1 Kasım 2012 Perşembe

Yves Saint Laurent – Opium Pour Homme (1995)



Yves Saint Laurent – Opium Pour Homme (1995)  Markanın erkek parfümlerinden.

Modern anlamdaki parfümlerin, çok uzun sayılamayacak tarihi içinde kült haline gelmeyi başarmış kadın parfümleri muhakkak ki mevcut. Evet Parfüm Merakı sitesinde ağırlıklı olarak erkek parfümlerini yazıyorum. Ama yeri geldikçe kadın parfümleri hakkındaki düşüncelerimi de söylüyorum. Çünkü hayat sadece beyazdan ya da siyahtan ibaret değil. Yani sadece erkek parfümlerinden bahsetmek hiç de adil olmaz.

Büyük başarılara imza atmış birkaç kadın parfümü geliyor aklıma hemen. Gucci – Rush, Christian Dior – Dune, Lancome – Hypnose, Calvin Klein – Euphoria.

İlginç olan ise bu başarılı kadın parfümlerinin isimlerinin sonuna “Pour Homme veya For Men” konularak erkek versiyonları çıkarıldı. Ama hiçbiri kadın versiyonlarının başarılarını yakalayamadı. Çünkü onlar gerçek bir fikrin ve buluşun eseriydiler. Çünkü onlar orijinaldiler. Çünkü onların genetiği gerçekti. Çünkü onlar safkan kadın parfümü olarak üretilmişlerdi. Çok tutan bir parfümün ticari uzantısı kokulardan değillerdi.

Bu tür parfümlerin en göze çarpan örneklerinden birisi de Opium. İlk olarak 1977 yılında kadın parfümü olarak piyasaya sundu Yves Saint Laurent. Baharatlı oryantal olarak sınıflandırılan Opium’un kadın parfümü, ilk çıktığı dönemlerde büyük ilgi çekmişti muhtemelen.

Zaten parfümün ismi bile kışkırtıcıydı. “Afyon” anlamına gelen ismi, Opium’un etrafında her zaman bir “acaba” sorusunu aklına getirdi insanların. Ve ilginç şehir efsaneleri oluşturuldu. Çünkü 1977 yılında çıkarılan bir parfüme “hafif uyuşturucu” olarak tanımlanan bir ismin verilmesi sanırım çok normal karşılanmamıştır. Tam da burada duyduğum küçük dedikoduyu da vermem gerek. Yves Saint Laurent’in hayatının bir kısmında sıkça uyuşturucu kullandığını biliyoruz. Opium isminin belki buraya bir gönderme olduğunu düşünebiliriz.


Gelelim kadın parfümü klasiklerinden olan Opium’dan on sekiz sene sonra, aynı isimle 1995 yılında çıkarılan erkek kardeşine. Opium Pour Homme ilk çıktığında isminin de etkisiyle sesini duyursa da ilerleyen yıllarda biraz geri planda kalmış gibi duruyor. Benimde merak ettiğim parfümlerden birisiydi. Bakalım bu arkadaş ile anlaşabilecek miyiz?

Opium Pour Homme aynı ablası gibi baharatlı oryantal olarak sınıflandırılmış. İlk sıktığımda keskin ve yoğun sayılabilecek bir koku üzerime geliyor. Başlangıcı ilginç karanlık meyveler, biraz tütün benzeri tema ve anason ile gerçekleşiyor. Açıklanan üst notalarına bakıyorum. Siyah kuş üzümü ve yıldız anason görünüyor. Bu tatlı meyvelerin sebebi muhtemelen siyah kuş üzümü. İçki benzeri koku ise yıldız anasondan geliyor olabilir. Fakat bence biraz sigara dumanı benzeri tütün kokusu da var. Parfümün açılışını gayet başarılı buldum.


Bir süre sonra orta notalara geçildiğinde bu tatlı, karanlık, derin meyveler ve anason kokusu kalmıyor. Onun yerine baharatlar ve odunsu notalar baş role geçiyor. Karanfil, tarçın, biber ve karabiber olabilir. Fakat kötü haber bu baharatlar ve odunsu notalar çok yapay kokuyor. Oldukça metalik ve bence kalite anlamında başarısız. O güzel başlangıçtan sonra bu yapaylık tam bir hayal kırıklığı oluyor.

Son kısımda parfüm yine radikal bir değişim geçiriyor. Bu seferde yapay baharatlar ve odunsu notalar ortadan kayboluyor. Alt notalarında hayvansal sayılabilecek bir vanilya merkeze geçiyor. Çok güzel ve lüks. Nefis bir kapanış yapıyor Opium Pour Homme.


Opium Pour Homme beni ikilemde bırakan, şaşırtan parfümlerden birisi oldu. Başlangıcı çok güzel. Orta notaları kötü. Sonları ise harika. Gelin şimdi siz karar verin güzel mi değil mi diye.

Parfümün başlangıcı bana çok sevdiğim bir kokusu olan Jacques Bogart – Bogart Pour Homme’u hatırlattı. Biraz da Thierry Mugler’in yurt dışında büyük ses getiren içki temalı limitli üretim parfümü A Men Pure Malt’a benzettim. Son kısımdaki şık vanilya kullanımında ise Caron – The Third Men ve Guerlain – Jicky havası sezdim sanki.

Opium Pour Homme’u deneyen ya da kullanan bazı kişiler onun içki temasına sahip olduğunu söylemiş. Bence de haklılar. Parfümün genel aurası etrafa içkimsi bir hava veriyor. Sanırım bu durumu yıldız anason sağlıyor. Ben sıcak içki temasını beğendim. Daha çok viski-likör gibi bir hali var diyebilirim. Ama baskın koku hiçbir zaman içki-alkol değil. Asıl olarak kuş üzümü, baharatlar, anason ve vanilyadan oluşuyor ana kompozisyon. Genel itibariyle tatlılık mevcut kokusunda. Neyseki ayarı kaçmamış bir tatlılık söz konusu.


Şimdi iyi de Opium’un orta notalarındaki metalik yapaylık da neyin nesi. Yani Yves Saint Laurent gibi bir marka nasıl böyle bir duruma izin vermiş. Bence bu durum reformülasyon ile ilgili olabilir. Muhtemelen ilk formülasyonu böyle değildi. Küçük bir değişiklik ile orta kısım bu hale gelmiş olabilir.

Farklı bir deneyim oldu Opium benim için. İyi ki kullanmışım. Zigzaglar çizen bir arkadaş. Başları güzel, ortaları kötü, sonları ise çok iyi. İnsan böyle bir parfüme karşı nasıl bir not verebilir ki.

Parfümün 1995 yılında çıktığını düşünürsek 20 yaşına yaklaşıyor. Ona rağmen çok modern bir kokusu var. Günümüzün modern baharatlı oryantallerine iyi bir örnek diyebilirim. Ama bir şişesini almaya değer mi? Sanırım hayır.


Opium Pour Homme’u ünlü burunlardan Jacques Cavallier tasarlamış. Parfüm kritikçisi Luca Turin ise kitabında beş üzerinden sadece iki yıldız vermiş ve odunsu aromatik olarak sınıflandırmış. Bol baharatlı, sıcak vanilyamsı kokusu yaz mevsiminde kullanmaya çok uygun görünmüyor. Sonbahar-kış mevsimleri için fena bir seçenek değil.

 Artıları:
+ Başlangıcını beğendim.
+ Sonları gayet başarılı.
+ Kalıcılığı fena değil.

Eksileri:
- Orta notalarını beğenmedim.

Koku Güzelliği:10/7

57 yorum:

  1. Raşit bey sonbahar kış için bana 3 tane parfüm önerebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Costum National Homme
      Caron - The Third Men
      Christian Dior - Dior Homme olabilir.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. dior homme'u çok beğeniyorum zaten, diğerlerini de deneyip karar vereceğim.

      Sil
    3. Caron the third man siparişim yolda benim, tavsiyeniz üzere fragrancexten order ettim ama bakalım ne kadar sürede elime geçecek. Kokusunu da çok merak ediyorum ayrıca darısı istekte bulunan Adsız Arkadaşımıza, ben Tekin bu arada :)

      Sil
    4. Yurtdışından parfüm getirtmek yasak değil mi?

      Sil
    5. Valla modern talking uasak ama ben sıkı takip noktasında şüpheliyim, bir arkadaş da Ebaydan almış ve elime ulaştı diye yazmıştı geçenlerde. Ben de emin değilim eğer ki elime ulaşırsa ulaştı diye yazarım, şu an siparişi beklemedeyim. Görüşürüz..

      Sil
    6. Tamam, inşallah gelir. Gelirse haber ver.

      Sil
  2. peki hocam jaipur için ne dersiniz? gerçi yorumlamışsınız ama üzerinden baya geçmiş ve beğenmenize rağmen en sevdikleriniz listesine girmemiş..birde jaipur un edt ve edp tartışması yabancı sitelerde çok yapılıyor.siz ne dersiniz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jaipur Homme ile ilgili olarak yazdıklarım hala geçerli. Çok güzel bir parfüm Jaipur Homme.

      Benim denediğim EDT olanıydı. EDP'yi henüz denemedim. Onun için bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  3. Erkek parfümlerine devam abi boşver bayan parfümlerini:))) Parfüm sever bayan arkadaşlar yapsın senin gibi blog demi ya gerçi var 1 kaç kişide okadar içerikli anlatım yok fazla..

    YanıtlaSil
  4. walla bu parfüm bana göre eskilerde kalmış oryantal ya da kokoş bir koku biraz da ağır bir ürün, özellikle açılışı rive gauche'u anımsatıyor biraz ve sıkıcı olduğunu da söylemeliyim.. denemeden almayın

    YanıtlaSil
  5. hocam bir uzak doğu ülkesinde bu parfüm yasaklanmıs diye duydum kadınları cok tahrik ediyomus..hangi ülke oldugunu biliyodum ama suan hatırlamıyorum..emin de değilim dogru mu değil mi?? ama bole bsey okumustum bir yerde..bilmiyorum siz duydunuz mu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumda bahsettiğim şehir efsanelerinden birisi de senin sorduğun soruydu zaten.

      Benim bildiğim Çin'de yasaklandığına dair bir efsane var. Ama doğruluğunu teyit edemedim. Yani muhtemelen doğru değil.

      Sil
    2. Çinli arkadaşım var yok öyle bir şey :) Belki belli bir bölgede yasaklanmış olabilir ama genel bir durum yokmuş. Bir de yıllardır parfüm kullanıyoruz kadınların tahrik olduğunu görmedik :) yani baya bir sallamışlar.

      Sil
  6. Raşit Bey, internette hangi sitelerden güvenerek parfüm satın alabilirim? yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak bilinen ve büyük sitelerden alışveriş yapmak daha mantıklı gibime geliyor. Öyle kıyıda köşede kalmış sitelerden pek almamak lazım.

      Sil
    2. teşekkür ederim. misspera ya da mizu olabilirmi?

      Sil
    3. Bence hepsiburada.com gibi siteler daha garanti. Çünkü bildiğiniz gibi bir internet sitesi kurmak o kadar kolay ki. Hatta geçtiğimiz aylarda ünlü bir internet sitesi insanlardan bir sürü para toplayıp hiç bir ürün göndermemişti. Sahibi de kayıplara karışmış.

      Ayrıca üyelikle girilebilen özel satış siteleri de olabilir. Mesela trendyol.com benzeri...

      Sil
    4. www.derinmor.com

      Sevil parfümerinin sitesi. Çoğu parfümümü oradan almışımdır.

      gittigidiyor'dan ucuza parfüm sakın alma. Satıcının profilini iyi incele.

      Sil
    5. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..

      Sil
  7. Merhaba, yazdıklarını ilgiyle takip ediyorum, parfümler hakkında bir ön bilgi edinebilme açısından çok faydalı buluyorum. Benim senden bir ricam olacak: Parfümlerin genel uygulanışı hakkında bir şeyler yazabilir misin? Mesela parfüm vücutta hangi bölgelere uygulanmalı? Bu konu hakkında birçok değişik öneri var; örneğin bilek içlerine veya kulak arkasına uygulanması gibi... Ya Parfüm için ideal bölgeler neresidir? Aslında dikkat edilmesi gereken temel noktalara değinebilirsen sevinirim. Bu unsurlar kalıcılık ve farkedilirlik üzerinde ne kadar etkili? Parfüm dışında aynı markanın parfümle beraber sunulan; deodrant/deo stick, şampuan, sabun, tıraş losyonu veya balsam gibi yan ürünlerin kullanımı sence parfümün gerçek kimliğini pozitif mi yoksa negatif mi etkiliyor? Parfümü ten yerine elbise üzerine mi uygulanmalı? Uygulanan parfüm miktarı ideal olarak ne kadar olmalı? Parfümü sıkarken tenle arasındaki mesafe ne kadar olmalı? Çok yakından mı yoksa biraz uzaktan mı sıkmak daha etkili sonuç verir? Dediğim gibi bu temel konular hakkında bir şeyler yazabilirsen sevinirim. Güzel kokulu günler dilerim, saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Aslında bu sorunun yanıtını bir çok parfümlerle ilgili üstün körü bilgi veren siteden bulabilirsin. Zaten hepsi de birbirlerinden kopyalamışlar muhtemelen.

      Yok efendim kulak arkasına sık, yok bileğine sık, yok köprücük kemiğinin iki santim üzerine sık vb.

      Bu yazılanları çok ciddiye almıyorum. Zaten kış mevsiminde genellikle uzun kollu ve üst üste giyindiğimiz için doğal olarak kıyafete sıkacağız parfümü. Ben öyle yapıyorum.

      Yazın ise boynuma ve açıkta duran kollarıma biraz sıkıyorum. Tabiki üzerimdeki tişörte de mutlaka sıkıyorum. Yani istediğin yere sıkabilirsin :)) Seçim senin.

      Şimdi ne kadar sıkacağını ise sen ayarlamalısın. Mesela çok güçlü ve yoğun bir parfümü fazla sıkarsan hem seni hem de etrafındakileri rahatsız eder. Yani her şeyin başı ayarı kaçırmamak. O da zaten zamanla oluşur.

      Deodorant, balsam gibi ürünler tabiki kullanılabilir. O koku adeta senin imzan olabilir yan ürünleri de kullanırsan. Bence bu tür yan ürünler pozitif etkiler.

      Sil
    2. 1- ben once gıyecegım gomlegı serıyorum sag tarafına yukarıdan 50 cm'den dık seklıde sıkıyorum bır fıs ( boylece parfum daha cok noktaya yayılıyor,kalıcılıgı artıyor)
      2- sonra sol tarafına daha yakın bır mesafeden sıkıyorum bır fıs( boyle olunca fark edılırlıgı artıyor )
      3- gomlek serılıyken dugmelerını bırlestırıyor ve yakayı hafıf yukarı kaldırıyorum sonra gomlegın alt kısmından parfumu hafıf yatay tutup gomlege paralel sıkıyorum bır fıs (asagı yukarı tum gomlege parfum zerrecıklerı yayılıyor)
      4- benzer ıslemlerı gomlegın arka yaka omuz kısmınıda yapıyorum
      5- tabıkı boyun ve ensemede sıkarım bırer fıs

      not : hepsını aynı anda yapmıyorum zaman zaman degısık kombınler uyguluyorum ama ortalama olarak parfumune gore 4-5-6 fıs arası kullanırım,zaman zaman evden cıkarken aklıma gelıyor parfum sıkmak klasık sekılde sıkıp cıktıgım zaman ıyı verım alamıyorum. yukarıda yazdıgım yontemlerı uygularsam daha ıyı sonuc alıyorum deneyın gorun.fsater

      Sil
  8. Bende genelde 6 fıs sıkarım parfümleri 3 fıs boynuma 3 fıs kıyafete bence idaeli bu bizzat test ettim az olunca kokuyu fazla alamıyosun fazlasıda hem burnu zorluyo hem rahatsızlık veriyo bence.

    YanıtlaSil
  9. Yıkanıyorum :)

    YanıtlaSil
  10. hocam merhabalar ben bu parfümü yurt dısında denedim cok hosuma gitti..bole oryantal tatlımsı sıcak bir kokuydu..sonra geldim bir de türkiye de denedim baya bir zaman sonra ama..tekin acar da denedim..o denediğim kokuyla yakından uzaktan hıç bir alakası yok o yurtdısnda aldıgım kokuyu bırak almayı hafif bir benzerlik bile yoktu..orda ki görevliye sordum ya bu parfüm böle mi kokuodu dedim..siz ne bekliyosunuz dedi dedim ben bu parfumu yurtdısında denedim baya oryantal sıcak bir kokuydu dedim..olur mu ya dedi opıum klasik eski kafa erkeksi bir kokudur dedi..bende içimden seni buraya görevli diye koyanın ta......nese hocam işte bole bir kere daha basıma bole bırsey gelmisti acaba türkiyedeki parfümlerin koku içeriği farklı mı???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız muhtemelen senin denediğin ilk formülü. Keşke bende onu deneyebilseydim. Büyük ihtimalle notum çok daha yüksek olacaktı.

      Türkiye'de denediğin yeni formülasyon olabilir. Demek ki bende yeni formülünü denemişim.

      Sil
    2. hocam yeniden formüle edilse bile bu kadar koku farkı olmaması lazım..türkiye de denediğim parfümün sadece böyle son kısımları artık koku böyle kaybolmak üzereyken ki hali o yurtdısında denediğim parfümü andırıyor..

      Sil
  11. Merhaba, parfümün uygulanışı hakkında yukarıda sormuş olduğum sorulara, ilgiyle cevap veren; ''Parfüm Merakı'' ve diğer arkadaşlara teşekkür ederim. Önerdiğiniz yöntemleri deneyeceğim ama bu bilgileri ve önerileri ''Parfüm Merakı'' bir başlık altında paylaşabilirse daha fazla kişiye faydalı olacağını düşünüyorum. Sizin de söylediğiniz gibi, her tarafta parça parça tavsiyeler var veya doğru bilinen yanlışlar var. Demem o ki; parfümün doğru uygulanışı hakkında kısa kısa önemli noktalara değinebilirsen herkes açısından faydalı olacağı kanaatindeyim. Parfümün kendisi kadar nasıl uygulandığının da en az parfüm kadar önemli olduğunu ve parfümden istenilen verimin maksimum oranda alınabilmesi için gerekli olduğunu düşünüyorum. Açıkçası bugüne kadar denediğim parfümlerde kalıcılık nedense benim açımdan hep sorun oldu. Tekrar cevaplarınız için çok teşekkür eder, hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cesıtlı forum sıtelerıne uye olarak parfumlerle ılgılı daha cok bılgı sahıbı olabılırsın.espınado bence,forumup ıle bu blogu bır sekılde bırlestırmelısın.forum cok donuk en cok okunan blog senın blogun ama malesef foruma ne gıren var ne cıkan.yada parfum merakı uzerınden forumun reklamını yapmalısın.

      Sil
    2. Merhaba, acaba hangi forum sitelerini tavsiye edersiniz?

      Sil
  12. Vanilyalı maskülen böyle olur.. Yaşlanınca kullanacağım parfümlerden, rive gauche, m7 gibi bir parfümdense Opium kullanmayı tercih ederim. İlk aldığımda çok önyargılı idim kendisine ama şimdi çok doğru bir tercih yaptığımı düşünüyorum, 30 yaş üstü maskülen severler, şık giyinenler, ben buradayım diyen kokuları da seviyorlarsa bu koku biçilmiş kaftan. 200'den belki fazla çeşit parfümüm var Brüt ve Opiumu ayrı tutarım. Gerçek klasik.. Elimde olan gucci by gucci ile takaslamıştım bu parfümü süper bir karar vermişim :)

    YanıtlaSil
  13. Temel notasındaki biraz kirli ve yine biraz hayvansı vanilya hissi çok hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  14. Opium seven arkadaşların, Extory Zeon'u denemelerini tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar, bu kokuyu her erkek kullanmalı. O kadar hoş ki en kısa zamanda gidin deneyin. Hele bir 5 dakika sonra. En kısa zamanda edineceğim.

    YanıtlaSil
  16. arkadaslar sakin almayin derim. berbat otesi yakici bunaltici migdebulandirici bi kokusu var. okadar para verdik hadi kokusunu gectim sise ve kapak tasarimi okadar ozentisiz ki bimilyoncularda satilan parfumlerden daha kalitesiz,basiretsiz.suanda isyerimde soyunma kabininde duruyo. paraniza yazik gunah dedirticek bi parfum

    YanıtlaSil
  17. Benim için Opium'un koku tanımı: 'Gittikçe güzelleşen' olacaktır. Ah bir de o sabunsuluk olmasaydı, çok daha özel bir koku olurdu benim için ama yine de güzel bir koku.

    Bu kokuyu kokladığım zaman; Ortaçağ'da, ahşap bir evin içinde yanan, şömine ateşininin önünde kendimi hayal ediyorum.

    YanıtlaSil
  18. Erhan şuan kullandığın parfümler neler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dsquared2 Potion, CK One Shock, Costume National Homme, V&R Spicebomb, CDG 2 Man, CK Obsession.

      Senin nelerdir Volkan?

      Sil
    2. Sevgili Erhan
      Costume National Homme çok yakından tanıdığım bir parfüm
      FARKEDİLİRLİK Bombası

      Çevrenden bu kokuyla ilgili ne tepkiler alıyorsun olumlu ve olumsuz yönde

      Sil
    3. Güzel parfümlerin varmış ben bu aralar gucci pour homme ıı aldım onu kullanıyorum ayrıca spicebomb
      chanel bleu issey miyake joop go play intense tom ford noir dior homme intense aralıklarla kullanıyorum.

      Sil
  19. Teşekkürler Volkan, aynı şekilde seninde.

    Fatih, Costume dediğin gibi bir farkedilirlik bombası, kullandıklarım içerisinde farkedilirlik açısından da en iyisi. CN Homme'u beğenmeyen arkadaşlarım oldu, hatta beni en şaşırtanı ise, bir arkadaş acı koktuğunu söylemişti. Yine aynı şekilde Obsession'ı da beğenmeyen bir kız arkadaşım çıktı, çok ağır ve rahatsız edici koktuğunu söylemişti. Ama diğerlerinden olumsuz anlamda herhangi bir eleştiri almadım. Özellikle; Spicebomb, Potion ve Shock'a karşı genel beğeni çok çok iyi.

    Not: Çevrenin beğeni kriteri, parfümü elime sıktırıp koklatma şeklinde olmadı, üzerime sıkıp dışarıya çıktığımda aldığım yorumlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Costume National Homme herkesin beğeneceği bir koku formu değil.
      Bana ana karakter KARANFİL gibi geliyor buram buram karanfil kokuyor.

      Guerlain markasının parfümleri çok kaliteli lakin Türkiye de her modelini bulmak neredeyse imkansız.
      L'instant Extreme ve Jicky deneme şansın oldu mu

      Sil
    2. CN Homme'da ben de karanfil kokusu almakla beraber, ceviz ve şeftali kokusu da alıyorum. Bence çok klas bir parfüm. Özellikle ilk açılışına söyleyecek tek sözüm kusursuz demek olacaktır.

      Jicky, Raşit Bey'den okuduğum kadarıyla çok sarsıcı bir koku. Extreme'e ulaşmak ama bir nebze daha kolay gibi gözüküyor ve Extreme'i oldukça merak etmekteyim. Zaten Harvey'e gittiğim zaman iyi bir talan edeceğim orayı:).

      Sil
    3. Harvey de Guerlain satılmıyor.Mağazayı bize verseler eve götürsek :-)

      Sil
    4. Guerlain'in normal kozmetik mağazalarda olan kokuları Harveysde de var(Homme,L'instant,vetiver vs. ) ama bahsettiğimiz extreme versiyonlar ve jicky gibi ağır klasikler yok.Ama L'instant extreme sanki olabilir pazar günü bakayım bir.

      Sil
  20. Aynen:). Decantlarla uğraşmayı ya da para mevzusunu düşünmezdik:). Benim için koku tecrübesi bilinmez ne işe yarar ama, ben parfümlere olan merakımı bir hobiden ziyade hayatımın bir parçası olarak adlediyorum. Belki ileriye dönük bana bir şey kazandırmayacak, hatta maddi bakımdan zarara uğratacak olsa da, amaçlarımın ön planlarından olan bir şey; bu esrarengiz ve gizemli dünyayı(parfüm), elimden geldiğince daha iyi anlayabilmek ve bu fantastik dünyada biraz daha kaybolmak adına.

    YanıtlaSil
  21. fatih slm yakınlarda uğradınmımharveye jubilitıon xxv gelmişmi acaba
    bi onu denemedim sadece?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleykümselam EGE yok uğrayamadım.Jubilation 25 ve Honour yok uzun zamandır.HONOUR tester i da çekmece içinde tutuyorlar.1 ay sonra gelecek demişti.
      jubilation xxv bende daha deneyemedim

      Sil
    2. hiç aorma herkez bu koku hakkında konuşuyor çok merak ettim

      Sil
  22. 3-4 sene önce denedim bu kokuyu unutmuştum..Bir kaç gün önce tekrar kullanınca hatırladım..P.Merakı'nın vanilya kullanımı ile ilgili söylediklerine katılıyorum..Tende kalan vanilya güzel bir parfüm haline getirmiş kokuyu..Yarı maskülen ve kullanışlı bir parfüm opium..Yani olmazsa olmaz değil bence..Tabi uygun fiyatlı alınırsa serin havalarda riskli olmayan güvenli bir tercih olur diye düşünüyorum...Markanın son yıllarda çıkan parfümlerinden her halükarda daha başarılı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Opium ben de çok değişik bir atmosfer yaratıyor. Aklıma Ortaçağ Avrupasın'da ki ortamı yansıtan görüntüler geliyor her nedense:)

      Sil
    2. Merak ettim bak. Benim tarzım qibi duruyor.

      Sil
    3. Sınıf ayrımı ve kölelik diyosun yani..Opiumu sıkarım köle ederim diyosun yani :))

      Sil
    4. Douglasta baktım. Opiumun açılış bana resmen jicky i andırdı. Net şekilde

      Sil
    5. Sanırim koku reformüle olmuş. Çünkü ilk sıktığımda dedim ki, acaba jicky tr ye geldide douglastamı satiliyor. Böyle bi benzerlik. Ve şu an tenimde kalan koku, acı silhat ya da anason. Orta notalar ilk notayla neredeyse aynıydi.

      Sil
  23. Bugün 50 ml lik şişesini aldım. Jagler parfümüne çok benziyor. çok kaliteli bir kokusu yok. Kalıcılık o kadar düşükki yarım saat sonra zor algılanıyor parfüm. Farkedilirlikte maalesef çok düşük. YSL ye yakışıramadım bu parfümü. verdiğim paraya yazık.

    YanıtlaSil