1 Aralık 2012 Cumartesi

Etro – Musk



Etro – Musk  Markanın misk temalı parfümü.

“ Tekstil ve modayı sanat olarak insanlara sunan bir aile” olarak düşünebiliriz Etro’yu. “  Bilgi ve yaratıcılığın deneysel toplamıdır. Etro yeni gelenektir.” İşte kendilerini böyle tanımlayan bir marka Etro.

1968 yılında markanın kurucusu Gimmo Etro, doğal elyaf kullanarak yüksek kaliteli ve prestijli kumaş üretimini başlatmış. Özgün tasarımları ve yenilikçi renk kullanımı ile İtalyan moda dünyasının en önemli isimlerinden birisi olması gecikmemiş. Sadece İtalya’da değil artık dünyanın da lüks hazır giyim markalarından birisi. Ülkemizde de satılıyor artık Etro’nun ürünleri. Bir fikir vermesi açısından şöyle küçük bir tablo vereyim:

Gömlek: 695 TL
Ayakkabı: 957 TL
Atkı: 645 TL
Mendil: 225 TL  (Evet sadece bir mendil)
Bayan Hırka: 2.695 TL


Görüleceği üzere Etro lüks pazarına hitap ediyor diyebiliriz. Etro’nun parfümleri niche segmentine daha yakın desem yanlış olmaz. Genel olarak yüksek fiyatlara sahipler. Her yerde bulmak da zor. Şimdiye kadar yirmiden fazla parfüme imza atmışlar. İlk parfümlerini 1989 yılında piyasaya sürmüşler. Etra, Messe de Minuit, Shaal Nur gibi şöhretli parfümleri var. Fakat ben daha az bilinen bir arkadaş olan Musk’a göz atacağım.

Musk parfümü isminden de anlaşılacağı üzere misk temalı. Zaten kendi sitelerinde şöyle bir tanıtım yazısı bulunuyor:

“ Misk sakin bir duygusallık barındırır. Zarafet ve denge sembolüdür. O sadece fiziksel değil, zihinsel ve ruhsal bir cazibeye de sahiptir. Yemyeşil çiçekler ve misk bitkisi ile bir ormanı bize yansıtır. Tatlı ve kokulu şehvete sebep olan huzurun durgun sıcaklığı.”

Kendi sitelerinde herhangi bir tanımlama yapılmamış kokusu ile ilgili. Fragrantica’da ise çiçeksi, odunsu, misk olarak sınıflandırılmış. Çok da doğru bir tanım.


Musk’u ilk sıktığımda karşılaştığım koku çok tanıdıktı. Nereden derseniz Bulgari taraflarından. Evet üst notaları Bulgari Pour Homme’a şaşırtıcı derecede benziyor. Yeşil çiçekler ve çiçeksi bir turunçgil diyebilirim. Açıklanan üst notalarında bergamot, greyfurt ve mine çiçeği (verbana) mevcutmuş. Bence daha çok çiçekler hakim. Sanki biraz menekşe var. Mine çiçeği de olabilir. Unutmadan söyleyeyim misk de alttan alta kendisini hissettiriyor.

Orta notalarında yeşil çiçekler geri çekiliyor. Onun yerine yumuşak odunsu notalar geliyor. Muhtemelen sedir ve gayak ağacı. (Guiac wood) Misk yine bir hayalet gibi dolaşıyor odunsu notaların arasında. Son kısımda ise odunsu notalara sandal ağacı ekleniyor. Ve tabiki misk.


Etro’nun çok bahsedilen ve övgüler alan bir parfümü değil Musk. Sebebini tahmin ediyorum. Musk aslına bakılırsa çok basit bir kokuya sahip. Parfüme ismini veren misk baştan sona etkin. Oldukça yumuşak diyebilirim. Evet Etro – Musk için sanırım en iyi kelimeler yumuşak ve sakin olabilir. Saldırgan bir tavrı yok. Bu durumun sebebi fark edilirliğinin çok düşük olması muhtemelen.

Etro – Musk kötü bir parfüm değil. Ama bu tür misk kullanımına çok aşina değilim. Genel olarak misk, yeşil çiçekler ve odunsu notalardan oluşuyor. Eğer bu tür parfümlere meraklıysanız tavsiye ederim. Yapaylığa rastlamadım. Modern sayılabilecek bir yapısı var. Çok fazla tatlılık barındırmıyor.


Diğer konu ise Bulgari Pour Homme’a benzemesi. Şimdi hiçbir yorumcu bahsetmemiş ama ben fena halde Bulgari Pour Homme’a yakın buldum. Bulgari’den farkı yeşil çiçekler olabilir. Etro – Musk sabunsuluk sınırlarında geziniyor diyebilirim. Hatta bir yorumcunun dediği gibi yeni yıkanmış temiz çarşaflara benzemiyor değil Musk. Yani temizlik hissi veren biraz steril kokusu var diyebilirim.

Etro – Musk benim hiçbir zaman tercih etmeyeceğim bir arkadaş. Fakat beyaz misk kokusu arıyorsanız Musk’u listenize alabilirsiniz.

Parfüm kritikçisi Luca Turin, Etro – Musk’u “küflü miske” benzetmiş ve beş üzerinden üç yıldız vermiş.


Bence oldukça erkeksi bir kokusu var. Kadın kullanımına uyacağını sanmıyorum. 18-35 yaş grubu için düşünülebilir. İlkbahar-sonbahar mevsimlerinde daha güzel duracağını düşünüyorum.

Kalıcılığı ve fark edilirliği en çok eleştirilen kısmı. Yüksek sayılabilecek bir fiyata satılan parfümün bu kadar zayıf olmasını kimse kabul edememiş anlaşılan. Bence de fark edilirliği çok az. Tene yakın kalıyor. Büyük ihtimalle kibar bir ten parfümü olarak düşünülmüş tasarımcısı tarafından.

Artıları:
+ Sakin ve kibar bir misk parfümü.

Eksileri:
- Başlangıcını çok beğenmedim.
- Çok basit bir kokusu var. Daha ilginç olabilirmiş.
- Fark edilirliği çok zayıf. İstediğiniz kadar sıkın bir süre sonra hissedemiyorsunuz.

Koku Güzelliği:10/6

52 yorum:

  1. Başkan müzik olmamış ya kaldır :))

    YanıtlaSil
  2. Yorum yapmadan duramıyorum malisef parfüm aşığı olarak:))1.sırada olmama şaşırmadım.Parfüm merakı diesel only the brave yorumunu merak ediyorum bana dieseller vasat deme bence seversin bunu gibime geliyo elinde varsa yorumunu bekliyoruz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan yeni bir sürü özellik ekledim siteye. Arada yenilik şart. Ayrıca Radyo Eksen güzel radyodur. Dinleyelim güzelleşelim :))

      Yeni özelliklerden birisi de "En çok yorum yapanlar listesi". Beni saymazsak şu anda liderlik sende :)) Başarılarının devamını dilerim.

      Sil
  3. Ama ben hep adsızdan yazıyorum benim halim nice olacak, ben de az yorum yazmadımki, yazan; adsız Kadir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadir sende Volkan gibi her yorumunun başlığına ismini yazmalısın o zaman. Formül basit :))

      Sil
  4. PARFÜM MERAKI,yei incelemende sitenin yenilikleri de hayırlı olsun,şenlendirmişssin buraları:)müzik ,bunlarda ilginizi çekebilir v.s. çok hoş..bak böylece bir adım daha ileri gittin benzer sitelere göre..birde ay içerisinde en çok yorum yapana koku hediye etsen mesela:))) sen hariç tabii..nasıl? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Tebdil-i blogda ferahlık vardır" demişler zett :))

      Aklımda olan bir çok özelliği ekledim. Daha ne ekleyeceğimi bilemedim. Artık bundan sonrası kendi bağımsız parfüm sitemizi kurmak. Ahh şöyle iyi bir web tasarımcısı bana uygun tarafından bir site tasarlasa. Kendi sitemize geçsek... Bak sen o zaman nerelere gelir Parfüm Merakı...

      Bende bugün tam senin söylediğin şeyi düşünmüştüm. En çok yorum yapan arkadaşa elimde fazla olan kullanmadığım parfümlerin deneme boylarını gönderebilirim. Sanırım 1-2 güne kadar bir karara varırım.

      Sil
  5. Parfüm Merakı, şu an sinirden ne diyeceğimi bilemiyorum. En son aldığım Dior Homme, yeni formülasyonuydu. Bunu zaten belirtmiştim. Bitense eskiydi. Ben yenisindeki farklılığı pek algılayamamıştım. Ta ki bir arkadaşım elinde eski formülasyonla bana gelene kadar. Ya nerde o asalet, o karizma... Resmen bitirmişler parfümü. Birini sol, diğerini sağ koluma sıktım. Biri çiğ, diğeri klas.... Şimdi bütün sitelere mesaj yolladım. Dokuza yakın cevap geldi. Hepsi de yeni formülasyonu satıyor. Eskisi yok! Kokudankokuya'dan cevap bekliyorum. Sakın yeni formülasyonu almayın. Kalıcılık dışında parfümü batırmışlar resmen. Alacaksanız da sprey borusunun çevresi GÜMÜŞ olsun, eğer bulabilirseniz tabii :)

    Bu arada yorum yapanlardan MABUSE ile MODERN TALKING aynı kişiler, yani BEN :) Onları birleştirir misin Parfüm Merakı? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern parfümlere tamamen ticari olarak bakan markalardan ne bekliyorsun ki. Parfüm severleri düşünen kim. Her marka kendi kar marjını düşünüyor. Dior Homme gibi özel bir parfümü mahvetmişler umurlarında değil ki...

      Bak sen Modern'e. Çift kişilikli şizofren rolümü oynuyordun yoksa bunca zamandır :)) Sen Türkiye'nin "Dexter"ı olmayasın :))

      İki kişiyi nasıl birleştireceğim konusunda hiç bir fikrim yok. Sanırım öyle bir şey blogger'da mümkün değil.

      Sil
  6. Ben sadece ismimi değiştirmiştim, blogger anlayamadı :)

    Ticari amaçlı da olsa bir marka niçin kendini tehlikeye atsın böyle ya. Anlayamıyorum! Ben şimdi nereden bulacağım o kokuyu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok parfüm kullanıcısı aradaki farkı anlayacak kadar dikkatli ya da ilgili değil ki. Çoğu kimse fark etmiyor bile. Onlarda biliyorlar durumun böyle olduğunu. Yoksa kendisini tehlikeye atmaz tabiki.

      Dior Homme çok satılan bir parfüm olduğu için eski seriler muhtemelen tükenmiştir bütün mağazalarda. Yeni seriler gelmiştir. Bulmak çok zor artık eski versiyonu. Belki şans eseri bir yerlerde karşına çıkar.

      Sil
  7. Bu arada modern gibi bende sinir içersindeyim benimde en son aldığım armani he ne yazakki eskisini mumla aratıyor dolabımın bi köşesinde kaldı öle arada bir kullanıyorum eski sürümündeki o çekicilik yok ne yazıkki:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendeki Armani - He sanırım eski versiyonu. Yahu ne kadar güzel kokuyor öyle. Zaten kullanmaya kıyamıyorum bitmesin diye :))

      Yeni halini tahmin ediyorum. Volkan eski versiyonu Bulgari - Black'e oldukça benziyor. İstersen Black'e de bir bakabilirsin.

      Sil
    2. Parfüm merakı istersen takas edebiliriz hem sende yeni sürümünü denemiş olursun puan verirsin:))) Büyk ihtimal düşcek ama puan:((

      Sil
    3. Armani - He arada sırada burnuma geliyor. Daha metalik ve turunçgili arttırılmış sanki. Bir de daha yapay olmuş.

      Eski versiyonunda deri önemli bir rol oynuyor.

      Sil
    4. bak bu müzik konusunda Özgün(Saklınotalar)'ün sitesinde başarılı bir program var..öyle birşey kurabilsek güzel olurdu bence..

      Sil
    5. Evet öyle programlar var. Ama özellikle Rodyo Eksen'i koydum. Güzel çalıyorlar.

      Bakarız sorun çıkaracak gibi olursa kaldırırım radyoyu. İpin ucu elimizde nasıl olsa :) Öteki türlü de bomboş oluyor sanki site.

      Sil
  8. Adsızları da ip adreslerinden yakalasa keşke ben de listede kendime yer bulurdum :)
    Bu arada parfüm meraki müzik güzel ama siteyi açtığımızda başlamasa da biz istediğimizde başlasa daha hoş olur diye düşünüyorum. Bazen başka bir şey dinlerken blogu okuyorum. Radyo her sayfa yenilediğimde otomatik açıldığı için müzik dinlerken sürekli kontrol etmek zorunda kalıyorum sitedeki radyoyu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IP değil de her yoruma ismini yazarsan sorun çözülür :))

      Radyoyu hazır olarak yükledim. Yani dediğin gibi bir seçenek yoktu. Aslında haklısın. Bazen sorun oluyor müzik. Siteye ilk girdiğinde kapatabilirsin radyoyu. Biraz araştırayım bakalım.

      Sil
  9. Parfüm Merakı, yeni parfüm alacağım. Kararsız kaldım, sana danışayım dedim:

    Şimdi iki parfüm üzerinde çalışıyorum. Bu sefer bir Guerlain alacağım inşallah.

    1. Samsara
    2. Shalimar

    Denedin mi?

    Bir de bana pudralı, vanilyalı, yumuşacık bir parfüm önerir misin, fresh ya da baharatlı istemiyorum. Yoğun, ağır olsun. La Male'i hiç beğenmedim bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guerlain almak iyi bir fikir bence de. Ama hangisi? Kritik soru bu.

      İkisini de denemedim. Daha doğrusu Guerlain'in klasik olan hiç bir parfümünü bulup da deneyemedim. Onun için içimde yara Guerlain'ler. Denemedim ama listene meşhur Mitsouko'yu ve Habit Rouge'u da alabilirsin.

      Tam istediğin gibi bir parfüm var bu dünyada. Pudralı, vanilyalı, yumuşacık ve kibar. Eğer bulabilirsen Boucheron - Jaipur Homme senin ilacın. Birde biliyorum çok popüler ama Rochas Men bence fena güzel bir parfüm. Evde ya da ofiste kullanmak iyi fikir olabilir. Le Male'yi beğenmediysen işin zor :))

      Bence vanilyanın taçsız kralı Le Male :))

      Sil
    2. pudralı vanilyalı ama oryantal Ck obsession for men bi deneyin..

      Sil
    3. Ck.OBSESSION u her parfüm sever denemeli bencede..fakat yaşı 30 altı pek beğenmeyebiliyor,daha doğrusu PARFÜM MERAKI nın sözüyle''pek kıymetini bilmeyebilir'' Olgun,oturaklı,boğmayan tatlılıkta.. Kalitesi C.k Ların üzerinde ..

      Sil
    4. Obessession zaten var, gözdelerimdendir :)

      Sil
    5. Aynen benimde gözdelerimden oldu PARFÜM MERAKInın sayesinde..hemde kör alışı:)bana kalsa hayyatta C.k nı mümkün değil bırak kör alışını ,aklımdan geçmezdi ergen kokusu gibi çoğu amma bu bambaşka bir C.K Bence..

      Sil
  10. Parfum meraki ilk defa orijinal parfum alicam. 21 yasinda universite okuyan sosyal bi gencim. cebimi fazla yakmayacak havali bi parfum onerirmisin bana. Soyle 100ml 150 250 lira arasi :)

    YanıtlaSil
  11. Boucheron Jaipur'u aldım parfüm merakı. Çok övülmüş, senin zevkine ve bilgine güvendiğim için bulur bulmaz atladım resmen. Guerlain'i İzmir'e gidince deneyeceğim artık. Yarıyıl tatilinde. Geldiğinde yorumlarım.

    YanıtlaSil
  12. Güzel bir hareket yaptın Jaipur'u alarak. Nereden buldun sorması ayıp? Türkiye'de satışı yok bildiğim kadarıyla.

    YanıtlaSil
  13. gittigidiyordan aldım parfüm merakı, satıcı wfo. 1243 işlemde %100 güven almış. Aslında gittigidiyor'da belli bir satıcım vardı; ancak onda da bu parfüm yok. Bir satıcıda var. Yorumlara baktım, güvenilir geldi. Zaten zor bulunan bir parfüm, satışının da çok olduğunu sanmam. Bu arada parfüm şu değil mi, yanlışlık olmasın :)

    http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/boucheron-jaipur-homme-100-ml-edt-bay-parfum-62561254

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. wfo isimli satıcıyı biliyorum. Uzun zamandır parfüm işinde. Ayrıca başka sitelerde de dükkanı var. Muhtemelen orjinaldir. Çünkü sahtesi yapılan bir parfüm değil Jaipur Homme. Çok popüler ya da bilinen bir arkadaş değil.

      Fakat o nasıl bir fiyattır öyle 199 TL. Yurtdışında çok hesaplı fiyatlara satılıyor. Yani bu satıcı da yüzde yüzden fazla kar koymuş anlaşılan. Türk parfüm severlerinin kaderi sanırım kazıklanmak.

      Evet doğru parfüm. Aynen o.

      Sil
  14. Maalesef böyle, strawberrynet vardı. Onu da hallettiler sağ olsunlar. Kazıklanıp duruyoruz işte böyle. Neyse buldum ya, sorun değil :)

    YanıtlaSil
  15. Yenilikler güzel olmuş 10. olmakta güzelmiş, bir ve sıfırın tatlı ,uçuk, uçlardaki kombinasyonu olan (on )güzel bir rakam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 rakamına hiç senin baktığın gibi bakmamıştım mustafa :))

      Sil
  16. ;) hayatı farklı ve zevkli kılan bakış açılarımız:) örnek: siz:)

    YanıtlaSil
  17. türkiye de fiyatlar özellikle vergiler çok pahalı.boyner deki satış danışmanı parfümlerin maximum 60-70 liraya mal olduğunu söyledi.gerisini siz düşünün artık

    YanıtlaSil
  18. farkedilebilir erkek kokusu önerisinde bulunan hiç olmadı yau :-)

    YanıtlaSil
  19. FTHYRTTS, şu parfümü al da sen de rahatla biz de :) O kadar parfüm önerdik, deneyip de beğenmedin mi, yoksa iyice fikir mi edinmek istiyorsun? Bak sana önereyim çok kalıcı: Git kendine Costume National 21 al. Kadın diye geçer ama korkma, erkek de kullanabilir. Güzel kokudur, fark edilir. Bu arada aldığında haber ver, bakalım bunca çabadan sonra ne alacaksın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yine dior homme intense deo-stick ve 150 ml aldım.

      -Kadın parfümü kullanmak bende alerji yapıyor.

      -AMOUAGE HONOUR beğendiğim bir parfüm ama 100 ml 600 tl yoksa gözüm kapalı alırım.

      sen ne kullanıyorsun bu aralar

      Sil
    2. Kış olduğu için Dior Addict kullanıyorum çok. Yeni formülasyonu nasıl buldun? Eskisini denemiş miydin? Güle güle kullan.

      Sil
    3. eski reformülasyonunu denemediğim için karşılaştırma fırsatım olmadı.

      -Sevil parfümeri de yılbaşı kampanyası vardı.Bende aldım.Sen dior homme intense yeni reformülasyonundan nesinden memnun değilsin.KOKU güzelliği kalıcılı farkedilebilirliği mi

      Sil
  20. Ben Intense'ten değil Dior Homme'un 2011 sürümünden şikayetçiyim. Kokuyu asidik yapmışlar, bırakmışlar. Baştan sona kadar asidik hem de... Yumuşama yok, o ekşilik sonuna kadar sürüyor. Koluma sıktım 1 saat evvel. Kalıcılık artmış, çünkü daha sert bir hale getirmişler. O rujumsu, elit kokudan eser yok. Sıradan süpermarket parfümü olmuş çıkmış. O kadar sinirliyim ki bugün ona yakın yeri aradım. Hepsi de yenisini satıyoruz diyor. Doyamadan koku bitti. Intense'i denemedim. O nedenle bir şey diyemem. Fark edilir olmadığını söyleyen sen miydin, başkası mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer dediğin gibiyse yazık olmuş bu güzel parfüme
      -evet kalıcılık ve farkedilebilirten şikayetçiydim.150 ml dior homme intense de kalıcılık yönünde genel olarak bir şikayet eğilimi var ama bu söylenti şehir efsanesi de olabilir.

      Türkiye resmi distribütörü dior un arcon kozmetiğe gönderdim kokunun formülasyonun kalıcılığında bir problem olmadığı söylendi.

      Sil
    2. Sadece ben değil, tüm siteler, forumlar, yorumlarda aynısı söyleniyor.

      Elimdeki Intense eski sürüm ve şunu diyeyim gömleğim yıkandıktan sonra kuruyup ütülediğimde burnuma Intense geliyor. Yün ceketlerimden biri, haftalar önce sıktığım Intense kokuyor, o ceketi giydiğim günlerde başka parfüm kullanamıyorum. Kalıcılık konusunda ne demek istediğimi anlamışsındır herhalde. Bir de şu durum var, burnun kokuya alışıyor bir süre. Sen almıyorsun ama çevren algılıyor kokuyu. Biraz da huy kapmışsan iyice fark edilmez hale gelir. Boynuna, kulak arkana sık. Bir de yün giysilere sık. Kokusuz bir krem sür. Onun üstüne sık. Bunlar, kalıcılığı ve fark edilirliği artırıyor. İyi geceler herkese.

      Sil
  21. çekici baştan çıkarıcı bir parfum bayanları daha sexi gösteriyor daha sex düşkünü daha tutkulu azdırıyor harikadır bir gün işyerinde bayanlardan birisi sürmüş bizi bütün erkekleri peşinden kovalıyordu5065327038murat ist

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kokuyu kullanan bir bayanin,kusura bakma ama cumlelerinden anlasilan o,senin gibi kultursuz ve cahill kisi ile ayni yerde calistigina kimse inanmaz Murat kardes..Parfum gibi cansiz varlik seni azdiriyorsa senin hasta oldugunda dusunulebilir..Numarani neden verdin onuda anlamadim,amacin nedir?Kaliteniz kulturunuz kisitliysa boyle yerlerde yorum yazmaya calisipta buralarin havasini da bozmayin lutfen,okumayla yetinin birader.Sonra sen nereden bildin o pesinden suruklendigin bayanin bu parfumu surdugunu?sana mi soyledi yoksa:))Ne komik ..

      Sil
    2. İşte budur!!!

      Parfüm Merakı blogunun en etkileyici ve en güzel mesajı İstanbul'dan Murat isimli arkadaşımızdan geldi. Kendisi buraya mesaj yazıp, telefon numarasını bırakarak, birazdan yüzlerce kızın kendisini arayacağını sanan üstün zekaya sahip bir kardeşimiz. Oysaki hiç kimsenin aklına gelmezdi bu tür bir mesaj. Kendisini bu üstün analitik düşünme yeteneği sebebiyle tebrik ediyorum.

      İyiki bu blogu açmışım. Yoksa bu kadar komik arkadaşlardan nasıl haberim olurdu ki :)) Murat kardeşimizin bu harika mesajını gelecek nesillere göstermek ve bol bol gülmek için saklayalım mı? Yoksa silelim mi?

      Kararı siz verin Parfüm Merakı okuyucuları. Ne yapalım :))

      Sil
    3. P.M,cevap veriyorum 'Allah islah etsin':)

      Sil
    4. Murat kardeşim sana tavsiyem; Bir an evvel evlenmen yönünde olacaktır:).

      Sil
    5. Murata darıcadan talip var. Açık adres için numara bırakıyorum. Google dn bakmak serbest.(0262) 653 8315

      Sil
  22. Ara sıra bakıp gülmek için kalsın bence:)

    YanıtlaSil
  23. Afedersiniz ne mal adamalar var hakkaten yaaa, ibreti alem sergileyin bu adamı,silmeyin sakın. Hatta bu mesajı bi totem haline getirmeli, tüm sosyal paylaşım sitelerinde ve feysbukta sergilemeli. Bakalım kimler arayıp ne söylüyo bu hilkat garibesi meczuba :) Allah önce akıl sağlığı versin insana yoksa pek acınacak hale düşüyor insanoğlu bee

    YanıtlaSil