27 Mart 2013 Çarşamba

Montale – Wood & Spices



Montale – Wood & Spices

"Odun ve baharatlar"

Elimize mikrofon alıp, sokak röportajları yaptığımızı düşünelim. Türkiye'nin herhangi yerinde olalım. Farklı sosyal kesimlerden, farklı ideolojilere kadar bir çok kişiyi çevirip onlara şu soruyu soralım: "Odun ve baharat ikilisi sizin için ne çağrıştırıyor?" Mikrofon uzatılmış kişilerin büyük çoğunluğunun suratındaki, neden bahsettiğinizi anlamayan bakışlara şaşırmamak gerek. Evet normal şartlar altında abuk sayılabilecek bu soruyu bir parfüm severe sorsak ne olur? Tabiki hemen ilgi alanı olan parfümler hakkında farklı cevaplar alırsınız. Kimisi odunsu parfümleri sevecektir. Kimisi baharatları sevmeyecektir. İyi yada kötü mutlaka bir fikri olacaktır parfüm severin. Demek ki her insanın merakları, tutkuları, hobileri farklı olabilir. Zaten olması gereken de bu. Farklılılar, aykırı sesler ve her türlü düşünce (absürd de olsa) önemli ve önemsenmeli.

O zaman soru gelsin parfüm meraklılarına: "Odunsu ve baharatlı bir parfüme ne dersiniz?" Sanırım bir çok kişinin ilgisini çekecektir bu birliktelik. Her ne kadar keskin odunsu kokularla aram iyi olmasa da karşıma çıkan başarılı parfümlerin hakkını yiyemem. Mesela Le Labo - Vetiver 46, Gucci Pour Homme ve daha aklıma gelmeyenler... Odunsu-baharatlı parfüm için yola çıkmış bir marka daha var anlaşılan. O da Orta Doğu ve Arap temalı parfümler üreten Montale. Yani bugünkü konuğum.

Parfüm repertuarını sürekli genişleten ve üst üste çok sayıda kokuya imza atan niş marka Montale'den, odunsu ve baharatlı parfüm hamlesi gelmiş anlaşılan. En azından ismi bize böyle olduğunu söylüyor. Kulağa güzel gelen bu isim bakalım parfümün karakteri ile örtüşecek mi? Yada güçlü rakipleri ile mücadele edebilecek mi? O zaman geçelim detaylara.


Montale'nin kendi sitesinde, her parfümünde olduğu gibi neredeyse hiç bir bilgi yok Wood & Spices ile ilgili. Fragrantica'da baharatlı odunsu olarak sınıflandırılmış. Parfümün açılışı çok tuhaf, metalik, yapay turunçgiller ile gerçekleşiyor sanki. Emin değilim bu kokunun ne olduğuna. Kimi yorumcu şekerli bergamot derken, kimisi anason demiş, kimisi de portakal çiçeği diyor. Belki hepsinden bir parça vardır. Belki de hiçbirisi. Orta notalarında neredeyse hiç değişmeden devam ediyor aynı metalik, yapay, tuhaf koku. Son kısımda ise başlangıçtaki koku etkili. Ek olarak biraz metalik baharatlar ekleniyor. Böylece de tenden ayrılıyor.

Yukarıdaki paragraftan hiç bir şey anlamamış olan Parfüm Merakı okuyucuları. Şuna emin olun ki bende Wood & Spices'dan hiç bir şey anlamadım. Neden mi? Şöyle anlatayım. İlk olarak bu parfüm çok tuhaf ve karakteri olmayan yapıda. Ne tam anlamıyla meyveli, ne çiçeksi, ne odunsu ne de baharatlı. Parfümün geneline hakim olan yapay/metalik/buruk turunçgil-anason-baharat kombinasyonu hiç sevmediğim tarzda. Oldukça tatlı olarak kurgulanmış Wood & Spices'ın kokusu. Bıktırıcı, sevmesi zor ve garip. Bu hissi daha önce Hugo Boss - Boss'da (Bottled) fark etmiştim. O koku bana çok itici gelmişti. Wood & Spices'da da aynen öyle hissediyorum.

Wood & Spices'ın sevenleri hiç kusura bakmasınlar. Denediğim en başarısız Montale parfümü olarak hafızamdaki yerini alıyor. Hatta şimdiye kadar ki en kötü niş parfüm tecrübesi oldu diyebilirim. Sadece kokusu kötü değil. Ayrıca kalite anlamında da sorunlu. Bir kere başlangıcı sevmesi zor ve acaip. Yapaylık had safhada. Sanki aceleye getirilmiş. O kadar özensiz ki kokusu, marketlerde satılan ucuz parfümler gibi adeta. Bu kadar vasat bir niş parfüme hiç rastlamamıştım. Böylece tanışmış olduk.

Wood & Spices'ın tahammül edebildiğim tek yanı son kısmı oldu. Parfüm alt notalarında daha yumuşak hale geliyor. Her ne kadar başlangıçtaki koku karakteri devam etse de sonları eh işte diyebileceğim gibi. Zorlasam daha fazlası olmaz. Genel olarak çok değişmiyor kokusu. Düz çizgide ilerliyor.


İsmi insana güzel çağrışımlar yapıyor fakat kokusu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Parfümün eleştirilen yanlarından birisi de ismindeki odunsuluktan eser olmaması. Evet bence de haklılar. Kokusunda hiç odunsu nüanslar yok. Neden böyle bir isim konulmuş anlayamadım. Sanırım Pierre Montale bu parfümü canı sıkıldığı bir gün öylesine tasarlamış. Çünkü derin, ilginç, üzerinde çalışılmış hali yok. Üzgünüm Montale bey, ama Wood & Spices’ı pas geçeceğim.

Diğer Montale'ler gibi Eau de Parfum (EDP) konsantrasyonunda. Fark edilirliği başlarda çok yüksek. Az kullanmanızı öneririm. Yoksa boğucu olabilir. Sonbahar-kış mevsiminde kullanmak iyi fikir. Erkek kullanımına yakın geldi bana. Parfümün tasarımcısı ise Pierre Montale.

Montale'nin parfümleri Türkiye'de Harvey Nichols ve Brandroom mağazalarında satılıyor. Buralarda deneyip kararınızı verebilirsiniz.

Artıları:
+ Fark edilirliği yüksek.

Eksileri:
- Başlangıcı da ne öyle!
- Genel olarak kokusunu sevemedim.
- Kalite anlamında problemli.
- Yüksek fiyatı.

Koku Güzelliği:10/4

13 yorum:

  1. sayın parfümmeraki pierre montale denen şahsiyet benim anladığım kadarı ile gerçek biri değil, montale firmasının ortaya attığı sanal bir isim sadece. zaten bir parfümörün bu kadar çok kısa sürede bu kadar çok parfüm ortaya çıkarmış olması da çok gerçeğe yakın değil. montale firması her ne kadar niche kategoride olsa da büyük ölçüde esinlenme ile parfümlerini üretiyor ve sanırım bunun içinde gaz kromatografisi yöntemini kullanıyor. e tabi esinlendik diyemeyecekleri içinde pierre montale ismini sahaya sürüyor. bir gariplir var yani onların bu durumunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bravo adsız. Keşke ismini de yazsaydın. Bu kadar bilgili parfüm severleri görmek mutluluk verici.

      Dediğin durum benim de çok kafama takıldığı için epey araştırdım. Hatta oldukça ilgimi çekti. Neredeyse bütün forumlarda tartışmaları okudum. Hatta başka bilgilere de ulaştım Montale markası ile ilgili.

      Kimisi Pierre Montale diye birisi var hatta onunla tanıştım derken kimisi de böyle bir isim yok diyor. Garip bir durum gerçekten de. Kısa zamanda bu kadar çok parfüm çıkartması olacak iş değil tabiki. Fakat diğer parfümleri de Wood & Spices kadar özensiz ve acele ile yapılıyorsa nasıl böyle sürekli parfüm üretebildikleri ortaya çıkıyor.

      Sil
  2. Parfümü koklamadım ama fragrantica'da, Nikos Sculpture'a benzetilmiş. Sculpture benim için designer bir parfüme göre oldukça yetersiz iken; Niche marka olarak kabul edilen Montale'nin böyle bir puan alması gayet normal:).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Sculpture benzetmesi dogru hatta ayni ben de ilk kokladigimda aaa bu Sculpture dedim

      Sil
  3. One Million Intense çıkmış. Normali bu derece kalıcıyken bu, haftalık kullanım için herhalde :)

    YanıtlaSil
  4. parfüm merakı içinde bal veya nane kullanımı olan( her ikisi bir arada da olabilir) beğendiğin parfümler nelerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valmond, bal ile nanenin bir arada olduğu parfüm sanırım denemedim. Fakat ikisinin karışımından çok güzel bir koku çıkacağını sanmıyorum.

      En sevdiğim bal kullanımına Givenchy - Gentleman'da rastladım. Tavsiye ederim.

      Nane kokusu olarak ise Jil Sander For Men ile Cartier - Pasha olabilir.

      Sil
    2. Bal veya nane illaki başrolde olmasına gerek yok. Farkettim ki maskülen yoğun odunsu, tütünsü veya baharatlı yoğun parfümlerde içinde balı çok yakıştırıyorum.Normalde genellikle gurme parfümlerinde akla geliyor bal ama maskülen, erkeksi kokuları dengeliyor zarifleştiriyor bence.

      Sil
  5. Parfüm merakı. Bir parfüm notası daha soracaktım sana fraganatica da parfüm içeriklerinde beğendiğim parfümler içinde gördüğüm ama anlamını anlayamadığım bir parfüm notası maddesi var '' Balmy '' bu nedir. Biliyormusun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancıların balm dedikleri melisa yada oğul otu denilen bitki. Ayrıca ilâç olarak kullanılan birkaç çeşit yağ olan belesan içinde kullanıyorlar.

      Sil
  6. Parfüm Merakı, Yorumlarını genelde okuyorum ama Wood& Spice için yazdıkların beni hayal kırıklığına uğrattı.
    Özellikle yaz aylarında bence çok hoş olan bu kokuyu bu kadar eleştirmeni anlamadım. Farklı bir beklenti ile kullanmışsın sanırım ama kendi kategorisi ve benzerleri içinde bence gayet güzel.

    YanıtlaSil
  7. Çok hoş bir koku bu... Hafifliğin ve niş koku olmanın buluşması..

    YanıtlaSil