30 Mart 2013 Cumartesi

Calvin Klein – Encounter (2012)



Calvin Klein – Encounter (2012)  Markanın yeni erkek parfümlerinden.

Viktor&Rolf - Spicebomb, Chanel - Coco Noir, Christian Dior - Eau Sauvage Parfum, Amouage - Interlude Man, Tom Ford - Noir, Serge Lutens - Santal Majuscule, Comme des Garcons - Amazingreen, Guerlain - Encens Mythique, Etat Libre d'Orange - Bijou Romantique, Xeryoff - Mamluk, Versace - Eros, Bond No.9 - Manhattan ve diğerleri.

2012 yılında ana akım ve niş markaların çıkardıkları bazı parfümlerden örnekler vermek istedim. Onlarca parfüm daha sayabiliriz üşenmezsek. Anlaşılacağı üzere parfüm üretmek çok ilgi gören işlerden birisi olma yolunda hızla ilerliyor. Bazı markalar bir sene içinde 5-6 parfümü arka arkaya çıkarıyorlar. Benim pek hoşuma gitmese de böyle leblebi gibi parfüm çıkarılması, pazardan pay kapmak isteyen hırslı CEO'lar ve yönetim kurulları sayesinde her yıl daha da artacak gibi. İlginç bir Portekiz atasözünü ise bizi şöyle uyarıyor: "Çok anahtarlı kapıdan uzak dur."

Bu kadar çok parfümün olması şüphesiz büyük de rekabet getiriyor. Ve hepimize öğretilen klişe ekonomi ilkesi aklıma geliyor: "Rekabet kaliteyi getirir." İyi de parfümler söz konusu olduğunda güya bu büyük iktisat teorileri neden işe yaramıyor. Son on yılda piyasaya sürülen parfüm sayısında büyük artış olmasına rağmen neden kalitede üst seviyeler yakalanamıyor. Neden bütün parfüm severler yeni piyasaya sürülen parfümlerin çok başarısız ve vasat olduklarını söyleyip duruyorlar. Acaba üreticiler parfüm yapım işini biraz abarttılar mı? Muhtemelen evet. Böylece ortaya birbirine benzeyen, yapay kokan, vasat, hiç bir amacı ve duruşu olmayan içi boş kokular karşımıza çıkmaya başladı. Evet yüzlerce yeni parfüm var etrafımızda. Ama kaç tanesi başarılı veya güzel? Adeta varlık içinde yokluk çekiyoruz.


Calvin Klein'de uzun zamandır parfüm sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu alanda belki de dünyanın en bilinen markası. 1978 yılından itibaren parfüm üreten bu dev markanın şimdiye kadar 90'dan fazla parfüme imza attığını biliyoruz. Her ne kadar yeni parfümleri, eski parfümleri kadar başarılı olmasa da yüksek satış rakamlarına ulaşıyor Calvin Klein. Bir yorumcunun Calvin Klein ile ilgili sözleri hoşuma gitti. Tam söylemek istediğim ama bir araya getirip ifade edemediğim şeyleri söylemiş: "Calvin Klein birbirine yakın ve insanların kolay sevebileceği parfümler yapıyor. Onların parfümleri herkes içindir. Hiç bir zaman en favori parfümünüz olamazlar ama nefret de etmezsiniz." Gerçekten de Calvin Klein parfümlerini gayet güzel anlatan bir saptama. Bakalım eskinin başarılı parfümcüsü, bu yepyeni parfümü ile iddialı bir yere sahip olabilecek mi?

2012 yılında piyasa sürülen Encounter'ın tanıtımı şöyle yapılmış: "Erkeksi, merak uyandırıcı, baştan çıkarıcı. Encounter, modern ve özür dilemeyen erkeksilik. Kendine özgü, tensel odunsu bir parfüm. Encounter, tensel odunsular, sıcak konyak ve ferahlığın alışkanlık yapan karışımı."

Fragrantica'da odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış. Üzerime ilk sıktığımda oldukça tatlı meyveler (portakal-mandalina) ve tatlı yumuşak baharatlar size merhaba diyor. Başlangıcı doğal, modern ve güzel Encounter'ın. Orta notalarına geçildiğinde ise işin rengi değişiyor. Burada başlangıçtaki meyve-baharat kısmı kalmıyor. Ortaya çok yapay, plastiğimsi, metalik odunsu notalar çıkıyor. Biraz da yapay amber hissediyorum. Fakat yapay odunsular her zaman baskın. Orta notalarını sevmedim ne yazık ki. Son kısmda ise kokusu büyük değişim göstermiyor. Aynı yapay odunsu notalara bir parça silhat (paçuli) ekleniyor. Fakat hiç ilgi çekici değil. Böylece tenden ayrılıyor.


Şuna eminim ki Encounter yapay odunsu notalar üzerine kurgulanmış. Ana öğe her zaman odunsular. Muhtemelen sedir ağacı. İkinci ağırlıklı koku ise baharatlar. Başlangıçtaki baharatlar muhtemelen kakule-tarçın. Orta notalarda ise biber eşlik ediyor odunsulara.  Başlangıcındaki mandalina-baharat birlikteliği ne güzelken, orta notalar büyük bir hayal kırıklığı benim için. Sonları da aynı şekilde vasat.

Açıklanan notalarında iki ayrıntı dikkatimi çekti. Birincisi üst notalarında Rom, orta notalarında da konyak olması. Şimdi bu iki içkiye bakıp da Encounter'ın yoğun bir alkol kokusuna sahip olduğunu sanmayın. Eğer içki kokusu varsa da çok sınırlı. İkinci olarak da alt notalarında öd ağacı görünüyor. Ben öyle yoğun bir öd ağacı kokusu alamadım. Ana akım markalarda pek alışık değiliz zaten öd kullanımına. Hele ki bir Calvin Klein parfümünde çok zayıf ihtimal.

Encounter, yumuşak, cansız, biraz melankolik, zayıf, kendisini göstermeyi pek sevmeyen tarzda. Tene yakın kalıyor. Kıyafete sıktığımda da hiç etkili olamadı. İlk bir saat biraz kokusunu alıyorsunuz. Sonra neredeyse yok gibi. Bu anlamda da başarısız.

Modern, yeni nesil metalik odunsular barındıran, alt yaş gruplarını hedefleyen, parfümlere yeni giriş yapan deneyimsiz kişiler için tasarlanmış izlenimi veren, kalite hissiyatı az, ticari bir koku dersem sanırım iyi bir özet yapmış olurum.
 

Geleyim acı gerçeklere. Ah be Calvin Klein. Biliyoruz. Aslında yapabilirsin. Elinde çok büyük maddi kaynakların var. En iyi parfümörlerle çalışabilir, ortalama üzeri malzeme kullanımı ile başarılı kokular üretebilirsin. Fakat bu vasat parfüm üretme inadını niçin gösteriyorsun anlayabilmiş değilim.

Tamam sen dünya markasısın. Ürettiğin parfümler herkese hitap etmeli. Çok satmalı. Karlı olmalı. Ama Encounter gibi bir parfümü de bizim karşımıza çıkarma bari. Yani o kadar da değil artık. Amatör bir parfümör bile odunsu notaları bu kadar yapay kullanmaz. Başlangıcına modern turunçgiller ile baharatları ekleyerek bizi kandırabileceğini düşünüyorsan çok yanılıyorsun. En azından beni kandıramazsın.

Parfümün tasarımcıları çok önemli işlere imza atamamış Honorine Blanc ve Pierre Negrin. Encounter'ı sonbahar-kış mevsiminde kullanmak daha uygun. 18-30 yaş arası erkekleri hedeflediğini düşünüyorum. Kalıcılığı ortalama, fark edilirliği ise zayıf. Zaten bir çok yorumcu da bu durumdan şikayet etmiş. Denemeden sakın almayın.

Artıları:
+ Başlangıcı güzel.

Eksileri:
- Orta kısmından itibaren hissedilen yapaylık rahatsız ediyor.
- Son  kısmı da vasat.
- Metalik odunsu notalar ve plastiğimsi amber hiç bana göre değil.
- Fark edilirliği zayıf.
- Kalite hissiyatı yok.

Koku Güzelliği:10/4

38 yorum:

  1. Önyargılarım boşuna değilmiş,yine klasik CK hikayesi.Yazıdan cımbızla çekip çıakrdığım tek şey Tom Ford Noir sözcüğü oldu :)
    Severek kullandığım Noir'i senin burnundan da dinlemek isterim PM ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noir'in fark edilirliği ne alemde murrjm? Tatilde koklamıştım, iyi ile orta arası bir yerlere yerleşti kafamda.

      Sil
    2. Fark edilirlik başlarda çok sağlam sonradan normale dönüyor ama her anlamda mutlu etti ediyor beni.Kalıcılık da oldukça iyi.Zaten koku formu olarak da koyu karanlık bir parfüm olduğu için sürdüğün yerden gitmiyormuş hissiyatı uyandırıyor bende.Yaz gelmeden biraz daha keyfini çıkarıyım bari :)

      Sil
  2. Bir reklam - parfüm uyuşmazlığı daha demek ki:).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan Encounter'ın hiç bir yeri birbiri ile uyuşmuyor ki :)

      Ne fiyat-kalite anlamında.
      Ne koku güzelliği-reklam anlamında. Ayrıca bu kombinasyonlar arttırılabilir.

      Sil
  3. Versace - Eros merak ettiklerimden inş iyi parfüm çıkarmıştırlar bu sefer:):) Bu arada en kötü ck notu olmuş sanırım parfüm merakı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batı Sezer parfümeri var.Hani şu Le labo parfüm evinin franchising'ini almış gibi davranan açık parfümler yapan dükkan :) Geçen oraya gittim bazı kokuları inanılmaz derece aslına benziyor. Versace Eros'da vardı orda.Koku olarak akuatik turunçgil kokusu vardı(orjinaline çok benzediğini düşünürsem Eros'un koku yapısını aç çok kafamda canlandırdım).
      Yaz parfümü :)

      Sil
    2. Volkan, Eros için yurt dışındaki forumlarda çok iyi şeyler söylemiyorlar. Vasat bir modern parfüm olduğu konusunda birleşiyorlar denebilir. Onun için pek merak etmiyorum kendi adıma :)

      Calvin Klein'in en başarısız parfümlerinden birisi diyebilirim denediklerim içinden. In2U'dan bile daha vasat. Yoruma yazmayı atlamışım. Hafiften de baş ağrısı yaptı Enconter.

      Sil
    3. Batı Sezer parfümeri nasıl bir yer fiyatlar nasıl parfüm tasarımımı yapıyor . Yoksa normal dp & bargello ayarı açık parfümcü mü

      Sil
    4. Tabi ki açık parfümcü.Yani orjinal parfümlere benzer kokuları yapıyorlar ama mağaza dizaynı mağaza içinde kullanılan eşyalar filan herşey Le Labo parfüm evinin aynısı :) Türkiye de kimse bilmez yapalım gitsin diye düşünmüşler sanırım :)

      Sil
    5. Sen en çok hangi kokuları benzettin bu parfümeri de

      Sil
  4. Hedef alınan kitle 'GENÇ ERGEN' kitlesi encounter(karşılaşmak,rastlaşmak)
    -Genç dimağların zihnine liseli genç bir kızla karşılaşınca rastlaşında kokumun tutkunu olacak imajı veriliyor:-)

    YanıtlaSil
  5. Samimiyetle abartmadan söylüyorum bu parfümün satış fiyatı 1 Lira olsa alıp da evime getirmem.
    Her yönüyle leş ötesi leş bir parfüm.
    O plastiğimsi hal bana nedense suda beklemiş vıcık vıcık mayışmış sabun hissiyatı veriyor, o geliyor aklıma. Hani dokunmaya tiksinirsiniz ya...
    Üstüne başta ağrı, ağızda tat bozulması, dikkat bozukluğu vs... yani bir parfümden kötü etki olarak ne bekleyebilirsen maşallah hepsi gani gani var bu mikrop şeyde.
    Ayıp yani ayıp... bu parfüm kimi hedefliyor acaba?

    YanıtlaSil
  6. Parfüm Merakı, şu parfümlerden sadece "birini" kullanmak zorunda kalsaydın hangisini tercih ederdin?

    1. YSL Rive Gauche
    2. YSL Opium
    3. RL Safari
    4. RL Polo Classic

    (Biliyorum, tarzın dışında ama eski parfümleri seviyorum ne yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern senin bu isim değiştirme işlerine artık yetişemiyorum. Başka şeyler mi çeviriyorsun farklı isimlerle. Şüpheleniyorum artık :))

      Tabiki herkes istediği tarzda parfümü sevebilir. Tamamen eski kokan parfümlere düşman değilim. Hatta gayet beğendiğim eski tarz parfümler de var.

      Verdiğin listede birinci sıra her zaman için Polo Classic olur kendi adıma. İkinci olarak Opium diyorum. Üçüncü olarak Safari. Rive Gauche ise benden uzak olsun :)

      Sil
    2. Valla Parfüm Merakı, google ne isim koyduysam beğenmedi. Sürekli inceleme altına alıp duruyor. Şüpheliyim anlaşılan :)

      Polo'ya bakayım o zaman. Teşekkürler.

      Sil
  7. Hem koku güzelliği yok, hem kalıcılık konusunda müthiş zayıf. 10-15 fıs sıkın isterseniz, yarım saat sonra yine de hissedemezsiniz. Bu arada parfümlerle ilgili, tüketici şikayetlerini çeşitli sitelerde incelerseniz Calvin Klein parfümlerinden müthiş sayıda şikayet olduğunu görebilirsiniz. Bence, parayı yolda bulmuyorsanız, iyice emin olmadan almayın.

    YanıtlaSil
  8. Bu arada kargo geldi mi? İlk yorumun hangisi olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi kargo sağ salim. İlk yorum tabiki Hypnotic olacak :) Fakat Erhan'a söz verdim. Önce Dsquared - Potion'u yazacağım.

      Sil
    2. Raşit bey,Lumiere Noire Pour Homme yorumunuzuda dört gözle bekliyoruz.Şimdiden teşekkür ederim.Mustafa.

      Sil
    3. Teşekkürler Raşit Bey, merakla beklemekteyim:).

      Sil
    4. Raşit Bey decant siparişlerini hangi sitelerden veriyorsunuz.ERHAN hadi gözün aydın :-))))

      Sil
    5. Decant satışı yapan site yok Türkiye'de ne yazık ki. Parfüm Merakı sitesindeki dostlar sağolsunlar. Onlarla küçük takaslar yaptık. Öyle elime ulaştılar.

      Sil
    6. Potion'ı bekliyoruz sabırsızlıkla :)

      Sil
  9. Dsquared - Potion bana çok odunsu gelmişti. Parfüm Merakı kaç puan verecek, çok merak ediyorum.Benim tahminim 6-6,5.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o şekilde bir puanlama bekliyorum:).

      Sil
    2. Bence biraz daha yüksek olucak ,içinde vanilya var kullanımını severse parfüm merakı rahat 7,5 8'i verir bu parfüme :) Bahis açtık gibi oldu :)

      Sil
  10. Potioncular kızacak şimdi :)

    YanıtlaSil
  11. Bu arada Parfüm Merakı, bir şey dikkatimi çekti. Diğer sitelerde ürünlere yorum yapan blogger sahiplerine bedava ürün gönderiyorlar. Denesinler, bloglarında yazsınlar diye. Nasıl olur da 1 milyondan fazla tıklanan bir bloga kimse deneme ürünleri göndermez, anlamak çok güç. Kokudankokuya sitesi ile irtibata geçsen ne derler acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an itibariyle Türkiye'nin en çok okunan parfüm inceleme sitesiyiz. Hatta okunma oranlarıyla yurt dışındaki bir çok parfüm blogunu bile geçmiş durumdayız.

      Eğer bu siteyi hala bilmeyen ve ilgi göstermeyen parfüm şirketleri varsa bu onların hatası. Ülkemizdeki şirketler biraz para kazanıp, lüks plazalara taşınınca hepsi burnundan kıl aldırmaz hale geliyor. Sosyal medyayı umursamıyor.

      Oysa yurt dışında bir çok blogger'a Serge Lutens, Jean Claude Ellena gibi dünyaca ünlü isimler röportajlar veriyor. Ama Türkiye'de televizyonları ve gazeteleri parsellemiş 30-40 kişi var. Onların yerine kimse kolay kolay geçemiyor. Tam bir kast sistemi. Söylediğin meselenin özünde bunlar var ne yazık ki.

      Sil
  12. Arkadaşlar şu postayla yurt dışından parfüm alımını yasaklayan mevzuatı inceledim. Kanun ve Bakanlar Kurulu kararıyla posta yoluyla alınması ticaret amacı güdülmememek kaydıyla yılda bir kişi 4-5 seferle ve her seferde 150 Euro ile sınırlandırarak kozmetik alımına izin veriyor.Sorun şu Gümrük Bakanlığı yayınladığı genelge ile kozmetik ürünlerinin hepsini posta yoluyla getirtilemez diye genelge yayınlamış. Genelge hukuka aykırıdır çünkü kanunun verdiği bir hakkı kurumların yayınladığı genelge ile ortadan kaldırılamaz . Genelgeler idari kaynaklardır sadece yönetlemeklerin daha kolay anlaşılması için açıklama amacıyla daha çok neyin nasıl uygulanacağına ilişkin idari bildirimlerdir. Genelgeye dayanarak gümrük memurları da buna izin vermiyor. Yapılacak iş idari dava açılabilir dava kolaylıkla kazanılacaktır. Veya arkadaşlar Gümrük Bakanlğına bir dilekçe yazın benim bu yazdıklarımı dilekçeye yazın sonuna gereğinin yapılması ibaresini ekleyin genelge nin linkini buraya kopyalarım.Şu forumu okuyan kişilerden 100 kişi dilekçe yazsa Gümrük Bakanlğına , 1 tane de başbakanlığa iş hallolur oradaki hukukçular göz göre göre Bakanlığın kendi kafasından uydurduğu bu hukuka aykırılığı seyirci kalamaz

    YanıtlaSil
  13. özür dilemeyen erkeksilik mi? gerçekten çok komikmiş yaa :)

    YanıtlaSil
  14. Allah cezasını versin bu parfümün ya.Bugün avm içinde yürürken tanıtımını yapan kız sıktı elimin üstüne bilmiyordum hangi parfüm olduğunu bir baktım ki CK EnCounter ! Abartmıyorum kokladıktan yaklaşık 1 dk sonra başım ağrımaya başladı.Rahatlıkla söyleyebilirim ki bırakın satın almayı hediye falan gelmiş olsa direk çöpe atarım o derece yani !

    YanıtlaSil
  15. bunu alacağınıza ne bileyim avon , oriflame falan adlın hatta Equal falan alın...Ne kadar boş bir parfüm bu!

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Parfüm Merakı. İki haftadır kendime yazlık parfümler arıyorum. Bu sitede dahil olmak üzere daha bir çok sitede güzel parfümler buldum diyebilirim. Fakat hiçbirisi içime sinmedi galiba. Öyle ki hiçbirini sipariş edemiyorum... Yaz kullanımına uygun birkaç parfüm önerebilir misin? Fiyat aralığı önemli değil ama fazla uçuk olmasa iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Uzun süredir hiç kimseye parfüm önerisi veremiyorum ne yazık ki. Onun yerine parfüm forumumuza üye olup, oradaki öneri başlığına yazarsanız, bir çok arkadaşımız yardımcı olacaktır.

      Adresimiz: http://parfummerakiforumu.blogspot.com.tr/

      Sil
  17. Aldim kullaniyorum hanimlarin puani 100 uzerinden 80 bana gore 100 uzerinden 30

    YanıtlaSil
  18. Yaz için en güzeli Bulgari Aqva bence.Çok ferahlatıcı bir koku.

    YanıtlaSil