24 Mart 2013 Pazar

Frederic Malle – Noir Epices (2000)



Frederic Malle – Noir Epices (2000) Markanın uniseks kullanıma uygun parfümü.

İnsanların hayatlarını şekillendiren çoğu zaman ailesi yada yakın çevresi oluyor. Ailenizin sosyal statüsü, içinde bulunduğunuz duygu dünyanızı yada hayattaki amaçlarınızı belirliyor çoğu zaman. İstisnalar muhakkak ki olacaktır. Sanırım Frederic Malle'nin de böyle bir durumu var. Büyükbabası Dior parfüm bölümünün kurucusu. Annesi ise Dior parfümlerinin sanat yönetmeni. Görüleceği üzere parfüm sanayisinin içinde büyümüş. Böyle bir çocuğun iktisatçı yada arkeolog olması sizce ne kadar mümkün. İster ailesinin genlerini almış deyin ister içindeki sesi dinlemiş deyin. Muhtemelen Frederic Malle'nin hayatla ilgili algılarında parfümlerin çok özel bir yeri var. Aynı Guerlain ailesinin mensupları gibi.

Frederic Malle için bir yönetmen diyebiliriz. İkinci bin yılın hemen başında kurulan "Editions de Parfums Frederic Malle" niş parfüm evi, Fransa'nın hatta dünyanın en popüler ve ilgi çekici markalarından diyebilirim. "Büyük pazarlama kampanyaları ile abartılan ve bazı odaklar tarafından dayatılan sınırlamaları, parfümlerden kurtarmak" olarak anlatıyor parfüm işine girişini.

Kurucu Frederic Malle'nin kendisi parfüm tasarlamıyor. Onun yerine dünyanın en saygın ve önemli parfümörlerini bir araya getiriyor. Onların fikirlerini keşfedip ifade etmelerini sağlıyor. Onlara "yaratıcı özgürlük ve sınırsız mali kaynaklar" sunuyor. Parfüm endüstrisindeki en yenilikçi teknolojileri ve nadide hammaddeleri kullanmak tamamen ücretsiz. Bu özgürlük konvansiyonel sınırları olmayan bir koku oluşturmanın ve en hassas ayrıntının bile önemli olduğu parfüm formüllerinin oluşturulmasına katkıda bulunuyor Frederic Malle'nin ifadesiyle.

                                                                           Frederic Malle.

2000 yılında Malle, dokuz büyük parfüm sanatçısını davet edip, dokuz parfüm tasarlatarak markanın startını vermiş oldu. Bugün inceleyeceğim Noir Epices de bu ilk dokuz parfümden birisi. Malle bu parfümü çok fazla işe imza atmamış Michel Roudnitska'ya tasarlatmış. Noir Epices Türkçeye "Siyah Baharatlar" olarak çevirilebilir. Kendi sitelerinde odunsu oryantal olarak sınıflandırılmış.

Noir Epices'in başlangıcı oldukça tatlı portakal, sardunya ve bir parça gül ile gerçekleşiyor. Ağırlık kremsi ve hafiften pudramsı portakalda. Oldukça kaliteli ama benim için harika kokulu değil. Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Bu kısımda gül teması bütün ağırlığı ile hissediliyor. Biraz hacı yağımsı bir gül bile diyebilirim. Güle yumuşak baharatlar eşlik ediyor. Muhtemelen karanfil ve tarçın. Fakat gül çok daha baskın. Son kısımda ise yine gül kendisini hatırlatıyor. Burada güle yumuşak ve tatlımsı silhat (paçuli) eşlik ediyor. Böylece de tenden ayrılıyor.

İsminin siyah baharatlar olduğuna bakmayın. Nior Epices benim tenimde tam bir gül parfümü gibi davrandı. Bazı yorumcular baharatların yoğun olduğundan bahsetmişler. Demek ki ten seçen bir parfüm. Her tende farklı rollere bürünebiliyor. Benim tenimde ne yazık ki güzel tepkiler veremedi.


Başlangıcı ve orta notalarında tatlılık mevcut. Fakat kalitesiz ve bıktırıcı değil. Parfüme ismini veren baharatlar ise geri planda kalmayı tercih ediyor. Gül ise her daim başrolde. Buradaki gül, yoğun, dolgun ve baskın. Yapaylık hissedilmiyor. Kalite hissiyatı yüksek. Ama gül kullanımı çok benzersiz yada ilginç değil. Baharatlı gül diyebilirim özetle. Örneğine başka niş markalarda rastlanabilecek kokusu ile çarpıcı bir başyapıt olacak gibi gelmedi bana.

İlginç taraflarından birisi gül kullanımının yoğunluğu olması değil gülün daha Arap esintili olarak kullanılması oldu. Bu tür Arap temalı gül parfümlerine genellikle Amouage ve Montale'de rastlıyorum. Fakat Noir Epices'deki gül kullanımı biraz hacı yağlarını hatırlattı bana. Açıkçası bu his parfümden biraz soğuttu beni.

Kabul etmek gerekir ki Noir Epices, niş parfüm standartlarında. Fakat bana biraz tek düze geldi kokusu. Yani radikal değişimler göstermiyor. Size süpriz yapmıyor. Bu kadar yüksek fiyatlara satılan parfümün çok daha ilginç ve derin olmasını beklemek hakkımız değil mi? Tamam bu sonuçta patron ile parfümörün seçimi. Ama Frederic Malle gibi iddialı bir markadan aklımızı başımızdan alabilecek parfümler görmek isterim.


Luca Turin kitabında Noir Epices'i odunsu baharatlı olarak sınıflandırmış ve beş üzerinden dört yıldız vererek oldukça beğenmiş. Ve özetle şunları söylemiş:

"Edmond ve Terese Roudnitska'nın oğlu Michel'in imza attığı güzel bir parfüm. Muhtemelen benim de en sevdiğim Frederic Malle parfümü."

Noir Epices, ferah sayılamayacak bir parfüm. Hatta bence biraz karanlık. Sonbahar-kış mevsimlerinde kullanmak iyi bir fikir. Sıcak yaz günlerinde sıkıntı verici hale gelebilir. Eau de Parfum (EDP) olarak satılıyor.


Son bahsedeceğim ise parfümü kimlerin kullanabileceği. Gül yoğunluklu parfümler genellikle kadın kokusu olarak aklımızda yer etmiş. Oysaki hiç ilgisi yok. Bir erkeğe de rahatlıkla uyabilir gül teması. Noir Epices'de bende kadın kullanımına daha yakınmış gibi bir his uyandırdı. Fakat kullanılan baharatlar sayesinde erkeklere de uyacak gibi bir vurgu yapılmış. Bence hem erkekler hem de kadınlar kullanabilirler.    

Artıları:
+ Genel olarak yüksek kalitesi memnun edici.
+ Güzel bir baharatlı gül parfümü arayanlara önerebilirim.

Eksileri:
- Çok benzersiz kokusu yok.
- Düz çizgide ilerliyor. Çok değişmiyor.
- Fiyatı çok yüksek ve her yerde bulmak zor.

Koku Güzelliği:10/7.5

18 yorum:

  1. Merhaba.Lumiere Noire Pour Homme elinizde mevcutmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Lumiere Noire Pour Homme elimde var. Önümüzdeki haftalarda yazacağım. Bir hayli gül parfümü birikti zaten. Bol bol gül kokulu bir blog olacak yakında Parfüm Merakı :))

      Sil
    2. Lumiere Noire 'den şöyle bir çok az bir miktarda olsa decant göndersen ne güzel olur en merak ettiğim ilk 3 parfüm den biri :))

      Sil
    3. Ya da Türkiye'de bulabilirmiyim

      Sil
    4. Nişantaşı La Deesse Parfümeride bulabilirsin.60 ml fiyatı 320 tl.

      Sil
    5. http://www.luckyscent.com da 70 ml lik 165 Dolar. Türkiye'deki parfümeri firmaları ayıp ediyorlar artık

      Sil
    6. Valmond büyük şişesi yok elimde. Orijinal küçük numunesi var. O da deneme sürecinde bitecek muhtemelen.

      Eğer kalırsa gönderirim tabi. Ne olacak. Alt tarafı bir parfüm.

      Sil
    7. Valmond ben yanlış yazmışım 70 ml fiyatı 320 tl.Özür dilerim.

      Sil
    8. adsız onlar hafif kokular sanırım ud versiyonu denedim çok güzel koku ama güçlü değil diğerleri nasıl acaba

      Sil
    9. teşekkürler parfüm merakı şaka yapıyordum.Adsız sana da teşekkür ederim. Araştırıyordum MFK parfümlerini Türkiye'de bulabilirmiyim diye öğrenmiş oldum. Mevzuat gereği yurt dışından parfüm alma gibi bir sorun var gerçi mevzuatı şöyle iyi bir inceliycem. Ama bir arkadaşım geçen ay chep&smells 'den parfüm getirtti anlamadım. İleride benim elimde olan senin de merak ettiğin kokular olursa ben de gönderirim. Çünkü ben aldığım parfümleri bir arkadaşımdan alıyorum (tanınmış bir parfümeri mağaza zincirinin tedarikçisi firma yöneticisi) ama 100 lük almak zorunda kalıyorum. 100 lük olduğu için sıkılsamda kalıyor öyle. Ama tabi niche parfümler alamıyorum o arkadaştan tabi çünkü o mağaza satmıyor ne de olsa.

      Sil
  2. Parfüm Merakı, yorumuna karşılık verdim. Gel :)

    YanıtlaSil
  3. Elbette sen daha güzel anlatırsın :) Bana küçük parfüm şişeleri gönderirsen iyi olur. Burada o tarz şeyler ne yazık ki yok. İstediğin parfümlerin adlarını bana mail ile gönder. Şimdi adresi bildiren mail atacağım. Mailini kontrol et.

    YanıtlaSil
  4. Parfüm Merakı, paketi az önce aldım. Senin paketi de hazırladım. Yarın kargoya vereceğim. Bana bu akşam iletişim bilgilerini maille iletmen gerek. White Patchouli biraz az oldu, çünkü benimki de bitmek üzere. Kusura bakma artık.

    Gelelim kokulara :)

    Arkadaşlar, kendinize hemen Safari ve YSL Opium siparişi verin, çünkü şu an şok içindeyim. Olağanüstü kelimesi bile yetersiz kalacak. Teşekkür ederim bu iki güzel koku için. Safari, yumuşak, YALANASI bir koku. Yıkarsınız ortalığı, benden demesi. Opium muhteşem. Harika bir tatlılık var parfümde. Esmer tenlere çok yakışır diye düşünüyorum.

    Olmasa da olur dediğim Bogart. Eh işte, öyle günlük kullanılabilir. Fena değil. Genç işi bir parfüm.

    Chanel ise tam bir fiyasko. Allure Homme'du sanırım. Çok kötü gerçekten. Yaklaşmayın sakın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam yazarım Modern.

      Fakat sanırım yanlış anladın. Sana Safari şişesi içinde gönderdiğim parfüm Safari değil, Caron - Royal de Bain. Geçtiğimiz aylarda incelemesini yazmıştım hani. Şişesi şampanyaya benzeyen eski Caron'lardan.

      Chanel ise Allure Homme değil, Allure Homme Edition Blanche. Yurtdışında millet bayılıyor Chanel - Edition Blanche'ye. Kime sorsan onu tavsiye ediyor. Bence de çok özelliği olan bir kokusu yok.

      Sil
    2. :) Allah iyilğini versin :) Sipariş ediyordum şimdi!! Kokudankokuya'yı aradım az önce. İyi ki baktım :)

      Valla bir Allure Homme yazıyordu, beğenmediğim için fazla incelemedim :)

      O zaman değiştireyim, Caron'un o parfümüne BAYILDIMMMMM!!!

      Sil
    3. Aman iyi kurtardık durumu son anda demek ki :)

      Safari çok daha farklı bir parfüm. Tam eski kafa. Royal de Bain ise tuhaf bir tatlılık içeriyor. Ben o kadar da etkilenmedim. Hepsini bitirmediysen farklı günlerde 1-2 kere daha dene. Belki o kadar da sevmeyebilirsin. İlk denemeler yanıltıcı olur genellikle.

      Sil
  5. Bayıldım şu an, elimde bileğimde her yerde. TAM istediğim tarzda bir koku. Şimdi nete baktım. HİÇBİR YERDE YOK :( Buna benzer bir parfüm önerebilir misin Parfüm Merakı? Allahım süper kokuyor bu ya!!

    YanıtlaSil
  6. Noir Epices, adından dolayı baharat ağırlıklı bir parfüm beklentimin oldukça dışında bir kokuya sahip olduğu için beni şaşırtmıştı. Gül tamamen başrolde. Oryantal bir kullanımı var gülün ama bende hacı yağı hissi uyandırmadı. Baharat olarak belki biraz karanfil algılayabildiğimi söyleyebilirim. Sonlarda da hafif bir paçuli. Kendi tenimde pek hoşlanamadım bu parfümden ama eşimde son derece güzel durdu. Çiçeksi kokulara pek ilgim olmamasına rağmen (gerçi gül biraz istisna) eşimle yürürken ondan gelen Noir Epices esintisine bayıldım. Evet bir niş parfüm için biraz tekdüze ve derinliksiz olduğu, ortaya pek yeni bir şey koymadığı doğru. Ancak yüksek kalitesi ve saatlerce hiç düşmeyen performansı, günlük kullanıma uygun olması özellikle kadınlar için denenebilir güvenli bir alternatif yapıyor Noir Epices'i. Kendini beğenmişlik ve snobluk içermeden kaliteli olmayı becerebilen bir özelliği var. Sanki eski ve bilindik gül temalı iyi bir parfümün modernize edilmiş ve bugüne uydurulmuş hali gibi. Farkedilirlik ve kalıcılık çok başarılı. Bir de parfümü tende yakından koklayınca daha karanlık ve negatif ama belli bir mesafeden burnunuza gayet ferah, güleryüzlü ve yumuşak olarak geliyor. Kendi üzerimde değil de eşimin üzerinde sevmemin nedeni belki budur.

    YanıtlaSil