12 Aralık 2012 Çarşamba

L’Artisan Parfumeur – Vanille Absolument / Havana Vanille (2009)



L’Artisan Parfumeur – Vanille Absolument / Havana Vanille (2009)

Curriculum Vitae. Bu iki kelime sizde hiçbir çağrışım yapmadı mı? O zaman kısaltması olan CV desem? Hani artık en büyüğünden, en küçüğüne kadar her firmanın işe alım sürecinde neredeyse kutsal metin muamelesi gösterdikleri şey.

Sürekli aklıma takılan şeylerden birisi de şu CV işi. İnsanların bütün hayatlarını bir sayfalık beyaz kağıda sıkıştırıp, daha sonra elden ele, bilgisayardan bilgisayara dolaşan hayat kesiti.

Hatta kimi “uzmanların” CV’nizi nasıl daha da süsleyip püsleyeceğinizi anlatmaları komedinin bir tarafı. Diğer tarafta ise eline bir tomar CV alıp da onların arasından koyun seçer gibi davranan şirket yetkilisinin durumu. Oysaki gidilen görüşmede size şöyle hafiften yukarıdan ve ukalaca bakan işe alım elemanı, daha geçen sene aynı odada başkalarının karşısında kendisini beğendirmek için olmadık meziyetlerini anlatmaya çalışıyordu. Be mübarek ne çabuk unuttun geçen seneyi. Aynı odada başkalarının karşısında işe alınmak için çırpınmalarını.


Artık bir komedi ve tiyatro haline dönüşmeye başlayan şirketlerin işe alım süreçleri beni oldukça eğlendiriyor. Uyduruk bir şirkette işe girebilmek için bile yurt dışından bire bir kopyalanan zeka testlerinden tutun da benim en sevdiğim sorular olan ve çok ciddi bir surat ifadesi ile sorulan “5 yıl sonra sonra kendinizi nerede görmek istiyorsunuz yada peki neden bizi tercih ettiniz” klişeleri.

Türkiye’nin en çok okunan parfüm inceleme sitesi olan Parfüm Merakı aracılığı ile söylemek istiyorum ki; sevgili şirket işe alım insanları. Lütfen artık bu iki aptalca ve sıkıcı soruyu sormayın insanlara. Belki birileri burada okuyup daha yaratıcı ve zekice sorular düşünmeyi akıl edebilir. Hadi madem düşünemiyorsunuz o zaman hep yaptığınız gibi bari yurt dışında bu konu hakkında yazılan kitaplardaki soruları kopyalayıp sorun. İnsanları da bu eziyetlerden kurtarın.

Buradan anlaşılacağı üzere CV ile insanları işe alma komedisine tamamen karşıyım. Oh be yazdım da kurtuldum. İçimde kalmamış oldu. Ama bugün bahsedeceğim parfümün tasarımcısının gerçekten de etkileyici bir öz geçmişi var. Görmezden gelinemeyecek kadar parlak. Size bu adamın daha önce imza attığı işlerden bahsetmek isterim. Bir baş parfümörden. İşte onun bazı eserleri:

Acqua di Parma - Colonia Assoluta
Acqua di Parma - Cipresso di Toscana
Comme des Garcons - Mint
Comme des Garcons - Calamus
Comme des Garcons - Harrisa
Comme des Garcons - Sequoia
Comme des Garcons - Avignon
Comme des Garcons - Cinnamon
Comme des Garcons - Peppermint
Comme des Garcons - Rhubarb
Eau d’Italie - Baume du Joge
Eau d’Italie - Bois d’Ombrie
Eau d’Italie - Jardin du Poete
Eau d’Italie - Paestum Rose
Eau d’Italie - Sienne L’Hiver
Frapin - 1697
MDCI Parfums - Chypre Palatin
Penhaligons - Amaranthine
Penhaligons - Eau Sans Pareil
Penhaligons - Esprit du Roi
Penhaligons - Orange Blossom
Penhaligons - Sartorial

Açıkçası hepsini yazmaya üşendim. Ayrıca Lalique, St Dupont, The Different Company, Givenchy, Escada, Christian Dior, gibi markalara parfümler tasarlamış. Ünlü niche marka L’Artisan Parfumeur’un neredeyse bütün parfümlerine imza atmış bir adam. Karşımızda Bertrand Duchaufour.

                                                                      Bertrand Duchaufour 

Sanırım tam da bu noktada böylesi bir kariyeri göz ardı edemeyeceğim. Ki benim ne haddime böylesine bir ustaya ukalalık etmek. Parfüm yazarı Chandler Burr bile onun için “ O yaşayan bir parfüm üstadıdır” diyorsa bana sadece saygı duymak kalır. Ama bakalım bugün saygı duyulucak bir Bertrand Duchaufour parfümü ile karşı karşıya mıyım? İşte bu soru kafamı kurcalarken Vanille Absolument ile tanışma şerefine nail oluyorum.

Vanille Absolument, L’Artisan Parfumeur’un yeni sayılabilecek parfümlerinden birisi. Markanın Les Voyages Exotiques serisinin bir üyesi. Fragrantica’da oryantal vanilyalı olarak sınıflandırılmış. İlk piyasaya sürüldüğünde Havana Vanille olan ismi nedense birden bire Vanille Absolument’e çevrilmiş. Yani ikisi de aynı parfüm. Görürseniz şaşırmayın.


Parfümün açılışı oldukça tatlı bir çikolata-kek-karamel ile gerçekleşiyor. Bana hemen şeker bayramlarında büyük marketlerde açılan şeker-çikolata standlarında satılan ortalama kalitedeki çikolataları hatırlattı. Hani şu ısırınca içinden karamel çıkan çikolatalar. Neden böyle bir izlenime kapıldım bilemiyorum. Şimdiye kadar denediğim en gourmand açılışlardan birisi. Tam bir yiyecek kokusu. Kimileri başlangıcını bal kabağına benzetmiş.

Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Koku karakteri radikal bir değişiklik geçirmiyor. Fakat o çok tatlı vanilyamsı koku biraz daha güzelleşiyor. Ve odunsu notalar ekleniyor. Bu kısım başlangıcına göre daha sevilesi. Fakat hala bu parfümle ilgili içim rahat değil. Son kısımda yine büyük değişiklik görünmüyor. Bu yumuşak ve yanık vanilya kokusuna baharatlar ekleniyor. Muhtemelen karanfil-tarçın ikilisi. Son kısım en sevdiğim tarafı diyebilirim.


Anlaşılacağı üzere parfümümüz vanilya merkezli. Zaten isminden bile kendisini açık ediyor. Markanın sitesinde bol bol vanilya vurgusu var. Sanırım L’Artisan, rakiplerinin vanilya temalı parfümlerine bir cevap vermek istemiş bu arkadaş ile. Kendi sitelerinde içki (rom) vurgusu da yapılmış. Ama bence Vanille Absolument yoğun bir içki kokusuna sahip değil.

Parfümümüz başından sonuna kadar yanık şeker yada karamelize edilmiş vanilya kokuyor dersem yanlış olmaz. Başlangıcındaki o kek kıvamındaki vanilyayı hiç sevmedim. Ki vanilyalı parfümleri seven birisi olarak. Bence açılıştaki vanilyanın biraz ayarı kaçmış. Sonrasında daha yumuşuyor kokusu. Fakat sonlarına kadar çok hoşuma giden bir tarafı olmadı Vanille Absolument’in. Neyseki son kısım biraz durumu kurtarmış. Ama parfümü bir bütün içinde değerlendirecek olursam çok güzel kokuya sahip diyemem. Evet modern bir vanilya parfümü. Ama hem düz çizgide ilerliyor hem de kalite anlamında iyi işaretler vermiyor. Biraz sıkıcı bence. Hatta zorlama bile olmuş.


Bazı yorumcular kokusunu Tom Ford’un vanilya merkezli nefis parfümü Tobacco Vanille’ye benzetmiş. Bence aralarında çok büyük benzerlik yok. Belki sonları biraz benziyor olabilir. Tobacco Vanille çok daha güzel ve kaliteli bir vanilya-tütün kombinasyonu.

Oysaki oldukça merak ettiğim parfümlerden birisiydi Vanille Absolument. Denemek için sabırsızlanıyordum. Yani küçük bir hayal kırıklığı oldu. İlgimi çeken bir tarafını sizinle paylaşayım. Markanın kendi sitesinde çok şekerli bir parfüm olmadığını iddia etmişler. Bence başlangıcı kesinlikle çok tatlı ve bayık. Sanırım tanıtım yazılarını yazan kişi bu parfümü hiç denememiş. Daha derin, zengin ve ilginç bir parfüm beklerdim gerek L’Artisan’dan gerek Bertrand Duchaufour’dan. Bence bir şişesi alınacak kadar başarılı değil. Yine de son karar sizin.


Vanille Absolument, Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda satışa sunulmuş. Fark edilirliği yüksek değil. Kalıcılığı iyi. Uniseks olarak düşünülse de bence kadın kullanımına daha yakın. 15-30 yaş arasındaki arkadaşları hedefliyor gibi bir hisse kapılıyorum. Tam bir sonbahar-kış parfümü.

Artıları:
+ Son kısmı gayet güzel.
+ Genel olarak insanların sevebileceği gibi bir izlenim bıraktı bende.

Eksileri:
- Başlangıcını sevmedim.
- Vasat bir vanilya parfümü.
- Yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/6

19 yorum:

  1. vanilya kokusu için sexi derler katılrmısınız ?bu konuda öneriniz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet vanilyanın cezbedici ve seksi bir tarafı var diyebilirim. Fakat bu da genelleme yapılmamalı bence.

      Kimisine göre vanilya kokusu seksi iken, bir başkası için mide bulandırıcı olabilir.

      Özellikle son yıllarda parfümlerde vanilya kullanımı iyice artmaya başladı. Bazı parfümler ise çok vasat. Her vanilyalı parfüme seksi ve harika demek yanlış olur. Biz yine parfüm severler olarak belli bir kalitenin üzerindeki kokuların peşinden gitmeliyiz. İçeriğinde ne olursa olsun.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cengiz,

      Güle güle kullan parfümlerini. Bizim içinde birer fıs sıkarsın :))

      fragrancex'in daha önceden büyük kargo problemleri vardı. Onun için kimseye önermediğim bir site. Siz hangi kargo seçeneği ile aldınız? Ücretsiz olan mı yoksa başka bir seçenek ile mi?

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  3. yurtdışından parfüm getirmeyi yasaklayan gümrük yasası değiştimi ki ? Benim bildiğim kadarı ile yasa aynen duruyor bu durumda satın almayı yada gümrükten geçirmeyi nasıl başardınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  4. cengiz bey kaç günde geldi.aldığınız ürünü taksitlendirme seçeneği var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. yurtdışından parfüm siparişi verirlen önemli kriter 75.euro sınırını geçmemek sanırım.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. dostum mrblar. yazılarını merakla takip ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Anneme dogum günü hediyesi almak istiyorum yasemin ağırlıklı parfüm önerin varmı şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar,

    Daha çok erkek parfümlerini denediğim için bayan parfümleri ile ilgili fazla deneyimim yok.

    Yasemin bir çok bayan parfümünde kullanılıyor. Belki yüzlercesinde. Onun için bir şey söylemek zor.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba.Histoires parfümlerini deneme imkanınız oldumu?

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,

    Histoires de Parfums'un başka parfümleri de elimde mevcut. Önümüzdeki haftalarda yazacağım onları da.

    Şimdilik sadece Ambre 114'ü denedim.

    YanıtlaSil
  10. LOEWE 7 kullanan arkadaşlar var mı ?

    YanıtlaSil
  11. fragrantica'da Acqua di Parma - Colonia Assoluta j.c ellena'nın tasarımı diye geçiyor.bir yanlışlık olmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum ben de tasarımcısını öyle biliyorum..Bu arada ACQUA nın en kalıcı kokusu assoluta..Ben denedim Sevil de var koku..

      Sil
  12. L artisan piment brullant aldım. Bugün geçti elime. Biber, çikolata ve vanilya olmasına ragmen çok hafif. Sanki yazın bile gider. Vanilya kullanımı çok hos olmus. Biber öyle buruna vurmuyor. Fakat farkttiğim; l artisan parfümleri zayif kalıyor.

    YanıtlaSil