5 Aralık 2012 Çarşamba

Parfum d’Empire – Wazamba (2009)



Parfum d’Empire – Wazamba (2009)  Markanın odunsu ağırlıklı parfümü.

Bir çoğumuz duymuşuzdur “Kara Kıta” sözünü. Afrika için söyleniyor. Neden Afrika için kara kıta diyorlar? Yaşayanlarının derileri siyah olduğu için mi? Yoksa şu anda dünyanın en yoksul ve muhtaç durumdaki ülkelerin burada bulunmasından dolayı mı? Sanırım Afrika kıtasının kaderinin “kara” olmasından dolayı bu ibare kullanılıyor.

Sadece Afrika halklarının acıları değil dansları da zaman zaman yansıyor haber bültenlerine. Hani ilkel sayılabilecek müzik aletleri ile turistlerin ilgisini çekecek danslar ederler. İşte bugünkü inceleyeceğim parfüm böylesi şeyler çağrıştırdı bana. Neden mi?


Fransa merkezli niche parfüm evi Parfum d’Empire’ın Wazamba parfümünün ismi için Afrika’dan esinlenilmiş. Bir çeşit müzik aleti Wasamba. Oldukça basit bir yapılışı var. Wasamba için bir çeşit çıngırak da denilebilir. Ağaç dalının düzeltilerek ona yuvarlak diskler takılması ile yapılıyor. Batı Afrika ülkelerinde yerel halkın ritüellerinde kullandıkları bir müzik aleti kısacası.

Wazamba parfümü ismini Wasamba olan bu müzik aletinden almış. Yani bir anlamda Afrika’ya ve oranın müziğine, kültürüne gönderme yapılmış. Zaten Parfum d’Empire’ın resmi açıklaması her şeyi açıklıyor. Wazamba parfümünün ilginç açıklaması şöyle:

“ Dini törenlerin ağaçsı, reçineli kokusu.

Milenyumlar için insanoğlunun Tanrılara kokulu mesajları. Wazamba'da pek çok farklı kültürün dini törenlerinde yakılan çam sakızı (reçine) ve ağaçlar bir araya getirildi. Derinden yankılanan Somali tütsüsü, Kenya mürü (myrrh), Etiyopya opoponaxı, Hint sandal ağacı ve Fas'ın servisi. Wazamba, zamansız bir geziye davetiyedir. Öz uyumlaşmaya bir yolculuk.

Bu yoğun, güçlü koku, gizemini, hızla yükselen tütsü kokusu ile açmaya başlar. Kompozisyonun ana ekseni aldehidler ile güçlendirilmiştir. Eski zamanlardan beri Sheba'nın topraklarındaki bu kibirli reçine, kokusunu dünyevi meseleleri saf güzelliğe yüceltmeye adamıştır.

                                                               Wasamba isimli müzik aleti. 

Wazamba adını Batı Afrika ritüellerinde kullanılan bir çeşit sistruma benzeyen müzik aletinden almıştır. Derinliği ile Afrika'nın kabul ritüelleri boyunca perküsyon gibi yankılanır, bu mistik koku tütsü, mür, opponaxın reçine notaları ile sarhoş edici bir hal alır.

Wazamba daha sonra bizi, içsel yolculuğumuza çıkarcasına ormanların kalbine götürür. Arapların çok tercih ettiği ve simyacılığın ağacı kabul ettikleri servi, yeşil, toprağımsı notalarını kokuya dokur.  Sandal ağacı kremsiliği ile onu bağlar ve ruhu arındırdığı düşünülen, meditasyonu yoğunlaştıran dumansılığı ile Hintli havasını bu sihirle ortaya çıkarır. Wazamba'nın uzun süren uyandıran karışımı, mürün meyankökü aksanları, katışıksız köknar balsamının sıcak meyvemsiliği, elmanın unutulmuş meyve notası yanık laden reçinesine eriyip karışır.”

Evet bir niche markaya da böyle bir açıklama yakışırdı. Şimdi bu açıklamadaki ip uçları ve deneme sürecinde bende hissettirdikleri şöyle bir izlenim oluşturdu. Ağırlık tütsü, reçine, mür ve odunsu notalarda. O zaman detaylara geçeyim.


Kendi sitelerinde odunsu, reçinemsi bir koku olduğundan bahsedilmiş. Fragrantica’da ise oryantal denmiş. İlk sıktığımda karşıma yine tanıdık bir koku çıkıyor. Serge Lutens’in nefis parfümü Fille en Aiguilles’in kardeşi adeta. Wazamba’nın açılışı aromatik otlar, meyveler ve dumansı bir tütsü ile gerçekleşiyor. Aromatik otlar daha geri planda. Tütsü ve meyveler ana öğe. Meyve derken sanki kurutulmuş meyveler gibi. Elma veya erik olabilir. Başlangıcı güzel Wazamba’nın.

Bir süre sonra çok büyük değişim göstermeden orta kısmına geçiyor. Burada çam ağacı teması ekleniyor yoğun bir şekilde. Tabiki yumuşak tatlımsı baharatları da unutmamak lazım. Muhtemelen tarçın-karanfil işbirliği mevcut. Parfümün en zengin ve ilginç kısmı burası. Tatlı  ve derin meyveler, çam, baharatlar ve tütsü. Eğer mutlaka bir şeye benzeteceksem reçineleri akan çam ağacının dalına asılmış bir tütsü gibi diyebilirim.

Son kısımda yine büyük değişim göstermiyor. Aynı karakter devam ediyor. Fakat burada kokusu biraz sıradanlaşıyor. Yani orta kısımdaki gizemli, derin ve ilginç koku, burada yerini sıradan sayılabilecek kabe samanı ile reçineye bırakıyor.


Wazamba niche parfüm kalitesini ve standartlarını yakalamış. Malzeme kullanımı etkileyici. Çok gerçekçi bir kokusu var. Özellikle çam ağacı reçinesi ve tütsü kokuları ustalıkla harmanlanmış. Şimdiye kadar denediğim en güzel tütsü kullanımına sahip parfümlerden birisi. Bence Wazamba tam olarak tütsü ve odunsu notaların hakimiyetinde. Diğer öğeler daha çok tamamlayıcı gibi.

Yapaylık barındırmayan, yüksek kaliteli, günlük kullanıma uyacak, ama karşı cinsin çok ilgisini çekeceğini düşünmediğim, modern ve derin bir parfümle karşı karşıyayız. Parfümün oluşturulmasında Afrika’dan esinlenildiği söyleniyor. O zaman benimde hayal gücüm çalışmaya başlıyor:

Batı Afrika ülkesi Burkino Faso’dayız. Uluslararası bir yardım kuruluşunda çalışan Kanada’lı doktorun kulübesinin kapısı çalınıyor. Hava kararmış. Yazın en sıcak günlerinden birisi. Doktor günün yorgunluğuyla uzandığı yatağında kalkıyor. Kapıda oranın yerli halkından birisi. Evet hatırlıyor. Sabah çocuğunu muayene etmişti. Zayıf İngilizcesi ile onu bu akşam düzenleyecekleri bir düğüne çağırıyor. Doktor ilginç olabileceğini düşünerek gidiyor. “Afrika’nın geceleri bile sıcak” diye düşünüyor düğün yerine vardığında. Ve bir kenara geçip izlemeye koyuluyor. Ortada yakılan büyük bir ateşin etrafında ritmik hareketlerle dans eden daha doğrusu zıplamaya benzeyen figürler yapan insanlara bakıyor. Ellerinde Wasamba isimli müzik aletleri ile hem ritim tutup hem de anlamadığı bir dilde tekrarlanan cümleleri dinliyor doktor. Acaba bu ritüeller kaç bin yıllıktır diye düşünmeden edemiyor. Yanan odunların tütsüye benzer çıkardığı dumanlar ile birlikte hayatının en ilginç törenlerinden birisine tanıklık ediyor. Hatta hayatı boyunca unutamayacağına emin bu sahneyi…


Şimdi de Nepal’deyiz. Özellikle Everest dağının bir bölümü topraklarında olması sebebiyle son yıllarda oldukça ismi duyulan bir ülke diyebiliriz. Başkent Katmandu’dan çok uzak bir dağ köyündeyiz. Halkın büyük çoğunluğunun Hindu olduğu bu coğrafyalar, uzak köylerdeki tapınakları ile biliniyor. İnzivaya çekilen Hindu din adamları, buralarda dünya nimetlerinden uzak bir hayat yaşayarak ruhlarını temizlemeye çalışıyor. Sabahın çok erken saatlerinde bütün öğrenciler ve rahipler avluda toplanıyorlar. Ve günün en önemli ibadeti olan meditasyona başlıyorlar. Burası dünyanın en ücra köşelerinden birisi. Dik bir yamacın üzerine kurulmuş. Aşağısı göz alabildiğine ağaçlar, tepeler ve zayıf akan bir nehir. Henüz bilmiyoruz ama belki de Cennet böyle bir yerdir. Yüzyıllık kocaman ağaçların arasındaki ahşap kulübeler, doğayla tamamen uyumlu. Zaten asıl sorun insanın bir türlü doğaya uyum sağlayamaması değil mi? İşte Wazamba bana böyle bir ormanda dolaşıyormuş hissi veriyor.


Tütsü kullanımı niche parfüm markaları arasında oldukça popüler olmaya başladı. Comme des Garcons’un İncense serisi artık kült olma yolunda ilerliyor. Amouage’in krallara layık parfümü Jubilation XXV’i nasıl unutabilirim ki. By Kilian’in yeni tütsü temalı parfümü Incense Oud, Tauer’in iki tütsü kokusu Incense Rose ve Incense Extreme, Montale – Full Incense ve Sonomo Scent Studio – Incense Pure.

Tütsü genellikle gizemli ve mistik bir hava veriyor içine girdiği parfümlere. Burada da o mistik tarafını hissediyorsunuz. Ama bana ilginç bir şekilde içki teması da var gibi geldi Wazamba’da. Sanki biraz konyak. Bu haliyle azıcık Lubin – İdole’ye de benzettim. Oldukça sıcak bir kokusu var genel olarak.

Yukarıda da bahsettiğim gibi Serge Lutens’in Fille en Aiguilles’ine oldukça benziyor. Aradaki fark Serge Lutens’de karanlık meyveler daha baskın başlangıcında. Devamında da daha ilginç Serge’nin parfümü. Wazamba çok benzemekle birlikte Fille en Aiguilles’in daha az derin ve daha az karanlık hali diyebilirim. İkisi arasında seçim yapacak olsam Serge Lutens’i seçerdim muhtemelen.


Wazamba Eau de Parfum (EDP) formülasyonunda. Bu durum kalıcılığına olumlu anlamda etki yapmış. Fark edilirliği başlarda yüksek. Keskin bir açılıştan sonra sakinleşiyor. İyiki de öyle oluyor. Uniseks olarak piyasaya sunulsa da bence erkek kullanımına daha yakın. Kadınlar için biraz fazla odunsu diyebilirim. Tam bir sonbahar-kış parfümü.

Artıları:
+ Orta notaları çok iyi.
+ Başarılı bir odunsu tütsü kombinasyonu.
+ Kalitesi tatmin edici.

Eksileri:
- Sonları biraz sıradan.
- Yüksek fiyatı. Ayrıca her yerde bulmak zor.

Koku Güzelliği:10/8.5 

46 yorum:

  1. Parfüm Merakı, rica etsek şu radyo bölümünü kaldırır mısın? Hem kasıyor hem de müzik dinlemek istemeyenler için kötü oluyor. Her seferinde de kapatmak zorunda kalıyorum. Yine de sen bilirsin ama...

    YanıtlaSil
  2. Parfüm Merakı, youtube'ta yayınlamak üzere parfüm yorumları içeren videolara hazırlamayı düşünmüyor musun? Hiç Türkçe inceleme videosu yok nette. Hatta birisi sokağa çıkıp parfümler hakkında ilk izlenimleri alıyor. Bence sen de koleksiyonunla böyle bir çalışma yapabilirsin. Hep yaz yaz, nereye kadar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern radyoyu tabiki kaldırabilirim. Biraz daha dursun bakalım. Rahatsız edici olmaya başlarsa kaldırırız. Site açılırken yavaşlattığı doğru. Ona bir çözüm bulmak mümkün görünmüyor.

      Modern, aklımdan geçenleri ve düşüncelerimi yazarak çok daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Kamera karşısı çok farklı. (Sanki Kanal D'de program yapacakmış gibi konuşmaya başladım :))

      Dediğin gibi videolu yorumlar yapmayı bir ara bende düşünüyordum. Ama bildiğim kadarıyla hiç bir parfüm yazarı youtube'a video yüklemek ile uğraşmıyor. Bahsettiğin elemanın videolarını bende izledim. Sokaktan çevirdiği kişilere parfümleri denetip, onun hakkında ne düşündüklerini soruyor.

      Aslında ilginç bir şey. Tabiki yapılabilir. Ama yaşadığım yerde mümkün değil. Ancak İstanbul'da Nişantaşı civarlarında falan yapılabilir :))

      Yani o da pek doğru bir yöntem değil aslında. Bir insanın koluna parfüm sıkıp hemen ne düşündüğünü söylemesi doğru değil. Orada sadece üst notalar denenmiş oluyor. Normal bir parfüm denemesi en az 3-4 gün sürekli kullanılarak yapılmalı. En azından ben öyle yapıyorum. Öteki türlüsü biraz tribünlere oynamak gibi geliyor bana.

      Sil
  3. Merhaba parfüm merakı, kusura bakmayın buraya yazıyorum ama estee lauder incelemeniz yok sanırım eliniz de var mı acaba intuition ve beyond paradise yorumlarınızı merak ediyorum kolay gelsin,saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Estee Lauder'in hiç bir parfümü elimde yok ne yazık ki.

      Sil
  4. Selamlar parfüm merakı wazambayı istanbulda nerede bulabileceğimiz hakkında bir fikriniz varmı teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu marka turkıyede satılmıyor

      Sil
  5. ilginiz için teşekkürederim peki getirtebileceğimiz bir site türkiyeye girişinde sorun çıkmayan bir firma varmı acaba teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. bugüne kadar kullanmış olduğum en başarılı parfümlerden birisi wazamba, empire markasının ambre russe ile birlikte en iyi iki kokusundan biri ayrıca, tabi şahsi fikrim. bu parfümü anlatmak için tek bir kelime seçecek olsam o kelime mistik olurdu sanırım.

    YanıtlaSil
  7. Parfüm Merakı Caron Yuzu Man'i ne zaman yorumlicaksın? sabırsızlıkla bekliyoruz. Caron kategorisi boş kalmasın hemde bilgilenmiş olalım.

    YanıtlaSil
  8. Parfüm Merakı, az önce Boucheron Jaipur geldi. Dostum bu harika değil, mükemmel değil, bu bu bu .... Nasıl anlatsam, bu artık benim gözdem... Bu kadar yerinde bir tatlılık, notalarında karanfil var mı bilmiyorum ama böylesine klas bir karanfil olamaz. Şöyle diyeyim, çekici olmayan bir erkeği bile dünyanın en çekici erkeği yapabilir. Kutu ve şişesinin fotoğrafı:

    http://a1212.hizliresim.com/14/8/gpx6u.jpg

    Teşekkür ederim Parfüm Merakı, usta olduğunu bir kez daha kanıtladın. Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. Ustalık benim haddime değil.

      Beğendiğine sevindim. Jaipur Homme gizli hazinelerden birisi parfüm dünyasının. Çok bahsetmeyelim de daha fazla kişi öğrenmesin :))

      Sil
    2. bunun edp versiyonunda fazla bir koku farki varmidir..? hangisi almak daha mantikli olcaktir sizce..?

      Sil
    3. EDP'yi denemedim. Onun için bir şey söyleyemem.

      Bence edt'si gayet güzel. Zaten EDP'yi bulmak çok zor.

      Sil
    4. edp si daha kalıcı ve daha yoğun. açılışı birazcık boğucu ama sonra muhteşem bir hal alıyor.

      Sil
    5. ADSIZ güvenebilir senin aldığın referans verebileceğin online.siteler var mı?Türkiye ye gümrükte sıkıntı olmadan gelen

      Sil
    6. ebaydan alırsan satıcıyla irtibata geç ve parfümü kozmetik olarak değil hediyelik eşya olarak göndersin. fiyatıda 50 avroyu geçmesin. ben 49 avroya aldım edp sürümünü.

      Sil
    7. Jaipur için hacı yagı benzetmesi yapıyorlar ne kadar doğrudur sizce alakası varmı hacı yağı ile.

      Sil
    8. Uzaktan yakından alakası yok. Ne hacı yağı Allah aşkına? Harika bir karanfil parfümü.

      Sil
    9. Hacı yağı mı ??? Yok artık!

      Keşke bütün hacı yağları Jaipur Homme gibi koksa.

      Sil
  9. nereden bulabiliriz bu kokuyu herhangi güvenebilir bir link var mı? edp mi yoksa edt mi olanı mı

    YanıtlaSil
  10. Ben sadece bir sitede buldum, Türkiye'de araştırdım sadece. Yurtdışı riskini göze alamadım. Google'da bir aratın isterseniz. Resim yüklemiştim, bu EDT versiyonu. Ben EDP olsa da almayacaktım. Dior Homme ile Dior Homme Intense arasındaki farkı bildiğim için olsa gerek... Kolunuzu koklamadan duramayacaksınız. Bulursan gözü kapalı al.

    YanıtlaSil
  11. siz hangi siteden aldınız verdiğiniz resim linkinin üzerine tıklanmıyor maalesef.
    -bir de daha uygun bir parfüm herhalde.

    YanıtlaSil
  12. Linki seçip adres satırına kopyalacaksınız. Ben gittigidiyor'dan wfo isimli satıcıdan aldım. Tam bir beyfendi.Çok kibar biri. Telefonla da görüştük. İlginçtir, parfüm merakının yorumundan sonra ara ara bu satıcının ilanına bakıyordum satıldı mı diye. Kısmet banaymış :) Umarım bulursun.

    YanıtlaSil
  13. burda sadece koleksiyonuna eklediğin yeni üye olan baucheron un resmi var :-)

    -ne kadara aldın peki?

    kalıcılık ve fark edilebilirlik olarak iz bırakan bir marka model ismi verebilir misin?
    dior homme intense t'erre de hermes,narciso rodriguez for him,costum national homme,cacharel homme hariç

    YanıtlaSil
  14. Ben de zaten onun resmini çekmek istemiştim :)

    200'e aldım, parfüm merakı kazıklandığımı düşünüyor :)

    Ne tarz koku arıyorsun biraz bahsedersen...
    Sana iki parfüm önereyim:

    1. Tom Ford - White Patchuli
    2. Dior - Addict

    İkisi de kadın parfümü olarak geçse bile erkekler de rahatça kullanabilir. Hatta White Patchuli'yi koklamak için öğrencilerim gömleğime yapışıyor:) Gerçekten müthiş o da. Addict zaten Dior klasiği... Bulunduğun odanın her zerresine sinecek, yürüdüğünde seninle birlikte her yere gelecek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern tom ford noir denedinmi bende tom ford serisinden bir parfüm almak istiyorum hangisini önerirsin?

      Sil
    2. Tom Ford Noir denemedim, çünkü bulunduğum yer nedeniyle böyle bir şansım yok ne yazık ki. Ama deneyenlerpek memnun kalmamış. Tom Ford'tan 4 koku denedim. Grey Vetiver'den uzak dur. Sıradan, limoni bir koku. Tom Ford Man eh işte. Almasan da olur. Black Orchid ile White Patchuli'yi severek kullanıyorum. White Patchuli gerçekten çok övgü alıyor. Fark edilirliği çok yüksek. Black Orchid çok feminen kaçar diyorsan White Patchuli düşünebilirsin. Şişesi gibi tertemiz bir koku.

      Sil
  15. 200 lira bence de o parfüm için gerçekten çok yüksek bir rakam vermişsin ama türkiye de bulmak gerçekten çok zor.

    -benim için koku güzelliği kalıcılık ve özellikle fark edilebilirlik çok önemli 3 kriter olmazsa olmazlarım.
    amuage honour en beğendiğim parfüm ama harvey nicholsta 600.00 tl.
    -dior homme intense 150 ml aldım kokusu çok güzel ama farkedilebilirlik olarak istediğim tatmini sağlamadı.
    -patçuli,vetiver,sandal ağacı,amber,tonya fasulyesi,vanilya,lavanta beğendiğim notalar

    YanıtlaSil
  16. Valla, millet Calvin Klein ve diğer uyduruk parfümlere o kadar parayı veriyorsa Boucheron'a 200 TL az bile. Bence daha da pahalı olmalı. Kalitesini tartışmıyorum bile. Çünkü bu parfüm lüks kokuyor. Düşünsene 1 Million 150-170TL arası. Jaipur nerede 1 Million nerede...

    Önerdiğim iki parfümü düşün... Sanırım ikisi de 300 TL idi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yurtdışı sitelerinde 100 ml edt 90 100 ml edpsi 115 lira.

      Sil
  17. baucheron ürün fiyatı 200 lira seviyesindee olan bir parfüm değil.
    -içeriği kokusunu zaten tartışmıyorum.maalesef türkiye de her parfümü bulmak çok zor.40-60 dolarlık calvin kleinler 160-200 bareminde seyrediyor parfüm piyasasında.
    -addict i biliyorum.çok sert bir koku tarzı bana uzak ulan bir parfüm.
    -white pachuli yi deneyeceğim ama o da bayan parfümü en nihayetinde.
    aartık bayan parfümlerini de unisexleşti neredeyse

    YanıtlaSil
  18. valla bu parfüme para vermeye değer, bence harika bir koku.
    paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Bugün ilk denememi gerçekleştirdim, millet tek kelimeyle bayıldı. Kırçıllı yün ceketimde bir süre sonra öyle bir kokuya dönüştü ki anlatılamaz. Obsession'ın alt notaları, Jaipur'un orta notalarına denk geliyor. Yorumum ne derece doğru bilmiyorum ama bana öyle geldi. Kalıcı ve fark edilir. Bundan sonra notalarında karanfil olan parfümlere yöneleceğim.

    YanıtlaSil
  20. karanfil kokuyu inanılmaz kalıcı ve de fark edilebilir yapıyor gerçekten.costum national homme gibi.çıkmıyor mübarek üzerinden ama herkesin beğeneceği bir koku değil maalesef.

    -wazambayı nereden buldunuz.

    YanıtlaSil
  21. Dior Homme'un yeni versiyonuna eleştiri içeren mailime Diro'dan gelen cevap:

    Dear Sir,

    We have duly received your email concerning the olfactory evolution of your Dior Homme Eau de Toilette.

    In 2010, an indispensable alteration to the quality of the Cedar Essence previously used was naturally imposed to François Demachy, Perfumer-Creator of the House; the Virginia Cedar essence. Its unique characteristics bring to the fragrance a woody base note distinctively nobler and raw, exacerbating an affirmed masculinity contrasting, and offering an idyllic balance, with the refined notes of the Iris of Tuscany.

    This new quality of Cedar Essence heats slightly the color of the perfume, now more opaque of an amber color.

    We hope you understand the approach of our perfumer whose primary concern is always to ensure the highest quality of natural raw materials and thank you for your loyalty to Dior Homme Eau de Toilette.


    We would like to thank you for your trust in Christian Dior Parfums and remain at your disposal for any further assistance.

    Yours sincerely,

    YanıtlaSil
  22. hangi siteye gönderdin maili.dior.com contact bölümüne mi gönderdin bu mail geldi

    KİLLİAN back to back bir de senin seveceğin vanilyalı white crysal i dene,AMUAGE HONOUR da çok güzel

    YanıtlaSil
  23. Ah bir gidebilsem mağazaya bakacağım da mümkün değil şu an. Dior'un resmi sitesinde contact us bölümündeki formu doldurdum.

    YanıtlaSil
  24. kaç günde cevap verdiler bende şikayet ettim dior homme intense i bu parfüm beni tatmin ve de memnun etmiyor kalıcılık ve de farkedilirlik olarak cevap gelmedi.
    -modern talking hangi ilde ikamet ediyorsun

    YanıtlaSil
  25. istanbul da gerçek orjinal TESTER satan yerler biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  26. Ben Artvindeyim. Burada ancak internetten alışveriş yapabilirim. Bana birkaç gün içinde haber verdiler. Dior Homme ve Intense benim için bitmiştir artık.

    YanıtlaSil
  27. artvin de olup parfümle haşir neşir olmakta zor gerçekten.metin de ne yazıyor tam olarak.parfümler kokmuyor kalıcılığı ve farkedilirliği sıfır.edp ve intense aldanmamak gerek.

    YanıtlaSil
  28. Elimde yuzde 98 i dolu olan jaipur home edp mevcut. isteyen olursa satabilirim. bir kaç defa fıs yaptım o kadar. kutulu ve orjinaldir. Teyzem almanyadan getirdi gecen ay kullanmadım. sertcocuq@gmail.com Ankaradayım.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba arkadaşlar bende Ferrari Cedar Essence EDP var yeni aldım bir iki fıs ancak sıktım orijinal ürün yalnız kokuyu sevemedim sedir ağacı gibi kokuyor arkadaşlarım kokunun mükemmel olduğunu söylüyor kokuyu beğenmeyen yok hatta çok övgü dolu sözler alıyorum. Ama tercih meselesi isteyene çok uygun bir fiyata satabilirim. İletişime geçmek isteyen bana serkanmetin@windowslive.com adresine mesaj atabilirler.

    YanıtlaSil