6 Mart 2013 Çarşamba

Bond No.9 – Andy Warhol (2011)



Bond No.9 – Andy Warhol (2011)  Ünlü sanatçı Andy Warhol’a ithaf edilmiş parfüm.

Nazi Almanyasının orduları, 1940 yılında, Avrupa’nın neredeyse tamamını işgal etmeye başladıklarında, kuşkusuz sanata da büyük darbe vurmuştu. Dünya tarihinin en kanlı savaşlarından olan İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa kıtasındaki bir çok sanatçı, artık yaşanamaz hale gelen bu coğrafyadan ayrılmışlardı. Okyanusun ötesinde ve savaşın hiç bir etkisi hissedilmeyen Amerika, en güvenli limandı. 1950'li yıllar bu anlamda sanatın Amerika'da yükselişine tanıklık ediyordu. Bu sanatçı akımı yeni sanat yorumlarına neden olacaktı. Hatta soyut dışavurumculuğa tepki olarak doğacak bir sanat akımı, popüler kültüre göndermeler yaparak müthiş bir ilgi odağı haline gelecekti. "Pop Art" denilen yeni bir sanat akımının doğumuna tanıklık ediliyordu 1950'li yılların sonlarında.

Aslında herşey İngiltere'de başladı denilebilir. 1956 yılında sanatçı Richard Hamilton, "Just what is that makes today's homes so different, so appealing?" isimli kolaj çalışmasını gerçekleştirmişti. Türkçeye "Günümüz evlerini bu kadar farklı ve bu kadar baştan çıkarıcı yapan nedir?" olarak çevirilebilecek bu eser, büyük merak uyandırmıştı sanat çevrelerinde. Bu tuhaf kolajın merkezinde şişirilmiş kasları ile duran bir erkek figürü vardı. Elinde tuttuğu kocaman lolipop, geri planda zamanın popüler kültür öğelerine yaptığı göndermeler (elektrik süpürgesi ile temizlik yapan kadın, duvarda asılı duran çizgi roman, bir tiyatronun giriş bölümü ve kafasında abajur olan çıplak kadın) ilk bakışta hiç bir anlam ifade etmiyordu. Oysa kolajdaki herşey o yılların kültür öğeleri ile alay ediyordu ve çok ironikti. Bu kolaj çalışması adeta bir işaret fişeğiydi.

                                       Pop Art akımının başlangıcı kabul edilen Richard Hamilton'un absürd kolajı.

Cevap fazla gecikmeden Amerika'da yaşayan sanatçılardan geldi. 1960'lı yıllarda Amerika adeta dünya sanatına yön veriyordu. Roy Lichtenstein, Claes Oldenbourg, Keith Haring gibi sanatçılar her türlü popüler kültür öğesini sanatlarında kullanmaya başladılar. Neler yoktu ki bu nesnelerin içinde. Coca Cola şişeleri, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Elizabeth Taylor portreleri, arabalar, konserve kutuları, pizza, patlamış mısır, hazır çorba ve ketçap kutuları sanat eserlerine konu ve nesne oluyordu.

İngilizce "Popular Art" kelimelerinden geldiği düşünülen Pop Art, şüphesiz 20. yüzyılın en sıradışı sanat akımıdır. Bu akımın en önemli isimlerinden birisi hatta en popüler olanı sanatçı Andy Warhol'dur. 1928 yılında Pennsylvania'da doğan Andy Warhol'un gerçek ismi Andrew Warhola'ymış. Babası Andrej Warhola Rus, annesi Julia Warhola ise Slovak kökenliydi ve Rusya'dan Amerika'ya göç etmişlerdi. İnşaat işçisi olan babası daha sonraları maden işçisi olarak çalışmıştı. Warhol ilkokul üçüncü sınıfta ömrü boyunca etkilerinden kurtulamayacağı bir hastalığa yakalandı. Sinir sistemini zedeleyen, bazen istem dışı hareketler yapmasına neden olan bu hastalık yüzünden Warhol zaman zaman yatağa bağlı yaşıyordu. Bu süreç içinde hastalık hastası olan, hastanelerden ve doktorlardan korkmaya başlayan Warhol'un dehasını annesinin keşfetmesi uzun sürmedi. Ve onu "Aman üniversite okusunda devlet memuru olsun" demeyerek genç yaşında sanata yönlendirdi. Warhol daha sonra Newyork'a taşındı ve burada da sanat çevrelerinin dikkatini çekmesi uzun sürmedi. Seri üretim nesnelerinin sıkça kullanılması temeline dayanan sanatında Warhol, resimlerini afiş tekniği ile çoğalttı. Baskılama tekniğiyle çoğaltma, Warhol’un önderliğinde Pop Art’ın en önemli tekniği olarak öne çıkmıştı. Bu tekniği kullanarak yaptığı Marilyn Monroe tablosu sanatçının en çok bilinen işlerinden birisi.


Amerikan popüler kültürünün öne çıkan imajlarını kullanmayı seven Warhol, çalışmalarında günlük hayatta herkesin kullandığı nesneleri temel alıyordu. Para, ayakkabı, yiyecek, ünlüler ve gazete küpürlerini figür olarak işleyen sanatçı, sıradan ürünleri ya da markaları işlerinde kullanmasını ise şu şekilde açıklıyordu: "Bu ülkenin (Amerika'nın) başlattığı en güzel gelenek zenginin ve fakirin aynı şeyi tüketmesi. Televizyon izleyip Coca Cola içebilirsin ve bilirsin ki Amerikan Başkanı'da Liz Taylor'da bunu içiyor. Cola, Coladır ve hiçbir zaman daha çok para ile daha iyi bir Cola alamazsın. Bütün Colalar aynıdır ve güzeldir, bunu Amerikan Başkanı da bilir Liz Taylor da bilir, dilenci de bilir, sen de bilirsin."

"Birisinin yazdığı kitabı okumaktansa, kendine iç çamaşır alışını seyretmeyi tercih ederim" diyecek kadar alaycı, "Bir gün herkes 15 dakikalığına da olsa ünlü olacaktır" diyecek kadar da ileri görüşlü sanatçı için Newyork merkezli parfüm evi Bond No.9'nın parfüm üretmemesi düşünülemezdi. Parfümlerinde Newyork'un simgelerini kullanan Bond No.9, Andy Warhol gibi Amerikan sanatını dünyaya tanıtmış bir ikona, vefa örneği göstermiş. Hem de ne vefa. 2013 yılının mart ayı itibariyle altı tane Andy Warhol isimli parfüme imza atmış Bond No.9. Bugün inceleyeceğim 2011 çıkışlı yeni bir parfüm. İsmi sadece Andy Warhol bu parfümün.


Andy Warhol, markanın Uptown serisine ait. Fragrantica'da aromatik odunsu olarak sınıflandırılmış. Bana kalsa meyveli, çiçeksi odunsu tarafı daha ağır basıyor. Parfümü ilk sıktığımda karşıma tatlı meyveler çıkıyor. Açıklanan notalarında erik var. Muhtemelen erik-şeftali ve kırmızı meyveler (kiraz, vişne) karışımı. Biraz tatlı, çok modern ve çok güzel. Evet basit ama aynı zamanda ilgi çekici ve sevilesi. Açılışını sevdim Andy Warhol'un. Sonrasında aynı tatlımsı meyveler devam ediyor. Bu lezzetli meyvelere tatlı ve yumuşak gül eşlik diyor. Bir parça da tatlımsı baharatlar mevcut. Ama keskin ve rahatsız edici değil. Orta kısım da gayet güzel. Son kısımda ise odunsu notaların hakimiyeti var. Kimi yorumcular öd ağacından bahsetmişler. Evet haklı olabilirler. Muhtemelen öd ağacı, bu gül benzeri odunsu notalar.

Şimdi böylesine önemli ve sıradışı bir sanatçının adına yapılmış parfüm nasıl olmalı. Onun gibi farklı mı olmalı yoksa genel beğeniye hizmet eden popüler bir yol mu izlemeli. Bu noktada Bond No.9 ikinci şıkkı seçmiş anlaşılan. Çünkü Andy Warhol, çok tanıdık, çok basit, çok güzel ve çok kaliteli. Niş parfüm standartlarını size veriyor. Yapaylığa rastlanmıyor.

Andy Warhol acaba fazla mı basit diye içimden geçirmiyor değilim. Başından sonuna kadar büyük değişimler geçirmiyor kokusu. Düz çizgide ilerliyor. Meyveli-çiçeksi yapı baştan sona etkin. Meyve kullanımı hoşuma gitti. Her ne kadar biraz genç işi olsa da uyduruk meyveli ana akım parfümlerinden çok önde. Belli özen gösterilmiş açılışına. Hatta en sevdiğim yanı başlangıcı oldu. Sonrasında çok değişmeyen meyveler ile gül benzeri çiçeklerin karışımı çok hoş. Azıcık da yumuşak baharatlar hareket katmış kokusuna. Sanırım en sıradan bulduğum tarafı alt notaları. Son kısım çok ilginç yada etkileyici değil. Standart bir sonlanışı var. Yine de kötü diyemem.


Evet Andy Warhol harikalar yaratmıyor. Hayatınızın parfümü de olamayacaktır. Fakat ortalama üzerindeki kalitesi, herkesin beğenmesi muhtemel güvenli kokusu, eğlenceli, pozitif tarzıyla bence hiç de fena bir seçenek değil. Eğer otuz yaşın altındaysanız mutlaka deneyin. Günlük kullanıma ve spor giyime uyacaktır. Genel olarak biraz tatlılık barındırıyor. Ama hiç bir zaman bol şekerli yada bıktırıcı değil. Oldukça modern ve yeni bir kokusu var.

Özellikle başlangıcını Costum National Homme'a biraz benzettim. Hatta geçtiğimiz haftalarda yazdığım Robert Piquet - Visa'yı oldukça andırıyor üst notaları. Orta notalarından itibaren ise By Kilian - Incense Oud'e benziyor. Onun daha meyvelisi diyebilirim. Tabiki Incense Oud kadar etkileyici ve çarpıcı değil. Yani başlangıcı biraz Visa'yı devamı ise Incense Oud'u andırıyor.  

Şişesi ise ayrı ilginç. Parfümün şişesinin üzerinde Andy Warhol'un resmi var. 35 yaşındaki Warhol burada güneş gözlüklü, yeni kesilmiş saçları, trench coat'u, beyaz tişörtü ve kravatı ile farklı bir yönden ele alınmış. Şimdiye kadar bir parfümün üzerinde ithaf edilen kişinin resmini hiç görmemiştim. Bu anlamda Andy Warhol'un kendisi gibi sıradışı şişe tasarımına imza atılmış.


Çok sıcak yaz mevsimi dışında her dönemde kullanılabilir. Eau de Parfum (EDP) olarak satılıyor. Üst yaş grupları için uygun olacağını sanmıyorum. Daha genç işi sanki. Eğer arkadaşınıza hediye etmek isterseniz iyi bir seçim olacaktır.

Artıları:
+ Başlangıcını sevdim.
+ Orta kısmıda güzel.
+ Genel olarak herkesin sevebileceği hoş kokusu.

Eksileri:
- Sonları daha iyi olabilir miydi acaba?
- Çok değişmeyen, düz çizgide ilerleyen yapısı.

Koku Güzelliği:10/7.5

45 yorum:

  1. İncelemen hayırlı olsun dostum..eksileri kısımına, çok yüksek fiyatı! yazmamışssın bu sefer,fiyat makul geldi galiba:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet unutmuşum yüksek fiyatını. Zaten Bond No.9'ın bütün parfümleri aynı fiyat seviyelerinde ve yüksek. Onun için belki de alıştık o fazla fiyatlara.

      Sil
    2. artık hayatının parfümü olmasını isteselerde olamaz üretimi durdurulmuş tom ford amber absolut ve avid yurman limited edtion ouçd da öyle andy warholda aynı şekilde

      Sil
  2. Harveyde 120 ml creed green irish tweed ne kadar bilen varmı?

    YanıtlaSil
  3. Yorumlarından anladığım kadarıyla edinsem seve seve kullanıcağım bir parfüm Bond No9. Andy Warhol.Notaları oldukça bana hitap eder tarzda. Keşke şişe üzerinde ki resmi daha farklı seçselermiş.Koleksiyon yapanların (benim :)) mutlaka edinmesi gerekn bir parfüm sanırım.Ama öncelik olarak düşünülecek olunursa bir niche parfüm alınmaya gidiliğinde 25 yaşında ki biri olarak ik olarak bu parfümü ya da bond no 9 un başka bir parfümünü almak doğru bir tercih mi olur,yoksa ondan önce daha çok isim mi var dersiniz ( bu soruyu teknik açıdan soruyorum ,yoksa koku güzelliği elbette göreceli)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Tobacco vanille seviyorsan ilk olarak tobacco vanille al, benim ilk niche parfümüm tobacco vanille oldu.

      Sil
  4. bugün harvey e gittim amouage by klin david yurman creed gbi kokuları denedim hiç birini beğenmedim ama bond kokularına bittim sadece çok övülen new york amberi beğenmedim . sinagature, manhattan ,new york oud, musk bunları gerçekten çok beğendim özellikle MANHATTAN eleman açık konuştu ne by kilin ne clive chiristıan ne amouage dedi bond no 9 kokuları bence en iyisi dedi haklıda. arkadaşlar ben şunu anladım kokuyu sadece kişi algılar ve ona göre beğenir kimsenin yardımıyla değil kişi o koku beyin olarak algılar ve alır .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manhattan ın fiyatı ne kadar?

      Sil
  5. 150 ml 890 tl 50 ml 590 oud ve musk da güzel

    YanıtlaSil
  6. kafaya koydum BOND NO 9 NEW YORK OUD ALIYORUM ÖNÜMÜZDEKİ AY 100ML 1050 TL MİŞ kokuya bayıldım kesinlikle alıyorum çok kalııcı ve farkedilir koku iz bırakıo resmen testırı nı çantaya koydum sonra aldım çantada iz kalmış hatta i padi o çantaya koydum tabletimde kokuyor tabletimi kokluorum testır alana kadar yatağımın altında bekletcem ilk 2 me giren koku diğeri designer tayfadan kenzo power.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parfümün fiyatı, benim maaşımdan fazla:). Ama benim gibi parfüm meraklıları için hangi parfüm olursa olsun alınamaz değildir, birikim yapar yine alırım. Parfüm Merakı, Dior Homme İntense'e yazmadım bu yorumu sileceğini düşündüğüm için. Ben hep şu ana kadar Adsız olarak girdim, ki yinede isim nasıl alınacağını bilmediğim için Adsız olarak gireceğim, fakat sonuna ismimi yazacağım. Mübalağa olmasın ama yazdığım mesajların sayısı Modern Talking kadar vardır düşüncesindeyim:)

      Bu arada ara sıra msn'de konuşurduk, ama konuşmayalı büyük bir zaman dilimi oldu, sohbetini de özledim açıkçası. Operacı dersem belki bir çağrışım yapar:). Erhan(deeply11).

      Sil
    2. ege Bond No.9'ın şişeleri bildiğim kadarıyla 100 ml. olarak satılıyor. 150 ml. sanırım yanlış yazmışsın.

      Evet Erhan hatırlamaz mıyım? Fazla girmiyorum artık msn'e. Keşke konuşabilsek şöyle uzun uzun :)) Burberry - Brit'ten daha iyi bir parfüm bulmuşsundur umarım :))

      Sil
    3. Parfüm Merakı bence bir IQ testi yaptırmalısın. Uzun bir zamandan sonra bu ayrıntıyı unutmamış olman açıkçası beni bir hayli şaşırtmadı değil:). Parfüm deneyimleri ve tecrübesi belli bir derecelendirme gösterdikten sonra, gözünüzde çok büyüttüğünüz bir parfüm vasat olarak nitelendirilebiliyor. Brit'te bunlardan bir tanesi oldu benim için:)

      Sil
    4. Söz konusu olan parfümlerse kolay kolay unutmam :))

      Sil
    5. parfüm merakı manhatton nun 150 ml şişesi varmış aynı zmanda 50 ml şişesi var 100 ml liklerin sanrım 50 ml leri bulunmuyor sanırım çünki new york serisinin 50 ml i yok hep 100ml 1050 tl

      Sil
  7. değer kesinlikle değer helede bizim gbi parfüm hastalarına garip bnmde maaşım tam 1050 ama bende birirkimli alıcam fazla zora sokmam kendimi new york oud ve new york musk arasında değerlendirme yaptım oud seçildi çevremdekilerce oysa musk da çok hoş koku

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben son 2 ay içerisinde 7 tane parfüm aldım(5 tanesi mağazadan olmak üzere). Ve bu 7 parfüme harcadığım toplam meblağ: 1227tl:). Yine parfüm meraklısı bir abimin dediği gibi: Parfüm, mafyaya girmekle eşdeğerdir, girince çıkamazsın:).

      Bu arada incelemesi yapılan parfüm, fragrantica'da CK One Shock'a benzetilmiş. Shock bence fiyat performans açısından çok iyi bir değerde. Denemeyen arkadaşlara tavsiye ederim.

      Dün de YSL Opium kokladım, gerçekten hem kalıcılık hem de koku olarak çok çok başarılı bir parfüm. Alır mıyım? Bilmiyorum!

      Sil
    2. Şimdiden hayırlı olsun Ege.Oud ve Musk'ı çok merak ettim.Bu aralar kafam çorba oldu yahu.Kilian,TF,Bond No9 derken ne alacağımı bilemez hale geldim.İllaki birine karar vericem.Parfümü edindikten sonra ki yorumlarını da merakla bekliyorum

      Sil
    3. ok merak etme işten geldim testırı kokladım oud hala net kokusu duruyor 30 saat geçmiş aradan benim için 1 oud 2 musk

      Sil
    4. Ne diyorsun ! Şaka gibi ,eğer bu kadar kalıcı ve farkedilirse bende düşünebilirim bunu WWOOW

      Sil
    5. bilemiyorum belkide abartıyorum ama ben kendimce wow dedim zaten bnm beğendim kokuyu sen beğenmeye bilirsin kişinin kendi algılaması önemli ben algıladım parfüm önermiyorum ille oud yada musk sen bana katılmaya bilirsin ama bond no 9 markasını öneririm kesin kendinize uygun kokuyu bulursunuz eminim ben buldum oud musk bi daha çok denicek kokusu var bond un her hafta yeni koku çıkartıyor zaten

      Sil
  8. Bu arada bir üstteki Adsız:Erhan. İsim yazmadığımdan adımı sona eklemeyi unutmuşum:).

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Parfüm Merakı, öncelikle bu güzel yazı için teşekkürler.

    Benim senden bir ricam olacak; bazı niche ve yarı niche parfüm markalarının isimlerini öğrenebilirmiyim senden?

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar cengiz yavuz,

      İyi de onlarca hatta yüze yakın niche marka var. Hangi birisini hangi kriterlere göre yazacağım. Pek anlayamadım. Tek tek nasıl yazayım. Sen küçük bir araştırma yapıver en iyisi google amcadan.

      Bu arada "yarı-niş" tabiri pek kullanılmıyor. Onun için bende tercih etmiyorum. Hatta niş parfümün bile ne olduğu tartışmalı. Yani çok kesin kavramlar değil bunlar. Ama Calvin Klein'in yada Hugo Boss'un niş olmadığı kesin :))

      Sil
    2. Teşekkür ederim cevabın için.
      Dediğin gibi google'dan araştırmak lazım.

      Bu Calvin Klein'ler, Hugo Boss'lar Türkiye'de Amerika'daki Niche parfümlerin fiyatına satılıyor. Çok yazık..

      Sil
    3. www.fragrantica.com da sol tarafta niche perfumery yazıyor. Oradan da hangi markaların niche parfüm kategorisinde olduğuna bakabilirsiniz. Erhan

      Sil
  10. Yarı niche tom ford parfümleri ve loewe olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Volkan..

      Sil
    2. Volkan bence Loewe ne niş ne de yarı niş olabilir. Loewe tamamen ana akım bir marka. Hem parfümleri yurt dışında çok ucuz hem de her yerde bulunabiliyor. Belki Tom Ford olabilir. Ama Hangi Tom Ford? Private Blend serisi zaten niş seviyesinde. Diğerleri ise Black Orchid gibi niş sayılamaz.

      Bence Costum National'ın parfümleri yarı niş gibi bir dereceye konulabilir.

      Sil
    3. Aslında yarı niche parfüm bana göre içerik ve kalite olarak akım marka parfümlerden bir kaç gömlek büyük olup aynı zaman da da ulaşılması çok zor olmayan özel lüks mağazalar dışında da bulabileceğimiz parfümlerdir.
      Bu tanımlamaya bence Tom Ford rahat rahat giriyor.Mesela Grey Vetiver'de ilk kez kullanılan özel bir damıtma sistemi ile vetiverin elde edilmesi, Tom Ford for Men'de yılda sadece 3 hafta tomurcuk veren fas üzüm çekirdeğinin kullanımı,Extreme'de 5 yıl özel fıçılarda bekletilerek istenilen kıvama getirilen paçulinin kullanımı, Black orchid'de hiç bir orkidenin beğenilmeyip laboratuvar ortamında kendi istediği orkideyi üreten bir marka bence yarı niche ünvanını alnının teriyle hak etmiş demektir :)

      Sil
    4. murrjm, Dsquared2 Potion'ı ne yaptın, aldın mı yoksa biraz daha deneyip öyle kararımı vereceğim aşamasında mısın? Erhan

      Sil
    5. Senin hitabet şeklinle konuşmak gerekirse: Anlıyorum, murrjm(cum).

      Sil
    6. Bana da sadece Erhan diyerek hitap etmeni belirtmen için bu mesajı çekmiştim Murat. Erhancım gibi şekillerde konuşmak için belirli bir tanışıklık seviyesi ve kişinin yaş durumuna bağlı olarak bu cım,cim ekinin nüksedilmesi çok daha doğru olacaktır.

      Sil
    7. Seni tanıyıp tanımamamla,yaşının 18 yada 65 olmasıyla alakalı bir durum değil bence bu.İsmini bilmeseydim ''Adsızcım'' olarak hitap edicektim.Yani tamamen kişinin üslubuyla alakalı bir durum.
      Rahatsız olduğun yorum silinmiştir.
      Sıkıntı yok.

      Sil
    8. Her türlü algılayışa karşı saygım vardır. Fakat diğer mesajlarına göz attığım zaman bu uslübun sadece bana yapılması dikkatimi çekti ve ben de bunu dile getirme ihtiyacı duydum. Demek ki düzeltmen gereken bazı tutarsızlıkların var. Bu cevabıma karşı her ne kadar senden sert bir eleştiri alacak olsam da gerçekleri betimlemenin her zaman doğru olacağı kanaatinde görüşündeyim kesinlikle.

      Sil
    9. Bond No9 Andy Warhol başlığı altında o parfüm dışında başka bir konuyu tartışıyor olmak saçma.Sen rahatsız oldun ,ben de sildim.Uzatmayalım daha fazla

      Sil
    10. Bence de saçma. Ama konu ister parfüm olsun ya da herhangi başka bir şey, kesinlikle yanlış anlama sana münhasır bir şey değil bu, o yanlışlığı düzeltmek adına bir uyarıda bulunma gereği duyarım.

      Tabii ki konumuz parfüm, en önemli nokta ise hepimizin parfümlere sevdalı olması:).

      Sil
  11. Bir Bond No.9 parfümüne 1050 TL vermek bana pek akıl karı gelmiyor. Oldukça şişirmişler fiyatları anlaşılan. 1050 TL neymiş yahu.

    YanıtlaSil
  12. parfüm merakı senin incelediklerin öyle gerçekten new york serisi gerçekten değer clive christian değmez fiuat etiketi ama bond hak ediyor eminim bundan .new york serisinden tek amberi beğenmedim diğer oud ve musc çok başarılı özellikle oud bilmiyorum belkide abartıyorum daha önce böyle denediğim kokuları abartmamıştım belkide size uygun olmucak koku güzelliği ama bana kesin uygun oldu . ilk musk tan başlıyorum aldım

    YanıtlaSil
  13. Her ne kadar açılışı CK One Shock'a benzese de çok kısa bir süre iki kokunun benzer bir tarafına rastlayamadım. Shock, kirazımsı ve tütünsü bir yapıya sahipken, Andy Warhol'da tütünsülük bulunmamasının yanı sıra daha şekerimsi hatta akide şekerlerine de benzeyen bir tarafıda var.

    YanıtlaSil
  14. Türkiye'de harvey nichols'ın tekelinde satış fiyatı 1.050 tl.
    A.B.D satış fiyatı 100 ml 260$

    Bu kadar mı uçurum olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Fatih, arada resmen büyük bir uçurum var. Keşke yurt dışındaki fiyatlar ülkemize de tekamül edebilse.

      Sil
  15. Bu parfüm deluxe edition'a girmiş ve üretimi durdurulmuş hatta bitmiş tester şişesini gösterdi çalışan bayan ve bu şişeyi bile istediler geri dedi.Boş şişesini bile satın alabilirdim belli bir ücret karşılığında :/

    YanıtlaSil