9 Temmuz 2012 Pazartesi

Robert Piguet – Fracas (1947)



Robert Piguet – Fracas (1947)  Markanın klasikler arasındaki yerini almış kadın parfümü.

Evet kabul ediyorum. Ağırlıklı olarak erkek parfümlerinden bahsediyorum. Onları anlatıyorum. Ya da onlarla ilgili düşüncelerimi yazıyorum. Zaman zaman da hem erkeklerin hem de kadınların kullanabileceği unisex parfümlere yer veriyorum. Yani kadın okuyuculara da uzak durmuş olmuyorum diyebilirim. Ama yeter mi? Bir kadın için asla yetmez…

O zaman bugün biraz kadın parfümlerinden konuşalım ki başımızın tacı hanımlar bize sitem etmesinler. Aklıma kadın parfümü deyince nedense hep önemli klasikler geliyor. Mesela Chanel – No.5, Chance, Coco, Yves Saint Laurent – Opium, Nu, Y, Guerlain – Mitsouko, L’Heure Bleue, Samsara, Shalimar, Christian Dior – Miss Dior, Poison, Diorella, Caron – Tabac Blond, Donna Karan – Black Cashmere, Lanvin – Arpege, Gucci – Envy, Rush ve ismini sayamadığım diğerleri.

                                                    Guerlain'in önemli klasiklerinden L'Heure Bleue.

Bu parfümleri kadınların böylesine arzulamasına ne sebep oluyor acaba? Her ne kadar koku karakterleri farklı olsa da, bu kokuların kadınlar üzerinde cezbedici bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Yoksa on yıllar boyunca en çok satılan ve kullanılan parfümler olmalarının nasıl bir açıklaması olabilir ki?

Peki bir kadın neden parfüm kullanır? Fiziksel olarak erkeklerden çok daha estetik varlıklar olan kadınlar acaba hep daha fazlasına sahip olma iç güdüsü ile mi hareket ediyor. Daha iyi iş, daha iyi eş, daha rahat bir hayat, daha arzulanan ve beğenilen bir kadın olmak mı bütün mesele? Kadın olmadığım için bu sorulara doğru yanıtlar veremeyeceğim çok açık.

Kadınlar neden parfüm kullanır sorusuna cevap belki de her kadın için farklı olacaktır. Kimisi dikkat çekmek isterken, kimisi seksi olmak isteyecektir. Kimisi fazla ilgi odağı olmadan güzel kokmak isterken, kimi kadın kendi ruhunu tatmin etmek isteyecektir. Oysa ki insan ruhu doymak bilmez bir kara delik gibi.


Yüzyıllardan beri kadın parfümlerinin amaçlarından birisi karşı cinsi cezbetmek diyebiliriz belki de. Peki bu etki nasıl verilecek? Cevabı uzun yıllar önce verilmiş. Çiçekler ile.

Kadın parfümlerinde en çok kullanılan çiçekler hangisi desek sanırım gül, yasemin, menekşe yada leylak biraz daha öne çıkar. Bir de çok fazla kullanılmayan ama bolca hayranı olunan çiçek kokuları var. Mesela sümbülteber. İngilizcesi tuberose olan sümbülteber temalı parfümler kadınlar tarafından oldukça ilgi görüyor. Bu çiçeğin kokusunu etkileyici buluyorlar anladığım kadarıyla. Sanırım Robert Piquet’in Fracas isimli parfümünü kadınlar bunun için çok seviyorlar.

Yukarıda saydığım kadın parfüm klasiklerinin arasına bir ismi daha eklemek gerekir sanırım. Çünkü şöhreti büyük bir parfüm ile karşı karşıyayız. İlk olarak 1947 yılında çıkarılan Fracas, 1996 yılında formülasyonu biraz değiştirilip yeniden sevenlerine kavuşturulmuş Robert Piguet moda evi tarafından. Ağırlıklı olarak sümbülteber teması üzerine inşa edilmiş Fracas. Yani bol bol çiçeklerin hakim olduğu bir kokuya sahip.


Fracas çiçeksi olarak sınıflandırılmış. Gayet yerinde bu tanımlama. Zaten ilk anlardan itibaren çiçeklerin etkisini hissediyorsunuz. Başlangıcında çok yoğun, doğal ve pürüzsüz bir sabunsu kokuya çiçekler eşlik ediyor. Bu tür kokular bana hep banyo sabunlarını hatırlatıyor. Açılışını sevdiğimi söyleyemem. Orta notalarında da çok büyük değişim göstermiyor. Sabunsuluk biraz azalırken, çiçekler öne çıkmaya çalışıyor. Muhtemelen sümbülteber. Fakat bence hala sabunsu his ön planda. Son kısımda ise İlginç bir hayvansı misk ekleniyor çiçeklere. Böylesine saf ve masum bir parfümde hayvansallık neden vurgulanmış pek anlayamadım. Yani özetle: Sabunsu çiçekler, beyaz çiçekler, ve misk.

Fracas’ın başarılı bulduğum yanlarından bahsedeyim biraz. Öncelikle çok temiz ve net bir kokusu var. Gerçek bir parfüm kokladığınızı hissettiriyor size. Yani “parfüm gibi parfüm” desek sanırım doğru olur. Dolu dolu bir yapısı var. Eğer banyo sabunlarının kokusunu nasıl bir parfüme böylesine rafine şekilde verebilir diye bir yarışma açılsa Fracas’ın şansı yüksek. Yine çiçekler de çok temiz ve net. Yapaylığın yanından bile geçmiyor kokusu. Yani kalite hissiyatı yüksek.


Kadınların genelde çiçek kokulu parfümleri tercih ettiklerini göz önüne alırsak Fracas bir kadının tüm çiçeksi koku ihtiyacına cevap verebilecek gibi. Yabancıların “Beyaz Çiçekler” dediği gibi kokuyor. Biraz da beğenmediğim yanlarını anlatayım madem.

Fracas’ın, başlangıcındaki ve sonrasındaki sabunsuluk hiç bana göre değil. Burada sümbülteber çiçeğinin kokusunun da böyle kokmasında etkisi var kuşkusuz. Ama yine de benim için fazla çiçeksi, fazla kadınsı ve fazla sabunsu. Diğer konu ise çok düz bir çizgide ilerliyor. Sonları dışında neredeyse hiç değişmiyor. Yani uzun süreli kullanımlarda sıkıcı olabilir gibi bir izlenim oluştu bende.


Fracas’ın kokusu Frederic Malle’nin Carnal Flower’ına çok benziyor. Tamam ikisi de sümbülteber temasına sahip. Elbet bir benzerlik olacaktır diyebilirsiniz. Ama sanki iki kardeş gibiler. Fakat bence Carnal Flower daha giyilebilir ve ilginç.

Fracas için kimi yorumcular “Diva Parfümü” demişler. Valla ne güzel anlatmışlar olayı. Sahneye çıkmadan önce kendisini iyi hissetmek isteyen orta yaşlı kadın sanatçılar kullansalar hiç şaşırmam. Ya da ünlü sosyetiklerimizin “cemiyet” buluşmalarındaki bol estetikli sarışın hanımlara yakışabilir. Yaşı 35 ve üzerindeki kadınlar için daha uygun gibi duruyor Fracas. Genç kız kokusu olduğunu sanmıyorum.


Parfüm yorumcusu Luca Turin, Fracas’a beş üzerinden beş yıldız vererek bol bol övmüş. Luca Turin çok az parfüme en yüksek notu olan beş yıldız vermiş şimdiye kadar. Geoffrey Beene – Grey Flannel’a da beş yıldız vermişti Turin. Zaten Fracas’ın açılışındaki koku ile Grey Flannel’in başlangıcı sanki birbirine benziyor. Bu anlamda Luca Turin kendi içinde tutarlı olduğunu kanıtlamış oluyor bir anlamda. Her ne kadar onun düşüncelerine yer yer katılmasamda.

Koku kalitesine beş yıldız veririm Fracas’ın. Ama koku güzelliğine o kadar yüksek bir not vereceğimi sanmıyorum. Ne kadar doğrudur bilemem ama Fracas’ı kullanan ünlüler arasında Madonna, Kim Basinger, Martha Stewart, Carolina Herrera, Stella Tennant, Morgan Fairchild, Courtney Love da varmış. Ayrıca 2006 yılında FIFI tarafından “Onur Ödülüne” layık görülmüş.

                           Ülkemizde de şovu yayınlanan ünlü programcı Martha Stewart'ın elindeki Fracas'mış.

Fracas’ı ilk olarak 1947 yılında Germaine Callier tasarlamış. 1996 versiyonunu ise Pierre Negrin tasarlamış. İlk bahar-yaz kullanımına daha yakın gibi duruyor. EDP olması kalıcılığına oldukça olumlu etki yapmış.

Artıları:
+ Yüksek kalitesi ilgi çekici.
+ Pürüzsüz ve net kokusu size gerçek bir parfüm kokladığınızı hissettiriyor.

Eksileri:
- Benim için fazla çiçeksi ve sabunsu.
- Çok düz çizgide ilerliyor. Neredeyse hiç değişmiyor kokusu.

Koku Güzelliği:10/6

21 yorum:

  1. Bir de Givenchy Hot Couture deneyin. Arkadaşım bir sarıldı, üstüme sindi resmen. O nasıl bir kokudur öyle yarabbi.

    YanıtlaSil
  2. Parfüm merakı bayan parfümünü kullanınca kendini nasıl hissediyorsun erkek parfümündeki aldığın keyfi bayan parfümünü kullanınca aynı derece hissedebiliyormusun bence bayan parfümünü bayanların üzerinde hissetmek daha hoş gibime geliyo:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan aslında uzun uzun anlatılabilecek bir şey sorduğun. Hatta bir incelemede yazmak istiyorum kadın-erkek parfümü ayrımını.

      Şimdi bazı kadın parfümleri var ki erkeklerde kullanabilir. Sırıtmaz üzerinizde. Ama bazı kadın parfümleri var ki bir erkeğe kesinlikle olmaz. O tam bir kadın parfümüdür.

      Fracas'da tam bir kadın parfümü. Bir erkek olarak kadın parfümü kullanmam gibi kısıtlamalarım yok. Bir kadın parfümü aklımı başından alırsa tabiki kullanırım.

      Thierry Mugler'in ünlü Angel isimli kadın parfümünü kullanan çok sayıda erkek olduğunu okuyorum. Aynı şekilde Dior Homme, Givenchy Pi ve Rochas Men gibi erkek parfümlerini kullanan kadınlar var.

      Sil
  3. hocam birde bulabileceğimiz parfümleri paylassan güzel olcak ta neyse..

    YanıtlaSil
  4. Fraca'nın bir numunesi bended e var ve en kısa zamanda yorumlamak istiyorum. Cesur bi koku Fraca ve akılda kalıcı. Bu kokuyu kullanmak bir tarz bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yaz Monsieur. Bir de senden okuyalım :))

      Ama bana Carnal Flower'a çok yakın geldi. Biraz tek düze. Kalite hissiyatı çok yüksek.

      Bence tam bir kadın parfümü. Erkek için biraz zorlama olur diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Yok bende kullanamam Fraca'yı zati ama anneme almayı çok isterim bir gün ama Carnal Flower benim baş tacım ömrüm boyunca onu kullanabilirim.

    ilk kokladığımda lineer bir duygu uyandırdı fraca bende ama gittikçe daha çok sever oldum. sümbülün acı havası bu parfümde oldukça hakim olduğu için cesur bir koku fraca. sümbülün dominant hali. hatta bundan daha cesur olan Tuberose Criminal'i denemeni isterim gerçekten şahane. Carnal flower ise daha giyilebilir ki zaten sümbülün acı havasından sıyırmak için çok farklı teknolojiler kullanmışlar ve buda Ropion'un 2 yılını almış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte iki sümbülteber efsanesini denedikten sonra (Carnal Flower ve Fracas) pek sevemediğimi anlıyorum bu kokuyu. Onun için de Tuberose Criminal'i pek deneyesim yok. Serge Lutens yapsa bile :))

      Sil
  6. Fraca'nin ciceklerden yapilmis bir zehir oldugunu dusunuyorum...

    YanıtlaSil
  7. Keşke iPad de şöyle parmağımızı parfüm resminin üzerinde gezdirip koklayabilecegimiz bir özellik olsaydı ;)) Sadece tek duyu organimizla secebilecegimiz ürünü bu derece güzel tanimlayabilmenin yetenekten başka açıklaması yok benim nazarımda;)
    Mailde önerdiğiniz parfümlere hala bakma fırsatım olmadı ama ilgi ve alakaniza sonsuz teşekkürler
    Evren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki önümüzdeki yıllarda İ Pad ve diğer mobil cihazlara koku özelliği eklenir. Neden olmasın :))

      Sil
  8. Rp casbah ve ud özellikle casbah çok iyi parfüm merakı kesin yorum bekliyorum sizden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege kalbin temiz sanırım. Sıradaki incelemem Robert Piquet - Visa olacak. Fakat bahsettiğin iki parfüm de yok ne yazık ki. Başka parfümleri mevcut Piquet'in elimde. Hepsini yavaş yavaş yazacağım.

      Sil
    2. Şu lumiere noire'yide incele artık :D

      Sil
  9. Parfüm merakı nasıl gidiyor visada son durum ne ?

    YanıtlaSil
  10. Casbah ve bois noir şu an iki ayri bileğimde. Ve resmen casbah burnuma yapıştı. Noiri ezdi adeta. Daha açılıştaki biber enfes kullanılmış casbahta. Kalitesini belli ediyor. Satın alip denediğim ve numunelerden denediğim en güzel rp diyebilirim banditten sonra.

    YanıtlaSil
  11. bir süredir bende deniyorum farcas ı aman allahım ne bu koku böyle. şu ana kadar kullanıp ta kendime çoook çok uzak hissettiğim nadir kokulardan birisi. 5 ml lik decantı bile bitirebileceğimi sanmıyorum. raşit beyin dediğine kesinlikle katılıyorum baştan sona banyo sabunu kokuyor. parfümde sabunsuluk efsanesi bu. ama hiç tarzım değil.
    ama ben sizin aksinize bu kokunun feminenlik içerdiğini düşünmüyorum. hatta bayan parfümü altında sunulan kokularda ünisex kullanımına en uygun parfüm bile olabilir bence.
    ama tek istediğim bu kokuyu çevremdeki birilerinin kullanmaması:))).

    YanıtlaSil
  12. bu yazınızı yeni gördüm önce ki sorum yanıtlanmış oldu :)

    YanıtlaSil
  13. Ben sabunsu kokularin hayrani olarak fracas i cok merak ettim.. Benim sabunsu kokudan kastim jlo glow cacharel noa gibi kokular.. Boyle sabunsu kremsi pudramsi.. Karsilastirdgmzda benzer yonu varmidir yoksa cok daha kadinsi keskin bir sabunmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz iki parfümü denemediğim için karşılaştırma yapamayacağım fakat dediğiniz gibi kadınsı ve keskin sabunsuluk algıladım Fracas'ta. Muhtemelen ilginizi çekecektir.

      Sil