerinden birisi erkeksi sayılabilecek karanlık çilek teması olduğunu düşünüyorum. Çünkü çilek-kiraz-vişne gibi kırmızı meyve kokuları genellikle kadın parfümlerinde kullanılıyor. Bu tür erkek parfümüne çok rastlamadım. Hatta kadınların da Black XS’i bu kadar beğenmelerinin sebebi yine çilek olabilir.


İyi de kokusu güzel mi derseniz cevap benim açımdan çok açık: Değil. Öncelikle orta notalardan itibaren çok yapay kokuyor. Hatta plastiğimsi. Bu hiç sevmediğim bir şey parfümlerde. Tatlı bir çilek kokusu kulağa hoş geliyor olabilir. Çok ilginç bir fikir de olabilir. Ama bu parfümdeki gibi olmamalı bence. Daha özen gösterilseymiş keşke. Bana kokusu nedense çilekli sakızları hatırlatıyor.

Evet Black Xs çok satan bir parfüm. Ortalama parfüm kullanıcısı için güzel de bir seçenek olabilir. Ama düşük kalite hissi, orta notalardan itibaren neredeyse hiç değişmeyen tek düze kokusu, plastiğimsi yapaylık beni bu parfümden soğutmak için yeterli olmuş durumda. Üzgünüm Black XS sevenler. Sizinle aynı görüşte değilim. Zaten markanın yeni yıldızı 1 Million’dan sonra biraz ikinci plana itilmiş gibi bir hali var.


Günlük rahat kıyafetlerle yada gece kulüplerinde genç erkek arkadaşların kullanması için tasarlanmış sanki. Bence yaş sınırı 15-25 arası olmalı. Daha üst yaş grubundaki arkadaşlar için çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Bazı kullanıcılar ise kadınsı bulmuşlar kokusunu. Ben o kadar yoğun bir kadınsılık hissetmedim. Fakat neredeyse unisex kullanıma yakın diyebilirim. Yani bu parfümü bir kadın kullansa da sırıtacağını sanmam.

Parfümü bir çok ana akım marka için çalışmış Olivier Cresp tasarlamış. Parfüm yorumcusu Luca Turin ise Black XS’e beş üzerinden sadece bir yıldız vererek çok kötü bulmuş. İlkbahar-yaz ayları için daha uygun sanki.

Not: Bu parfümün bana ulaşmasını sağlayan www.siparis.im sitesinin çalışanlarına ve Levent beye teşekkürü borç bilirim.

Artıları:
+ Genel olarak herkesin beğenebileceği kokusu.
+ Karşı cinsten güzel iltifatlar alma ihtimaliniz yüksek.

Eksileri:
- Plastiğimsi yapaylığına tahammül etmek zor.
- Kalite hissiyatı vermeyen kokusu.
- Çok fazla düz çizgide ilerliyor kokusu. Neredeyse hiç değişmiyor.

Koku Güzelliği:10/4.5

43 yorum:

  1. Galiba plastiğimsi kokan en güzel parfümlerden biri armani he.

    YanıtlaSil
  2. emporio armaniye yapaylıkta rakip olacak belki bi bvlgari black çıkar şu an he'yi kullanıyorum seve seve:)

    YanıtlaSil
  3. Hem Emporio Armani He hem de Bulgari - Black bence çok güzel parfümler. Keşke her yapay kokan parfüm onlar kadar başarılı olsa.

    YanıtlaSil
  4. alışveriş yaptığınız siteyi tavsiye ediyorsunuz doğru anladıysam? sanırım sorunsuz alışveriş yapabiliriz bizlerde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım karşılıklı fayda sağlanmış bir takas olmuş, sponsorluk gibi :) yorum ve puanlamayı da başarılı buldum bu arada

      Sil
    2. onur, parfüm merakı blogunda alışveriş sitelerinin reklamlarını yapmaktan özenle uzak duruyorum. Hatta bu konuda bazı internet sitelerinden bana teklifler olmasına rağmen..

      Fakat siparis.im sitesinin çok pozitif ve karşısındaki insanı dinlemeye önem veren bir yetkilisi olan Levent bey, benim bu konuda küçük bir esneklik yapmamı sağladı. Sitelerindeki bazı teknik aksaklıkları da benim tavsiyelerim doğrultusunda hemen düzelttiler.

      Anladığım kadarıyla direkt ithalatçı firmalar ile çalışıyorlar. Yani parfümlerinin orijinal oldukları aşikar. Zaten Creed gibi bir markayı bile sattıklarına göre güvenilmeyecek bir site olduğunu söylemek yanlış olur.

      Sil
  5. black xs denedim fakat beğenmedim dediğiniz gibi tatlımsı kokuyor joop homme gibi plastiğimsi,aslına bakarsanız jooptan da hiç bir şey anlamadım.

    YanıtlaSil
  6. Parfüm merakı kenzo power tavsiye edermisin yani büyük boy alacak kadar başarılı buldunmu gerçi puanın 7 ama fena puanda değil:)) Ben fena bulmadım 60 ml lik olanı alıyımmı almıyımmı kararsız kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan 2-3 defa denediysen ve beğendiysen tabiki alabilirsin. Sonuçta parfümü sen kullanacaksın. Senin sevmen daha önemli.

      Bence Power'ı beğendiysen benzer olarak Vera Wang For Men'e de bir bakıver. Epey hoşuma gitmişti.

      Sil
  7. Vera Wang de bi bakiyim teşekkür ederim bu arada zara nın parfümleri hakkında ne düşünüyorsun bugün mağazasını gezdim baya parfümleri var:)) bi kaç tanesine baktım traş losyonu gibi geldi senin deneyip beğendiğin bir modeli varmı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zara'nın parfümlerini denemiştim. Ama pek ilginç gelmemişlerdi.

      Bir tek Zara Man olması lazım ondan iki şişe kullanmıştım zamanında. Kalıcılığı az, yapay ve düz çizgide ilerleyen bir hal vardı. Çok başarılı değildi diyebilirim.

      Sil
  8. Parfüm MErakı, Costume National 21 denedin mi? Harika bir koku.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki denemedim. Ama dediğin gibi güzel yorumlar yapılıyor 21 hakkında. Denemek isterdim.

      Sil
  9. Öncelikle black xs i incelediğiniz için teşekkür ederim sorup duruyordum :)
    Sorum Şu:
    Piyasada çakması pek bulunamayacak veya herkesin rağbet göstermediği ve maksimum pahalı olmayan (50-130 tl arası) bir parfüm veya birkaç parfüm söyler misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğim kriterlerin hepsinin bir arada bulunması pek mümkün olmayabilir. Çünkü popüler parfümlerin hemen sahteleri yapılıyor. Herkesin rağbet göstermediği parfümleri de bulamayabilirsin Türkiye'de.

      Bence şunlara bir bakıver:

      Burberry - London For Men
      Caron - The Third Men
      Caron - L'Anarchiste
      Calvin Klein - Obsession For Men
      Michael Kors - Michael For Men
      Vera Wang For Men
      Boucheron - Jaipur Homme
      Bulgari - Black
      John Varvatos
      Prada - Amber Pour Homme
      Ralph Lauren - Polo

      sanırım bu kadar öneri yeterli olur :))

      Sil
  10. Caron - The Third Men ülkemizde varmı... sanırım L'Anarchiste v jaipur da yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gittigidiyor.com'daki bir satıcıda hem The Third Man hem de L'Anarchiste var görünüyor.

      Jaipur Homme ise ne yazık ki ülkemizde bulunmuyor. Keşke olsa da insanlar değerini anlasalar.

      Sil
    2. gitti gidiyordaki parfümlerin pek orjinal olduğunu sanmıyorum,varsada cok azdır dıkkatlı olmak lazım

      Sil
  11. cok derın bır burnum yok ama black xs cok ıyı bır parfumdur.sıktıgım zaman cevremden ıyı tepkıler aldıgım ender parfumlerden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caron The Third Man gibi çok az kişinin bildiği parfümlerin sahteleri yapılmaz. Sahteciler daha çok popüler kokular ile uğraşırlar. Ki böylece daha fazla parfüm satabilsinler.

      gittigidiyor.com'daki satıcıların karnelerini iyi incelemek lazım. Fiyatları da normal seviyelerde olmalı. Yoksa 40-50 liraya orjinal parfüm zor. Zaten biraz dikkatli birisi hangi satıcı sahte satıyor anlar.

      Sil
  12. Parfüm almadan önce fiyat alnız.
    Uygun fiyatlara orjinal parfümler almak istiyorsanız lütfen ekleyin parfumdemoda@hotmail.com 30 TL ila 70 TL arası alacağınız parfümler genelde sahte parfümlerdir.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Cok yeni bir bayan okuyucunuzum. Yorumlariniz ve kullandiginiz dil, herbir parfume kisilik katmaniz cok etkileyici, tesekkurler.

    Ben uzun zamandir paco robanne xs black kullaniyorum, biraz maskulen bir yapim oldugu icin bu parfum bana cok uydu, cunku yazinizda da ilettiginiz gbi black in kadinsi bir tarafi da var.
    Bana onerebileceginiz bu tip kadinsi notalar barindiran baska bir parfum olabilir mi? Erkek kokularini cogunlukla daha fazla sevmeme ragmen, erkeksi tarafi ilk algilandiginda baskin cikanlari pek tercih etmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cereniQUE,

      Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bloguma katkılarınızı beklerim.

      Black XS kullanan bir kadına daha önce rastlamamıştım. Siz ilk oldunuz. Çünkü kadınlar daha çok feminen erkek kokularını seviyorlar. Bence Black XS o kadar da feminen değil.

      Bu anlamda size kadınların sevdiği ve kullandığı erkek parfümlerinden bir kaç tane söyleyebilirim:

      Christian Dior - Dior Homme
      Christian Dior - Dior Homme Intense
      Kenzo - Power
      Rochas Men
      Guerlain - L'Instant de Guerlain Pour Homme
      Tom Ford - Tobacco Vanille
      Bulgari - Black (Tavsiye ederim)
      Emporio Armani - He
      John Varvatos

      Sil
  14. 212 sexy men mi?bu mu?sizce hangisini almalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 212 Sexy Men'i denemediğim için bir yorum yapmam doğru olmaz.

      Sil
  15. Paco Rabanne Black XS L' EXCES versiyonunu denedin mi sevgili PARFÜM MERAKI? evetse nasıldır B.XS den farklımı kokuyor?puanlaman ne olur?sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar;

    Paco Rabanne kokusuna bayıldım. Şirketten bir arkadaşım kullanıyor. http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/paco-rabanne-paco-100ml-edt-erkek-parfumu-52883082

    kutusu bu şekilde. Fakat aynısından bulamıyorum. Bu parfüm şuan hangi black mi yoksa one million la mı eş değer? Yardımcı olabilir misinizz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Adresini verdiğiniz resimdeki parfüm Paco Rabanne'nin 1995 yılında çıkardığı "Paco" isimli apayrı bir koku. Ne Black XS ile ne de One Million ile ilgisi yok.

      Fakat sanırım üretimi sonlandırılmış. Çünkü çok fazla gözüme çarpmadı. Bulamamanız normal bu durumda. İnternetten araştırın. Belki kıyıda köşede bir sitenin stoklarında vardır.

      Sil

    2. Eşi yurt dışından almış.
      Demekki kıyıda köşede kalanlardan biriydi:)
      Teşekkürler.

      Sil
  17. herhalde saka yapiliyor ilkbahar yaz parfumu denilerek ya da gece klubu vs. ya bu parfumu frankfurttan aldim 'orjinal elbette' tam bir kis parfumu sekerli ve agir, sonbahar ve kis parfumu bu. gece kluplerinde disari atarlar sizi zaten ortalik sicak millet yorulmus bitmis, bir de bu parfumun sicakligi pek te etkili olmaz. yazdan kalma sonbahar aksamlarinda bile kullanilmaz bu parfum.

    YanıtlaSil
  18. severek kullandığım parfümümü üzmüşsünüz :) şeker içerikli kokuları kesinlikle sevmiyorum fakat bunda beni ele geçiren şeyin ne olduğunu çözemedim. yo yo karanlık erkeksi çilek falan değil.. lanet olsun başka bi' şey :) bloğunuz nefis. bi' ekşi yazarı olarak parfüm merakımıza saygılar ve selamlar... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfüm Merakı'ndan da ekşi sözlüğe selamlar :))

      Sil
  19. Blogunuzu sürekli takip ediyorum açıklamalar için ne kadar teşekkür etsem azdır.
    Benim bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız çok sevinirim.
    Yaşadığım alan ilçe olduğu için orjinal parfüm satan yer yok o yüzden internetten alıyorum mecburen denemeden yorumlara bakarak almak zorundayım. Kışlık bir parfüm arıyorum. Paco Rabanne Black Xs ve Paco Rabanne One Million arasında kaldım.
    Bu 2 parfüm arasında karşılaştırma yaparsak hangisi daha iyi sizce ?
    Beyaz tenli 20 yaşındayım. Bizim burada kullananlar yok hiç bir parfümde pişti olmam :) Kalıcılık, Koku güzelliği, fark edilebilirlik (çekicilik) açısından hangisi daha uygundur ? Ben koklamadan aldım şuana kadar bir çok parfümü gio full for life , code gibi parfümleri denedim gayet güzel kokuyorlar. Gerçi gio sıktı beni artık çok sık kullanmamdan sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında blog üzerinden parfüm tavsiyesi vermiyorum. Ama madem parfümlere ulaşması zor bir yerde yaşıyorsun o zaman 1 Million her açıdan çok daha güzel bir parfüm bence. Black XS'i bir türlü sevemedim.

      Sil
    2. Öneriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Black xs afrodizyak çıkmış. Bal, tarçın, çikolata, deri ve safran. Ilginc. Xs sevmem ama bu temalar dene beni diyor. Göz bebeği büyütmek isteyenlere duyurulur :-)

      Sil
  20. merhabalar büyük bi hevesle bu parfümü aldım birazcıkta beğendim. Sizlerin bu yorumunu okuyunca özellikle parfümleri gündelik olarak kullanan ben bu markayı aldığım için içime karamsarlık çöktü(az para vermedim çünkü)

    Varmı bu meçzuba tavsiyeniz,Sayın blog yazarı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Black XS'i beğendiyseniz kimsenin ne dediğini ciddiye almayın. Bol bol kullanın. Önemli olan sizin beğenmeniz. Çünkü kullanacak olan sizsiniz.

      Zaten parfümü almışsınız. Artık geriye dönüş mümkün görünmüyor. Güzel günlerde kullanın parfümünüzü :)

      Sil
  21. İşin kötü yanı tamda içim sinerek almadım,birazcıkta satıcı bayanın cazibesine kapıldım,,birde Disell denemiştim eve geldim inanın dizeli koklamaya doyamadım.Neden bu yargıya orada kapılmadım kendime kızdım doğrusu.Dediğiniz gibi artık dönüş yok mağaza kullanılmış parfümü geri almaz umarım ilerleyen süreçte memnun kalırım Black Xs den.

    YanıtlaSil
  22. Plastiğimsilik Joop Homme'da ki gibi uçlarda olmasa da oldukça rahatsız edici bir halde.

    YanıtlaSil
  23. merhabalar kolay gelsin. sizce xs yazın kullanılabilicek bi parfüm mü?

    YanıtlaSil